Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2009

Επιμένει το ΝΑΤΟ



Στο μικροσκόπιο τα προβλήματα Τουρκίας-Κύπρου

Οι μη ομαλές σχέσεις ΕΕ- ΝΑΤΟ εξαιτίας της Τουρκίας που παρεμποδίζει συστηματικά την ανταλλαγή πληροφοριών της συμμαχίας με την κοινότητα, κράτος μέλος της οποίας είναι η Κύπρος, επανέρχεται στο προσκήνιο. Το πρόβλημα της αδυναμίας ανταλλαγής πληροφοριών των δύο οργανισμών κρίνεται μείζονος σημασίας για τη διαχείριση κρίσεων σε κοινές αποστολές, γι΄ αυτό και θα αποτελέσει ζήτημα προς διερεύνηση κατά τη διάρκεια επαφών που θα έχει σήμερα Ομάδα σοφών (η οποία ετοιμάζει τις προτάσεις της για το Νέο Δόγμα του ΝΑΤΟ) με κοινοτικούς αξιωματούχους, καθώς και μέλη «δεξαμενών σκέψης». Σε αυτό το πλαίσιο νατοϊκοί εξακολουθούν να αποδίδουν ευθύνες και στην Κύπρο, η οποία δεν υποβάλλει αίτηση συμμετοχής στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη (προθάλαμος του ΝΑΤΟ), ενώ αποφεύγει να συνάψει συμφωνία ασφαλείας με τη βορειοατλαντική συμμαχία. Παρότι τούτο δεν θα γινόταν αποδεκτό από την Τουρκία, οι ίδιοι κύκλοι επιμένουν ότι θα διευκόλυνε κατά πολύ την κατάσταση.

Επαφές «εν κλειστώ»
Η ομάδα είναι δωδεκαμελής, πρόεδρός της είναι η πρώην Αμερικανίδα ΥΠΕΞ, Μαντλίν Ολμπράιτ, ενώ ανάμεσα στους συμμετέχοντες βρίσκονται ένας Τούρκος και ένας Έλληνας, πρώην Μόνιμοι Αντιπρόσωποι στη συμμαχία. Οι επαφές τους ξεκινούν με αξιωματούχους του Συμβουλίου, της Κομισιόν, καθώς και με εκπροσώπους think tank, για ανταλλαγή απόψεων, ενώ αυτές θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών. Πάντως στη βελγική πρωτεύουσα, συζήτηση έχει ήδη προκαλέσει το ότι στο προφίλ των συνομιλητών της Ομάδας κυριαρχεί ο χαρακτήρας των «ατλαντιστών», καθώς και η προέλευσή τους, κυρίως από Βρετανία και ΗΠΑ. Ανάμεσα δε στους αξιωματούχους οι οποίοι θα ενημερώσουν είναι ο πρώην επικεφαλής του γραφείου τού Μανουέλ Μπαρόζο και νυν γενικός διευθυντής των Εξωτερικών Σχέσεων της Κομισιόν, καθώς και ο ομόλογός του στη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης Μάικλ Λι. Να προσθέσουμε ότι το αντικείμενο εργασίας της Ομάδας (νέο δόγμα του ΝΑΤΟ) είναι κατά πολύ ευρύτερο των σχέσεων των δύο Οργανισμών. Εντούτοις, η μη συνεργασία τίθεται καθώς πρόκειται για ζήτημα «αγκάθι» που χρήζει επειγόντως βελτίωσης. 'Αλλωστε, όπως επισημαίνουν νατοϊκοί κύκλοι, σε κοινές πρωτοβουλίες για την αντιτρομοκρατία, ελλοχεύουν κίνδυνοι από τις μη σχέσεις, ή τις περιορισμένες σχέσεις, μεταξύ ΝΑΤΟ-ΕΕ.

«Ανταλλάγματα»
Στο μεταξύ, στην έδρα της συμμαχίας στις Βρυξέλλες, όπου ο νέος ΓΓ 'Αντερς Φογκ Ρασμούσεν επιμένει να διευθετήσει τα της συνεργασίας των δύο Οργανισμών, ετοιμάζονται αλλαγές. Σύμφωνα με πηγές, αναμένεται να προταθεί ο διορισμός Τούρκου υψηλού αξιωματούχου για τη θέση της διεθνούς γραμματείας, το επόμενο δίμηνο. Η ακριβής θέση και οι αρμοδιότητές του δεν είναι ακόμη γνωστές, ωστόσο, κύκλοι υποστηρίζουν ότι η επικείμενη ενέργεια Ρασμούσεν γίνεται στα πλαίσια «ανταλλαγμάτων» που είχαν συμφωνηθεί προκειμένου να άρει τις επιφυλάξεις της η Τουρκία και να επιτρέψει (τον περασμένο Απρίλιο) το διορισμό του κ. Ρασμούσεν στη θέση του ΓΓ του ΝΑΤΟ.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΤΕΤΗ ΣΑΡΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
Κωδικός άρθρου: 917067
ΠΟΛΙΤΗΣ - 16/12/2009, Σελίδα: 5

Δεν υπάρχουν σχόλια: