Αυστηρή γλώσσα για τα Σκόπια και την Τουρκία χρησιμοποιεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας στην Πράγα, όπου όχι μόνο βρήκε πρόθυμο ακροατήριο στην ηγεσία της Τσεχίας αλλά είναι και σκόπιμο να αποσαφηνιστούν οι ελληνικές θέσεις, αφού επίτροπος για τη Διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι πλέον Τσέχος. Ο Στέφαν Φούλερ.
* Τέλος, για το Κόσοβο: Ηταν πολύ βιαστική η ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου, που μπορεί να αποτελέσει εστία τριβών στα Βαλκάνια.
Ο κ. Παπούλιας κατηγόρησε την ηγεσία των Σκοπίων ότι τηρεί αδιάλλακτη στάση και ακολουθεί πολιτική επεκτατική εις βάρος της Ελλάδας, υπενθύμισε τα βήματα καλής θέλησης που έκανε ώς τώρα η Ελλάδα για να επιτευχθεί συμφωνία και προειδοποίησε αυστηρά ότι «εάν τα Σκόπια δεν υποχωρήσουν, θα επαναληφθεί αυτό, που συνέβη στο Βουκουρέστι» (άσκηση βέτο).
Οι θέσεις αυτές του Ελληνα Προέδρου δημοσιεύτηκαν στην εφημερίδα «PRAVO», στη σημαντικότερη από τις τρεις συνεντεύξεις, που έδωσε στα ΜΜΕ της Τσεχίας στη διάρκεια της επίσκεψής του στη χώρα και με την αποτελεσματική συνδρομή του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στην Πράγα, με επικεφαλής τον παλαίμαχο δημοσιογράφο Γιώργο Χατζηιωάννου.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «PRAVO» ο κ. Παπούλιας τόνισε επίσης:
* Για την Τουρκία: Είναι ένας δύστροπος γείτονας και δεν πρόκειται να δεχτούμε εκπτώσεις για την ένταξή της στην Ε.Ε., με την οποία, ωστόσο, θα έπαυαν να υπάρχουν πολλά από τα σημερινά προβλήματα στις σχέσεις των δύο χωρών.
* Για το Κυπριακό: Δεν είναι αισιόδοξος ότι θα έχουν θετικό αποτέλεσμα οι συνομιλίες Χριστόφια - Ταλάτ, όσο για τη στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας η Κύπρος θεωρείται εξαιρετικής στρατηγικής σημασίας.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπ. Κουβέλης, ο οποίος συνοδεύει τον Πρόεδρο στο ταξίδι του στην Τσεχία, τόνισε χθες στο ελληνο-τσεχικό επιχειρηματικό φόρουμ στην Πράγα ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να αναπτυχθούν οι διμερείς σχέσεις, όχι μόνον στον τομέα του Τουρισμού, όπου βρίσκονται σε εξαιρετικό επίπεδο.
Στη συνάντησή του με τους δημοσιογράφους επισήμανε τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις ως προς την κλιματική αλλαγή των Προέδρων της Ελλάδας Κ. Παπούλια και της Τσεχίας Β. Κλάους και τόνισε ενδεικτικά ότι η Τσεχία χρησιμοποιεί τα πυρηνικά εργοστάσια για να λύσει το ενεργειακό της πρόβλημα, κάτι που έχει απορρίψει η Ελλάδα, η οποία επιμένει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Η ελληνική αντιπροσωπεία επισκέφθηκε το Μοναστήρι Stralvov, σπουδαίο πολιτιστικό κέντρο με σημαντική πινακοθήκη και βιβλιοθήκη 300.000 τόμων.
Παρακολούθησε συναυλία στο Παλάτι Λιχτενστάιν και σήμερα επισκέπτεται την ελληνική κοινότητα στο Μπρνο και επιστρέφει το απόγευμα στην Ελλάδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου