Ευαρέσκεια για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών 1898 (2009) με το οποίο ανανεώνεται η θητεία της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο για ακόμα έξι μήνες εξέφρασε χθες η Κυβέρνηση.
Σε σύντομη τοποθέτησή του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφιας χαιρέτισε το ψήφισμα, εκφράζοντας ικανοποίηση για την ανανέωση της εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο, ενώ σε εκτενή αναφορά προέβη ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στ. Στεφάνου.
«Το ψήφισμα, εμάς μας ικανοποιεί. Αυτή είναι η γενική μου τοποθέτηση», είπε ο κ. Χριστόφιας.
Αναλυτικότερα τη θέση της Κυβέρνησης διατύπωσε ο κ. Στεφάνου, ο οποίος χαρακτήρισε το ψήφισμα ως ισορροπημένο, χαιρετίζοντας, ταυτόχρονα, την απόφαση για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.
Το ψήφισμα, εξήγησε ο Εκπρόσωπος, επαναβεβαιώνει, πρώτον, όλα τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Κύπρο, και ειδικά το ψήφισμα 1251, στο οποίο διατυπώνεται ολόκληρο το πλαίσιο της λύσης, και, δεύτερον, σημειώνει ότι η ευθύνη για την επίτευξη συνολικής και διαρκούς λύσης βρίσκεται πρώτα και κύρια (first and foremost) στους Κυπρίους, επαναβεβαιώνοντας παράλληλα τον πρωταρχικό ρόλο των Ηνωμένων Εθνών για παροχή βοήθειας στις δύο κοινότητες. Κατά τρίτον, πρόσθεσε, επαναβεβαιώνει τη βάση της λύσης, που είναι η δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Επίσης, σημείωσε ο κ. Στεφάνου, το ψήφισμα επαναβεβαιώνει ότι ο πιθανός νέος σχεδιασμός των επιχειρήσεων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνδέεται με τη λύση του Κυπριακού και καλεί την τουρκοκυπριακή πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το status quo στα Στροβίλια, όπως ήταν πριν από τις 30 Ιουνίου 2000, υπογραμμίζοντας, παράλληλα, τη σημασία της υλοποίησης των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επιπρόσθετα, το ψήφισμα, ανέφερε ο Εκπρόσωπος, σημειώνει ως θετική τη συμφωνία για διάνοιξη του οδοφράγματος του Λιμνίτη και καλεί τα δύο μέρη να υλοποιήσουν το δεύτερο σκέλος της συμφωνίας για τη διάνοιξη της οδού Λήδρας.
Τέλος, καλεί τις δύο κοινότητες να επεξηγήσουν τα πολλά και σημαντικά οφέλη για όλους τους Κυπρίους, που θα προκύψουν από τη λύση στο Κυπριακό.
«Επαναβεβαιώνουμε τη θέλησή μας για λύση»
Με την ευκαιρία της έγκρισης του ψηφίσματος 1898 (2009), πρόσθεσε ο Εκπρόσωπος, «επαναλαμβάνουμε και επαναβεβαιώνουμε την αποδεδειγμένη θέληση της ελληνοκυπριακής πλευράς, να συνεχίσει, με αποφασιστικότητα και με συνέπεια στα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο, τις προσπάθειες για επίτευξη δίκαιης, υπό τις περιστάσεις, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης».
Ο κ. Στεφάνου χαρακτήρισε το ψήφισμα ως ισορροπημένο και υποβοηθητικό των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού με βάση ακριβώς τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι ανταποκρίνεται στην παρούσα συγκυρία της διαπραγμάτευσης, την οποία και στηρίζει.
Κληθείς να σχολιάσει την κριτική ότι το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας εναποθέτει όλες τις ευθύνες για εξεύρεση λύσης στους Κυπρίους και απαλλάσσει την Τουρκία, θέση την οποία υποστήριξε προχθές ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο κ. Στεφάνου υπέδειξε ότι σε κανένα από τα παρελθόντα ψηφίσματα του ΟΗΕ που εκδόθηκαν εν καιρώ διαπραγματεύσεων επιρρίπτονται ευθύνες για το Κυπριακό.
«Είναι φανερόν ότι, σε περιόδους διαπραγματεύσεων, ο ΟΗΕ διαδραματίζει το βοηθητικό του ρόλο και γι’ αυτό αποφεύγει την επίρριψη ευθυνών, ασφαλώς για να βοηθήσει να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις», σημείωσε ο κ. Στεφάνου.
Ισοζυγισμένο ψήφισμα, λέει το ΑΚΕΛ
Ισοζυγισμένο και ισορροπημένο χαρακτήρισε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου, το ψήφισμα του ΣΑ.
Επισήμανε, μάλιστα, πως το γεγονός ότι συγκεκριμένες χώρες απέτρεψαν ετεροβαρείς αναφορές στο κείμενο του ψηφίσματος, «καταδεικνύει ότι η προσπάθεια της Κυβέρνησης Χριστόφια, με συνεχείς πρωτοβουλίες να εμπλέξει όλα τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στα του Κυπριακού, έχει απτά αποτελέσματα».
Αφού υπενθύμισε ότι το ψήφισμα υιοθετήθηκε με 14 ψήφους υπέρ και με μία αρνητική, αυτήν της Τουρκίας, ο κ. Ευαγόρου είπε ότι η υιοθέτηση του ψηφίσματος έλαβε τη συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού προηγουμένως η διπλωματική μας αποστολή πέτυχε να αφαιρεθούν ορισμένες αμφιλεγόμενες αναφορές.
Ως τέτοιες ανέφερε αυτές που παρέπεμπαν στην ύπαρξη χρονοδιαγραμμάτων για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, επιχειρούσαν να ασκήσουν πιέσεις πάνω στη δική μας πλευρά μέσω αναφορών για αναθεώρηση των όρων εντολής της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, επιχειρούσαν ειδική αναφορά στον κύριο Ντάουνερ και στις δικές του καλές υπηρεσίες.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί, επίσης, ως πολύ σημαντική, ανέφερε ο κ. Ευαγόρου, «την αναφορά που καλεί την τ/κ πλευρά και τις τουρκικές δυνάμεις να αποκαταστήσουν το στρατιωτικό στάτους κβο στα Στροβίλια».
ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ: Απαλλάσσεται η Τουρκία
Από την πλευρά τους, ΔΗ.ΚΟ. και ΕΔΕΚ επισημαίνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά σημεία στο ψήφισμα, σημειώνουν, ωστόσο, ότι η αναφορά πως «την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι», απαλλάσσει την Τουρκία από τις ευθύνες της.
Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ «εκφράζει ικανοποίηση για την ανανέωση της θητεία της UNFICYP» επισημαίνοντας ότι «το ψήφισμα για την ανανέωση της θητείας περιλαμβάνει θετικές, αλλά και κάποιες αρνητικές αναφορές».
Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «θεωρούμε θετικό το γεγονός ότι δεν περιλήφθηκαν στο κείμενο συγκεκριμένες αρνητικές αναφορές οι οποίες υπονοούσαν την ύπαρξη άτυπου χρονοδιαγράμματος ή ασκούσαν άμεση ή έμμεση πίεση για την απόσυρση της UNFICYP».
Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, «δεν παραβλέπουμε την προσπάθεια απάλειψης των βαρύτατων ευθυνών που έχει η κατοχική δύναμη σε σχέση με τη διαδικασία εξεύρεσης λύσης και θεωρούμε αδόκιμη τη διατύπωση που θέλει τον κυπριακό λαό να φέρει τη συνολική ευθύνη για την πορεία των διαπραγματεύσεων, την ίδια στιγμή που η Τουρκία συνεχίζει να προβάλλει τις απαράδεκτες αδιάλλακτες αλλά και αλαζονικές της θέσεις».
Ως περιέχον τόσο θετικά όσο και αρνητικά σημεία χαρακτήρισε το ψήφισμα του Σ.Α. και ο Γραμματέα της Κ. Ε. του ΚΣ ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός, ο οποίος υπέδειξε ως παράδοξη και αρνητική την αναφορά στο ψήφισμα ότι «την ευθύνη για την εξεύρεση λύσης φέρουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι Κύπριοι».
«Γνωρίζουν τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ότι την ευθύνη για τη λύση φέρει η κατοχική Τουρκία, η οποία θα πρέπει να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο και να αποδεχθεί λύση στη βάση των αρχών του διεθνούς και του ευρωπαϊκού δικαίου», επισήμανε ο κ. Κουταλιανός.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ,ΜΙΧΑΛΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου