Κάθε φορά που ο Πρόεδρος Χριστόφιας κάμνει μια υποχώρηση, η Τουρκία και ο Ταλάτ απαντούν με πιο ακραία θέση. Έτσι, στην πρόταση Χριστόφια για σταθμισμένη ψήφο, η τουρκική κυβέρνηση και ο Ταλάτ θα απαντήσουν ότι γίνεται αποδεκτή υπό τον όρο να ισχύσουν οι τέσσερις ελευθερίες για τους Τούρκους εποίκους! Δηλαδή, οι έποικοι να δικαιούνται ελεύθερης εισόδου, ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης απόκτησης περιουσίας. Με άλλους λόγους, ο εποικισμός θα συνεχίζεται και μετά τη λύση, και μάλιστα με πιο εντατικούς ρυθμούς και με κατοχυρωμένα όλα τα δικαιώματα των εποίκων, όταν Ελληνοκύπριοι δεν θα έχουν δικαίωμα εγκατάστασης και απόκτησης περιουσίας στο τουρκικό συνιστών κράτος.
Η πληροφορία περί των τουρκικών όρων, προκειμένου να γίνει αποδεκτή η πρόταση Χριστόφια για σταθμισμένη ψήφο, δημοσιεύεται στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ», σε ανταπόκρισή της από την κατεχόμενη Λευκωσία.
Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το δημοσίευμα, στη συνάντηση που έγινε στην Άγκυρα, μεταξύ του Τούρκου πρωθυπουργού Ερντογάν, του Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και του ψευδοπρωθυπουργού Έρογλου, ο τελευταίος δήλωσε ότι δεν αποδέχεται την πρόταση Χριστόφια «του 20%», όπως την αποκάλεσε.
Υποστήριξε ότι με την πρόταση για σταθμισμένη ψήφο, το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των Τουρκοκυπρίων, θα ακυρωθεί. Ανέφερε ότι «το νόημα της πρότασης μάς πάει πίσω στην Κυπριακή Δημοκρατία του 1960».
Η «Μιλιέτ» προσθέτει ότι μετά τις συναντήσεις του Έρογλου στην Άγκυρα, η τουρκική κυβέρνηση προωθεί μια νέα πολιτική σαν απάντηση στην πρόταση για σταθμισμένη ψήφο. Χωρίς να απορρίπτει την πρόταση, η Τουρκία θέτει θέμα ανταλλαγμάτων και επιμένει όπως «οι Τούρκοι υπήκοοι» έχουν δικαίωμα ελεύθερης εισόδου, ελεύθερης διακίνησης, ελεύθερης εγκατάστασης και ελεύθερης απόκτησης περιουσίας.
Χάνει τη στήριξη τής Άγκυρας
Εξάλλου, σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύεται στην αγγλόφωνη «Χουριέτ», στα χέρια της τουρκικής κυβέρνησης βρίσκεται εξασέλιδη επιστολή Έρογλου, στην οποία εκφράζει τις αντιρρήσεις του στην πολιτική Ταλάτ. Μεταξύ άλλων, ο Έρογλου κατηγορεί τον Ταλάτ ότι παρακάμπτει την «κυβέρνηση» στις προτάσεις που καταθέτει στις συνομιλίες και ότι σκοπεύει να αποδεχθεί την πρόταση Χριστόφια για σταθμισμένη ψήφο.
Προστίθεται ότι μετά τις επαφές Έρογλου, η τουρκική ηγεσία αποφάσισε να επανεξετάσει τις προτάσεις που επρόκειτο να υποβάλει στις συνομιλίες ο Ταλάτ. Τονίζεται ακόμη, ότι εάν ο Ταλάτ δεν εξασφαλίσει την έγκριση του Έρογλου στην υποβολή των προτάσεων, ενδέχεται η Άγκυρα να μη συνεχίσει την υποστήριξή της προς τον κατοχικό ηγέτη. Τέλος τονίζεται ότι η θερμή υποδοχή της οποίας έτυχε ο Έρογλου στην Άγκυρα επιβεβαιώνει ότι ο Ταλάτ δεν θεωρείται πια αναντικατάστατος στην ηγεσία των Τουρκοκυπρίων.
Έρογλου: Σίγουρος «πρόεδρος»
Σίγουρο «πρόεδρο» θεωρεί δημοσκόπηση, που έγινε στα κατεχόμενα, τον Ντερβίς Έρογλου, άνκαι ο τελευταίος δεν έχει εξαγγείλει ακόμη «υποψηφιότητα» στις προσεχείς «προεδρικές εκλογές».
Η δημοσκόπηση που έγινε για λογαριασμό της τουρκοκυπριακής εφημερίδας «Σταρ Κίπρις», έγινε στα κατεχόμενα μεταξύ 13 και 20 Δεκεμβρίου, με 500 προσωπικές συνεντεύξεις και σύμφωνα με το αποτέλεσμά της, ο Έρογλου κερδίζει τις «εκλογές» από τον πρώτο γύρο, με ποσοστό 60,8%.
Η επίσης τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Γκιουνές» με τον τίτλο «Θα νικήσει ο Έρογλου», διευκρινίζει ότι το 60,8% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα νικήσει ο Έρογλου, ενώ το 51,6% δήλωσε ότι θα τον ψηφίσει.
Σε ερώτηση «τι θα ψηφίζατε εάν η συμφωνία που θα υποβληθεί σε δημοψήφισμα είναι παρόμοια με το σχέδιο Ανάν», το 28,6% απάντησε ότι θα ψήφιζε «ναι», το 51,2% ότι θα ψήφιζε «όχι» και το 20,2% δεν απάντησε. Το 84,4% των ερωτηθέντων στην έρευνα απάντησε ότι δεν πιστεύει πως θα υπάρξει μια λύση του Κυπριακού μέχρι τον Απρίλιο του 2010, ενώ το 12,8% απάντησε ότι θα υπάρξει.
ΣΗΜΕΡΙΝΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου