Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Δορυφορική παρατήρηση από την Πολεμική Αεροπορία



Σε συνδυασμό με τα τρομερά Mirage 2000-5 Mk2 και τα υπο-στρατηγικά βλήματα Scalp - EG

Στις 20 Μαρτίου 2007 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3456/2000 «Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας μεταξύ τού Υπουργού Εθνικής άμυνας της Ελλάδος και των Υπουργών Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, του Βελγίου, της Ισπανίας και της Ιταλίας, σχετικά με την συμμετοχή της Ελληνικής Δημοκρατίας στη συνεργασία Γαλλίας, Βελγίου, Ισπανίας, Ιταλίας για το Σύστημα Παρατηρήσεως της Γης από το Διάστημα "Helios 2".» Στις 3 Δεκεμβρίου 2007 τέθηκε σε ισχύ ο νόμος 3618/2007 «Κύρωση της Τεχνικής Διευθέτησης Συνεργασίας μεταξύ των Υπουργών Εθνικής Άμυνας του Βελγίου, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ελλάδος, της Ιταλίας και της Ισπανίας, σχετικώς με τις προκαταρκτικές μελέτες για τον ορισμό και την δημιουργία Πολυεθνικού Συστήματος Διαστημικής Απεικόνισης ("MUSIS") για την παρακολούθηση, την αναγνώριση και την παρατήρηση.» Η απάντηση του ΥΠΕΘΑ τόνιζε πως τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά των δύο συστημάτων και ειδικότερα η διακριτική ικανότητα, η παραγωγή τρισδιάστατων απεικονίσεων και οι χρόνοι επαν-επισκέψεως των περιοχών ενδιαφέροντος καλύπτουν πλήρως τις απαιτήσεις των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.
Υπενθυμίζεται πως η Ελλάδα συμμετέχει με 2,5% στο πρόγραμμα γαλλικών στρατιωτικών δορυφόρων οπτικής και υπέρυθρης παρατηρήσεως "Helios 2", όπως και το Βέλγιο, η Ισπανία και η Ιταλία. Γερμανία και Γαλλία υπέγραψαν επίσης συμφωνία ανταλλαγής απεικονίσεων Ραντάρ Συνθετικού Διαφράγματος (SAR) των δορυφόρων "SAR-Lupe" με εκείνες του "Helios 2" αντιστοίχως. Δεν είναι σαφές εάν οι απεικονίσεις παντός καιρού SAR-Lupe είναι διαθέσιμες στους υπολοίπους μετόχους του προγράμματος "Helios 2". Το τελευταίο, περιλαμβάνει δύο δορυφόρους, από τους οποίους ο "Helios 2A" εκτοξεύθηκε στις 18 Δεκεμβρίου 2004 με πυραυλικό φορέα "Ariane 5" από το διαστημικό κέντρο στο Κουρού της Γαλλικής Γουϊάνας, ενώ ο δεύτερος ήταν προγραμματισμένο να εκτοξευθεί πριν δύο ημέρες, την Πέμπτη, 17 Δεκεμβρίου 2009 δηλαδή, αλλά η εκτόξευση αναβλήθηκε 5 μόλις λεπτά πριν από το πάτημα του τελευταίου κουμπιού! Ανακοινώθηκε ότι, η προσπάθεια θα επαναλαμβανόταν χθες Παρασκευή, αλλά μέχρι τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές, δεν πληροφορηθήκαμε αν αυτό συνέβη τελικώς. Ελπίζουμε, πως ναι!
Καθένα από τα κράτη - μετόχους του "Helios 2" διαθέτει Εθνικό Κέντρο προγραμματισμού, λήψεως, επεξεργασίας, αρχειοθετήσεως και αξιοποιήσεως απεικονίσεων. Κάθε κράτος διαθέτει απορρήτους κωδικούς ανεξαρτήτου καθημερινού προγραμματισμού, ενώ ούτε η Γαλλία ούτε τα υπόλοιπα κράτη πληροφορούνται τις περιοχές ενδιαφέροντος. Το Ελληνικό Κέντρο αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στα τέλη Δεκεμβρίου σε περιοχή των Αθηνών, μετά από εκείνα στα Κρεΐλ Γαλλίας, Τορεχόν Ισπανίας, Πατσέτα ντι Μάρε Ιταλίας, Γκέλσντορφ Γερμανίας και Βρυξελλών. Οι απεικονίσεις "Helios 2" είναι εξαιρετικά χρήσιμες, ειδικά στην παραγωγή αξιοπίστων χαρτών, στους οποίους στηρίζεται η ανάπτυξη υποδειγμάτων αναγλύφου για την καθοδήγηση των ευρωπαϊκών βλημάτων αεροδυναμικής πτήσεως (cruise) "Scalp - EG", "Storm Shadow" και "Taurus". Οι υπολογιστές των βλημάτων αυτών, συγκρίνουν τα δεδομένα του υψομετρικού ραντάρ με αποθηκευμένους ψηφιακούς χάρτες κατανομής αναγλύφου, για να εξάγουν την πραγματική θέση και κατεύθυνση πτήσεως, μηδενίζοντας έτσι τυχόν σφάλματα των Συστημάτων Παγκοσμίου Τοποθετήσεως / Αδρανειακής Ναυτιλίας (GPS/INS).
Το πρόγραμμα "MUSIS" προβλέπεται να αντικαταστήσει την τρέχουσα γενιά συστημάτων, περιλαμβανομένων των αστερισμών "Helios 2" και οπτικής παρατηρήσεως μετρικής αναλύσεως "Pleiades" της Γαλλίας, καθώς και των δορυφόρων παρατηρήσεως ραντάρ "COSMO SkyMed" της Ιταλίας και "SAR-Lupe" της Γερμανίας. Οι δορυφόροι "MUSIS" αναμένεται να καλύψουν τις σχετικές απαιτήσεις των συμμετεχόντων κρατών μεταξύ 2015-17 και 2030.

Σημαντικότατη η αξία για την Εθνική Άμυνα της Πατρίδος ΜΑΣ!
Ο συγκεκριμένος δορυφόρος πρόκειται να συμπληρώσει το υπάρχον δίκτυο του "Helios 2A" και Helios 1A" που βρίσκονται ήδη σε τροχιά από το 2004 και το 1995 αντιστοίχως. Η ελληνική συμμετοχή στο πρόγραμμα "Hellios 2" αφορά στην απεριόριστη λήψη εικόνων από το διάστημα υψηλής ευκρίνειας μέσω time-sharing, με τους υπόλοιπους χρήστες του δορυφορικού συμπλέγματος και μετά από εισαγωγή απόρρητου κωδικού όπου ο κάθε χρήστης επιλέγει την περιοχή κατόπτευσης χωρίς κανένα άλλο περιορισμό. Τα δεδομένα αποστέλλονται στα εθνικά κέντρα αξιοποίησης και επεξεργασίας των εικόνων μεταξύ αυτών και στο ελληνικό στην Τανάγρα. Οι απεικονίσεις "Hellios" είναι εξαιρετικά σημαντικές στην παραγωγή αξιόπιστων ψηφιακών χαρτών στους οποίους στηρίζεται η δημιουργία εδαφικών μοντέλων συμπεριλαμβανομένων και των υψομετρικών γεωδαιτικών στοιχείων, μέσω των οποίων αξιοποιείται το σύστημα ενδιάμεσης ναυτιλίας των βλημάτων "Scalp - EG" που διαθέτει η Πολεμική Αεροπορία.
Ο υπολογιστής ναυτιλίας του "SCALP-EG" συγκρίνει τα δεδομένα του ραντάρ που φέρει με τα αντίστοιχα υψομετρικά δεδομένα των ψηφιακών χαρτών που δημιουργηθεί από την αξιοποίηση των εικόνων των "Hellios 2B" επαληθεύοντας την πορεία του και προχωρώντας στις απαραίτητες διορθώσεις πορείας έως την τελική προσβολή αναλάβει το σύστημα αυτόματης αναγνώρισης στόχου (ATA).
Χωρίς την παροχή των δεδομένων αυτών η αξιοποίηση των βλημάτων "SCALP-EG" καθίσταται προβληματική και αυτός είναι ένας από τους λόγους της ελληνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα. Ευχόμαστε κάθε επιτυχία στην Πολεμική Αεροπορία ΜΑΣ στο πολύπλοκο αυτό εγχείρημά της. Αναμένουμε όμως και μία απάντηση στο ερώτημα που θέσαμε στις 22 Νοεμβρίου του 2009 (αρ. φ. 331) από αυτήν εδώ την έπαλξη:
ΠΟΙΟΥΣ ΕΝΟΧΛΟΥΣΕ ΤΟ ΟΝΟΜΑ «ΑΙΓΕΥΣ» ΤΗΣ 331 ΜΟΙΡΑΣ ΣΤΗΝ ΤΑΝΑΓΡΑ;
Τα 25 τρομερά μαχητικά αεροσκάφη τύπου "Mirage 2000-5 Mk2" και τα ακόμη πιο τρομερά όπλα τους, τα 90 υπο - στρατηγικά βλήματα "Scalp - EG" ανήκουν στην «331». Γιατί η σπουδαιότερη Μοίρα της ΠΑ λέγεται σήμερα «ΘΗΣΕΑΣ»; Η αποστολή της δεν είναι πλέον η προάσπιση ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΠΕΛΑΓΟΥΣ; Εντυπωσιακά - πράγματι - όπλα, αλλά δίχως την σωστή ΑΠΟΣΤΟΛΗ; Τι, μόνο για να σταματήσουν οι Τούρκοι (με τους στρατηγικούς συμμάχους τους Σκοπιανούς και Αλβανούς) στον ποταμό Αλιάκμονα τα έχουμε; Θα απαντήσει κάποιος;
ΕΛ.ΚΟΣΜΟΣ,Νικόλαος Μακρής

Δεν υπάρχουν σχόλια: