Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΑΛΒΑΝΙΚΟΣ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΜΟΣ ΓΙΑ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ (ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ)


Ακύρωση της ελληνοαλβανικής συμφωνίας για την οριοθέτηση των χωρικών υδάτων και της υφαλοκρηπίδας στο Ιόνιο Πέλαγος αποφάσισε την Τρίτη το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας. Η απόφαση αιφνιδίασε την Αθήνα, η οποία αναμένει τώρα τις επίσημες εξηγήσεις των Τιράνων για την εξέλιξη, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας επεδίωξε να συναντήσει τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ιλίρ Μέτα, στο περιθώριο της Διάσκεψης για το Αφγανιστάν στο Λονδίνο.
Η συμφωνία ακυρώθηκε ύστερα από έντονες πιέσεις ακραίων εθνικιστικών κύκλων, αλλά και μερίδας της σοσιαλιστικής αντιπολίτευσης, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι συνιστά «ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα». Η αρνητική αυτή εξέλιξη οδηγεί τις διμερείς σχέσεις με τη γειτονική χώρα σε περίοδο ύφεσης, γεγονός που υποχρέωσε τον Αλβανό υπουργό Εξωτερικών Ι. Μέτα να δηλώσει ότι «οι σχέσεις μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας θα προχωρήσουν μπροστά, ανεξάρτητα από την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου».
Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας δεν έκρυψε χθες τη δυσφορία της ελληνικής κυβέρνησης για την απόφαση του Αλβανικού Δικαστηρίου: «Πρόκειται για θέμα εσωτερικής διαδικασίας στην Αλβανία, την οποία δεν έχουμε και άλλη επιλογή, παρά να τη σεβαστούμε.
Επιτρέψτε μου να τονίσω ότι, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μου στα Τίρανα, όλοι οι συνομιλητές μου από πλευράς της αλβανικής κυβέρνησης μου επιβεβαίωσαν, με όλους τους τόνους, τη σημασία και την προτεραιότητα που αποδίδει η Αλβανία σε αυτήν ακριβώς τη συμφωνία», ανέφερε ο κ. Δρούτσας σε συνέντευξή του.
Click here to find out more!
Η συμφωνία υπεγράφη στα Τίρανα, κατά την επίσκεψη του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος Κ. Καραμανλή, στις 27 Απριλίου 2009, και απετέλεσε για την Αθήνα υπόδειγμα για την επίλυση αναλόγων ζητημάτων σε άλλες περιοχές.
Η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ υιοθέτησε και υποστήριξε τη συμφωνία, γεγονός που επιβεβαιώθηκε και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του κ. Δρούτσα στα Τίρανα.
Σύμφωνα με τα αλβανικά ΜΜΕ, η συμφωνία ακυρώθηκε ομόφωνα από το 9μελές δικαστήριο, με «πρόσχημα» τις λανθασμένες διαδικασίες, γι’ αυτό και προτείνεται η επαναδιαπραγμάτευσή της. Το Δικαστήριο επελήφθη της υπόθεσης, μετά την προσφυγή που κατέθεσε το σοσιαλιστικό κόμμα του Έντι Ράμα στις 15 Οκτωβρίου 2009 (σ.σ. στις 19 Οκτωβρίου επισκέφθηκε τα Τίρανα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α. Νταβούτογλου). Ο Ε. Ράμα, ύστερα από αντιδράσεις εθνικιστικών οργανώσεων, αλλά και μερίδας βουλευτών του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που χαρακτήρισαν τη συμφωνία «ξεπούλημα της θαλάσσιας ζώνης στην Ελλάδα», είχε δηλώσει τότε ότι «αυτοί που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας (στην επαναδιαπραγμάτευση), να το κάνουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό, στο πλαίσιο της καλής γειτονίας»!
Η εξέλιξη ήδη έχει δημιουργήσει τριβές στο εσωτερικό της γειτονικής χώρας. «Σε αντίθεση με τον αρχηγό της αντιπολίτευσης (Ράμα), εμείς σεβόμαστε τις δικαστικές αποφάσεις, ανεξάρτητα από το αν μας αρέσουν ή όχι», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μέτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: