Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ:«Όχι» στις προτάσεις Ταλάτ από τον Παπανδρέου


Νομική συνδρομή προς τη Λευκωσία με στόχο την ενίσχυση του επιτελείου νομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας που ασχολούνται με κρίσιμες πτυχές του Κυπριακού είναι έτοιμη να προσφέρει η Αθήνα, ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Κύπριο πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια. Στη συνάντηση, στην οποία εξετάσθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο κ. Χριστόφιας μετέφερε αίτημα του πολιτικού κόσμου της Κύπρου προς τον Έλληνα πρωθυπουργό να μεταβεί άμεσα στη Λευκωσία, προκειμένου να συμμετάσχει σε συνάντηση αρχηγών των πολιτικών κομμάτων, το οποίο ο κ. Παπανδρέου αποδέχθηκε.
Στις δηλώσεις που ακολούθησαν ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να αναμένεται η απαντητική επιστολή προς τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν, στην οποία, όπως είπε, θα συμπεριλάβει και θέματα που εθίγησαν στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Χριστόφια και αφορούν ασφαλώς το Κυπριακό. Ο κ. Παπανδρέου ανακοίνωσε επίσης ότι παραλλήλως στην επιστολή θα διατυπώνεται επίσημη πρόσκληση προς τον κ. Ερντογάν να επισκεφθεί την Αθήνα.
Η ουσία των χθεσινών συζητήσεων κορυφής κινήθηκε γύρω από το διαφαινόμενο αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι απευθείας συνομιλίες Χριστόφια-Ταλάτ, ενώ μετά τη Λευκωσία και η Αθήνα με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο απέρριψε το γνωστό πακέτο των προτάσεων του Τουρκοκύπριου ηγέτη, καθώς οδηγεί σε λύση χείρονα της συνομοσπονδίας.
Ειδικότερα, για το πακέτο Ταλάτ ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Λευκωσία «δεν δέχεται καν να τις συζητήσει».
Click here to find out more!
Σημαντική εξέλιξη, ωστόσο, θεωρείται από διπλωματικής πλευράς η σύσταση του επιτελείου νομικών που θα λειτουργεί συμβουλευτικά στη διαδικασία αναζήτησης λύσης. Για την πρωτοβουλία αυτή του Γ. Παπανδρέου, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι θα ενισχύσει την περαιτέρω συνεργασία και συντονισμό των δύο πλευρών.
Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την ενεργή στήριξη της Ελλάδας στον κυπριακό ελληνισμό και τάχθηκε υπέρ της συνέχισης των συνομιλιών στην Κύπρο χωρίς χρονοδιαγράμματα και επιδιαιτησίες. «Θέλουμε μια λύση που θα τερματίσει την κατοχή και τη διαίρεση του νησιού. Γιατί το Κυπριακό είναι πρωτίστως πρόβλημα κατοχής από την Τουρκία» τόνισε ο πρωθυπουργός, για να προσθέσει ότι η Αθήνα αναμένει από την Άγκυρα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της προς την Ε.Ε. και την Κύπρο.
Τέλος, και οι δύο πλευρές εμφανίσθηκαν ικανοποιημένες για το αποτέλεσμα του πρόσφατου Ευρ. Συμβουλίου στο θέμα της Τουρκίας, ζήτημα στο οποίο ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η Λευκωσία «πάγωσε» ορισμένα (έξι) κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Βρυξελλών-Άγκυρας, ενώ απέρριψε τις εκτιμήσεις ότι η Τουρκία βγήκε αλώβητη από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.
Εξάλλου, κύκλοι προσκείμενοι στην Προεδρία της Δημοκρατίας διαβεβαίωναν ότι ο Έλληνας πρόεδρος κατά τη χθεσινή συζήτησή του με τον κ. Ερντογάν στο Αμπού Ντάμπι εξέφρασε με απολύτως ξεκάθαρο τρόπο τις ελληνικές θέσεις σε ό,τι αφορά τις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις, ενώ του μετέφερε ότι σύντομα θα λάβει την απαντητική επιστολή του κ. Παπανδρέου. Η 45λεπτη συνάντηση Παπούλια-Ερντογάν έγινε σε καλό κλίμα, ενώ ο κ. Ερντογάν εξέφρασε την επιθυμία να επισκεφθεί την Αθήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: