Ανοιχτή πρόκληση της «Χουριέτ» για τη Θράκη-Δηλώσεις στελέχους του ΠΑΣΟΚ και του "Μουφτή"
Με ένα άρθρο-«φωτιά» για τη δήθεν τουρκική μειονότητα στη Θράκη, η τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ» προειδοποιεί για το ζήτημα των μειονοτήτων, τονίζοντας χαρακτηριστικά ο αρθογράφος του εν λόγω κειμένου Döndü Sariişik πως «έφτασε η ώρα να προχωρήσουν οι δύο πλευρές (εννοεί Ελλάδα και Τουρκία) είτε σε αμοιβαία παραβίαση της Συνθήκης της Λοζάνης είτε σε σεβασμού αυτής».
Ο Döndü Sariişik, κάνει αναφορά μάλιστα στις συνθήκες της Αθήνας το 1913 και της Λοζάνης το 1923, αγνοώντας έντεχνα πως αυτές αναγνωρίζουν και προνοούν για «θρησκευτικές» και όχι «εθνικές» μειονότητες. Ο συντάκτης της «Χουριέτ» φτάνει μάλιστα στο σημείο να γράψει ότι: «Η ελληνική επιθετικότητα στην Κύπρο επέφερε την αντίδραση κατά της Ελληνικής μειονότητας στην Κωνσταντινούπολη και η τουρκική αντίδραση επέφερε τα αντίστοιχα γεγονότα κατά της… «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη(!)». Σύγκριση που μάλλον τον γέλωτα θα φέρει σε όποιον γνωρίζει την ιστορία των γεγονότων και των διωγμών της ελληνικής κοινότητας στην Τουρκία από το 1955 έως σήμερα.
Μάλιστα στο ίδιο κείμενο αναφέρεται πως ο συντάκτης του είχε επικοινωνία με πρώην βουλευτή και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη Çetin Mandacı ο οποίος δήλωσε πως: "Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα εξακολουθεί να υποφέρει από τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αν και στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συντελεστεί αξιοσημείωτη βελτίωση τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα".
Παράλληλα ο τούρκος δημοσιογράφος επισημαίνει πως σε επικοινωνία που είχε με τον μη αναγνωρισμένο «μουφτή» της Θράκης Αχμέτ Μετέ, εξέφρασε παρόμοιες ανησυχίες με τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο σε ότι αφορά τη μεταχείριση των μειονοτήτων στη χώρα:
«Θέλει ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος να αναγνωριστεί επίσημα από το Τουρκικό κράτος. Γιατί δεν κάνει το ίδιο και η ελληνική κυβέρνηση και με αποκαλούν “ψευτό-μουφτή”; Γιατί κανείς δεν ρωτά εάν υπάρχει πρόβλημα με τον ιμάμη στη Θράκη; Δεν έχουμε ούτε καν ένα θρησκευτικό σχολείο (Μαδράσα)» για να συμπληρώσει: "Είχαμε μία φορά δύο Μαδράσα αλλά το (Ελληνικό) κράτος τα μετέτρεψε σε κανονικά γυμνάσια. Όλοι οι ιμάμ που ζουν εδώ είναι ηλικιωμένοι και αν συμβεί κάτι θα πρέπει εμείς να μεταφέρουμε ιμάμ από τη Βουλγαρία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες» τόνισε.
Συνεχίζοντας το «πύρινο» άρθρο του, ο τούρκος συντάκτης επισημαίνει πως η «τουρκική» μειονότητα στην Θράκη δεν έχει το δικαίωμα να εκλέγει τον θρησκευτικό ηγέτη της, παρά τις επικριτικές εκθέσεις σχετικά με το θέμα τόσο από τα Ηνωμένα Έθνη όσο και από τους ευρωπαϊκούς φορείς.
Αν και οι «τούρκοι» της Θράκης-σύμφωνα με τον δημοσιογράφο-έχουν εκλέξει με δημοκρατικές διαδικασίες τον Α. Μετέ και η ελληνική κυβέρνηση κατά παράβαση της συνθήκης της Λοζάνης αρνείται να επικυρώσει την απόφαση των «τούρκων» της Θράκης.
Μάλιστα ο Döndü Sariişik, καλεί τον Τούρκο πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιούλ και τον πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να πιέσουν την Ελλάδα να «ακούσει» τις απαιτήσεις της «τουρκικής» μειονότητας στη Θράκη και να τη συνδέσει με την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, φτάνοντας μάλιστα μέχρι το σημείο να επισημάνει πως η Ξάνθη κατοικείται κυρίως από «τούρκους»...
Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε πως κατά «περίεργο τρόπο» ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο μηνιαίο περιοδικό Kriter, της εφημερίδας Radika-που δημοσιεύτηκε χθες-σχετικά με το θέμα της Χάλκης τόνισε πως:
«Το θέμα της Θεολογικής Σχολής απαιτεί μία προσέγγιση από πολλές πλευρές. Το ζήτημα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς, βάσει του συντάγματός μας και του εκπαιδευτικού μας συστήματος. Οι υπουργοί και οι θεσμοί μας συνεχίζουν τις εργασίες τους σχετικά με αυτό», συμπληρώνοντας: «Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να λάβει υπʼόψιν της τα αιτήματα της "τουρκικής" μειονότητας στη Δυτική Θράκη. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να ασχοληθεί με τα προβλήματα του κλήρου, της ηγεσίας, της ανεργίας, των μειονοτικών συνδέσμων και να βρει λύσεις».
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου