Οι Ευρωπαίοι υπουργοί Αμυνας συζήτησαν τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Αμυνας μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας
Υπέρ της πρότασης για από κοινού συνεδριάσεις των Ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας τάχθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Αμυνας της ΕΕ, το οποίο συνήλθε στη Μαγιόρκα χθες και σήμερα, Τετάρτη και Πέμπτη.
Το Συμβούλιο απασχόλησαν οι στρατιωτικές αποστολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τη Σομαλία για την καταπολέμηση της πειρατείας, η ευρωπαϊκή αποστολή βοήθειας στην Αϊτή και η συνεργασία με τρίτες χώρες στον τομέα της κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας.
Οι υπουργοί συζήτησαν επίσης για τις προοπτικές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας μετά τη Συνθήκη της Λισαβόνας, το συντονισμό μεταξύ στρατιωτικών και πολιτικών αποστολών της ΕΕ, τη σχέση μεταξύ κοινής πολιτικής άμυνας και ασφάλειας και ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της ΕΕ και το θεσμικό πλαίσιο της δράσης των υπουργών Αμυνας της ΕΕ μετά τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας.
Ο Eυ.Βενιζέλος επισήμανε την ανάγκη διασφάλισης του καλύτερου δυνατού συντονισμού μεταξύ των πρωτοβουλιών και των επιχειρήσεων των δύο οργανισμών, με βάση την αρχή της θεσμικής αυτονομίας τους καθενός οργανισμού αλλά και της συμπληρωματικότητας των δράσεων τους.
Ο Έλληνας υπουργός υπογράμμισε επίσης τη σημασία της αξιοποίησης των νέων ρυθμίσεων της Συνθήκης της Λισαβόνας που τείνουν να ενοποιήσουν τους πυλώνες της ΕΕ, κάτι όμως που «πρέπει πάντα να γίνεται με σαφή νομική βάση και σαφείς όρους εντολής καθώς συχνά ισχύουν διαφορετικοί κανόνες, αφενός μεν ως προς τις πολιτικές (civilian) αφετέρου δε ως προς τις στρατιωτικές δράσεις. Με βάση και την έως τώρα εμπειρία της Frontex, αυτή η παρατήρηση έχει ιδιαίτερη σημασία για τη σχέση μεταξύ κοινής Πολιτικής Ασφάλειας και Άμυνας και Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Πολιτικής (ΟΠΘ) της ΕΕ στο θαλάσσιο χώρο της Ένωσης, που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την Ελλάδα λόγω της γεωγραφικής της θέσης».
Ο Ευ.Βενιζέλος τοποθετήθηκε υπέρ της συνέχισης της κοινής δράσης που αποτελεί το θεμέλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας.
Στο περιθώριο του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο Έλληνας υπουργός σναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουνσεν, σε συνέχεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την προηγούμενη εβδομάδα για ζητήματα σχετικά με τη νέα δομή διοίκησης του ΝΑΤΟ, αλλά και τον Τούρκο ομόλογό του Μεχμέτ Γκιονούλ, ο οποίος προσήλθε για τον πολιτικό διάλογο με τις υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
ΒΗΜΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου