Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Συνάντηση Παπανδρέου-Πούτιν.


Επίσημη επίσκεψη στη Μόσχα πραγματοποιεί ο πρωθυπουργός, ο οποίος σήμερα θα έχει συναντήσεις σε ανώτατο επίπεδο με τη ρωσική πολιτική ηγεσία, τον Πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ και τον πρωθυπουργό Βλαντιμίρ Πούτιν, σε πρόσκληση του οποίου ανταποκρίθηκε, επισκεπτόμενος τη ρωσική πρωτεύουσα.
Στις συναντήσεις που θα έχει ο κ. Παπανδρέου, αναμένεται να γίνει επισκόπηση της προόδου που έχει συντελεστεί στο ευρύτατο φάσμα τομέων, στους οποίους εκτείνεται η διμερής συνεργασία. Στο πλαίσιο, αυτό θα συζητηθούν οικονομικά, εμπορικά, στρατιωτικά και πολιτικά θέματα. Επιθυμία της ελληνικής κυβέρνησης είναι, στο πρότυπο της πολύ στενής συνεργασίας στα ενεργειακά θέματα, όπως αποδεικνύουν τα προγράμματα Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και Νότιο Ρεύμα (South Stream), η διμερής συνεργασία να επεκταθεί και σε άλλους τομείς όπως, ενδεικτικά, η ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών προς τη ρωσική αγορά, η προσέλκυση περισσότερων Ρώσων τουριστών (η Ελλάδα υποστηρίζει την ταχεία πρόοδο των συζητήσεων για την κατάργηση θεωρήσεων για τους κατόχους ρωσικών διαβατηρίων), ως και η ενίσχυση του διαλόγου, σε υπηρεσιακό και πολιτικό επίπεδο, για θέματα πολυμερούς διπλωματίας και περιφερειακής συνεργασίας, υπό το φως και της επικείμενης ανάληψης από την Ελλάδα της Προεδρίας του ΟΣΕΠ τον Ιούνιο 2010.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί κρίσιμης σημασίας για τη διμερή συνεργασία τον προγραμματισμό να είναι το 2014 Έτος Ελλάδας στη Ρωσία και Έτος Ρωσίας στην Ελλάδα. Ο προγραμματισμός αυτός συμπίπτει με τη διεξαγωγή, το 2014, των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων στο Σότσι της Ρωσίας, και δίνει την ευκαιρία για δραστηριοποίηση ελληνικών εταιριών στις σχετικές προετοιμασίες, αλλά και ανταλλαγή τεχνογνωσίας, σε συνέχεια των άκρως επιτυχημένων Ολυμπιακών Αγώνων που ετοίμασε η Αθήνα, το 2004.
Επίσης, θα ανταλλαγούν απόψεις επί θεμάτων περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος. Άλλωστε, οι δύο χώρες συμπίπτουν στον τρόπο προσέγγισής τους και αυτό δημιουργεί μια καλή βάση συνεργασίας στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών και διασκέψεων. Ειδική έμφαση θα δοθεί από ελληνικής πλευράς σε ζητήματα, όπως η ενίσχυση των σχέσεων Ε.Ε. – Ρωσίας και η συνεργασία ΝΑΤΟ – Ρωσίας. Η Ελλάδα πιστεύει ότι οι χώρες της Δύσης και η Ρωσία αντιμετωπίζουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται μεταξύ τους συνεχής, ειλικρινής διάλογος, ακόμα και στα θέματα που υπάρχει διάσταση απόψεων.
ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια: