Τη βούλησή τους για ένα «κοινό μέλλον συνεργασίας» επανέλαβαν χθες οι κ.κ. Δρούτσας και Νταβούτογλου, ανακοινώνοντας την επίσπευση της επίσημης επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα και την εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών με την έναρξη διμερών συνεργασιών περίπου 10 υπουργείων.
Ωστόσο, συμφώνησαν ότι... διαφωνούν για το Αιγαίο, καθώς η Αγκυρα κατέστησε σαφές ότι εμμένει στο σύνολο των διεκδικήσεών της. Ταυτόχρονα, ο τούρκος ΥΠΕΞ επανέλαβε την ετοιμότητα της Τουρκίας να βοηθήσει την Ελλάδα που αντιμετωπίζει οικονομική κρίση...
Υστερα από μια συνάντηση που κράτησε περίπου δυόμισι ώρες κι έγινε σε θερμό κλίμα, ο Δ. Δρούτσας και ο Α. Νταβούτογλου ανακοίνωσαν την επίσπευση της επίσκεψης Ερντογάν στην Αθήνα (υπολογίζεται στα μέσα Μαΐου), την οποία ο Τούρκος ΥΠΕΞ χαρακτήρισε «ιστορική», ενώ αναφερόμενος στους Ταγίπ Ερντογάν και Γιώργο Παπανδρέου έκανε λόγο για «τη συνάντηση δύο ανθρώπων που έχουν και οι δύο σοβαρό όραμα». Από την πλευρά του, ο Δ. Δρούτσας μιλώντας για την επίσκεψη, έκανε λόγο για «σημαντικό σημείο στη νέα προσπάθεια που καταβάλλουμε».
Οπως ανακοίνωσαν χθες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών, κατά την επίσκεψη του τούρκου πρωθυπουργού στην Αθήνα θα υπογραφεί κοινή συμφωνία σύστασης Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας. Το Συμβούλιο θα αφορά συνεργασίες περίπου 10 υπουργείων κι από τις δύο πλευρές του Αιγαίου.
«Πλήρη συνεργασία»
«Προσβλέπουμε σε μια πλήρη ελληνοτουρκική συνεργασία και σε τουλάχιστον δύο συναντήσεις των υπουργών Εξωτερικών ετησίως για την αξιολόγηση των εξελίξεων, καθώς και σε συναντήσεις των δύο πρωθυπουργών τουλάχιστον μια φορά το χρόνο», είπε ο Α. Νταβούτογλου, ενώ πρόσθεσε πως αν χρειάζεται, θα πραγματοποιούνται και έκτακτες συναντήσεις των εκατέρωθεν υπουργών.
Στο πλαίσιο αυτό, οι δύο υπουργοί Εξωτερικών ανακοίνωσαν χθες την απόφασή τους να εντατικοποιήσουν τις διερευνητικές επαφές για το Αιγαίο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι ο νέος γύρος μπορεί να αρχίσει πριν από την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα. Επικεφαλής της ελληνικής ομάδας θα είναι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ πρέσβης Παύλος Αποστολίδης- η ανακοίνωση του ονόματος έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από την τουρκική πλευρά, καθώς, όπως είπε ο Α. Νταβούτογλου, «ευχαριστούμε που τοποθετήθηκε ένας έμπειρος πρέσβης». Η τουρκική πλευρά έθεσε επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του τουρκικού ΥΠΕΞ Αχμέτ Σινιρλίογλου.
Η υφαλοκρηπίδα
Στις δηλώσεις του, πάντως, ο τούρκος ΥΠΕΞ έκανε λόγο για εντατικοποίηση, αύξηση της συχνότητας, αλλά και για «διεύρυνση του περιεχομένου» των διερευνητικών επαφών. Την ίδια ώρα, η ελληνική πλευρά υπογράμμιζε ότι για την ελληνική πλευρά το μόνο ζήτημα που τίθεται προς συζήτηση στις διερευνητικές επαφές είναι η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και εφόσον δεν καταστεί εφικτό αυτό σε εύλογο χρονικό διάστημα, η παραπομπή της διαφοράς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Κύκλοι του ΥΠΕΞ επαναλάμβαναν χθες ότι «δεν μπορεί να είναι μια ανοικτή διαδικασία στον χρόνο». Ωστόσο, δεν έχει διευκρινιστεί πώς θα γίνει αυτό, καθώς είναι γνωστό ότι η τουρκική πλευρά επιθυμεί να βάλει στο τραπέζι το σύνολο των διεκδικήσεών της στο Αιγαίο, ενώ ακόμη και για την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας απαιτείται και η διευθέτηση άλλων ζητημάτων, όπως των «γκρίζων ζωνών».
Για τους εξοπλισμούς
Πάντως, παρά το καλό κλίμα που διαφάνηκε χθες από τις κοινές δηλώσεις και τις θερμές χειραψίες των δύο υπουργών, οι βασικές διαφορές παραμένουν. Παρότι οι δύο υπουργοί δήλωσαν ότι συζήτησαν το θέμα της αμοιβαίας μείωσης εξοπλισμών Ελλάδας και Τουρκίας, οι θέσεις τους ήταν σαφώς αποκλίνουσες, έλεγαν διπλωματικές πηγές.
Ο Α. Νταβούτογλου τόνισε μεν ότι «έχουμε ένα όραμα, ένα όραμα που δεν βασίζεται στις αμοιβαίες απειλές, αλλά στα αμοιβαία συμφέροντα. Αν συστήσουμε από κοινού το κοινό μας μέλλον, δεν θα υπάρχει η ανάγκη εξοπλισμών». Ωστόσο, ερωτηθείς πώς θα γίνει αυτό όταν οι Ελληνες που ζουν στο Αιγαίο βλέπουν από τα παράθυρά τους τουρκικά F16 και τουρκικές κορβέτες, απάντησε: «Είμαστε γείτονες που μοιράζονται το ίδιο στενό. Μπορεί να έχουν προβλήματα, αλλά δεν σημαίνει ότι θα εγκαταλείψουν αυτό το στενό». Η διάσταση απόψεων έγινε σαφής και από τις επισημάνσεις του Δ. Δρούτσα, ο οποίος έκανε λόγο για «ενέργειες που μας προβληματίζουν στο Αιγαίο και οι οποίες δεν διευκολύνουν να χτίσουμε καλύτερο κλίμα ανάμεσα στις δύο χώρες».
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…
-
[image: books] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Μια παρέα νεαρών παιδιών συζήταγε για τα απαγορευμένα ή ύποπτα βιβλία.
Αυτά που κρύβουν κάτι «σκοτ...
Πριν από 12 χρόνια
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου