Δευτέρα 26 Απριλίου 2010

Λεφτά υπάρχουν αλλά μόνο για όπλα…

Την όρεξη των ξένων διπλωματικών αποστολών στην Αθήνα άνοιξε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, το οποίο προετοιμάζεται για ένα νέο κύκλο αμυντικών προμηθειών, έπειτα από 5 σχεδόν χρόνια «παγώματος»

στις παραγγελίες εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ήδη η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου έχει δει το σύνολο των πρέσβεων των χωρών που προμηθεύουν με όπλα την Ελλάδα και τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Η αρχή έγινε με την αποδοχή από το Πολεμικό Ναυτικό του υποβρυχίου «Παπανικολής» –γνωστού και ως το «υποβρύχιο που γέρνει»–, έπειτα από 4 χρόνια διαπραγματεύσεων με το γερμανικό όμιλο ThyssenKrupp.
Η συνέχεια βεβαίως αναμένεται ακόμη πιο συναρπαστική, αφού εκτιμάται ότι εντός του έτους η χώρα μας θα προχωρήσει στην προμήθεια 6 νέων φρεγατών. Φαβορί για την ανάθεση της συγκεκριμένης προμήθειας είναι η Γαλλία με τη φρεγάτα πολλαπλών αποστολών FREMM. Το συνολικό κόστος κάθε φρεγάτας εκτιμάται ότι θα ανέλθει περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι η χώρα μας θα διαθέσει συνολικά γι’ αυτό το σκοπό 4,2 δις ευρώ. Όπως προκύπτει από το δελτίο Τύπου που εστάλη στις 11 Μαρτίουαπό τη γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα, ήδη Αθήνα και Παρίσι βρίσκονται πολύ κοντά στην τελική συμφωνία για την ανάθεση του προγράμματος, αφού όπως σημειώνεται «οι διακρατικές συζητήσεις» μεταξύ των δύο πλευρών «συνεχίζονται».

Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι το συγκεκριμένο δελτίο Τύπου, μία ημέρα αργότερα, αποσύρθηκε άρον άρον από τη γαλλική πλευρά και στη θέση του εστάλη άλλο, το οποίο έλεγε ακριβώς ό,τι και το πρώτο με εξαίρεση την τελευταία παράγραφο, η οποία είχε απαλειφθεί εντελώς.

Επρόκειτο για την παράγραφο που ανέφερε για τις συζητήσεις που γίνονται μεταξύ ελληνικής και γαλλικής κυβέρνησης, προκειμένου να καθοριστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες γύρω από την προμήθεια. Το γεγονός εξηγείται ενδεχομένως από το ότι η δημοσιοποίηση μιας συζήτησης για τη διάθεση πακτωλού χρημάτων από την τσέπη των Ελλήνων φορολογουμένων για την αγορά όπλων, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση περικόπτει μισθούς και υποστηρίζει πως η χώρα κινείται στα όρια της χρεοκοπίας, είναι κάτι που συνιστά πρόκληση για τον ελληνικό λαό. Επειδή είναι λογικό όμως ότι τέτοιου είδους προκλήσεις, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας, είναι καλό να αποφεύγονται, ίσως έτσι να εξηγείται και η σπουδή της γαλλικής πλευράς να αποσύρει την επίμαχη παράγραφο.

Να επισημάνουμε επίσης πως ορισμένοι στρατιωτικοί αναλυτές θεωρούν ότι τα συνεχή πηγαινέλα των Τούρκων κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στο Αιγαίο κάθε άλλο παρά τυχαία είναι, αφού, όπως υποστηρίζουν, ενδέχεται να αποτελούν μέρος ενός σκηνικού έντασης που πάει να στηθεί στην περιοχή με απώτερο στόχο να αυξηθούν οι πωλήσεις όπλων. «Όταν ήταν να αγοράσουμε αεροσκάφη, οι προκλητικές πτήσεις των τουρκικών μαχητικών θύμιζαν στην ελληνική πλευρά ότι ήταν κάτι που θα έπρεπε να κάνει άμεσα, αν δεν ήθελε να αλλάξει η ισορροπία δυνάμεων στους ουρανούς. Τώρα, απ’ ό,τι φαίνεται, το ίδιο σκηνικό στήνεται και στη θάλασσα. Τα υποβρύχια τα πήραμε, ήρθε η ώρα να πάρουμε και φρεγάτες. Οι άσπονδοι γείτονές μας έφτασαν μέχρι το Σούνιο για να μας το υπενθυμίσουν…» σημειώνουν χαρακτηριστικά οι ίδιοι αναλυτές.
Σε πολιορκητικό κλοιό το Αιγαίο

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι τους τελευταίους μήνες η Άγκυρα έχει θέσει το Αιγαίο σε στενό πολιορκητικό κλοιό, γεγονός που γεννά πολλά ερωτηματικά τόσο για τη σκοπιμότητα που κρύβεται πίσω από τις κινήσεις του τουρκικού στόλου, όσο και για τις πραγματικές διαθέσεις των Τούρκων στρατηγών, οι οποίοι φαίνεται πως υιοθετούν μια νέα επιθετική τακτική κλιμακώνοντας και επεκτείνοντας την ένταση από τον αέρα στη θάλασσα. Ήδη η δραστηριότητα του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο έχει αυξηθεί κατακόρυφα, με τις τουρκικές εφημερίδες να κάνουν λόγο «για πρόκληση πανικού στην Αθήνα». Ο τουρκικός Τύπος αναφέρεται με επιδοκιμαστικά σχόλια στο γεγονός ότι, σχεδόν επί καθημερινής βάσης, τουρκικά πλοία πραγματοποιούν αποστολές που φτάνουν μέχρι και σε πολύ κοντινή απόσταση από τις ηπειρωτικές περιοχές της χώρας μας. Να σημειώσουμε πως το τελευταίο χρονικό διάστημα οι τουρκικές φρεγάτες και κορβέτες δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στις ομορφιές της Αττικής, αφού δεν υπάρχει εβδομάδα που να μην κάνουν την εμφάνισή τους στα ανοιχτά του Σουνίου! Μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά τηρεί παθητική στάση στην επιθετικότητα των Τούρκων, με το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να εμφανίζεται έκδηλα «σαστισμένο», όπως προκύπτει από την αντίδρασή του στη νηοψία που πραγματοποίησε εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων η τουρκική κορβέτα «Bafra» στο ελληνικό εμπορικό πλοίο «Αρχάγγελος» λίγο έξω από την Τζια.

Το τουρκικό πλοίο απαίτησε από τον Έλληνα πλοίαρχο του «Αρχάγγελος» να του δώσει στοιχεία δρομολογίου: από πού ξεκίνησε, πού πηγαίνει, ποιο είναι το όνομα του πλοίου και τι μεταφέρει. Επρόκειτο για ένα πρωτοφανές περιστατικό, το οποίο όχι μόνο συνιστά κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά αποτελεί και μια ξεκάθαρη επιθετική ενέργεια της Άγκυρας, η οποία μάλιστα πραγματοποιήθηκε σε απόσταση αναπνοής από την Αθήνα.
Η ελληνική αντίδραση

Η αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εθνικής Άμυνας ήταν όχι μόνο καθυστερημένη, αλλά επιχειρήθηκε και η απόκρυψη του γεγονότος. Το ΓΕΕΘΑ μέχρι και το μεσημέρι της 24ης Μαρτίου διέψευδε ότι συνέβη το παραπάνω περιστατικό, υποστηρίζοντας ότι δεν επρόκειτο για αποστολή σήματος της τουρκικής κορβέτας προς το «Αρχάγγελος», αλλά για συνομιλία του Λιμεναρχείου Ραφήνας με άλλο πλοίο το οποίο εκείνη τη στιγμή διερχόταν από την περιοχή. Τρεις ώρες αργότερα, σε ανακοίνωσή του το ΓΕΕΘΑ παραδεχόταν το περιστατικό δίνοντας μάλιστα ακριβή στοιχεία τόσο για το είδος της συνομιλίας όσο και για την ώρα που αυτή πραγματοποιήθηκε. Η ασυνεννοησία, στα όρια του πανικού, που επέδειξε η ελληνική πλευρά στην αντιμετώπιση του συγκεκριμένου γεγονότος και η προσπάθεια συγκάλυψής του προκαλούν έντονο προβληματισμό για το βαθμό ετοιμότητας του Πενταγώνου να αντεπεξέλθει στο ενδεχόμενο ενός σοβαρού «θερμού» επεισοδίου στο Αιγαίο. Ενδεικτικά να σημειώσουμε ότι η μόνη αντίδραση της ελληνικής πλευράς στις συνεχείς επισκέψεις και προκλήσεις των τουρκικών πολεμικών πλοίων στα ελληνικά χωρικά ύδατα είναι η… παρακολούθησή τους από αντίστοιχα ελληνικά τα οποία τα ακολουθούν διακριτικά και από απόσταση. Στην περίπτωση της κορβέτας «Bafra», τη συγκεκριμένη αποστολή την είχαν αναθέσει στην κανονιοφόρο «Ναύμαχος» και στην τορπιλάκατο «Κρυσταλίδης».

Σύμφωνα με πληροφορίες πάντως, αρκετά στελέχη του Ναυτικού είναι ιδιαίτερα ενοχλημένα από την παθητική στάση που τηρεί η χώρα μας στις συνεχείς τουρκικές ναυτικές προκλήσεις, θεωρώντας ότι η ιστορία του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού δεν συνάδει με τις υποτονικές αντιδράσεις που επιδεικνύει το Πεντάγωνο.
ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΙΟΝΥΣΟΠΟΥΛΟΥ
ΕΠΙΚΑΙΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: