Διαβάστε στον διπλανό πίνακα ποιά τράπεζα είχε τα μαγαλύτερα κέρδη εις βάρος της Ελλάδας.
Η γνωστή πλέον Goldman Sachs.
Γνωρίζετε ότι πρώην υπάλληλος της Goldman Sachs είναι διαχειριστής του δημόσιου χρέους της Ελλάδας!
Της εταιρείας δηλαδή που πόνταρε στην πτώχευση της Ελλάδας;
Το μεγάλο παιχνίδι που στήθηκε με τα ελληνικά ομόλογα φαίνεται να απέφερε σημαντικά κέρδη στις ευρωπαϊκές και τις αμερικανικές τράπεζες κατά το α΄ τρίμηνο. Τα χρεόγραφα, όπως μαρτυρούν τα στοιχεία από τους πρώτους ισολογισμούς α΄ τριμήνου που δημοσιοποιήθηκαν, έχουν παίξει καταλυτικό ρόλο στην απογείωση των κερδών των τραπεζών.
Η JPMorgan Chase, που έχει αναγνωριστεί από τους traders ως μία απ’ τις τράπεζες που πυροδοτούσαν τάσεις υποχώρησης και ανόδου των ελληνικών ομολόγων με τις μαζικές εντολές που έδινε, κατάφερε να έχει καθαρά κέρδη ύψους 3,3 δισ. δολ. Πρόκειται για αύξηση 55% σε σχέση με πέρυσι.
Τα περισσότερα κέρδη της τράπεζας, της οποίας ηγείται ο τρίτης γενιάς Ελληνοαμερικανός Jamie Dimon, προήλθαν από την επενδυτική τραπεζική (2,5 δισ. δολ.). «Τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν τα ισχυρά καθαρά έσοδα, ιδίως στις αγορές σταθερού εισοδήματος» (ομόλογα κ.λπ.), αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν της τράπεζας.
Τμήμα από αυτά τα υπερκέρδη, όπως λέγεται στην αγορά, είναι αποτέλεσμα των απότομων διαθέσεων των traders της αμερικανικής τράπεζας. Οι οποίοι έβαζαν το χεράκι τους στην εκτίναξη των spreads, με μαζικές πωλήσεις, με κάποιες αγορές στην κάθετη πτώση, και ξανά με πωλήσεις, βγάζοντας κέρδη από τις διαφοροποιήσεις των αποδόσεων και των τιμών των ελληνικών ομολόγων. Φυσικά δεν είναι η μόνη τράπεζα που βασίστηκε στα ομόλογα για τα υπερκέρδη της.
Καθώς έχει ξεκινήσει η διαδικασία ανακοινώσεων αποτελεσμάτων α΄ τριμήνου στις ΗΠΑ και τις μεγάλες δυτικοευρωπαϊκές αγορές, οι αναλυτές προδικάζουν ότι θα εμφανιστεί σημαντική «τροφοδότηση» των τραπεζικών ισολογισμών απ’ το trading και την έκδοση ομολόγων. Τα χρεόγραφα ήταν η «αιχμή» των αγορών τους τελευταίους μήνες, ενώ υποχώρησε ο ρυθμός έκδοσης νέων μετοχών, μειώθηκαν οι εξαγορές - συγχωνεύσεις και περιορίστηκε η μεταβλητότητα σε σχέση με πέρυσι.
Κάτι που μέχρι και την ελβετική UBS (που αντιμετώπισε μία μεγάλη κρίση τα τελευταία χρόνια) κατέστησε κερδοφόρα. Η εκτίναξη στα ύψη των εσόδων της τράπεζας από τα ομόλογα, τομέα όπου συν-επικεφαλής τέθηκε τον Ιανουάριο ο 43χρονος Δημήτρης Ψυλλίδης, Έλληνας τραπεζίτης με καριέρα στη Merrill Lynch, ήταν ο λόγος για τα μεγαλύτερα κέρδη εδώ και τρία χρόνια που είχε η UBS στο α΄ τρίμηνο.
Συνολικά 2,3 δισ. δολ. μπήκαν στα ταμεία της στο α΄ τρίμηνο απ’ το σκέλος ομολόγων, σύμφωνα με το Bloomberg. Μάλιστα οι αναλυτές τονίζουν την εμμονή του δ/νοντος συμβούλου Oswald Gruebel να στοιχηματίζει στο εν λόγω τμήμα του ομίλου απ’ τα τέλη του 2009, ελπίζοντας σε κέρδη. Δεν είναι τυχαίο ότι προσέλαβε 350 άτομα απ’ το προηγούμενο καλοκαίρι για να το ενισχύσει.
Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι οι εκροές καταθέσεων, η μεγάλη πληγή της τράπεζας, συνεχίστηκαν και το προηγούμενο τρίμηνο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της τράπεζας έφυγαν 15 δισ. φράγκα από τα συνολικά κεφάλαια που διαχειρίζεται. Βέβαια σε σύγκριση με τα 45 δισ. φράγκα του δ’ τριμήνου, μάλλον το ποσό κρίνεται ικανοποιητικό. Η τράπεζα έχει δει να φεύγουν απ’ τους λογαριασμούς της και τον έλεγχό της 373,3 δισ. φράγκα τα τελευταία δύο χρόνια.
Όπως είναι φυσικό οι αναλυτές δεν μπορούν να εξαιρέσουν από τους πιο κερδισμένους λόγω της διακύμανσης των ομολόγων και των εκδόσεων, το μεγαλύτερο «παίκτη» της αγοράς, τη Goldman Sachs. H μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, (πολλά έχουν γραφεί για τις σχέσεις της με το ελληνικό δημόσιο, τις προμήθειες απ’ τα swap κ.ο.κ.), αναμένεται να γράψει καθαρά κέρδη 2,3 δισ. δολ. σύμφωνα με τις μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών, που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters.
Πρόκειται για αύξηση 43% (!) από την αντίστοιχη περίοδο του 2009. Ο Howard Chen, αναλυτής της Credit Suisse, έλεγε πρόσφατα στους Financial Times ότι τα έσοδα από το σκέλος «σταθερού εισοδήματος» (μεγάλο κομμάτι του αποτελούν τα χρεόγραφα) αναμένεται να ξεπεράσουν κατά πολύ τα αντίστοιχα των τελευταίων τριών μηνών του 2009, φτάνοντας ίσως στα επίπεδα-ρεκόρ του περυσινού β΄ τριμήνου.
Οι άνθρωποι της αγοράς λένε ότι η διαφορά προσφοράς - κτήσης (το περιθώριο απ’ τις τράπεζες όταν εκτελούν πράξεις) έχει μειωθεί από τα περυσινά υψηλά. Παρ’ όλα αυτά το «κενό» θα καλύψουν οι μεγάλοι όγκοι.
Οι κερδισμένοι
ΣΥΜΦΩΝΑ με τους αναλυτές της Citigroup (έκθεση «1Q BrokerPreview», ημερομηνία 6 Απριλίου) η GoldmanSachsείχε πέρυσι τη μερίδα του λέοντος στην αγορά ομολόγων, ελέγχοντας το 13% στο α΄ εξάμηνο του 2009 και το 15% στο β΄ εξάμηνο. Ακολούθησε η Barclays με μερίδιο επί των εκδόσεων - συναλλαγών 10% και 12% αντίστοιχα.
Την τριάδα της σχετικής λίστας, που βλέπετε αναλυτικά στον πίνακα, συμπληρώνει η JPMorgan Chase. Η επενδυτική τράπεζα που διοικείται από τον Jamie Dimon διατήρησε μερίδιο 10% στο α΄ εξάμηνο και 11% στο β΄ εξάμηνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου