Παρασκευή 16 Απριλίου 2010

ΤΟ ΔΝΤ είναι ήδη εδώ!

«Το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ. Ήδη μας ελέγχει για την τήρηση των δεσμεύσεων και των αποφάσεών μας». Με αυτή τη φράση, ρηθείσα από το βήμα της Βουλής, ο πρωθυπουργός έφερε ακόμη πιο κοντά την πιθανότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

Με αυτή τη φράση από το βήμα της Βουλής, και απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του κ. Αλ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός σηματοδότησε ουσιαστικά την εμπλοκή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και ουσιαστικά προανήγγειλε ότι η πιθανότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης είναι προ των πυλών.

Τα βασικότερα σημεία του διαλόγου Παπανδρέου - Τσίπρα ήταν τα εξής:

Παπανδρέου: «Αν σήμερα είμαστε ήδη στο ΔΝΤ και θέλω να είμαι ειλικρινής το ΔΝΤ είναι ήδη εδώ, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην Ευρώπη, η πλειοψηφία των κυβερνήσεων είναι συντηρητικές. Το ΔΝΤ έχει ήδη μπει στη διαδικασία και μας ελέγχει. Αυτό δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει χρεοκοπήσει. Σημαίνει ότι μπορούμε και από εκεί να αντλήσουμε πόρους. Και αν είμαστε εδώ που είμαστε, πρέπει να εγκαλέσετε πρώτο τον κ. Σαμαρά και το κόμμα του. Καταφέραμε τουλάχιστον να υπάρχει η ευρωπαϊκή Ένωση και ένας ευρωπαϊκός μηχανισμός έστω και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ.


Τσίπρας: Η χθεσινή μέρα ήταν μέρα ταπείνωσης για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Διαλύσατε το κοινωνικό συμβόλαιο της μεταπολίτευσης και παραδοθήκατε αμαχητί στο ΔΝΤ. Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα της ΕΕ που παραδόθηκε στην υπερατλαντική συμμαχία. Φέρνετε ένα σχέδιο που μόνο ανθρωποφάγους δεν έχει μέσα. Δεν έχετε τη νομιμοποίηση να βάλετε τη χώρα σε μακρά περίοδο αστάθειας. Παίρνετε οριστικά διαζύγιο από την ιστορία σας.

Παπανδρέου: Η Ελλάδα χωρίς άλλο μηχανισμό πήγαινε «σούμπιτο» στο ΔΝΤ. Το είχαν τεχνηέντως αποκρύψει η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και δεν μας πίστευαν ό,τι και να λέγανε. Τα μέτρα πράγματι πονάνε. Για σκεφτείτε να είχαμε μπει στη χρεοκοπία. Όσο για τα αντανακλαστικά μου, αυτά παραμένουν σοσιαλιστικά. Μέλημά μου είναι να σώσουμε την πατρίδα και από την εμπειρία που έχω το τελευταίο διάστημα έχω γίνει πιο σοσιαλιστής.

Σε χαμηλούς τόνους με Καρατζαφέρη

Σε ό,τι αφορά στην ερώτηση του προέδρου του ΛΑΟΣ για την αξιοποίηση της περιουσίας των εθνικών κληροδοτημάτων (Ο Γ. Καρατζαφέρης είπε ότι εάν αυτός ο πλούτος είχε αξιοποιηθεί τότε θα είχε εξυπηρετήσει μεγάλο μέρος του εθνικού χρέους για τουλάχιστον 2 χρόνια), ο κ. Παπανδρέου παραδέχθηκε μεν ότι η αποτίμηση της αξίας των κληροδοτημάτων δεν είναι ακόμη δυνατή αλλά επισήμανε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην φορολόγηση κινητής και ακίνητης περιουσίας.

Σημείωσε επίσης ότι δεν έχει γίνει καταγραφή των περίπου 10.000 εθνικών κληροδοτημάτων από τα οποία μόνο τα 130 ανήκουν στο κράτος. Ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι τα προβλήματα καταγραφής δεν αφορούν μόνο αυτόν τον τομέα καθώς, όπως είπε, ακόμα δεν γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων.

Και ολίγη από «εθνικά»
Στη Βουλή το πρωί της Παρασκευής συζητήθηκαν επίσης και τα εθνικά θέματα με αφορμή ερώτηση της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι υπάρχει έλλειμμα εθνικής πολιτικής και καθεστώς αμφισβήτησης για ελληνικά νησιά και ειδικά στην περιοχή των Ιμίων μετά το 1996 προσθέτοντας ότι το ΝΑΤΙΟ «επικυρώνει όλες τις τουρκικές παραβιάσεις σε βάρος της χώρας μας».

Ο Γ. Παπανδρέου χαρακτήρισε άστοχους τους φόβους και τις ανησυχίες της και κατηγόρησε την κυρία Παπαρήγα ότι υιοθετεί για μικροκομματικούς λόγους ψευδή δημοσιεύματα «καλλιεργώντας κλίμα συνομωσιολογίας».
ΕΘΝΟΣ


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ρε παιδιά εντάξει...δεν έχουμε σθένος και δύναμη σαν λαός...χάθηκε λίγο μετά τον 2ο Παγκόσμιο πόλεμο...εμφύλιος.....ο οποίος συνεχίζεται με διαφόρους τρόπους μέχρι σήμερα.... ήταν όμως ανάγκη η άνευ προηγουμένου και όρων παράδοση στην υπερατλαντική συμμαχία να γίνει χωρίς έστω τα προσχήματα;;;...Η Ελλάδα είναι αυτή που πήρε διαζύγιο από την ιστορία...καληνύχτα σύντροφοι. Τσίπρα έχεις δίκιο αλλά τα λόγια δεν φτάνουν. Καληνύχτα σύντροφε. Καληνύχτα 300. Όλοι για το νέο IPOD...