Προετοιμάζουμε το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη...
Ωχ..! Ωχ, Ωχ, Ωχ....
Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου είπατε ότι πέραν του μνημονίου η χώρα πρέπει να αποκτήσει εθνικό πολιτικό σχέδιο για την έξοδο και την επόμενη μέρα. Είναι εφικτό αυτό στην παρούσα φάση;
Ευ. Βενιζέλος: Είναι και αναγκαίο και εφικτό. Το μνημόνιο αποτυπώνει το πολιτικό πλαίσιο της συνεργασίας μας με την Ε.Ε., την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, δηλαδή με τους πιστωτές μας και απηχεί, πρωτίστως, τη δική τους γενική αντίληψη για τη δημοσιονομική πολιτική και την ανταγωνιστικότητα. Η πατρίδα μας χρειάζεται όμως ένα ολοκληρωμένο εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που να αφορά το μοντέλο ανάπτυξης, τη συγκρότηση και λειτουργία του κράτους, τη σχέση κράτους και οικονομίας, το νέο πολιτικό σύστημα, την κοινωνία των πολιτών και τις δικές της ευθύνες. Η πρότασή μου έγινε δεκτή από τον Πρωθυπουργό και στόχος μας είναι, το αργότερο τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, να παρουσιάσουμε αυτό το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης.
Εχετε πει επανειλημμένως πως μέλημα της κυβέρνησης ήταν η δημιουργία προσδοκίας για τον ελληνικό λαό. Ομως οι δημοσκοπήσεις δείχνουν βαθιά απογοήτευση των πολιτών. Τι μπορεί να γίνει;
Ευ. Βενιζέλος: Αυτό είναι το μείζον πρόβλημα της χώρας. Η απογοήτευση, ο φόβος, η θλίψη, η ανασφάλεια και σε μεγάλο βαθμό η ηττοπάθεια. Αυτό ξεπερνά την οικονομική ψυχολογία, που είναι από μόνη της πραγματικό οικονομικό μέγεθος, γιατί επηρεάζει τις καταναλωτικές και επενδυτικές συμπεριφορές, τη διάθεση αποταμίευσης, την παραγωγικότητα και της εργασίας και του κεφαλαίου. Τείνει να καταστεί μια αρνητική εθνική νοοτροπία. Γι΄ αυτό είπαμε ότι οφείλουμε να διαμορφώσουμε μία νέα εθνική αφήγηση, να πούμε πού πάμε τα επόμενα χρόνια, πότε μπορεί να αρχίσει η αποκατάσταση των εισοδημάτων και των προοπτικών. Και αυτό είναι εφικτό. Οι καλές δημοσιονομικές και μακροοικονομικές επιδόσεις το 2010 μπορούν να μας εξοπλίσουν με την αναγκαία αξιοπιστία ώστε να επανατοποθετήσουμε όλο το πρόγραμμα με στόχο το 2013-14 να υπάρξει δημοσιονομική απεμπλοκή και αναπτυξιακή δυναμική. Δεν μπορούμε προφανώς να βγούμε από το ένα τούνελ για να μπούμε σε άλλο. Πρέπει να μπορούμε να δούμε το ξέφωτο.
Τις επόμενες μέρες η κυβέρνηση θα περάσει αλλαγές για το Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις. Θεωρείτε ότι θα προκαλέσουν και άλλο πολιτικό κόστος;
Ευ. Βενιζέλος: Δεν υπήρξαν πουθενά ριζοσπαστικές αλλαγές στο Ασφαλιστικό και τις εργασιακές σχέσεις χωρίς συναίνεση ή χωρίς πολιτικό κόστος. Ολοι καταλαβαίνουν ότι χωρίς ριζικές αλλαγές το ασφαλιστικό σύστημα δεν είναι βιώσιμο. Το πρόβλημα του Ασφαλιστικού εξακολουθεί να βρίσκεται πρωτίστως στα έσοδά του, στην εισφοροδιαφυγή, το χαμηλό ποσοστό απασχόλησης, στην ανασφάλιστη εργασία. Βρίσκεται επίσης στις δαπάνες των κλάδων υγείας και σε ακραίες περιπτώσεις πρόωρων και αδικαιολογήτων συντάξεων. Τώρα γίνεται ένα βήμα που στην ολοκληρωμένη του μορφή περιλαμβάνει και τις επικουρικές συντάξεις και τον λεγόμενο β΄ πυλώνα με τις επαγγελματικές συντάξεις, ακόμα και την ιδιωτική ασφάλιση υπό αυστηρή κρατική εποπτεία. Ετσι μπορούμε να διασφαλίσουμε συνολικά υψηλά ποσοστά αναπλήρωσης, δηλαδή αποδεκτό ύψος συντάξεων. Το υπουργείο Εργασίας δεν εφαρμόζει μια δική του πολιτική. Η ευθύνη ανήκει συνολικά στην κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία. Ολοι συνεπώς μαζί οφείλουμε να παρουσιάσουμε τη συνολική εικόνα και κυρίως την προοπτική του ασφαλιστικού συστήματος.
Υπήρχε άλλη επιλογή;
Ευ. Βενιζέλος: Τώρα γίνεται ένα πρώτο βήμα που, αργότερα, μόλις ανακτήσουμε τη διεθνή μας αξιοπιστία, μπορεί να συμπληρωθεί με άλλες κινήσεις. Μια τέτοια κίνηση πιστεύω πάντα ότι είναι η σύνδεση φορολογικού και ασφαλιστικού συστήματος, γιατί αυτό επιτρέπει και τη διαφοροποιημένη φορολογική και ασφαλιστική μεταχείριση επιχειρήσεων εντάσεως εργασίας και επιχειρήσεων εντάσεως κεφαλαίου.
Οι αλλαγές στα εργασιακά μήπως έπρεπε να συζητηθούν στη Βουλή;
Ευ. Βενιζέλος: Ούτως ή άλλως θα συζητηθούν στη Βουλή με τις προβλεπόμενες από τον κανονισμό διαδικασίες. Και θα συζητηθούν προφανώς και στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν προσλάβουν την τελική τους μορφή. Το πρόβλημα όμως είναι το αναπτυξιακό και κοινωνικό πλαίσιο των νέων ρυθμίσεων. Στόχος είναι η αύξηση της απασχόλησης και του ΑΕΠ, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, η μείωση της ανεργίας, η κοινωνική υποστήριξη των ανέργων, ιδίως των νέων και των μεσηλίκων, η διασφάλιση της οικογενειακής και προσωπικής τους αξιοπρέπειας και προοπτικής. Από αυτήν τη συνολική ισορροπία ξέρουμε ότι θα κριθεί η πολιτική μας.
ΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΡΩΤΟΥΝ
Νικόλαος Κανέλλος: Θα αυξηθεί ή θα μειωθεί η θητεία μέσα στα επόμενα χρόνια; Θα παραμείνει στα σημερινά της επίπεδα και θα γίνει όσο γίνεται πιο χρήσιμη και παραγωγική και για τον ίδιο τον κληρωτό και για τις Ενοπλες Δυνάμεις. Μέσα από τη δέσμη μέτρων που εφαρμόζουμε για τα κριτήρια τοποθέτησης, την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση, την αναζήτηση εργασίας μετά την απόλυση από τον Στρατό.
Ευ. Βενιζέλος: Προσπαθούμε να σπάσουμε την αδράνεια δεκαετιών και κάνουμε σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση αυτή.
Βασιλική Ζήκου: Ως ο μόνος γνώστης του θέματος, ενημερώστε μας για τις προθέσεις του υπουργείου όσον αφορά το συνταξιοδοτικό των στρατιωτικών.
Ευ. Βενιζέλος: Για όλους τους δημόσιους υπαλλήλους και για τους στρατιωτικούς ισχύει η πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που καλύπτει όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι 31.12.2010.
Τώρα ολοκληρώνεται το γενικό πλαίσιο της ασφαλιστικής νομοθεσίας που ετοίμασε το υπουργείο Εργασίας.
Ακολουθούν οι ειδικές ρυθμίσεις για τους δημοσίους υπαλλήλους που επεξεργάστηκε το υπουργείο Οικονομικών. Το τρίτο βήμα είναι το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων που προετοιμάζουμε μαζί με τα υπουργεία Οικονομικών και Προστασίας του Πολίτη. Υπάρχουν οι γνωστές ιδιομορφίες του στρατιωτικού επαγγέλματος που πρέπει να ληφθούν υπ΄ όψιν. Αυτό αφορά πρωτίστως τις ηλικίες καθώς οι στρατιωτικοί αρχίζουν να εργάζονται και να ασφαλίζονται από πολύ νωρίς. Στόχος μας είναι να διασφαλίζεται η επαγγελματική εξέλιξη των αξιωματικών χωρίς ανασφάλειες ώστε να αποδίδει η επένδυση που πραγματοποιεί η πολιτεία στην εκπαίδευση και την εμπειρία τους. Οσοι βιάζονται να αποστρατευτούν πρέπει πρώτα να εξετάσουν προσεκτικά το νέο καθεστώς που διαμορφώνεται και στο Ασφαλιστικό αλλά και στην αγορά εργασίας, δηλαδή να μην κάνουν βε βιασμένες κινήσεις.
Χρήστος Ξηντάρας: Πότε θα σταματήσει η κυβέρνηση να παίρνει μέτρα εναντίον των εργαζομένων και πότε θα πληρώσουν οι έχοντες και κατέχοντες;
Ευ. Βενιζέλος: Δυστυχώς, ορισμένα σκληρά μέτρα, όπως οι περικοπές μισθών και συντάξεων, εφαρμόζονται αμέσως, ενώ άλλα, όπως οι αλλαγές στην άμεση φορολογία, θέλουν χρόνο προετοιμασίας και απόδοσης. Η πολιτική μας είναι απλή. Ο καθένας πρέπει να συνεισφέρει ανάλογα με το μέγεθος της πραγματικής περιουσίας και των πραγματικών εισοδημάτων του. Το εγχείρημα δεν είναι καθόλου εύκολο και χρειάζεται μεγάλη διοικητική αλλά και κοινωνική
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου