Τρίτη 8 Ιουνίου 2010

«Πήγε στον Ελλήσποντο μέσω... Σουνίου»

Μέσω...Σουνίου κινήθηκε η τουρκική φρεγάτα "Γιλντιρίμ" από το Αξάζ (απέναντι από τη Ρόδο) στον Κόλπο Ξηρού (Ελλήσποντο)!!

Πρόκειται γι' άλλη μια προκλητική ενέργεια που έρχεται να προστεθεί στο παζλ των προκλήσεων που δημιουργεί το Τουρκικό Πολεμικό στο Αιγαίο τους τελευταίους μήνες.
Συγκεκριμένα το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής εξήλθαν από τη βάση του Αξάζ δύο τουρκικές φρεγάτες (Γιλντιρίμ και Μπάρμπαρος) με προορισμό τον Κόλπο του Ξηρού στον Ελλήσποντο, όπου σήμερα ξεκινούν αεροναυτικά γυμνάσια.

Ωστόσο η φρεγάτα "Γιλντιρίμ", αντί να πάρει πορεία προς Βορρά, κατευθύνθηκε προς το κεντρικό Αιγαίο. Δηλαδή ακολούθησε πορεία βόρεια της Ρόδου, πέρασε ανάμεσα από τη Χάλκη και την Τήλο. Εν συνεχεία βρέθηκε κάτω από τις Κυκλάδες και, ενώ έπλεε στα διεθνή ύδατα στο ύψος της Μήλου, έστριψε βόρεια. Χτες στις οκτώ το πρωί η "Γιλντιρίμ" περνούσε ανάμεσα από το Σούνιο και την Τζια!! Στις 9.30 π.μ. πέρασε το στενό του Καφηρέα στο ύψος της Ανδρου πλέοντας στα διεθνή ύδατα του κεντρικού Αιγαίου. Το απόγευμα η "Γιλντιρίμ" ήταν ανοιχτά της Ιμβρου.

Την προκλητική βόλτα της "Γιλντιρίμ" στις Κυκλάδες και στο Σούνιο παρακολουθούσε διακριτικά η ελληνική φρεγάτα "Λήμνος", χωρίς ωστόσο να χρειαστεί να κάνει καμία παρέμβαση, καθότι δεν παρατηρήθηκαν παραβάσεις των κανόνων αβλαβούς διέλευσης από την τουρκική φρεγάτα.

Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη τουρκική φρεγάτα "Μπάρμπαρος", κινήθηκε κανονικά βόρεια της Ρόδου, δυτικά της Κω και της Ικαρίας. Πέρασε μεταξύ Χίου- Ψαρών, δυτικά της Λέσβου και τράβηξε ευθεία προς τον Ελλήσποντο.

Την "Μπάρμπαρος" παρακολουθούσε διακριτικά η ΤΠΚ "Κρυσταλίδης". Στο μεταξύ, τη στιγμή που η τουρκική φρεγάτα έκανε "κοκορέτσι" τις Κυκλάδες και αρμένιζε ανοικτά του Σουνίου, στον αέρα οκτώ τουρκικά μαχητικά σε δύο σχηματισμούς παραβίασαν τέσσερις φορές τον εθνικό εναέριο χώρο στο βόρειο και κεντρικό Αιγαίο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: