Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Επίσκεψη Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Συνδέσμων (EUROMIL)


Στις 10 Ιουνίου 2010, αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Συνδέσμων (EUROMIL) μαζί με μέλη των Συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού επισκέφθηκαν τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς.

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η 3ήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μελών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Συνδέσμων EUROMIL. Μετά από πρόσκληση των Συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών του Κυπριακού Στρατού, ήρθαν στην Κύπρο από τις 8-11 Ιουνίου ο Πρόεδρος (Emmanuel Jacob), Αντιπρόεδρος (Col. (ret.) Bernhard Gertz) και ο Γενικός γραμματέας (Dr. Gerhard Ahlbrecht) για σειρά συναντήσεων με την Στρατιωτική και πολιτική ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων. Στα πλαίσια της παραμονής τους στο νησί μας, τους έγινε ενημέρωση από τα Δ.Σ των Συνδέσμων για το πολιτικό μας πρόβλημα και εξέφρασαν την πλήρη στήριξη τους στις προσπάθειες της Ελληνοκυπριακής πλευράς για εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού προβλήματος.

Το απόγευμα της 9ης Ιουνίου ο Πρόεδρος του EUROMIL απεύθυνε θερμό χαιρετισμό στην 2η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Υπαξιωματικών στον οποίο παρουσίασε τους σκοπούς του EUROMIL, εξέφρασε την ευαρέσκεια του και έδωσε θερμά συγχαρητήρια για την πρόοδο και τον επαγγελματισμό που επιδεικνύουν τα μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Υπαξιωματικών αλλά και Αξιωματικών στα μόλις 2 χρόνια λειτουργίας τους.

Οι επίσημες συναντήσεις έγιναν την 10η Ιουνίου με επίσκεψη αρχικά στο ΓΕΕΦ και τον κ. Αρχηγό Αντγο Πέτρο Τσαλικίδη. Στη συνέχεια έγινε συνάντηση με το διευθυντή του ΕΠΥΠΑΜ Σχη (ΠΖ) Σταύρου Αντρέα και οι συναντήσεις ολοκληρώθηκαν στην Βουλή και την Επιτροπή Άμυνας. Κατά την διάρκεια των συναντήσεων τέθηκαν από την αντιπροσωπεία του EUROMIL τα 3 βασικά θέματα που απασχολούν τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων αρχίζοντας από την θεσμοθέτηση ωραρίου όπως καθορίζεται από τις Ευρωπαϊκές οδηγίες και την Εθνική νομοθεσία, το θέμα της στασιμότητας ανέλιξης των στελεχών και την ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών καταρτισμού κανονισμών προαγωγών και αποστρατειών, το θέμα της αποκατάστασης των ΕΠΥ μετά την αποστρατεία και την χορήγηση σύνταξης εφόσον έχουν συμπληρώσει κάποια χρόνια υπηρεσίας και αποστρατεύονται κοντά στο όριο συνταξιοδότησης άλλων Στρατιωτικών οι οποίοι δικαιούνται σύνταξης. Τα θέματα αυτά ανέφεραν, με την επίλυση τους, θα δώσουν στα στελέχη κίνητρα και ηθικό να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες της αποστολής τους επιτυγχάνοντας παράλληλα και την αναβάθμιση της ΕΦ. Από την πλευρά τους ο κ. Αρχηγός και ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Άμυνας κ. Ομήρου επεσήμαναν ότι πράγματι είναι μεγάλη η ανάγκη να επιλυθούν αυτά τα προβλήματα και ότι είναι δίπλα στους Συνδέσμους για να τους στηρίξουν και να τους βοηθήσουν στην επίλυση των προβλημάτων των στελεχών. Από την πλευρά του Υπουργείου αναγνωρίστηκε η ύπαρξη αυτών των προβλημάτων και ότι όλα βρίσκονται στη διαδικασία της ολοκλήρωσης των νομοσχεδίων τα οποία είτε έχουν αποσταλεί για νομοτεχνική επεξεργασία, είτε είναι πολύ κοντά στο να σταλούν.

Η επίσημη επίσκεψη ολοκληρώθηκε το μεσημέρι σε γεύμα που παρέθεσαν οι Σύνδεσμοι Αξιωματικών και Υπαξιωματικών στα μέλη του προεδρείου του EUROMIL. Κατά την διάρκεια του γεύματος ο Σύνδεσμος Αξιωματικών προσκάλεσε τον Πρόεδρο του EUROMIL να επισκεφθεί την Κύπρο τον επόμενο χρόνο για διενέργεια συνεδρίας του ΔΣ του EUROMIL πρόσκληση την οποία καταρχήν έκαναν αποδεκτή. Συμφωνήθηκε ακόμα η στενότερη συνεργασία και ενημέρωση επί όλων των Ευρωπαϊκών θεμάτων που αφορούν τα μέλη των Ενόπλων Δυνάμεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: