Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Νέα επετηρίδα μέσω Ασφαλιστικού

Το νέο σύστημα μπλοκάρει την αποστρατεία λόγω προαγωγής νεωτέρου
Οποιος αποχωρεί ή αποβάλλεται από το Στράτευμα πριν από την 35ετία, θα συνταξιοδοτείται στο 65ο έτος

Τουλάχιστον 12 χρόνια χωρίς σύνταξη- μέχρι το 65ο έτος της ηλικίας τους- θα μένουν με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο όσοι στρατιωτικοί (και αστυνομικοί και πυροσβέστες) επιλέξουν να παραιτηθούν προτού συμπληρώσουν 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Το σημαντικό αυτό αντικίνητρο για τις εκούσιες αποχωρήσεις από το Στράτευμα περιλαμβάνεται στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος του Δημοσίου. Παράλληλα με νομοσχέδιο που ακολουθεί θα διασφαλίζεται από την πολιτεία- όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας κ. Ευάγγ. Βενιζέλος- η παραμονή των στρατιωτικών στην ενεργό υπηρεσία επί τουλάχιστον 35 χρόνια από την είσοδό τους στη στρατιωτική σχολή. Ακόμα και σε ορισμένες οριακές περιπτώσεις που προβλέπει το ευρισκόμενο σε τελική επεξεργασία σχέδιο νόμου «περί ιεραρχίας και προαγωγών», η παραμονή στις Ενοπλες Δυνάμεις θα διασφαλίζεται με την τοποθέτηση των αξιωματικών εκτός οργανικών θέσεων ώστε να συμπληρώνουν τα προβλεπόμενα συντάξιμα χρόνια. Τέτοιες περιπτώσεις θα είναι η προαγωγή νεωτέρου, οπότε ο υπερκερασθείς θα μπαίνει σε μη οργανική θέση (παράλληλη επετηρίδα). Επίσης, ανέφερε ο υπουργός, οι τοποθετήσεις και οι μεταθέσεις των στρατιωτικών θα διενεργούνται κατά τέτοιον τρόπο ώστε να διασφαλίζονται πέραν των 35 χρόνων υπηρεσίας και οι προϋποθέσεις αναγνώρισης των (έως 5) πλασματικών ετών. Για τις περιπτώσεις της αυτεπάγγελτης αποστρατείας (π.χ. λόγω σοβαρών παραπτωμάτων) πριν από τη συμπλήρωση 40 ετών συντάξιμης υπηρεσίας, η σύνταξη θα καταβάλλεται μετά τη συμπλήρωση του χρόνου που αναλογεί στα 35 χρόνια πραγματικής ή με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας.

Βάση των ρυθμίσεων αυτών- που σχετικά με τους ένστολους αφορά όσους θεμελιώνουν δικαίωμα σύνταξης από 1ης Ιανουαρίου 2015 και μετά καθώς και για όσους εντάσσονται από τώρα και στο εξής στη στρατιωτική υπηρεσία- αποτελεί ο νέος γενικός κανόνας, σύμφωνα με τον οποίο το δικαίωμα σύνταξης και καταβολής της θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας ή στα 40 χρόνια συνολικής υπηρεσίας. Αυτά συνυπολογίζονται αθροιστικά ως εξής:

35 χρόνια πραγματικής συντάξιμης υπηρεσίας (συμπεριλαμβανομένης της φοίτησης στη στρατιωτική σχολή).

Μέχρι 5 χρόνια που λογίζονται ως συντάξιμα (πλασματικά) σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Τυχόν χρόνος διαδοχικής ασφάλισης.

Δηλαδή ένας νέος που μπαίνει στη στρατιωτική σχολή 18 ετών μπορεί να πάρει σύνταξη όταν είναι (18+35=) 53 ετών. Μέχρι τώρα μπορούσε να φύγει αν ήθελε όταν ήταν ακόμη και (18+25=) 43 ετών. Με τον νέο νόμο αν θέλει να φύγει προτού θεμελιώσει δικαίωμα, φεύγει, αλλά τη σύνταξη θα την πάρει όταν γίνει 65 ετών. Αν σε εξαιρετική περίπτωση αποστρατευθεί αυτεπαγγέλτως, τότε θα παίρνει τη σύνταξη όταν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του ή την ηλικία που αντιστοιχεί στα 35 χρόνια πραγματικής υπηρεσίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: