Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010

Κυβέρνηση: Ερχεται θερμό φθινόπωρο...

Τουρκικά αποβατικά
Μιας και μιλάμε για "θερμά επεισόδια", τις κινήσεις της Τουρκίας κατά Έβρο μεριά τις λαμβάνει κανείς υπ' όψιν!!!! Εκτός του Α/ΓΕΣ....ακούει κανείς;;

Θερμότερο ακόμη και από το... καλοκαίρι αναμένεται για την κυβέρνηση το φθινόπωρο, δεδομένων των αποφάσεών της να προχωρήσει σε άνοιγμα όλων των κλειστών επαγγελμάτων μέχρι το τέλος του χρόνου και να συνεχίσει στον δρόμο των διαρθρωτικών αλλαγών.

Μετά τους ιδιοκτήτες βυτιοφόρων και φορτηγών δημόσιας χρήσης, οι αντιδράσεις φαρμακοποιών, συμβολαιογράφων, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων, μηχανικών, ορκωτών λογιστών και άλλων που θα συμπεριλαμβάνονται στο «νόμο - πλαίσιο» για άνοιγμα των επαγγελμάτων τους το φθινόπωρο, αναμένονται επίσης έντονες.

Συγχρόνως, αντιδράσεις αναμένονται από τους εργαζομένους στον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες, ενώ υπό τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα στο σκοτάδι θα περάσουν τις διακοπές τους τα κυβερνητικά στελέχη, καθώς στα δημοσιεύματα περί απαίτησης της «τρόικας» για πώληση του 40% των λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες, η απάντηση της ΓΕΝΟΠ είναι ότι δε θα επιτρέψει σε κανένα να ξεπουλήσει την επιχείρηση του ελληνικού λαού. «Εμείς δεν πουλάμε και δεν πουλιόμαστε. Για ό,τι συμβεί, την ευθύνη δε θα τη φέρουμε εμείς», προειδοποιεί με ανακοίνωσή της, ενώ από χτες στα κινητά τηλέφωνα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ κυκλοφορεί και ένα μήνυμα του «πράσινου» συνδικαλιστή Νίκου Φωτόπουλου, σύμφωνα με το οποίο οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ «θα φτάσουν στα άκρα» και «θα ματώσουν».

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους την αποφασιστικότητά της να μην κάνει ούτε βήμα πίσω στην «επανάσταση του αυτονόητου» που έχει διακηρύξει, όπου «αυτονόητο» θεωρείται -και διά στόματος πρωθυπουργού- πως «όταν από το 1971 δεν έχει δοθεί νέα άδεια σε φορτηγατζήδες, θα κοστίζουν πολύ οι μεταφορές και τα προϊόντα μας ακόμη περισσότερο».

Για τον ΟΣΕ

Ως εκ τούτου, τα κλειστά επαγγέλματα θα ανοίξουν όχι επειδή το επιβάλλει η «τρόικα», αλλά επειδή είναι πολιτική επιλογή της κυβέρνησης, όπως ξεκαθαρίζουν με κάθε ευκαιρία κυβερνητικοί παράγοντες, με το γ.γ. του υπουργείου Υποδομών, Χάρη Τσιόκα, να προαναγγέλλει ήδη από χτες το άνοιγμα του διαλόγου για τον ΟΣΕ και τις αστικές συγκοινωνίες. «Στη βράση κολλάει το σίδερο», σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, Γιώργου Παπανδρέου, εξηγώντας πως η αναβολή των αποφάσεων για το μέλλον, δε θα σήμαινε μικρότερη ένταση, αφού, για παράδειγμα, στο θέμα των βυτιοφόρων, μπορεί τώρα να επλήγη ο τουρισμός, αλλά το φθινόπωρο οι πολίτες δε θα είχαν πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ πολλοί θα επιχειρούσαν να αξιοποιήσουν τη συγκυρία πολιτικά, εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση θα κληθεί να αντιμετωπίσει το θέμα των ελλειμμάτων στα νοσοκομεία και του εξορθολογισμού στους φοροεισπρακτικούς μηχανισμούς, με τον αναπληρωτή υπουργό Αμυνας, Π. Μπεγλίτη, πάντως να προειδοποιεί ότι ο ελληνικός λαός δε θα μπορέσει να αντέξει ένα δεύτερο πακέτο εισπρακτικών μέτρων.

Ο ανασχηματισμός

Το κυβερνητικό επιτελείο, άλλωστε, επεξεργάζεται ήδη ένα «κοινωνικό πακέτο» που θα ανακοινωθεί την 3η Σεπτέμβρη ως αντιστάθμισμα στα σκληρά μέτρα που προηγήθηκαν, καθώς και τις επόμενες κινήσεις της στον τομέα της ανάπτυξης. Παράλληλα, επανέρχεται το θέμα του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, πριν από αυτήν -παρότι εισηγήσεις υπήρχαν και για αναβολή του ως την επαύριο των αυτοδιοικητικών εκλογών-, με το γραμματέα της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Χρήστο Παπουτσή, πάντως χτες να υποστηρίζει σε συνέντευξή του ότι ανασχηματισμός «δε χρειάζεται».

Δεν υπάρχουν σχόλια: