Εκατοντάδες οι εξαπατημένοι απόστρατοι αξιωματικοί από συνάδελφο απόστρατο!
Σε απόγνωση βρίσκονται πάνω από 2.000 Θεσσαλονικείς, οι περισσότεροι απόστρατοι αξιωματικοί του στρατού, που έπεσαν θύματα μεγάλης οικονομικής απάτης, χάνοντας τις περιουσίες τους, καθώς βλέπουν εδώ και τρία χρόνια η υπόθεσή τους να είναι κολλημένη στα ανακριτικά γραφεία και οι καταχραστές να κυκλοφορούν ελεύθεροι.Μάλιστα, τον περασμένο Μάιο τα θύματα της μεγάλης οικονομικής απάτης, που ξεπερνά τα 20 εκατομμύρια ευρώ, κατέθεσαν υπόμνημα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης, ζητώντας την επίσπευση των ανακριτικών διαδικασιών, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί κάποια πρόοδος.
Τα μέλη του κυκλώματος, μεταξύ των οποίων και ένας απόστρατος αξιωματικός που ήταν αντιπρόεδρος σε αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, εξασφάλισαν την πελατεία και έβαλαν στο χέρι τις οικονομίες εκατοντάδων απόστρατων με βιτρίνα δύο ΕΠΕ, που βρίσκονταν σε κεντρικό σημείο της Θεσσαλονίκης. Οι δύο ΕΠΕ είχαν ως αντικείμενο υπηρεσίες παροχής οικονομικών συμβουλών σε χρηματοπιστωτικά θέματα.
“Όταν βγήκαμε χαμένοι από την κρίση του Χρηματιστηρίου του 2000, αναζητήσαμε νέα επενδυτικά προϊόντα, με τα οποία θα μειώναμε τη ζημία μας και στραφήκαμε σε επενδύσεις με επιτόκιο μεγαλύτερο από αυτό που προσέφεραν οι τράπεζες”, λένε οι απόστρατοι που εμπιστεύτηκαν στο κύκλωμα μεγάλα χρηματικά ποσά, που είχαν κυρίως από το εφάπαξ τους αλλά και οικονομίες χρόνων σκληρής δουλειάς.
Τι υπόσχονταν
Το κύκλωμα τότε, για να εκμεταλλευτεί την κατάσταση που είχε δημιουργηθεί με τη μεσολάβηση του αποστράτου που μετείχε σ’ αυτό, πρότεινε να τους εμπιστευθούν τις περιουσίες τους και τους υποσχέθηκε αποδόσεις από 7% μέχρι και 20%, ανάλογα με το ύψος της επένδυσης.
Έπειτα από αίτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και εισαγγελική εντολή, κλιμάκιο της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων (ΥΠΕΕ) τον Μάρτιο του 2007 διενήργησε ελέγχους στις δύο ΕΠΕ.
Σύμφωνα με την πρισματική αναφορά της ΥΠΕΕ, τα μέλη του κυκλώματος υπεξαίρεσαν από τα θύματά τους περισσότερα από 20.000.000 ευρώ, 550.000 δολάρια ΗΠΑ και 306.000 ελβετικά φράγκα.
Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για κακουργηματική απάτη και πλαστογραφία σε βάρος τεσσάρων ατόμων, δύο από τα οποία ήταν πρώην υπάλληλοι ασφαλιστικών εταιρειών, ο απόστρατος στρατιωτικός και η κόρη του, και παρέπεμψε την υπόθεση σε τακτική ανάκριση, η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη μέχρι σήμερα.
Πώς στήθηκε η κομπίνα
Όπως αναφέρεται στην πρισματική αναφορά της ΥΠΕΕ στις δύο ΕΠΕ με συνδετικό κρίκο τον απόστρατο αξιωματικό και την κόρη του, δημιουργήθηκε ένα αλυσιδωτό σύστημα είσπραξης και πληρωμής χρημάτων από πελάτες που ανήκαν στον ευρύτερο κύκλο των απόστρατων αξιωματικών, που ενδιαφέρονταν να επενδύσουν τα χρήματά τους με επιτόκια πάνω από τα τραπεζικά.
Το κύκλωμα χρησιμοποιούσε ως βιτρίνα για τη φερεγγυότητα των δύο ΕΠΕ την εταιρεία στην οποία εργάζονταν οι δύο ασφαλιστές πρωταγωνιστές του και πρότεινε στα υποψήφια θύματά του επενδυτικά προγράμματα σε ακίνητα ή σε κυβερνητικά ομόλογα ευρωπαϊκών χωρών με μεγάλες αποδόσεις.
Τα θύματα συμπλήρωναν, παρουσία πάντοτε του απόστρατου αξιωματικού, την αίτηση, στην οποία αναφερόταν το χρηματικό ποσό της επένδυσης, η χρονική διάρκειά της, το επιτόκιό της και το τελικό ποσό απόδοσης.
Αν οι επενδυτές δυσπιστούσαν και ζητούσαν κάποια εγγύηση, τους παρουσιαζόταν ένα ξενόγλωσσο έγγραφο, με τεράστια χρηματικά πόσά, το οποίο το εμφάνιζαν σαν ομόλογο των ευρωπαϊκών χωρών, το οποίο δεν ανέφερε όνομα επενδυτή.
Μόλις τα θύματα συμπλήρωναν την αίτηση τους δινόταν ένας τραπεζικός λογαριασμός για να καταθέσουν τα χρήματα. Στη συνέχεια, ο πελάτης παρουσίαζε στα γραφεία των ΕΠΕ το παραστατικό της τράπεζας και αμέσως το κύκλωμα του έδινε σαν εγγύηση μια επιταγή εισπρακτέα στο τέλος της συμφωνηθείσας επένδυσης, στο οποίο περιεχόταν το ποσό της κατάθεσης και οι τόκοι που αντιστοιχούσαν.
Εάν μετά το πέρας της επένδυσης οι πελάτες ήθελαν να τη συνεχίσουν, απλώς έπαιρναν στα χέρια τους μια νέα επιταγή προσαυξημένη με τους τόκους που θα κέρδιζαν, επιστρέφοντας την επιταγή που είχαν στα χέρια τους.
Σε περίπτωση που ήθελαν να σταματήσουν την επένδυση, έπρεπε να ειδοποιήσουν λίγες ημέρες νωρίτερα το κύκλωμα και παρέδιδαν την επιταγή μόλις τα χρήματα περνούσαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Μάλιστα, για να εξαλείψουν και την παραμικρή ανησυχία των θυμάτων τους για την ασφάλεια της επένδυσης, τους μιλούσαν πως πίσω από την επένδυση είναι συγκεκριμένη ελβετική τράπεζα.
Μάλιστα οι ελεγκτές της ΥΠΕΕ εντόπισαν διάφορα έγγραφα της ελβετικής τράπεζας, τα οποία ήταν πλαστά και έφεραν υπογραφή συνεργάτη του κυκλώματος και όχι ελβετού τραπεζίτη, ενώ έπειτα από έρευνα διαπιστώθηκε πως δεν υπήρχαν στην Ελβετία εμβάσματα στους λογαριασμούς που διατηρούσε το κύκλώμα.
Λίγο πριν αποκαλυφθεί η κομπίνα, σε όσους από τους επενδυτές ζητούσαν τα χρήματά τους πίσω, το κύκλωμα ζητούσε υπομονή καθώς οι λογαριασμοί είχαν δεσμευτεί από την ΥΠΕΕ.
Μάλιστα, τους έλεγαν ότι θα πάρουν τα χρήματά τους μόλις σπάσουν κάποιο ευρωπαϊκό ομόλογο.
Χαρακτηριστική είναι η κατάθεση ενός επενδυτή που σε τηλεφωνική συνομιλία ο απόστρατος αξιωματικός που εμπλεκόταν στην απάτη τον ενημέρωσε για τις δυσκολίες “σπασίματος” της επένδυσης, καθώς “το κεφάλαιο είναι επενδυμένο σε προϊόν της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων”.
Του Βασίλη Παπαδημούλη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου