Σάββατο, 2 Οκτωβρίου 2010

Έτσι έκοβαν τον βήχα κάποτε οι Ένοπλες Δυνάμεις στις Τουρκικές μαγγιές στο Αιγαίο!

Οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο τη γλώσσα της "Ψιλής Άμμου"

Θεσσαλονίκη 1 Οκτ 2010
Στρατηγέ

Στη σελίδα του τεύχους 46 ( Μάιος- Ιούνιος 2010 ) της έγκριτης εφημερίδα σας ΄΄ΦΛΟΓΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ΄΄ αναφέρεται το περιστατικό ΄΄μπαταριά ΄΄ τύπου Κ....... και γίνεται μια σύντομη περιγραφή του ιστορικού το οποίο όμως είναι …πολύ ανακριβές και παρουσιάζεται υπό μορφή θρύλου . Για την αποκατάσταση και μόνο της ιστορικής αλήθειας παραθέτω σύντομα το ιστορικό του περιστατικού που συνέβη το 1976 στη Σάμο (79ΑΔΤΕ) με Διοικητή τον τότε Ταξίαρχο Κ. Γ..

Εγώ ,υπολοχαγός(ΠΖ) τότε , ήμουν Διοικητής του 2ου Λόχου του 212 ΤΕ (έδρα Βαθύ Σάμου ) και στο τομέα ευθύνης μου υπάγονταν το Φυλάκιο της ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ- (κοντά στον ομώνυμο ορμίσκο) 10 χιλιόμ. περίπου ΝΑ από το Βαθύ –στα γνωστά ιστορικά στενά της Μυκάλης 1500 μέτρων πλάτους - , επανδρωμένο με ενισχυμένη ομάδα (13 άτομα)
Ήταν απόγευμα Παρασκευής και βρισκόμουν για επιθεώρηση μέσα στο Φυλάκιο όταν ο σκοπός με ειδοποίησε ότι τουρκικό σκάφος έχει μπει στα χωρικά μας ύδατα. Πετάχτηκα αμέσως έξω με τον Αρχιφύλακα και πράγματι διαπίστωσα ότι μεγάλο Τουρκικό περιπολικό σκάφος έπλεε με ικανή ταχύτητα εντεύθεν της βραχονησίδας του Αγίου Νικολάου-Φάρος ( όπου διέρχονταν η γραμμή των χωρικών υδάτων) με κατεύθυνση προς το Φυλάκιο . Αμέσως διέταξα συναγερμό και πιάσαμε τη γραμμή ορυγμάτων- που ήταν μπροστά από το Φυλάκιο , παράλληλα με την ακτογραμμή- με πλήρη οπλισμό και πυρομαχικά ασφαλείας ( η ομάδα ήταν ενισχυμένη με ένα πολυβόλο και ένα Α/Τ εκτοξευτή τύπου Μπαζούκας) . Κατέβηκα στο κεντρικό όρυγμα μαζί με το οπλοπολυβολητή στρτη Μ.Σ.(από την Ψέριμμο Καλύμνου) και όταν είδα το περιπολικό με υψωμένη τη σημαία να πλησιάζει επιδεικτικά και απειλητικά στα 200-150 μέτρα περίπου με ΄΄ φουλ ταχύτητα΄΄ προς το Φυλάκιο τότε διέταξα τον οπλοπολυβολητή πυρ και έριξε κατευθείαν στο στόχο αδειάζοντας ολόκληρη τη γεμιστήρα (τύπου ΜΠΑΡ) . Είδαμε και ακούστηκαν τα πυρά να κτυπούν και να διαπερνούν μέταλλα και τζάμια του περιπολικού σκάφους ,ακούστηκαν επίσης φωνές και αμέσως ανέκοψε απότομα ταχύτητα έκανε επιτόπου στροφή και απομακρύνθηκε γρήγορα. .
Ανέφερα μετά από λίγο το συμβάν τηλεφωνικά (με δυσκολία έπιασα γραμμή αφού το Φυλάκιο είχε σύνδεση με ΤΤ καλώδιο) στον τότε Διοικητή μου Ανχη(ΠΖ) Κ. Π. Μετά παρέλευση μισής περίπου ώρας με κάλεσε στο τηλέφωνο ο Δντης του 2ου ΕΓ της ΑΔΤΕ που προφανώς ο Διοικητής μου είχε ενημερώσει τον κ.Ταξίαρχο , με ρώτησε για το συμβάν και με διέταξε να παρουσιαστώ πάραυτα στο Στρατηγείο στον Κ.Ταξίαρχο. Πράγματι μετέβηκα στο Στρατηγείο που βρίσκονταν στο Βαθύ και παρουσιάστηκα στο γραφείο του
Με ρώτησε εμφανώς ταραγμένος και σε αυστηρό τόνο ο τότε Ταξίαρχος Κ. πως συνέβηκε το περιστατικό και αν ζήτησα έγκριση να διατάξω πυρ .Του απάντησα ότι όλα συνέβηκαν σε λίγα λεπτά και δεν είχα χρόνο για να ζητήσω έγκριση. Μετά αφού έμεινε για λίγο σιωπηλός υπομειδίασε και μου είπε: Μπραβο σου …. Να δουμε τώρα τι θα γίνει . Πήγαινε τώρα . Χαιρέτησα και ενώ έβγαινα από το γραφείο του άμέσως μου είπε να τον ακολουθήσω ,επιβιβάσθηκε στο υπηρεσιακό αυτοκίνητο και εγώ τον ακολούθησα με το τζιπ και μέταβήκαμε στο Φυλάκιο όπου του περιέγραψα επιτόπου το συμβάν.
Ούτε ΕΔΕ ,ούτε πρόχειρη Εξέταση διατάχθηκε ούτε τίποτε και το θέμα αποσιωπήθηκε. Μέχρι που έφυγε ο Ταξίαρχος Κ. από το νησί (επιβεβαιώνω ότι ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους κατοίκους του νησιού της Σάμου) δεν μου ανέφερε τίποτε για το συμβάν παρά μόνο όταν με συναντούσε και τον χαιρετούσα μού έλεγε ΄΄ γειά σου κομάντο΄΄(έφερα πάντα στη στολή μου τα σήματα του ΟΥΚ και Αλεξιπτωτιστού)
Πέρασαν τα χρόνια και ξανασυνάντησα τον απόστρατο πλέον Στρατηγό Κ. τον Μάιο του 2004, ως Ταξίαρχος τότε εγώ στο ετήσιο τελούμενο μνημόσυνο των πεσόντων Καταδρομέων στο Καβούρι και παρόντος και του Διοικητού της ΔΕΔ Υποστρατήγου Γ.Π., αφού παρουσιάστηκα και τον χαιρέτησα , με αναγνώρισε αμέσως και μεταξύ άλλων μου είπε : ΄΄Ξέρεις παιδί μου μερικές φορές οι Τούρκοι δεν καταλαβαίνουν παρά μόνο τη γλώσσα της Σάμου , της ΨΙΛΗΣ ΑΜΜΟΥ ΄΄

Eίμαι στη διάθεσή σας για περισσότερες πληροφορίες και τυχόν λεπτομέρειες

Με τιμή

Ε. Κ.
Αντιστράτηγος εα
Όπως το λάβαμε με e mail από φίλο αναγνώστη

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στα Ίμια περίμενε ο ναυτικός από τον πρωθυπουργό να πει το "πυρ" για να προστατέψει το ελικόπτερο; Φαντάζομαι δεν χάλασε την καριέρα του. Ακόμα κομπλάρουν κάποιοι στο "εκεί που σταματάει η λογική αρχίζει ο στρατός". Μα ο πόλεμος για να γίνει, "...σαπίζει το μυαλό του ανθρώπου..."
Στα 23 χρόνια μου, στο πεζικό, τρεις Διοικητές παραδέχτηκα οι δύο ήταν καταδρομείς και ο ένας τεθωρακισμένος

ekataios είπε...

ΑΝΤΙΣΤΡΑΤΗΓΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΠΑΓΙΑ ΑΓΡΑΦΗ ΔΙΑΤΑΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΕΩΣ ΜΙΝΩΟΣ. ΑΥΤΗΝ ΕΚΤΕΛΕΣΕΣ.

Ανώνυμος είπε...

Στατηγε απλα μου επιβεβαιωσες οτι ακόμα υπαρχουν Ελληνες......Δυστηχως ομως οι καιροι αλλαξαν και την θεση της ανδρειας,του πατριωτισμου,και της Σημαιας .......πηραν η αναδρεια,η προδοσια στο ΕΘΝΟΣ,και ο εξευτελισμος στα ηθη και στην ιστορια των προγονων μας....Αλλα εγω οπως και πολλοι αλλοι συναδελφοι ειμαστε ΕΔΩ , και ξερουμε να κραταμε ΨΗΛΑ την ΣΗΜΑΙΑ ΜΑΣ και την ΠΑΤΡΙΔΑ ΜΑΣ.

ΖΗΤΩ ΤΟ ΕΘΝΟΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

ΔΟΞΑ ΚΑΙ ΤΙΜΗ ΣΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΠΟΥ ΕΠΕΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΡΙΔΑ

Ανώνυμος είπε...

Στρατηγέ μου σου λεω μόνο αυτό ¨"Η ΕΛΛΑΣ ΕΥΓΝΩΜΟΝΟΥΣΑ"!!! Αποδεικνειει περιτρανα οτι υπήρχαν αλλα και θεωρώ οτι υπάρχουν ακόμα Αξιωματικοί (εστω και λίγοι) που τιμούν τον ορκο το καθήκον και τη στολή τους!! Και μαζί με αυτούς πρεπει να συσπειρωθούμε ολοι ωστε να σωσουμε τη πατριδα απο την λαίλαπα των ανδρεικέλων και των εθνοπροδοτών!!! Σαν πρωην καταδρομέας αλλα και ως απλός και καθημερινός πολιτης πλέον αυτής της χώρας σας χαιρετώ και σας τιμώ!!

Ανώνυμος είπε...

Και τι περιμένουμε μωρέ...!
Πόση ακόμα ντροπή να λουστούμε εμείς και η άλλοτε ένδοξη πατρίδα μας...;;;
Απο κάπου πρέπει ν'αρχίσει η επανάσταση...
Πρέπει να ανακτήσει η Χώρα μας τη χαμένη τιμή και περηφάνια της...
Πρέπει ξαναβρεί ο λαός την αρετή και τη λευτεριά του...
Πρέπει η Ελλάδα μας να πάρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει σ'αυτόν τον πλανήτη...
Και τη ζωή μου… θά’δινα γι αυτό…

Ανώνυμος είπε...

Και τι περιμένουμε μωρέ...!
Πόση ακόμα ντροπή να λουστούμε εμείς και η άλλοτε ένδοξη πατρίδα μας...;;;
Απο κάπου πρέπει ν'αρχίσει η επανάσταση...
Πρέπει να ανακτήσει η Χώρα μας τη χαμένη τιμή και περηφάνια της...
Πρέπει ξαναβρεί ο λαός την αρετή και τη λευτεριά του...
Πρέπει η Ελλάδα μας να πάρει επιτέλους τη θέση που της αξίζει σ'αυτόν τον πλανήτη...
Και τη ζωή μου… θά’δινα γι αυτό…

Fotis είπε...

Στρατηγέ μου, παραλίγο να αφαιρούσες την ζωή κάποιων συνανθρώπων σου. Συγχαρητήρια απο εμένα και απο τους άλλους "ανώνυμους". Μπράβο που ρίσκαρες την καριέρα σου για να δολοφονήσεις κόσμο εν ψυχρώ. Κι εσείς που του δίνετε συγχαρητήρια, είμαι σίγουρος ότι κανείς απο σας δεν έχει βρεθεί σε εμπόλεμη ζώνη. Απλά ακούτε κάτι τέτοιες ιστορίες και σας σηκώνεται. Συγχαρητήρια και σε σας λοιπόν.

Γιάννης Παπανικολάου είπε...

Αγαπητέ συνάδελφε,
πολύ ωραία η περιγραφή του γεγονότος. Εχω όμως μία ένσταση. Γιατί η ανωνυμία? Εχουν περάσει τόσα χρόνια, προφανώς δεν έχετε ανάγκη (έχετε εξαντλήσει την ιεραραρχία) αφου έχετε αποστρατευτεί. Γιατί δεν λέτε τα ονόματα όσων συμμετείχαν? Του στρατιώτη, του υπολοχαγού, του ταξίαρχου κλπ. Να μαθαίνουμε οι νεώτεροι και να μπορούμε να συγκρίνουμε, αλλά πως να συγκρίνεις τον αντισυνταγματάρχη Κ.Π. Χρειάζεσαι κάτι για να συγκρατήσεις το περιστατικό, να το οπτικοποιήσεις. Σκεφτείτε το και αν συμφωνήσετε περιμένουμε να δούμε την ιστορία με τους πρωταγωνιστές ονομαστικά.

Με εκτίμηση
Γιάννης Παπανικολάου

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια στρατηγέ για την πράξη σας. Δυστυχώς οι καιροί σήμερα έχουν αλλάξει. Πολλοί ταξίαρχοι θα διέτασαν ΕΔΕ ακόμα και αν άλλαζες δρομολόγιο για να γλυτώσεις το χιόνι που είχε η κανονική σου πορεία. Που να δεχτούν τέτοιες πρωτοβουλίες μικρού ηγήτορος.
Όσο για τον Fotis .Μικρέ ωραίος ο ανθρωπισμός και ο σεβασμός της ζωής του συνανθρώπου αλλά αν δεν είσαι έτοιμος να ματώσεις για να τα υπερασπιστείς σε κάθε πρόκληση τότε είναι μάταια και απλά... ρομαντικά. Έχουμε τον τραμπούκο στην πόρτα μας και εσύ αντί να αγωνιστείς εναντίον του αγωνίζεσαι με πείσμα να του ανοίξεις την πόρτα. Θα πρέπει τουλαχιστον να προβληματίζεσαι που όλοι αυτοί οι "προοδευτικοί" και "φιλελεύθεροι" φωνάζουν για τον καπιταλισμό και τους Αμερικάνους και την παγκοσμιοποίηση και για αγώνες και άλλα όμορφα και σωστά πράγματα αλλά όταν έρχεται η ώρα να δώσουν τον (αληθινό) αγώνα απέναντι στον τοποτηρητή αυτης της "νέας τάξης πραγμάτων" ξαφνικά θυμούνται φασισμούς και χούντες και αδελφοσύνες λαών. Και το '40 οι Έλληνες (οι κακοί και φασίστες) σκότωσαν χιλιάδες Ιταλούς και Αλβανούς αδερφούς μας. Τί αλλάζει δηλαδή σήμερα? Οι ιδέες αυτές μας κατάντησαν,σήμερα- Εθνική επέτειος του μικρού μας λαού που αποφάσισε να πεθάνει αντί να υποδουλωθεί- να απουσιάζει ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της αξ. αντιπολίτευσης από τους εορτασμούς και να είναι για δουλειές στην πρωτεύουσα (Βρυξέλες). Στο κάτω κάτω της γραφής εσύ πότε βρέθηκες σε εμπόλεμη περιοχή? Όχι φίλε μου ούτε πολεμοχαρείς είμαστε ούτε γουστάρουμε μάχες, αίματα και σκοτωμούς αλά Ραμπο (όχι ότι δεν υπάρχουν και τέτοιοι). Απλά δεν είμαστε δειλοί. Έχουμε τα @@ να θέλουμε να προστατεύσουμε τον τόπο μας,τις οικογένειες μας, τα σπίτια μας και τον τρόπο ζωής μας. Όχι να σκοτώσουμε Τούρκους. Αλλά να για σώσουμε Ελλάδα(ακόμα και εσένα μέσα.) Ότι μπορούμε τουλάχιστον.

Ανώνυμος είπε...

Ρε Fotis πλάκα μας κάνεις?"Θα αφαιρούσες την ζωή συνανθρώπων σου". Ηθελες και το είπες ή σου ξέφυγε? Τι έπρεπε να κάνει ,να περιμένει να του την πέσει πρώτα ο τούρκος? Αλλά μου φαίνεσαι λίγο άσχετος και φοβάμαι ότι είσαι "ιός"εδώ μέσα,πώς να σου το πώ...virus.!