Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

Ο πόλεμος των άστρων .....στο ΥΕΘΑ

Η επιλογή του νέου Α/ΓΕΕΘΑ,θα πρέπει να έχει γίνει το αργότερο μέχρι το τέλος του χρόνου...

και τα στρατόπεδα των "αστεράτων" στρατηγών,ναυάρχων και πτεράρχων, έχουν αρχίσει τις σποραδικές ανταλλαγές πυρών.Ο επόμενος Α/ΓΕΕΘΑ,με βάση τα όσα προβλέπονται στο πρόσφατα ψηφισθέν νομοσχέδιο περί Ιεραρχίας και Προαγωγών, θα έχει αυξημένες αρμοδιότητες και εξουσίες έναντι των υπολοίπων Γενικών Επιτελείων. Η θέση του Α/ΓΕΕΘΑ,γίνεται ισχυρότερη.

Ως φαβορί για να διαδεχθεί τον πτέραρχο Ιωάννη Γιάγκο,στην κορυφή της της ιεραρχίας,φέρεται ο σημερινός Α/ΓΕΣ Φραγκούλης Φράγκος. Οι μετοχές του είναι ιδιαίτερα ανεβασμένες κυρίως λόγω της εμπιστοσύνης που δείχνει να έχει στο πρόσωπό του ο υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος,ο οποίος δεν έχει κρύψει την εκτίμησή του στον στρατηγό που προέρχεται από τις Ειδικές Δυνάμεις και άρα γνωρίζει αρκετά τον ανορθόδοξο πόλεμο.

Οι αντίπαλοί του πάλι λένε ότι η εύνοια προς τον στρατηγό προέρχεται από εκκλησιαστικούς κύκλους της Θεσσαλονίκης ,τους οποίους κανένας πολιτικός που εκλέγεται εκεί δεν θα ήθελε να δυσαρεστήσει.Από την άλλη δεν μιλάνε όλοι με τα καλύτερα λόγια για το στρατηγό. Υψηλόβαθμοι πολιτικοί αξιωματούχοι του Πενταγώνου τον "κατηγορούν" για προσπάθεια διατήρησης "κεκτημένων" του στρατού, απροθυμία να προχωρήσει σε άμεσο και μαζικό κλείσιμο στρατοπέδων και μείωση των μονάδων.

Στο ΓΕΣ ,υποστηρίζουν ότι ο αρχηγός τους θα δεχτεί πολλές επιθέσεις ,μέχρι να βγει "άσπρος καπνός" για την επιλογή του επόμενου Α/ΓΕΕΘΑ. Ως επίθεση που είχε τα χαρακτηριστικά...ασύμμετρης απειλής εναντίον του στρατηγού,χαρακτηρίζουν και τις διαρροές για την επαγγελματική δραστηριότητα της εντυπωσιακά όμορφης κόρης του Ευτυχίας ,τηλεοπτικής παρουσιάστριας και δημοσιογράφου η οποία έχει κάνει και σπουδές υποκριτικής.

Η εκπομπή που παρουσιάζει σε κρατικό κανάλι και κυρίως το κόστος της έγιναν θέμα-σούσουρο εντός και εκτός Πενταγώνου. "300.000 ευρώ ξοδεύει η ΕΡΤ για τα μάτια της κόρης του αρχηγού", έγραψαν οι εφημερίδες "800 ευρώ ανά εκπομπή" ,λέει η εταιρεία παραγωγής ότι παίρνει ως αμοιβή η όμορφη Ευτυχία. Όπως και να ΄χει το ζήτημα που προκλήθηκε ερμηνεύτηκε ως προσπάθεια να "τσαλακωθεί" το προφίλ του Α/ΓΕΣ και να χάσει πόντους στον αγώνα του να αναρριχηθεί στην υψηλότερη θέση των ελληνικών ΕΔ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα τέκνα των Αρχηγών ,μετατρέπονται σε ...παράλληλες απώλειες της αδυσώπητης μάχης για την κατάληψη της στρατιωτικής εξουσίας. Ο σημερινός Α/ΓΕΕΘΑ Ι.Γιάγκος,είχε ανάλογη εμπειρία με την πρόσληψη του υιού του στο δημόσιο. Πρόσληψη η οποία τελικά δεν έγινε.

Όπως καταλαβαίνετε οι κρίσεις για τις θέσεις Αρχηγών στη μικρή Ελλάδα,με στρατό που ούτε καν φθάνει τις 100.000 παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρον ακόμη και από την εκλογή του Πάπα! Παρασκήνιο,κουτσομπολιά ,φήμες,διαδόσεις,χτυπήματα κάτω από τη μέση ,επιστροφή στο παρελθόν για αναζήτηση παρεκτροπών,όλα παίζουν στο μικρόκοσμο του Πενταγώνου,την περίοδο των κρίσεων,η οποία όπως πάει το πράγμα διαρκεί σχεδόν ...όλο το χρόνο. Μόλις επιλεγεί ένας Αρχηγός ,αρχίζει το "πριονισμά" του από τον επόμενο διάδοχο.

Σε κάθε χώρα όπου επικρατεί η στοιχειώδης λογική η επιλογή των στελεχών γίνεται αποκλειστικά με κριτήρια που έχουν να κάνουν με τις επιχειρησιακές και επιτελικές γνώσεις και ικανότητές τους. Μόνο στην Ελλάδα αυτά τα κριτήρια αντιμετωπίζονται ως δευτερεύοντα και εξετάζονται άλλα "προσόντα".Όπως για παράδειγμα πόσο "φιλικός" προς την εκάστοτε κυβέρνηση είναι ο υποψήφιος αρχηγός, πόσο "ευέλικτος" είναι στις βουλές των πολιτικών του προϊσταμένων, πόσο καλές ή κακές είναι η σχέσεις του με την Εκκλησία,τι δουλειά κάνει η κόρη του,με τι ασχολείται ο γιός του κι άλλα τέτοια "επιχειρησιακά" κριτήρια.Ανεξάρτητα από το ποιος θα καθήσει τελικά στην καρέκλα του Α/ΓΕΕΘΑ,ας ελπίσουμε ότι η πολιτική ηγεσία του Πενταγώνου, θα αποφασίσει αυτή τη φορά με γνώμονα το καλύτερο για τη διοίκηση των ελληνικών ΕΔ.Λέμε τώρα

http://www.newsit.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: