Σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, στις οποίες το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη κατήλθε αυτόνομα, έχασε και σε ποσοστά και κυρίως σε αριθμό ψήφων.
Ο χώρος της κεντροδεξιάς, στον οποίο επέλεξε να απευθυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια και να καταφέρει να πάρει με το μέρος του, τουλάχιστον ένα κομμάτι αυτού, δείχνει να επιστρέφει στις πολιτικές του ρίζες της ΝΔ, με την συσπείρωση που κατάφερε να δημιουργήσει το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Αντώνη Σαμαρά.
γράφει ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος
Yπό ορισμένες προϋποθέσεις, ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ο μεγάλος ηττημένος του πρώτου γύρου των αυτοδιοικητικών εκλογών. Και αυτό, όχι μόνο γιατί είδε τα ποσοστά και τον αριθμό των ψήφων του να μειώνονται, αλλά κυρίως, γιατί δείχνει να είναι απομονωμένος στο πολιτικό σκηνικό που διαμορφώνεται και επίσης γιατί δεν μπόρεσε να περάσει κάποια πολιτική ατζέντα, τόσο προεκλογικά όσο και στην περίοδο μεταξύ των δύο γύρων. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Σε όλες σχεδόν τις περιφέρειες, στις οποίες το κόμμα του Γιώργου Καρατζαφέρη κατήλθε αυτόνομα, έχασε και σε ποσοστά και κυρίως σε αριθμό ψήφων. Κάτι το οποίο συμβαίνει για πρώτη φορά μετά το 2004, καθώς μέχρι και τις προηγούμενες εκλογές τα στελέχη του επαίρονταν, και δικαίως, ότι ήταν ο μοναδικός πολιτικός σχηματισμός, με συνεχή άνοδο. Ο ΛΑΟΣ όμως δεν συνετρίβη κιόλας, όπως κάποιοι "προφήτευαν" ότι θα συμβεί εξ αιτίας της υπερψήφισης του μνημονίου και της - έστω εκ των αντιπάλων του, δημιουργημένης- εικόνας, για ταύτιση με τις επιλογές της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Η εκλογική πτώση όμως παραμένει και σίγουρα θα μπορούσε να ήταν χειρότερη.
Γνώμη μας είναι, ότι την κατάσταση έσωσε, ειδικά στην περιφέρια Αττικής που εκ των πραγμάτων συγκέντρωσε την περισσότερη δημοσιότητα, η σκληρή αντιμεταναστευτική ατζέντα που επέλεξε να έχει ο Άδωνις Γεωργιάδης. Δεν είναι τυχαίο εξάλλου, ότι ο Δήμος της Αθήνας, είναι η μοναδική περιοχή της Αθήνας, στην οποία το ΛΑΟΣ συγκράτησε τα προηγούμενα υψηλά ποσοστά του. Παρ' όλα αυτά, ο Άδωνις Γεωργιάδης, δεν μπόρεσε να καταστήσει το μεταναστευτικό ως κυρίαρχο πολιτικό θέμα της προεκλογικής περιόδου. Και αυτό όχι γιατί του "έκοψαν" την πρόσβαση στα ΜΜΕ, αλλά επειδή αυτοί που διαμορφώνουν την κοινή γνώμη αλλά και την πολιτική ατζέντα επέλεξαν την αντιπαλότητα μεταξύ μνημονίου - αντιμνημονίου. Αυτό είναι ένα πρώτο σοβαρό μάθημα, το οποίο οφείλουν να εκλάβουν τα στελέχη του ΛΑΟΣ, καθώς είδαν ξεκάθαρα σε αυτές τις εκλογές ότι η κάνουλα της δημοσιότητας μπορεί ανά πάσα στιγμή να τους κοπεί ή να στρέψει το αντικείμενο σε ζητήματα αλλότρια από αυτά που εκείνοι επιθυμούν. Αυτή την περίοδο, μία περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος και με οξυμένα κοινωνικά προβλήματα, ο ΛΑΟΣ δείχνει να έχει πιάσει την οροφή του και να κινδυνεύει από εδώ και πέρα με συνεχή πτώση της πολιτικής του επιρροής. Και αυτό γιατί, δείχνει να μην έχει βρει την κοινωνική ομάδα από την οποία θα μπορεί να αντλεί συναίνεση στις ιδέες του και στις επιλογές του. Ο χώρος της κεντροδεξιάς, στον οποίο επέλεξε να απευθυνθεί τα τελευταία δύο χρόνια και να καταφέρει να πάρει με το μέρος του, τουλάχιστον ένα κομμάτι αυτού, δείχνει να επιστρέφει στις πολιτικές του ρίζες της ΝΔ, με την συσπείρωση που κατάφερε να δημιουργήσει το εκλογικό αποτέλεσμα για τον Αντώνη Σαμαρά.
Παράλληλα, η εικόνα μιας "σοβαρής" παράταξης, που ο ΛΑΟΣ προσπάθησε να περάσει τους τελευταίους μήνες αποδείχθηκε ότι είναι αντιπαραγωγική και ούτως ή άλλως η δημιουργία του κόμματος της Ντόρας Μπακογιάννη στερεί την οποιαδήποτε διεισδυτικότητα σε έναν κεντρογενή πολιτικό χώρο. Τέλος, η επιλογή της στήριξης του Νικήτα Κακλαμάνη απέδειξε ότι μπορεί να υπάρξει και διαρροή "δεξιότερα" του ΛΑΟΣ, όπως συνέβη με τα ποσοστά της Χρυσής Αυγής στην ιδιαίτερα προβληματική λόγω μεταναστών Αθήνα. Με την αποχή να ξεπερνά κάθε προηγούμενο και τον δικομματισμό να συγκεντρώνει τα χαμηλότερα ποσοστά του από του 1974, ο ΛΑΟΣ σε αντίθεση με την Αριστερά, δεν κατάφερε να εισπράξει από την γενικότερη κατακραυγή εναντίον του συστήματος. Ο Γιώργος Καρατζαφέρης έχει αποδείξει μέχρι στιγμής ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί και οσμίζεται τα σημεία των καιρών.
Τα όσα, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είπε στην συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας, για επιστροφή στον αντισυστημικό λόγο και σε πρόταξη αντιμεταναστευτικής και αντιαριστερής πολιτικής, δείχνουν να είναι στην σωστή κατεύθυνση για το κόμμα του. Πράγματι, με μια αριστερά η οποία κατέγραψε υψηλά ποσοστά, υπάρχει σίγουρα ένα κενό για την δημιουργία ενός αντίπαλου δέους προς αυτήν. Ένα κενό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει η ΝΔ, τόσο λόγω των φοβικών φιλελεύθερων συνδρόμων της, όσο και εξαιτίας των ευκαιριακών πολιτικών συμμαχιών της με το ΚΚΕ. Εάν ο ΛΑΟΣ ξαναβρεί την αντισυστημική ρητορεία που έχει χάσει, τον λαϊκό χαρακτήρα που είχε στις αρχές του, εάν επιμείνει και αυξήσει την αντιμεταναστευτική ρητορεία, τότε σίγουρα, θα έχει ένα κοινό στο οποίο να απευθυνθεί, το οποίο αριθμητικά και ποσοτικά είναι πολλαπλάσιο των τελευταίων εκλογικών του επιδόσεων. Και αυτό γιατί και η κοινωνική κρίση θα αυξάνεται διαρκώς και τα προβλήματα που δημιουργούν οι μετανάστες, δεν θα πάψουν να υπάρχουν.
Το πιο σημαντικό όμως είναι να μπορέσει ο Γιώργος Καρατζαφέρης και το κόμμα του να εξαλείψουν τις κακές εντυπώσεις που έχουν δημιουργήσει τελευταία, οι επιλογές τόσο της "γαλάζιας πολυκατοικίας", της υπερψήφισης του μνημονίου αλλά και επιλογές προσώπων που η ίδια η παράταξή του απέδειξε ότι δεν τις ακολουθεί, όπως ο Νικήτας Κακλαμάνης στην Αθήνα και ο Πέτρος Τατούλης στην Πελοπόννησο, για να αναφερθούμε στις δύο πιο εμβληματικές.
www.elkosmos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου