Το ΝΑΤΟ ετοιμάζει την αποχώρησή του από το Αφγανιστάν
Το ΝΑΤΟ θέλει να αποδείξει στη σύνοδο κορυφής του, η οποία θα διεξαχθεί την Παρασκευή και το Σάββατο στη Λισαβόνα, την ικανότητα προσαρμογής του, ταυτόχρονα περιορίζοντας τις βαριές δομές του και υιοθετώντας μια νέα "στρατηγική αντίληψη", ένα είδος αποστολής απέναντι στις προκλήσεις οι οποίες στο εξής είναι πλανητικές.
Σε ένα σχέδιο νέας "στρατηγικής αντίληψης" 11 σελίδων που συντάχθηκε από τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Αντερς Φογκ Ράσμουσεν λήφθηκαν υπόψη τα συμπεράσματα της 12μελούς επιτροπής εμπειρογνωμόνων, της οποίας προεδρεύει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν 'Ολμπραϊτ. Το σχέδιο αυτό θα χρησιμεύσει ως οδηγός για τη δράση της Συμμαχίας τα 10 επόμενα χρόνια.
Στο σχέδιο επαναλαμβάνεται ο προορισμός του ΝΑΤΟ να προασπίσει το έδαφος των μελών του και η αλληλεγγύη μεταξύ των 28 χωρών μελών της Συμμαχίας σε περίπτωση επίθεσης εναντίον ενός μέλους της.
Στο σχέδιο αυτό υπολογίστηκαν τρεις νέες απαιτήσεις για το ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τον Ράσμουσεν.
Η πρώτη απαίτηση είναι ο εκσυγχρονισμός της στρατιωτικής μηχανής του ΝΑΤΟ.
Η στρατιωτική μηχανή του πρέπει να τεθεί σε διάταξη μάχης απέναντι σε απειλές πιο δόλιες σε σχέση με την πρώην αντιπαράθεση με το σοβιετικό μπλοκ, όπως η "διεθνής τρομοκρατία", η εξάπλωση των "βαλλιστικών πυραύλων", οι "κυβερνοεπιθέσεις" και τέλος "οι επιθέσεις εναντίον της τροφοδοσίας" των όλο και πιθο αλληλεξαρτώμενων οικονομιών.
Επίσης το ΝΑΤΟ πρέπει να βελτιώσει την αποτρεπτική του ικανότητά του, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής αποτρεπτικής ικανότητας, η οποία παραμένει κεντρικής σημασίας.
Δεύτερη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να λάβει υπόψη του "τα μαθήματα που πήρε έναντι πολύ υψηλού τιμήματος από το Αφγανιστάν".
Όταν το ΝΑΤΟ θα προχωρήσει σε μια άλλη επέμβαση αυτού του τύπου, θα πρέπει αυτή τη φορά να "ξεκινήσει από την αρχή την εκπαίδευση" των εθνικών δυνάμεων ασφαλείας, ώστε αυτές να αποκτήσουν την ικανότητα να αναλάβουν τα ηνία.
Οι προσπάθειες σε στρατιωτικό και μη στρατιωτικό επίπεδο θα πρέπει να "συντονίζονται" στο πλαίσιο μιας "παγκόσμιας προσέγγισης" με τον ΟΗΕ και την ΕΕ.
Τέλος, η τρίτη απαίτηση για το ΝΑΤΟ είναι να "εμβαθύνει" τις νυν συνεργασίες του με χώρες της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού, της Μεσογείου, του Κόλπου και με τη Ρωσία.
Επίσης το ΝΑΤΟ, που αντιμετωπίζει προβλήματα υπέρβασης προϋπολογισμού ενώ τα μέλη του είναι οικονομικά αδύναμα εξαιτίας της χρηματοπιστωτικής κρίσης, περιέλαβε μια σημαντική ελάφρυνση των πολιτικών και στρατιωτικών δομών του στην ημερήσια διάταξη.
Το 1/3 των 20.000 αντίστοιχων θέσεων εργασίας μπορεί να καταργηθεί. Το δυναμικό της διοικητικής δομής θα αριθμεί κάτω από 9.000 εργαζόμενους και ο αριθμός των στρατηγείων και των γενικών επιτελείων θα μειωθεί από 11 σε έξι ή επτά.
Τα 14 γραφεία του θα ανασυγκροτηθούν σε τρεις πόλους: πληροφόρηση, απόκτηση του υλικού, και υποστήριξη, μεταξύ των οποίων οι επικοινωνίες.
Οι σχεδόν 400 υπάρχουσες επιτροπές και ομάδες εργασίας θα μειωθούν σε 85.
Ο στόχος είναι θα επιτευχθεί μια εξισορρόπηση το 2015.
Πέρα από την οικονομική πλευρά, ο στόχος της μεταρρύθμισης είναι επίσης το ΝΑΤΟ, το οποίο έχει συσσωρεύσει διοικητικές και επιχειρησιακές δομές από το 1949, να γίνει πιο αποτελεσματικό στο σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον, με πιο ευέλικτες επιχειρησιακές δυνάμεις.
Παράλληλα στη σύνοδο αυτή, το ΝΑΤΟ θα υιοθετήσει μια στρατηγική υψηλού κινδύνου για έξοδο από το τέλμα στο Αφγανιστάν μέσω της σταδιακής μεταβίβασης, από το 2011 έως το 2014, της ευθύνης των επιχειρήσεων στις τοπικές δυνάμεις ασφαλείας.
"Θα εισέλθουμε σε μια εκ θεμελίων νέα φάση στο Αφγανιστάν", με την έναρξη της διαδικασίας "μεταβίβασης", τη λεγόμενη "αφγανοποίηση της σύγκρουσης", εννέα χρόνια μετά τη στρατιωτική επέμβαση του υπό τις ΗΠΑ συνασπισμού, υπογράμμισε ο Ράσμουσεν.
Ο στόχος είναι η διεθνής δύναμη σταθερότητας (ISAF) να μη παίζει πλέον ένα υποστηρικτικό ρόλο, όταν θα αφήσει, από περιοχή σε περιοχή, με μια περίοδο μεταβίβασης από 18 έως 24 μήνες, τη διοίκηση των επιχειρήσεων στο στρατό και την αστυνομία του Αφγανιστάν.
Ο Ράσμουσεν επιβεβαίωσε ότι η "διαδικασία αυτή θα αρχίσει τις αρχές του έτους" δηλαδή στο πρώτο εξάμηνο, σε μια ημερομηνία και σε μια περιοχή που ακόμη δεν έχουν καθοριστεί, και αν οι προϋποθέσεις το επιτρέπουν, θα έχει ενεργοποιηθεί το 2014".
Η απόφαση θα πρέπει να επικυρωθεί από τους αξιωματούχους 48 χωρών -- των 28 μελών του ΝΑΤΟ και των ακόμη 20 που μετέχουν στην ISAF, της Ιαπωνίας και του προέδρου του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι που θα μετάσχουν στη σύνοδο.
Α.Γ.
Η ατζέντα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα - Σημαντικοί σταθμοί της Συμμαχίας
Στη σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που συγκαλείται στη Λισαβόνα στις 19 και 20 Νοεμβρίου, τα σημαντικότερα θέματα της ατζέντας είναι τα ακόλουθα:
*Στρατηγικό δόγμα: Έπειτα από 11 χρόνια, οι 28 ηγέτες αναθεωρούν το στρατηγικό δόγμα της Συμμαχίας και ορίζουν το νέο της «όραμα» για την προσεχή δεκαετία, αποδίδοντας ιδιαίτερη έμφαση στη σχέση της με τους στρατηγικούς της εταίρους: τη Ρωσία, την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία.
Το σχετικό έγγραφο επαναβεβαιώνει τη θεμελιώδη υποχρέωση της Συμμαχίας στη συλλογική άμυνα και στην προστασία του εδάφους των ΝΑΤΟϊκών μελών, επισημαίνει την ανάγκη στρατιωτικής αναπροσαρμογής της Συμμαχίας, προκειμένου να μπορεί να αντιμετωπίσει τις απειλές του 21ου αιώνα, ενθαρρύνει τη συνεργασία στο αμυντικό πεδίο και δηλώνει την ετοιμότητα του ΝΑΤΟ να αναλαμβάνει αποστολές εκτός των ορίων του.
*Πυραυλική άμυνα: Η ικανότητα της Συμμαχίας να προστατεύσει τα μέλη της στην Ευρώπη από ενδεχόμενη πυρηνική επίθεση από τρίτες χώρες (όπως το Ιράν) απαιτεί μια σχετική επένδυση ύψους 147 εκατ. ευρώ.
Όπως ανέφερε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ πρόσφατα, το κόστος αυτό θα κατανεμηθεί στα 28 μέλη, ενώ προσκαλείται να λάβει μέρος στο νέο εγχείρημα και η Ρωσία.
Η Τουρκία αρνείται να κατονομαστεί το Ιράν ως χώρα ενδεχόμενης απειλής, ενώ δεν αναμένεται να υπάρξει κάποια απάντηση της Ρωσίας στη σύνοδο της Λισαβόνας.
*Αφγανιστάν: Η Συμμαχική αποστολή στο Αφγανιστάν ήταν η πρώτη επιχείρηση εκτός των ΝΑΤΟϊκών ορίων που έλαβε χώρα. Έπειτα από 7 χρόνια που ανέλαβε το ΝΑΤΟ την αποστολή της ISAF, οι 28 ηγέτες θα συζητήσουν τη σταδιακή απόδοση της ευθύνης ασφαλείας στις Αφγανικές αρχές μέχρι το τέλος του 2014 και τη σταδιακή αποχώρηση της διεθνούς στρατιωτικής δύναμης από τη χώρα.
* Περικοπές στις αμυντικές δαπάνες: Στα επίχειρα της οικονομικής κρίσης από πολλές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ασκείται πίεση για μείωση των κονδυλίων που αναφέρονται στην άμυνα.
Ειδικότερα προτείνεται η συρρίκνωση αλλά και η κατάργηση ορισμένων από τα περίπου 20 στρατηγεία και κέντρα διοίκησης που βρίσκονται εγκατεστημένα στη Γαλλία, τη Γερμανία, το Βέλγιο, τη Βρετανία, την Ισπανία, την Ιταλία, την Ολλανδία, την Πολωνία, την Πορτογαλία, την Τουρκία και τις ΗΠΑ, η μείωση του προσωπικού από 13.000 σε 8.500 υπαλλήλους, καθώς και η κατάργηση ορισμένων από τις ΝΑΤΟϊκές υπηρεσίες που έχουν εγκατασταθεί σε 14 χώρες για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων προγραμμάτων.
*Πυρηνικός αφοπλισμός: στην κατεύθυνση μείωσης του πυρηνικού εξοπλισμού, οι ηγέτες θα επισημάνουν ότι για όσο διάστημα υπάρχουν πυρηνικά όπλα στον κόσμο, το ΝΑΤΟ θα εξακολουθήσει να διατηρεί πυρηνικό οπλισμό.
Ωστόσο, ορισμένες κυβερνήσεις υπό την πίεση της Γερμανίας ζητούν να συζητηθεί το θέμα της ύπαρξης αμερικανικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, που βρίσκονται αποθηκευμένα στη Γερμανία και τη Βρετανία.
Το θέμα επανήλθε μετά από την πρόσφατη συμφωνία (που δεν έχει επικυρωθεί) ΗΠΑ - Ρωσίας, για τη μείωση των εγκατεστημένων στρατηγικών όπλων μακρού βεληνεκούς.
ΝΑΤΟ - σημαντικά ιστορικά ορόσημα
*4 Απριλίου 1949 - Οι ΗΠΑ και ο Καναδάς από κοινού με το Βέλγιο, το Λουξεμβούργο, την Ολλανδία, Δανία, Νορβηγία, Γαλλία, Πορτογαλία, Ισλανδία, Βρετανία και Ιταλία υπογράφουν τη συνθήκη της Ουάσιγκτον και ιδρύουν τον οργανισμό του Βορειοατλαντικού Συμφώνου - ΝΑΤΟ.
* 1952 - στο ΝΑΤΟ εντάσσονται ακόμη η Ελλάδα και η Τουρκία
* 1955 - στο ΝΑΤΟ προσχωρεί η Δυτική Γερμανία.
* 1966 - Ο Πρόεδρος Σάρλ Ντε Γκολ αποσύρει τη Γαλλία από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ
* 1982 - στο ΝΑΤΟ προσχωρεί η Ισπανία
* 1990 - με την ενοποίηση της Γερμανίας, στο ΝΑΤΟ ανήκει πλέον η ενιαία χώρα.
* 1999 - στο ΝΑΤΟ προσχωρούν η Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία.
Τον Μάρτιο του 1999 η Συμμαχία ξεκινά τις αεροπορικές επιδρομές κατά της Γιουγκοσλαβίας για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου - είναι η πρώτη φορά που αναλαμβάνει στρατιωτική δράση, χωρίς προηγούμενη απόφαση - εντολή από το Συμβούλιο Ασφαλείας.
* 2002 - ιδρύεται το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας (NRC).
* 2003 - το ΝΑΤΟ (για πρώτη φορά εκτός των ορίων των χωρών-μελών του) αναπτύσσει δυνάμεις στο Αφγανιστάν, σε μια αποστολή διατήρησης της ειρήνης.
* 2004 - στο ΝΑΤΟ προσχωρούν η Βουλγαρία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία.
* 2009 - Ο Πρόεδρος Σαρκοζί επανεντάσσει τη Γαλλία στις Συμμαχικές ενοποιημένες δομές διοίκησης
Στο ΝΑΤΟ εντάσσονται η Αλβανία και η Κροατία, ενώ χαρακτηρίζεται υποψήφια χώρα το Μαυροβούνιο.
Χριστίνα Πουλίδου
ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΜΟΝΟΣ ΣΟΥ…
-
[image: books] ΕΝΑ ΒΙΒΛΙΟ ΔΙΑΒΑΖΕΤΑΙ, ΔΕΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ.
Μια παρέα νεαρών παιδιών συζήταγε για τα απαγορευμένα ή ύποπτα βιβλία.
Αυτά που κρύβουν κάτι «σκοτ...
Πριν από 12 χρόνια
1 σχόλιο:
Η ΝΕΑ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ ΑΝΤΙΛΗΨΗ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΔΕΚΑ ΕΤΩΝ. ΔΙΣ ΔΟΛΑΡΙΑ ΚΑΙ ΕΥΡΩ ΔΑΠΑΝΗΘΗΚΑΝ ΑΣΚΟΠΑ ΕΠΙΒΑΡΥΝΟΝΤΑΣ ΤΟΥΣ ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥΣ ΑΠΟ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟΥΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥΣ ΚΑΠΟΙΩΝ ΑΝΕΓΚΕΦΑΛΩΝ ΣΤΡΑΤΗΓΩΝ ΤΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ. ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΜΕ ΜΗΔΕΝ ΔΙΟΡΑΤΙΚΟΤΗΤΑ. ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΟΣΔΟΚΙΜΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΚΑΘΕ ΚΡΑΤΟΥΣ ΧΩΡΙΣΤΑ. ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ ΟΙ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΙ ΑΠΕΤΥΧΑΝ , ΑΛΛΑ ΟΤΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΣΧΕΔΙΑΣΕ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΑ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΔΕΚΑΕΤΙΑ.
Δημοσίευση σχολίου