Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Χαρακτηρισμός περιοχών ως παραμεθορίων

Πείτε μας ότι πρόκειται για την Θεσσαλονίκη, τώρα το καταλάβαμε!

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Μαργαρίτης Τζίμας προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τον χαρακτηρισμό περιοχών ως παραμεθορίων σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:

Tα θέματα που αφορούν δικαιοπραξίες σε παραμεθόριες περιοχές καθορίζονται από το θεσμικό πλαίσιο που διαμορφώνεται από το Κεφάλαιο Β (άρθρα 24-32) του Ν. 1892/90, καθώς και από το ΝΔ 22/24-6-1927. Στα σχετικά άρθρα καθορίζονται ρητώς και με σαφήνεια όλες οι παραμεθόριες περιοχές που αφορούν σε δικαιοπραξίες αλλοδαπών.

Βρίσκεται σε εξέλιξη η εξέταση προτάσεων για αναθεώρηση των σχετικών διατάξεων, καθώς και προτάσεων για τον αποχαρακτηρισμό παραμεθορίων περιοχών και επίσπευση των διαδικασιών για την ταχύτερη περαίωση των δικαιοπραξιών. Είναι προφανές ότι στην εποχή μας δεν έχει νόημα ο χαρακτηρισμός, για παράδειγμα, του ν. Θεσσαλονίκης ως παραμεθορίου για λόγους ασφαλείας. Το σχετικό ζήτημα εμπίπτει όμως στο κοινό πεδίο αρμοδιότητας των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη.

Ερώτηση 10485/04-02-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Ανησυχία και αγανάκτηση στους κατοίκους προκαλεί η πρόθεση των συναρμοδίων υπουργείων, να καταργήσουν τον χαρακτηρισμό ως παραμεθορίων σε 19 νομούς της χώρας σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα Εφημερίδας (ΤΑ ΝΕΑ).

Τα υπουργεία Εθνικής Άμυνας και Προστασίας του Πολίτη σε μια προσπάθεια τόνωσης των επενδύσεων από το εξωτερικό με το πρόσχημα ότι στις περιοχές αυτές οι υποψήφιοι αγοραστές ή μισθωτές ακινήτων που είναι πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης περνούν -για λόγους εθνικής ασφάλειας -από έλεγχο που διαρκεί μέχρι και οκτώ μήνες, θέτοντας σε κίνδυνο την ολοκλήρωση της συναλλαγής.

Τώρα τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν οι παραμεθόριες περιοχές να μειωθούν από 29, που είναι σήμερα, σε κάτω από 10,

Μεταξύ των νομών περιλαμβάνεται και ο νομός Δράμας.

Μια τέτοια εξέλιξη θα δώσει το οριστικό χτύπημα στην ανάπτυξη των ήδη παραμεθόριων νομών της χώρας.

Αυτό είναι απαράδεκτο και πλήττει τα συμφέροντα εκατομμυρίων Ελλήνων που ζουν στις περιοχές αυτές.

Ερωτώνται οι κύριοι Υπουργοί

1. Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης να καταργήσει το παραμεθόριο των νομών της χώρας μας;

2. Αν ναι με ποια διαβούλευση προχωρά σε μια τέτοια ενέργεια;

Ο ερωτών βουλευτής

Μαργαρίτης Τζίμας

Δεν υπάρχουν σχόλια: