Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Και οι Τούρκοι έχουν πρόβλημα με τα 214

Σύμφωνα με τη Bugün daily, ενστάσεις φαίνεται να προκύπτουν εσωτερικά του Τουρκικού υπουργείου οικονιμκών, καθώς (μετά την υπογραφή της σύμβασης για την προμήθεια 6 υποβρυχίων 214) διαπιστώθηκε ότι μέχρι την παραλλαβή και του τελευταίου, το συνολικό κόστος θα έχει αυξηθεί κατά 1 δις ευρώ από τα αρχικά συμφωνηθέντα (τα οποία περιλάμβαναν και τον πληθωρισμό και λοιπές αυξήσεις).

Αυτό σημαίνει ότι τα υποβρύχια θα κοστίσουν στη γείτονα 3,5 δις ευρώ (αντί για 2,5 δις που είχαν αρχικά συμφωνηθεί) και το κάθε υποβρύχιο θα κοστίσει 375 εκατ. ευρώ. Τούρκοι αξιωματούχοι του υπουργείου οικονομικών αντιδρούν έντονα σε αυτό το γεγονός καθώς η Ελλάδα (ακόμα και μετά τα σκάνδαλα) πλήρωσε 250 εκατ. ευρώ για έκαστο υποβρύχιο. Ένα άλλο θέμα που θέτουν είναι ότι σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές του χώρου της άμυνας η Τουρκία είναι η μοναδική χώρα παγκοσμίως η οποία παρήγγειλε 6 υποβρύχια σε μια και μοναδική συμφωνία. Και διατυπώνεται η άποψη ότι αυτό θα έπρεπε να επιφέρει μειωμένο κόστος πρόσκτησης και όχι αυξημένο.
Όλα τα παραπάνω δημιουργούν στους κύκλους των οικονομικών στην Τουρκία το φόβο ότι έχει διαπραχθεί και στη χώρα τους κάποια μεγάλη δωροδοκία. Αυτή η υποψία εντείνεται από δημοσίευμα του Γερμανικού περιοδικού MANAGER σύμφωνα με το οποίο, είναι επιβεβαιωμένη η δωροδοκία της κατασκευάστριας εταιρίας (πρώην HDW) σε Ελλάδα, Πορτογαλία, Αργεντινή και Κολομβία.
ΠΗΓΗ : http://www.todayszaman.com/news-239271-daily-25-billion-euro-submarine-deal-lacks-vital-details.html
http://aypolemos.blogspot.com/2011/03/214.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: