Τετάρτη 6 Απριλίου 2011

Εμπιστοσύνη στην Αστυνομία. Οφειλόμενος έπαινος στους Αστυνομικούς μας


Αρθρο σχετικό με την αστυνομία που πρέπει να εμπιστευόμαστε, λόγω και των πρόσφατων επιτυχιών της (στο οργανωμένο έγκλημα,αλλά και στην τρομοκρατία)

Γράφει ο Σωτ.Αθ. Μουντζούρης
Η αστυνομία, ως δημοκρατικός θεσμός, υφίσταται σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία.Κάθε χώρα φροντίζει να εξασφαλίζει την τάξη και την ευνομία στους πολίτες της.
Η ασφάλεια των πολιτών,η τιμή,η υπόληψη και η περιουσία τους πρέπει να προστατεύονται,όπως και οι ελευθερίες και τα ατομικά του δικαιώματα.
Η προστασία αυτών των δικαιωμάτων και ελευθεριών ανατίθεται στην Αστυνομία ,η οποία οφείλει να είναι άρτια εκπαιδευμένη,καλά οργανωμένη και αποτελεσματική στην εκτέλεση των ανατιθεμένων σ΄αυτή καθηκόντων.
Η εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στους πολίτες είναι βασικός παράγοντας για την πρόοδο και την ευημερία μιας δημοκρατικής και καλά οργανωμένης πολιτείας.
Το έγκλημα πάντοτε θα υπάρχει με οποιαδήποτε μορφή,εφ΄όσον υπάρχει ζωή επι της γής.Το ιδεατόν θα ήταν η ανυπαρξία των εγκληματιών,της παραβατικότητας και της πάσης φύσεως παρανομίας.΄Εγκλημα και εγκληματίες (κακοποιοί,παραβάτες του νόμου) , μόνο στον Παράδεισο δεν θα υπάρχουν και συνεπώς μόνο εκεί δεν χρειάζονται Αστυνομικοί και Αστυνομία!!
Τα τελευταία χρόνια,τόσο στην χώρα μας,όσο και διεθνώς,η Αστυνομία ευρίσκεται σε ένα καθημερινό πόλεμο,σε μία καθημερινή διαμάχη με το κακό,την παρανομία,με το έγκλημα.
Η τεχνολογία,οι συγκοινωνίες , η αύξηση του πληθυσμού στις πόλεις,η ανεργία,η εκμηδένιση των αποστάσεων και η εύκολη μετακίνηση- διαφυγή των κακοποιών, σε συνδυασμό με την αύξηση του ρεύματος της λαθρομετανάστευσης ,την ανεργία ,την ραγδαία εξάπλωση των ναρκωτικών κλπ. βοηθούν στην άνοδο της εγκληματικότητας.

Και στην χώρα μας γινόμαστε μάρτυρες αύξησης της εγκληματικότητας για τους λόγους που προαναφέρθηκαν.Η ξενοφοβία και η εγκληματοφοβία δεν βοηθούν,απλά γιατί επιτείνεται το κοινωνικό πρόβλημα και δεν θεραπεύεται.
Η αστυνομία οφείλει να είναι έτοιμη να προστατεύσει τον απειλούμενο πολίτη και για τον σκοπό αυτό απαιτείται να είναι καλά εκπαιδευμένη,άρτια εξοπλισμένη και αποτελεσματική.
Η πολιτεία έχει υποχρέωση να μεριμνά για την καλή οργάνωσή της,την εκπαίδευσή της και πρωτίστως για την θεσμική θωράκισή της και ηθική της στήριξη.
Ο αστυνομικός απηλαγμένος από την δημοσιουπαλληλική νοοτροπία πρέπει να είναι ο φίλος και βοηθός του πολίτη,αφοσιωμένος στο καθήκον του, θεωρώντας το όχι απλή εργασία αλλά λειτούργημα ,διότι επιτελεί υψηλό κοινωνικό έργο,εκείνο της προστασίας της τιμής,υπόληψης,περιουσίας ,ελευθερίας και ατομικών δικαιωμάτων των πολιτών.
Μία τέτοια αφοσίωση απαιτεί και την ολόθερμη ανταπόκριση της πολιτείας,η οποία οφείλει να στηρίζει τον αστυνομικό (ως εφαρμοστή του νόμου και προστάτη των αδικουμένων),ηθικά και οικονομικά.

Η Ελληνική αστυνομία,παρά τα πενιχρά τεχνικά μέσα που διέθετε,ανέκαθεν ήταν από τις καλλίτερες αστυνομίες της Ευρώπης,με πολλές επιτυχίες και με χαμηλά ποσοστά ανεξιχνίαστων εγκλημάτων και γενικών αδικημάτων.

Τα τελευταία χρόνια - και αυτό αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος κατά την περίοδο των Ολυμπιακών αγώνων και όχι μόνον- εξοπλίσθηκε καλλίτερα,οργανώθηκε σε πρότυπα ευρωπαϊκά,εκσυγχρονίσθηκε θεσμικά και είναι σε θέση να αντιμετωπίζει το σύγχονο και οργανωμένο έγκλημα.

Οι τελευταίες επιτυχίες της,αποδεικνύουν τα γραφόμενα,διότι η συστηματική και καλά μεθοδευμένη πολυετής εργασία των αστυνομικών μας οδήγησε στην εξάρθρωση πολυμελούς οργανωμένης εγκληματικής οργάνωσης που δρούσε επαγγελματικά σε πολλές περιοχές της χώρας,με καλή οργάνωση,ιεραρχική δομή και συστηματικά.
Δεκάδες σκληροί κακοποιοί , κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονίες εκ προθέσεως,ληστείες,εκβιασμούς και άλλα σοβαρά αδικήματα κακουργηματικού χαρακτήρα κατέληξαν στα χέρια της αστυνομίας και στην συνέχεια στην φυλακή.Επίσης,πολλοί ακόμη κατηγορούνται για συμμετοχή στα ίδια αδικήματα και όσοι εξ αυτών δεν θα συλληφθούν με ένταλμα σύλληψης θα οδηγηθούν στην δικαιοσύνη για να λογοδοτήσουν.
Εκτός από το οργανωμένο έγκλημα επιτυχίες της Ελληνικής Αστυνομίας(αυτής που εύκολα αναθεματίζουμε,κατηγορούμε και την «πυροβολούμε» με τόση ευκολία και ανευθυνότητα) υπήρξαν και στον τομέα της τρομοκρατίας.Όλα αυτά δείχνουν ότι οι ΄Ελληνες αστυνομικοί,εργάζονται με επιμέλεια,συγκεντρώνοντας τα στοιχεία με επιστημονικό τρόπο,ευσυνείδητα και με ζήλο προσφοράς στον΄Ελληνα πολίτη που πολλές φορές εκπλήσσει και συγκινεί.

Ανήκει ο έπαινος στους αστυνομικούς μας και αυξάνεται το χρέος μας για να του συμπαραστεκόμαστε ,να τον στηρίζουμε , να δηλώνουμε συμπαραστάτες και αλληλέγγυοι στην προσπάθειά τους για την δίωξη του εγκλήματος και την εμπέδωση του αισθήματος ασφαλείας στην κοινωνία μας.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Τα ΜΑΤ συγκαταλέγονται στους αστυνομικούς που θα έπρεπε να τους χρωστάμε ευγνωμοσύνη και επαίνους;;;

Ανώνυμος είπε...

και τα ματ οι ιδιοι αστυνομικοι ειναι!!!!!!εχουν εκφρασει την δυσαρεσκεια τους και θελουν να σταματησουν να τα βαζουν με τους πολιτες που η κυβερνηση τους διαταζει!!!!!!!!!!!ας καταλαβουμε επιτελους ποιοι εναι οι εχθροι μας και μη τα βαζουμε με τα παιδια που αν αρνηθουν διωκονται!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

@4.31
Ε, όταν έχεις φτάσει στο σημείο να γίνεις μαριονέτα τους και να σε βάζουν να δέρνεις συμπολίτες σου που διαδηλώνουν γιατί δεν έχουν να φάνε, παραιτείσαι και πας να βγάλεις το μηνιάτικο των 1000 ευρώ με πιο αξιοπρεπείς τρόπους, πριν διωχθείς. Το "εκτελώ εντολές" δεν μπορεί να δικαιολογεί τα πάντα σε αυτή την παλιοζωή. Δεν είμαστε μόνο επαγγλματίες, είμαστε και άνθρωποι.
Εξάλλου ο ζήλος με τον οποίο κάποιοι στα ΜΑΤ χρησιμοποιούν τα γκλομπ και τα δακρυγόνα δεν μου δίνει την εντύπωση ανθρώπων που δυσανασχετούν ιδιαίτερα με αυτό που τους ανέθεσαν να κάνουν.