Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Πόσο μειώνεται η σύνταξη για τους αποστράτους που εργάζονται

ΤΙ «ΚΟΒΕΤΑΙ» ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΠΟΥ ΞΑΝΑΠΙΑΝΟΥΝ ΔΟΥΛΕΙΑ
Τον κίνδυνο αναστολής ή ακόμη και περικοπής της σύνταξής τους αντιμετωπίζουν μετά τις περσινές νομοθετικές αλλαγές όσοι συνταξιούχοι του Δημοσίου και απόστρατοι εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούμενοι.



Σύμφωνα και με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων - ΙΚΑ (ΠΟΣΕ - ΙΚΑ), σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών καθορίζεται το... νέο καθεστώς για την απασχόληση των συνταξιούχων του Δημοσίου, το οποίο είναι ανάλογο με αυτό που προβλέπεται και στον ιδιωτικό τομέα. Ειδικότερα, για τους συνταξιούχους του δημόσιου τομέα, οι οποίοι εργάζονται ως μισθωτοί ή αυτοαπασχολούνται, προβλέπεται η αναστολή καταβολής της σύνταξης μέχρι τη συμπλήρωση του 55ου έτους. Για τους αποστράτους η αναστολή ισχύει μέχρι τη συμπλήρωση του 53ου έτους. Όπως επισημαίνεται στην ανάλυση της ΠΟΣΕ - ΙΚΑ, μετά τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου ορίου οι συνταξιούχοι δύνανται να παίρνουν όλο το ποσό που αντιστοιχεί σε 30 ημερομίσθια του άγαμου ανειδίκευτου εργάτη, όπως αυτά έχουν διαμορφωθεί το προηγούμενο έτος (σήμερα 991,20 ευρώ). Το υπόλοιπο ποσό της σύνταξης (αυτό που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια) καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%.

Το όριο των 30 ημερομισθίων προσαυξάνεται κατά 6 ημερομίσθια (σήμερα 198,24 ευρώ) για κάθε ανήλικο ή ανίκανο για βιοποριστική εργασία παιδί ή για παιδιά που σπουδάζουν και είναι κάτω των 24 ετών.

Σημειώνεται ότι για τον προσδιορισμό των εισοδηματικών κριτηρίων δεν λαμβάνονται υπόψη η επικουρική σύνταξη και το τυχόν καταβαλλόμενο με τη σύνταξη επίδομα οικογενειακών βαρών.

Από τους περιορισμούς αυτούς εξαιρούνται:

• Όσοι απασχολούνται στον ευρύτερο δημόσιο τομέα όπως αυτός έχει οριοθετηθεί με τις διατάξεις με το νόμο 1256/1982.
• Τα πρόσωπα της παραγράφου 2 του άρθρου 2 του ν. 3833/2010 (αιρετά όργανα ΟΤΑ, διοικητές, υποδιοικητές, πρόεδροι, αντιπρόεδροι, μέλη συλλογικών οργάνων διοίκησης ΝΠΔΔ, πρόεδροι, αντιπρόεδροι και μέλη ανεξάρτητων διοικητικών αρχών, πρόεδροι και μέλη διοικητικών συμβουλίων κ.ά.) για τα οποία έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 14 του ν. 3865/2010.
• Όσοι απασχολούνται με μειωμένο ωράριο εργασίας και μέχρι 10 ώρες την εβδομάδα.
• Όσοι αυτασφαλίζονται, καθώς και όσοι ασφαλίζονται υποχρεωτικά, λόγω της ιδιότητάς τους σε Ταμεία χωρίς να ασκούν επάγγελμα.

Οι νέες ρυθμίσεις αφορούν όσους συνταξιούχους αναλαμβάνουν εργασία -εκτός του ευρύτερου δημόσιου τομέα- μετά τις 21 Ιουλίου 2010 (την ημερομηνία δημοσίευσης δηλαδή του νόμου 3865 του 2010). Για τους συνταξιούχους που ήδη είχαν αναλάβει εργασία μέχρι τις 21 Ιουλίου, οι συγκεκριμένες διατάξεις εφαρμόζονται από την 1η Ιανουαρίου 2013 και μετά.

Όπως προβλέπεται στην εγκύκλιο, οι συνταξιούχοι που εργάζονται οφείλουν να το δηλώσουν στις αρμόδιες διευθύνσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε περίπτωση που ο συνταξιούχος δεν το δηλώσει, τότε θα κληθεί να πληρώσει πρόστιμο (επί του καταλογισθέντος ποσού ίσο με το νόμιμο τόκο υπερημερίας).

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ

Συνταξιούχος άνω των 55 ετών, που εργάζεται ως μισθωτός στον ιδιωτικό τομέα ή αυτοαπασχολείται, λαμβάνει ακαθάριστη σύνταξη 1.500 ευρώ. Η κύρια σύνταξη θα περικοπεί κατά 356,16 ευρώ - δηλαδή, το 70% του ποσού, που υπερβαίνει τα 30 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη - και θα διαμορφωθεί στα 1.143,84 ευρώ. Αν ο συνταξιούχος έχει δύο ανήλικα παιδιά, η περικοπή θα είναι 78,62 ευρώ και η καταβαλλόμενη σύνταξη θα διαμορφωθεί στα 1.421,38 ευρώ.

(E.T. 12/04/2011 - ΝΑΣΟΣ ΧΑΤΖΗΤΣΑΚΟΣ)
(Σ.Λ.)/http://staratalogia.blogspot.com/2011/04/blog-post_12.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

E,καιρός ήταν να τελειώνουμε με του συνταξιούχους "διπλοθεσίτες". Οι δουλείες είναι πλέον ελάχιστες στην αγορά εργασίας για να τις στερούν οι συνταξιούχοι από τους ανέργους.

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο και στα δικά σου!! Στα 52 να μαθεις κέντημα και πλέξιμο για να περνάς την ώρα σου!!Στα πιο παραγωγικά χρόνια χιλιάδες απόστρατοι καταδικάζονται στη Σπιναλόγκα της ανεργίας. Κρίμα τέτοιο κεφάλαιο να θάβεται στην αδράνεια. Εύλογο είναι να ανυσηχούν οι νέοι για τις θέσεις εργασίας, όμως ποιός εγγυάται τη σύνταξη; Μάλιστα σε ανθρώπους που οι υποχρεώσεις τους είναι στο ζενιθ όταν αποστρατεύόνται στα 50 ή και στα 55!!!
Καλές οι αυθόρμητες αντιδράσεις και σεβαστές. Όμως όταν κάποιος ζητά να εργάζεται ενώ θα μπορούσε να τεμπελιάζει, κάτι θέλει να πεί.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

ΑΠΟΣΤΡΑΤΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς αγαπητέ ανώνυμε, στις 4 αυτές σου σειρές του σχολίου σου, κάνεις πολλά βασικά και παιδαριώδη λάθη:
Χρησιμοποιείς, εκτιμώ αθώα, την προφανούς φασιστικής σύλληψης, αντίληψη και εικόνα, που έντεχνα καλλιέργησαν κάποιοι (ίσως και κάποιος), για να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Ότι δηλαδή τάχα, με το μέτρο αυτό επιτυγχάνεται, αφενός μείωση της ανεργίας!!! και αφετέρου εξομοιώνονται, όσον αφορά στο δικαίωμα της απασχόλησης, οι συνταξιούχοι του δημοσίου με αυτούς του ιδιωτικού τομέα.
Τι εννοείς «διπλοθεσίτης»;; Μα κάθε Έλληνας πολίτης, πλην των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων (κατά βάση), έχει το δικαίωμα να κάνει δύο και τρείς και περισσότερες δουλειές; Έτσι δεν κάνουν όσοι έχουν ανάγκη και μπορούν; Ο συνταξιούχος μόνο σε πείραξε και στερεί θέσεις εργασίας;;;;
Και για πες μας, ποιες ακριβώς είναι οι δουλειές που στερούν οι συνταξιούχοι από τους ανέργους, γιατί θα τρελαθούμε. Φυσικά και προφανώς δεν εννοείς τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί αυτοί εξ’ ορισμού δεν στερούν τη δουλειά άλλου, αλλά παρόλα αυτά σε πληροφορώ ότι συμπεριλαμβάνονται στο ίδιο μέτρο.
Ποιος δηλαδή θα χρησιμοποιούσε ένα γέρο ή λιγότερο γέρο συνταξιούχο ( με κάποιες προϋπηρεσίες, προφανώς και οικογένεια, πιθανώς πτυχία και άλλα ενισχυτικά ενός μισθού ) σε μια θέση που θα μπορούσε να προσλάβει ένα νέο χωρίς προϋπηρεσία και άρα με μικρότερο μισθό;

Αντί λοιπόν να αγωνίζεσαι για να καταργηθεί η αντιδημοκρατική και σαφώς αντισυνταγματική αυτή διάταξη για όλους (δηλαδή και για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα), παίζεις το παιχνίδι αυτών που θέλουν να εξαθλιωθεί οικονομικά και ο συνταξιούχος, χτυπώντας μια ακόμα κατηγορία χαμηλά αμειβόμενων πολιτών. Διότι ο συνταξιούχος τελικά και σίγουρα ή θα απαρνηθεί το επιπλέον εισόδημα (το πιο πιθανό) ή τη σύνταξη.
Γιατί το θέλουν όμως αυτό; Διότι και αυτό το μέτρο συμβάλλει (με τη μείωση της αγοραστικής δύναμης του συνταξιούχου) στη μείωση του πληθωρισμού, αλλά και του δημοσίου ελλείμματος είτε άμεσα είτε έμμεσα. Δε θα προχωρήσω σε περισσότερη ανάπτυξη του παραπάνω θέματος, καθώς και μόνο το ζήτημα της αντισυνταγματικότητας της διάταξης αυτής, στην παρούσα φάση, είναι κρισιμότερο από το να αναλύσουμε τα δεδομένα του νέου αυτού παγκοσμίου αλλά οικονομικού πολέμου, που έχει τόσο μεθοδευμένα και έντεχνα στηθεί τα τελευταία χρόνια παγκοσμίως.
Απλά για να καταλάβεις πόσο σημαντικοί είμαστε για αυτούς, που υλοποιούν τους επιμέρους ΑΝτικειμενικούς ΣΚοπούς εντός των πυλών, στο θέατρο επιχειρήσεων Ελλάδα, δεν τους ενδιαφέρουν, ούτε οι εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία!!! που βουλιάζουν , αλλά ούτε και οι επιπλέον φόροι!!! που θα χάνονται από τους συνταξιούχους που λόγω αυτού του μέτρου δεν θα εργασθούν ή θα σταματήσουν να εργάζονται.
Για αυτό και τέτοιο ζήτημα (της απασχόλησης των συνταξιούχων δηλαδή) δεν τέθηκε αλλά και ούτε αναφέρεται καν στο μνημόνιο που υπέγραψε η χώρα μας, παρά προέκυψε εκ των έσω!!!! Και πιθανόν να μη το ανέφεραν καν στη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου, ως όφειλαν!!!
Διότι με βάση το Άρθρο 75 του Συντάγματος, παράγραφος 3: Νομοσχέδιο που συνεπάγεται δαπάνη ή ελάττωση εσόδων δεν εισάγεται για συζήτηση, αν δεν συνοδεύεται από ειδική έκθεση για τον τρόπο που θα καλυφθούν, η οποία υπογράφεται από τον αρμόδιο Υπουργό και τον Υπουργό Οικονομικών. Αλήθεια υπάρχει τέτοια έκθεση; Και τι λέει; πως θα καλυφθεί η ελάττωση αυτών των εσόδων;
Και παρεπιπτόντως, ξέρει κανείς αν τελικά εχει αποφανθεί το ΣτΕ αν το σχετικό άρθρο ειναι Συνταγματικό ή όχι ακόμα;

Ανώνυμος είπε...

ενώ αν ένας συνταξιούχος ανοίξει μια δική του επιχείρηση, πληρώνει τα ταμία που πρέπει και προσλάβει και δέκα υπαλλήλους θα κάνει μεγάλη ζημιά.
σε ποιόν άραγε?
ή μήπως τη σύνταξη που παίρνει του τη χαρίζουνε? δεν την δούλεψε?
με το καθεστώς αυτό ο εργοδότης θα προτιμήσει για υπάλληλο συνταξιούχο που δεν θα του πληρώνει εισφορές, αλλά είπαμε σ'αυτή τη χώρα μόνο οι πολιτικοί μπορούν να παίρνουν δύο (και τρείς) συντάξεις...

Ανώνυμος είπε...

Κοντόφθαλμα κομματόσκυλα,
είμαι συνταξιούχος απόστρατος της Π.Α.Προτίμησα αντί για το καφενείο να ανοίξω την δική μου επιχείρηση,το 2007, επενδύοντας τις οικονομίες μου.Δεν τρώω το ψωμί κανενός,πληρώνω τις εισφορές στον ΟΑΕΕ (πρωην ΤΕΒΕ) χωρίς ανταποδοτικότητα (δεν θα μου επιστραφεί κάτι από τα καταβληθέντα),για κέρδη του 2008 ύψους 21.000€ φόρος 7.500€ και έρχεστε και μου λέτε ότι κακώς δουλεύω, άσχετοι!!!! Τις οικονομίες που επένδυσα πρόλαβα να τις αποσβέσω?? Αναρωτήθηκε ποτέ κανείς από τους ανεπάγγελτους χαρτογιακάδες ?? Τα κολλητάρια που παίρνουν για " ειδικούς συμβούλους" σας ενόχλησαν ποτέ??
Για μία φορά ακόμη "έξω από τον χορό πολλά τραγούδια λένε"
ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ ΣΑΣ !!!!!!!