Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Συντάξεις θυγατέρων αναπήρων πολέμου

Ερώτηση για την διαφαινόμενη μείωση ή ακόμη και αναστολή των πολεμικών συντάξεων, που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες ανάπηρων ή θυμάτων πολέμων

Σε απάντηση της ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Θεόδωρος Καράογλου προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας με θέμα τις συντάξεις θυγατέρων αναπήρων ή θυμάτων πολέμου, σας γνωρίζω τα ακόλουθα σύμφωνα με τα στοιχεία που τέθηκαν υπ’ όψιν μου:

Με το άρθρο 9 του Ν. 3865/2010, το οποίο αντικατέστησε την προϊσχύουσα ρύθμιση του Π.Δ. 169/2007 «Κώδικας Πολιτικών και Στρατιωτικών Συντάξεων», καταργήθηκε το δικαίωμα συνταξιοδότησης των αγάμων και διαζευγμένων θυγατέρων συνταξιούχων του Δημοσίου, δεδομένου ότι έχουν μεταβληθεί οι κοινωνικοασφαλιστικές συνθήκες που αποτελούσαν τη δικαιολογητική βάση του δικαιώματος αυτού. Άλλωστε, η διατήρηση του σχετικού δικαιώματος ήταν αδύνατη, λόγω αντίθεσης των καταργούμενων διατάξεων με αυτές της Οδηγίας 54/2006/ΕΚ.

Ερώτηση 13663/22-03-2011 της Βουλής των Ελλήνων

Έντονη ανησυχία προκαλεί η διαφαινόμενη μείωση ή ακόμη και αναστολή των πολεμικών συντάξεων, που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες ανάπηρων ή θυμάτων πολέμων. Σύμφωνα με την παράγραφο 2β του άρθρου 9 του Ν. 3865/2010 προβλέπεται μείωση ή και αναστολή των συντάξεων αυτών. Η συγκεκριμένη, όμως, διάταξη έρχεται σε αντίθεση με το άρθρο 21 του Συντάγματος, το οποίο προβλέπει την ειδική φροντίδα και μέριμνα του κράτους απέναντι στους αναπήρους και τα θύματα πολέμου, αλλά και σε αντίθεση με το Ν. 1324/1949, που ορίζει ότι δεν επιτρέπεται μείωση ή περιορισμός στη σύνταξη και τα επιδόματα των αναπήρων και θυμάτων πολέμου.

Σημειωτέον, ότι η σύνταξη που λαμβάνουν οι θυγατέρες πολέμου είναι ήδη πενιχρή, μόλις 498 ευρώ και η ηλικία τους είναι προχωρημένη, καθώς στο σύνολό τους είναι από 60 έως 65 ετών. Μάλιστα ο αριθμός τους σε όλη τη χώρα είναι πολύ μικρός. Αναστολή της πολεμικής σύνταξης σημαίνει αυτομάτως, ότι το θύμα πολέμου χάνει και τα δικαιώματα που απορρέουν, όπως λουτροθεραπεία και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη του δημοσίου. Οφείλει το αρμόδιο Υπουργείο να δείξει τη δέουσα ευαισθησία στο θέμα και να μεριμνήσει, έτσι ώστε να μη χαθεί η εν λόγω σύνταξη, που αποτελεί στην ουσία ένα μικρό βοήθημα για τα θύματα πολέμου.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι συναρμόδιοι Υπουργοί:

Προτίθεται το αρμόδιο Υπουργείο να αποσύρει τη σχετική διάταξη, που προβλέπει μείωση ή ακόμη και αναστολή των πολεμικών συντάξεων που λαμβάνουν οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες ανάπηρων ή θυμάτων πολέμων;

O Βουλευτής

Θεόδωρος Καράογλου

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Άραγε αυτές οι άγαμες ή διαζευγμένες θυγατέρες δεν έχουν εισοδήματα? Μήπως μαζί με την σύνταξη τα έχουν βρει και συζούν με κυρίους και έτσι ούτε γάτα ούτε ζημιά?
Μήπως είναι και αυτές στην ίδια περίπτωση της μεγαλοκοπέλλας και δημοσιογράφου Κυρίας Ακρίτα?
ΑΝ λέω ΑΝ εμπίπτουν σε αυτές τις περιπτώσεις ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΟΠΕΙ ΑΜΕΣΑ η σύνταξη και να αναγκαστούν να καταβάλλουν και αναδρομικά στο δημόσιο την μέχρι τώρα αφαίμαξη που κάνανε!!!!!!
Ευκαιρίας δοθείσης, μπορεί να μας πουν αν και πόσα παίρνει απο την σύνταξη του πατέρα της και διατελέσαντος πρωθυπουργού Α. Παπανδρέου η Σουηδή κόρη του??????

Ανώνυμος είπε...

από τον αντίποδα φίλε μου υπάρχουν οι γυναίκες και οι κόρες των πεσόντων πιλότων κλπ άλλων που έχασαν τη ζωή τους σε ώρα υπηρεσίας!!!

Πότε σ΄αυτή τη χώρα θα μάθουμε να τηρούμε μέτρα και σταθμά;;;;;;;;;