Τετάρτη 13 Απριλίου 2011

Επίσκεψη του κ. Α/ΓΕΣ στην Ιταλία για την FINABEL

Και λίγο ΒΑΛΕFINA δεν θα έκανε κακό, νομίζω;

Από 12 έως 13 Απριλίου 2011, ο Α/ΓΕΣ Αντιστράτηγος κ. Φραγκούλης Φράγκος, θα συμμετάσχει στην ετήσια σύνοδο των Αρχηγών Γενικών Επιτελείων Στρατού των χωρών μελών της FINABEL. H σύνοδος θα διεξαχθεί στη Ρώμη, καθώς η Ιταλία έχει την προεδρία του Οργανισμού για ένα έτος (Απρίλιος 2010 – Απρίλιος 2011).

Η FINABEL είναι ένας οργανισμός συνεργασίας των Στρατών Ξηράς 15 Ευρωπαϊκών χωρών (Γαλλίας, Ιταλίας, Ολλανδίας, Βελγίου, Λουξεμβούργου, Γερμανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ισπανίας, Ελλάδας, Πορτογαλίας, Πολωνίας Σλοβακίας, Κύπρου, Ρουμανίας και Φινλανδίας), η οποία ασχολείται με τη σύνταξη μελετών στρατιωτικού ενδιαφέροντος. Άρχισε να λειτουργεί ως οργανισμός από το 1953, ενώ η χώρα μας άρχισε να παρακολουθεί τις εργασίες από το 1995 και έγινε επίσημο μέλος το 1996.

Η ίδρυσή της δεν αποτελεί διακυβερνητική συμφωνία και η επιτροπή δεν αποτελεί οργανισμό διεθνούς δικαίου. Για τη συμμετοχή μιας χώρας, στον οργανισμό αυτό, απαραίτητη προϋπόθεση ήταν, η χώρα αυτή να ανήκει ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ και στη ΔΕΕ ως πλήρες μέλος. Το 2005, αποφασίσθηκε να γίνει διεύρυνση της FINABEL με χώρες της ΕΕ σε 2 φάσεις (σε 1η φάση: οι χώρες μέλη που ανήκουν ταυτόχρονα στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ και σε 2η φάση: όλα τα μέλη της ΕΕ).

Αποστολή της FINABEL είναι η ανάπτυξη της διαλειτουργικότητας των χερσαίων δυνάμεων των χωρών μελών της, σύμφωνα με την εναρμόνιση των ιδεών ενεργείας, δογμάτων και διαδικασιών τους σε όλο το φάσμα των στρατιωτικών επιχειρήσεων, με στόχο την εξασφάλιση της επιτυχίας στις επιχειρήσεις, την προώθηση της συνεργασίας και τον προσδιορισμό στοιχείων αναφοράς, που στη συνέχεια θα χρησιμεύσουν σε εθνικό επίπεδο.

Επίλαρχος Ιωάννης Ψωμάς
Εκπρόσωπος Τύπου ΓΕΣ
ΦΩΤΟ από OnAlert

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γενικώς....πιάστο αυγό και κούρευτο...ή να χαμε να λέγαμε...για όσους ξέρουν

Ανώνυμος είπε...

ΔΕΝ ΧΩΡΑ Ο ΚΑΗΜΕΝΟΣ....ΣΦΗΝΩΣΕ