Τετάρτη 4 Μαΐου 2011

ΣΥΝΟΔΟΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ (EUMC)

Ανακοινώνεται ότι, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Πτέραρχος Ιωάννης Γιάγκος συμμετείχε στη σύνοδο της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUMC) σε επίπεδο Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, που πραγματοποιήθηκε την 3η Μαΐου στις Βρυξέλλες.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, αφορούσαν στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ‘’ATALANTA’’ κατά της πειρατείας, ‘’ALTHEA’’ στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και στην εκπαιδευτική αποστολή ‘’ΕUTM Somalia’’ που διεξάγεται στην Ουγκάντα. Αντίστοιχα, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή απόψεων επί της σχεδίασης για την ενδεχόμενη ανθρωπιστική επιχείρηση της ΕΕ στην Λιβύη, στην περίπτωση που υπάρξει αντίστοιχο αίτημα από το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων των Ηνωμένων Εθνών (UN OCHA).

O Α/ΓΕΕΘΑ στην παρέμβασή του επεσήμανε τη σημαντική συνεισφορά της Ελλάδας στις επιχειρήσεις της ΕΕ. Ειδικότερα, για την κατάσταση στη Λιβύη αναφέρθηκε στην σημαντική συνδρομή της χώρας μας στην ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης, στη διάθεση του Πολυεθνικού Συντονιστικού Κέντρου Στρατηγικών Θαλασσίων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ) και στη σημασία της Κρήτης για την δημιουργία κόμβου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας. Επιπλέον αναφέρθηκε και στην ανάγκη αντιμετώπισης ενδεχόμενης αύξησης του αριθμού λαθρομεταναστών λόγω της κατάστασης στη Βόρειο Αφρική.

Παράλληλα, στη Σύνοδο συζητήθηκε το θέμα της προώθησης και ανάπτυξης πολυεθνικών συνεργασιών (pooling and sharing) με σκοπό τη βέλτιστη και οικονομικότερη αξιοποίηση των διαθεσίμων πόρων, λαμβάνοντας υπόψη την υπάρχουσα διεθνή δημοσιονομική συγκυρία.
Τέλος, στο περιθώριο της Συνόδου ο Α/ΓΕΕΘΑ συναντήθηκε με τον Γάλλο ομόλογο του Nαύαρχο GUILLAUD, με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: