Τρίτη 5 Μαΐου 2009

Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα αν δεν αναγνωρίσει το στρατιωτικό σωματείο


Στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο η Ελλάδα αν δεν αναγνωρίσει το στρατιωτικό σωματείο

Πρώτο Θέμα,28 Απριλίου 2009, 17:57
του Μανώλη Βάϊα
Προσφυγή στο ευρωπαϊκό δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα υποβάλλει κατά της Ελλάδας ο Σύνδεσμος Συνεργασίας Μελών Ενόπλων Δυνάμεων που συστάθηκε πρόσφατα, αν η κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει επίσημα τη λειτουργία του! Μάλιστα, θα έχει την συμπαράσταση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Στρατιωτικών Ενώσεων (EUROMIL), που προασπίζει τα δικαιώματα των στρατιωτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ο ΣΥΣΜΕΔ έκανε την πρώτη διεθνή παρουσία του στο 99ο Presidium του EUROMIL που διοργανώθηκε στο Βερολίνο μεταξύ 15 και 18 Απριλίου και εκπροσωπήθηκε από δύο μέλη του ΔΣ του που απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνες αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων παρίστανται σε εκδήλωση του ανεξάρτητου μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που ιδρύθηκε το 1972 και στον οποίο συμμετέχουν 32 στρατιωτικά σωματεία και ενώσεις από όλη την Ευρώπη.
Το προεδρείο του EUROMIL επέδειξε ενδιαφέρον για την ελληνική αντιπροσωπεία και διαβεβαίωσε ότι ο σύνδεσμος θα έχει τη στήριξή του σε όλα τα νόμιμα επίπεδα. Οι αξιωματικοί του ΣΥΣΜΕΔ ενημέρωσαν ότι έχουν συναντηθεί με τους επικεφαλής όλων των κομμάτων της Βουλής που τους διαβεβαίωσαν ότι έχουν την στήριξή τους. Πρόσθεσαν, όμως, ότι το εδώ και μήνες αίτημά τους για συνάντηση με τον πρωθυπουργό δεν έχει γίνει δεκτό ακόμη…
Ο πρόεδρος του EUROMIL Emmanuel JACOB απάντησε ότι αν η ελληνική κυβέρνηση δεν αναγνωρίσει το σωματείο, όπως προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ΣΥΣΜΕΔ θα πρέπει να προσφύγει στο ευρωπαϊκό δικαστήριο καταγγέλλοντας καταπάτηση των δικαιωμάτων των Ελλήνων στρατιωτικών και θα έχει τη συμπαράστασή του!
Κατά τις εργασίες του Presidium η ελληνική αντιπροσωπεία είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους αντιπροσώπους των στρατιωτικών σωματείων των ευρωπαϊκών χωρών και να ανταλλάξει μαζί τους απόψεις και εμπειρία:
«Υπογραμμίσαμε τον κοινό στόχο και τα κοινά οράματα που πρέπει να υπάρξουν για κοινές δράσεις μέσα από κοινούς προσανατολισμούς και επισημάναμε την πάγια θέση του ΣΥΣΜΕΔ για τη στήριξη όποιων μέτρων προόδου θα λαμβάνονται με συντεταγμένους σκοπούς προς όφελος των μελών των Ευρωπαϊκών Ενόπλων Δυνάμεων, τόσο σε βιοτικό επίπεδο όσο και στον πολιτισμό…» δήλωσε ο συνταγματάρχης ε.α. Σπύρος Σταματόπουλος.
Στο Presidium συζητήθηκαν ακόμη θέματα ασφάλειας του προσωπικού κατά τις ειρηνευτικές αποστολές, η μέριμνα για τις οικογένειες τους, η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και οι συνθήκες εργασίας στις μονάδες και σε εκστρατείες.
Πρώτο Θέμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: