Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ομιλία Προέδρου ΣΥΣΜΕΔ


Στην Ελλάδα του 2009, στην Ευρωπαϊκή Ελλάδα, στην Ελλάδα της δημοκρατικής θεώρησης των πραγμάτων, στην Ελλάδα της δημοκρατίας και της ελεύθερης διάδοσης και διακίνησης των ιδεών και απόψεων, στην Ελλάδα του πολιτισμού και της πολυπολιτισμικότητας, στην Ελλάδα του αύριο, ένας κλάδος μισθωτών, αυτών των στρατιωτικών μάχεται για το δικαίωμα στην πληροφόρηση και στην ενημέρωση.

Την 30 Ιανουαρίου 2007, 30 εν ενεργεία στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, 30 εν ενεργεία αξιωματικοί όλων των Κλάδων και των Κοινών Σωμάτων υποβάλλουν στο Πρωτοδικείο της Αθήνας υπό τη μορφή καταστατικού το ερώτημα εάν τα εν ενεργεία μέλη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων μπορούν να συμμετέχουν και κατά συνέπεια να ιδρύσουν αστικό - μη κερδοσκοπικό σωματείο.

Την 6-3-2008 το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την υπ΄ αριθμ. 1575/2008 απόφασή του απαντάει στο ερώτημα των 30 αξιωματικών, δέχεται το υποβληθέν καταστατικό και εγκρίνει την ίδρυση του Σωματείου με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ».

Λίγες ημέρες αργότερα, την 27-5-2008 ο Α΄ Υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατ΄ εντολή του απουσιάζοντα Α/ΓΕΕΘΑ, αποστέλλει έγγραφό του προς τον κ. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών, με το οποίο του ζητάει να εξετάσει τη δυνατότητα ασκήσεως εφέσεως κατά της ως άνω απόφασης και κατάθεσης αίτησης αναστολής των εννόμων συνεπειών αυτής, για λόγους μεταξύ των οποίων αναδεικνύει ότι:

α. Η δημιουργία σωματείου στο χώρο των ΕΔ σαφώς θα επηρεάσει την εύρυθμη λειτουργία και μαχητική ικανότητα τους στρατεύματος, θα αποδυναμώσει την οργανωτική του συνοχή και θα διαταράξει τη στρατιωτική πειθαρχία, ιδιαίτερα σε καταστάσεις όπου οι απαιτήσεις ετοιμότητας και επιχειρησιακής διαθεσιμότητας των Δυνάμεων και μέσων των ΕΔ είναι ιδιαίτερα αυξημένες.

β. Η δημιουργία σωματείου και η εγγραφή μελών σε αυτό, είναι δυνατόν να αποτελέσει αναπόφευκτο σημείο τριβής μεταξύ των στελεχών, καθόσον οι διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας των Μονάδων θα έχουν ως συνακόλουθο αποτέλεσμα τη διατάραξη της πειθαρχίας και της ιεραρχικής σχέσης, οι οποίες αποτελούν βασικούς κανόνες του στρατεύματος, επηρεάζοντας κατ΄ αυτόν τον τρόπο άμεσα την επιχειρησιακή ετοιμότητα και δράση του στρατεύματος.

γ. Η προκήρυξη εκλογών, η οργάνωση συγκεντρώσεων, ενδεχόμενη δημιουργία αντεγκλήσεων – αντιπαραθέσεων, θα επιφέρουν σοβαρά προβλήματα και θα διαταράξουν όχι μόνο το κλίμα πειθαρχίας αλλά και αυτό της σύμπνοιας, ενιαίου πνεύματος και ομοψυχίας που πρέπει να επικρατεί στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, προκειμένου να εξασφαλίζεται η επιχειρησιακή λειτουργία και επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα των Επιτελείων και επιχειρησιακών Μονάδων του ΣΞ, ΠΝ και ΠΑ.

Την 29-5-2008 ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών, μετά το ως άνω έγγραφο, καταθέτει στο Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών αίτηση ασφαλιστικών μέτρων με την οποία ζητά να ανασταλεί η εκτέλεση της ως άνω απόφασης, ενώ την 30-5-2008 ζητά και λαμβάνει, την 4-6-2008, προσωρινή διαταγή αναστολής του εν λόγω Σωματείου. Από την ημέρα εκείνη το Σωματείο βρίσκεται «εν υπνώσει». Στις ως άνω διαδικασίες συμμετέχει, με πρόσθετη παρέμβασή του και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, δια του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Την 23-6-2008 εκδικάζεται η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων και τη 19-9-2008 εκδίδεται η υπ΄ αριθμ. 7806/2008 απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, σύμφωνα με την οποία απορρίπτεται αυτή η αίτηση και η πρόσθετη παρέμβαση και αναγνωρίζεται το δικαίωμα των στρατιωτικών στην ίδρυση του συγκεκριμένου αστικού – μη κερδοσκοπικού σωματείου, με την επωνυμία «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ».

Από την πρώτη στιγμή τονίστηκε από τα ιδρυτικά του μέλη ότι το εν λόγω σωματείο δεν είναι συνδικαλιστικός φορέας αλλά αστικό – μη κερδοσκοπικό, με σκοπό μεταξύ των άλλων την επαγγελματική και κοινωνική εξύψωση των μελών του, την ανάπτυξη πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης μεταξύ τους, τη διαρκή μελέτη, συλλογή δεδομένων και ενημέρωση των μελών σε σχέση με το ισχύον νομικό καθεστώς, τη μελέτη – σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες - και εισήγηση συγκεκριμένων μέτρων για την προαγωγή της επαγγελματικής τους επάρκειας, τη διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και ημερίδων με επιστημονικό και επιμορφωτικό περιεχόμενο για την πνευματική ανέλιξη των μελών του προς το σκοπό δημιουργίας υπευθύνων, αρτίων και συγκροτημένων οργάνων της Ελληνικής Δημοκρατικής Πολιτείας, την ανάπτυξη πρωτοβουλιών συμμετοχής σε θέματα, προβλήματα, ανάγκες και καταστάσεις ευρύτερου κοινωνικού χαρακτήρα και σημασίας, όπως σταυροφορία για αιμοδοσία, αντιμετώπιση θεομηνιών, συνεργασία με μη κυβερνητικές οργανώσεις φιλανθρωπικών σκοπών και πέραν των υπηρεσιακώς διατεταγμένων προς χάρη του γενικού συμφέροντος και τη δημιουργία ταμείου αλληλοβοηθείας και αλληλεγγύης προς αντιμετώπιση εκτάκτων και σοβαρών οικονομικών αναγκών των μελών του Σωματείου και των οικογενειών τους.

Τα ιδρυτικά του μέλη δεν έκρυψαν το πρόσωπό τους ούτε και τα ονόματά τους, γιατί πίστεψαν και πιστεύουν σε αυτό που έκαναν.

Θα μπορούσε κάτι από τα παραπάνω, αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, να θεωρηθεί ως δημιουργία παρατάξεων, ερίδων και αντιδικιών, κομματικοποίηση, σημείο τριβής, δημιουργία αντεγκλήσεων και αντιπαραθέσεων;

Θα μπορούσε η σημερινή μας εκδήλωση – ανοικτός διάλογος, αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, με τη συμμετοχή και ομιλία, ευθύς αμέσως μετά, έγκριτων καθηγητών του Πανεπιστημίου να θεωρηθούν διαφορετικές προσεγγίσεις σε θέματα επιχειρησιακής λειτουργίας των Μονάδων;

Θα μπορούσε η τοποθέτησή σας αγαπητοί μου συνάδελφοι, για το θέμα στο οποίο θα αναπτυχθεί ευθύς αμέσως μετά γόνιμος διάλογος να θεωρηθεί διατάραξη της σύμπνοιας, του ενιαίου πνεύματος και της ομοψυχίας που διακατέχει τα στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

Θα μπορούσε αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, η έκφραση της αγωνίας που αισθάνονται τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων για τα ίδια, τις οικογένειές τους, τους συμπολίτες και συντοπίτες τους, τους συνανθρώπους μας, για τα προβλήματα που και τα ίδια βιώνουν, κλεισμένα στεγανά στη μικροκοινωνία τους να θεωρηθεί παρέμβαση στην ομαλώς λειτουργούσα υπηρεσιακή ζωή των Ενόπλων μας Δυνάμεων;

Θα μπορούσε αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, η ενημέρωση των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων για το ισχύον νομικό καθεστώς και τις πραγματικές συνθήκες άσκησης του έργου τους – σε συνεργασία με ειδικούς επιστήμονες - να θεωρηθεί κατάλυση της πειθαρχίας;

Η σημερινή μας εκδήλωση – ανοικτός διάλογος, αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, είναι η απαρχή μιας σειράς δραστηριοτήτων και εκδηλώσεων που έχει σχεδιάσει το ΔΣ του Συνδέσμου και πολύ σύντομα θα λάβουν χώρα, με θέματα τα οποία αφορούν πρωτίστως εμάς τους ίδιους ως μέλη μιας δικαιοκρατούμενης πολιτείας, ως ενεργούς ένστολους Έλληνες πολίτες, γιατί αυτό είμαστε, αλλά και τις οικογένειές μας, την κοινωνία εν γένει. Κοινωνία και Ένοπλες Δυνάμεις, η ψυχολογία της οικογένειας ενός στρατιωτικού υπό μετάθεση, πολύτεκνος – τρίτεκνος στρατιωτικός, υγιεινή και ασφάλεια ενστόλου εργαζομένου κ.α.

Πολύ σύντομα, μετά τις τοποθετήσεις των κ. κ. καθηγητών, τους οποίους ευχαριστούμε για μία ακόμη φορά που βρίσκονται σήμερα εδώ κοντά μας, για να μας μεταφέρουν τη γνώση και την εμπειρία τους, θα σας δοθεί αγαπητοί μου συνάδελφοι ο λόγος για να καταθέσετε ό,τι βαθιά μέσα από την ψυχή σας αισθάνεστε για τα αίτια και τους λόγους που ωθούν τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, εμάς τους ίδιους, στην πρόωρη αποστρατεία – παραίτηση με τη συμπλήρωση των ελαχίστων τυπικών προϋποθέσεων. Το 2007, 1700 περίπου στρατιωτικοί, συνάδελφοί μας, ανάμεσά τους πολλοί 45άρηδες παραιτήθηκαν, επιστρέφοντας στην πολιτική ζωή. Το 2008 ακόμη περισσότεροι.

Τι μπορεί να φταίει αγαπητοί μου συνάδελφοι;

Μήπως φταίει το γεγονός ότι ένα στέλεχος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, η εκπαίδευση του οποίου στοίχισε στον ελληνικό λαό από το υστέρημά του, στην ηλικία μόλις των 45 ετών, έχοντας δουλέψει σε αντίξοες συνθήκες επί 25 και πλέον έτη δεν έχει τη δυνατότητα να προσφέρει στην οικογένειά του μία αξιοπρεπή διαβίωση, να υλοποιήσει τα όνειρα των παιδιών του, να ονειρευτεί μαζί τους, να βρεθεί δίπλα τους όταν το χρειάζεται, να τους συμπαρασταθεί όταν καταστεί ανάγκη;

Μήπως φταίει ότι ο Έλληνας στρατιωτικός αμείβεται, αν και μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με μισθούς Αφρικής, χωρίς να μπορεί να κοιτάξει ωράρια, ημέρες, μήνες, έτη, καιρικές συνθήκες και επικινδυνότητα;

Ή μήπως φταίει το γεγονός ότι τα στελέχη των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων είναι ανίκανα και δεν έχουν τα απαραίτητα προσόντα ώστε να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις και τις ανάγκες του στρατεύματος;

Ή μήπως φταίει το γεγονός ότι έχουν διέλθει την ιεραρχία του στρατεύματος και το εγκαταλείπουν;

Μήπως φταίει το γεγονός της έλλειψης ενημέρωσης σε θέματα ασφαλιστικού, προαγωγών, ενοποίησης ταμείων, επειδή κανείς μας δεν γνωρίζει τι ξημερώνει αύριο; Επειδή κανείς δεν έχει την ευθιξία να τα ανακοινώσει, κοιτώντας τους στρατιωτικούς κατάματα και να τα ξεστομίσει; Οι στρατιωτικοί είμαστε με ανοικτά τα αυτιά και τα μάτια. Σας περιμένουμε. Μιλήστε μας. Αγωνιούμε για το διάλογο. Αγωνιούμε για τα προβλήματα. Για τα δικά μας προβλήματα. Τα δικά σας προβλήματα. Τα προβλήματα όλων μας. Είναι κοινά, ξέρετε, τα προβλήματα. Νοιώθοντας εγώ ικανοποιημένος θα αισθάνεστε και εσείς καλύτερα. Γιατί τη λύση που θα βρούμε θα τη βρούμε μαζί. Είμαστε εδώ. Μας βλέπετε. Ήρθε η ώρα να μας μιλήσετε. Να μας ακούσετε.

Σίγουρα οι απαντήσεις αγαπητοί μου συνάδελφοι, αξιότιμοι προσκεκλημένοι, στα παραπάνω ελάχιστα ερωτήματα, δεν μπορούν να περιοριστούν σε δύο ώρες, ή μέσα σε μία κλειστή αίθουσα εκδηλώσεων.

Ας είναι όμως η σημερινή συζήτηση η αφετηρία για ώριμη σκέψη και προβληματισμούς από εμάς τους ίδιους, ας γίνει το εφαλτήριο για την αναζωογόνηση της αισιοδοξίας που χάθηκε, της ελπίδας που έσβησε, του ονείρου που ποτέ δεν πραγματοποιήθηκε, της δοθείσας υπόσχεσης που ποτέ δεν κρατήθηκε.

Ας κοιτάξουμε με ώριμο κριτικό μάτι τα χρόνια που έφυγαν, αυτά που έπρεπε να πράξουμε αλλά δεν πράξαμε, αυτά που θέλαμε να κάνουμε αλλά δειλιάσαμε, αυτά που σχεδιάσαμε αλλά αναιρέσαμε.

Ας αναλογιστούμε τα χρόνια που έρχονται, τις αλλαγές που ετοιμάζουν οι άλλοι για εμάς χωρίς εμάς, αυτά που παραλάβαμε από τους γεροντότερούς μας και οφείλουμε να παραδώσουμε στους νεωτέρους μας, αυτά που αφήνουμε στα παιδιά μας, στις μέλλουσες γενιές. Μας ικανοποιούν;

Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας, την υπέρβασή μας. Ας δώσουμε τη μάχη μας στο μικρό και μεγάλο πρόβλημά μας. Ας πράξουμε τα αυτονόητα. Ας αγωνιστούμε. Πάνω από όλα, όμως, ας αγκαλιάσουμε το συνάδελφό μας, το συνάνθρωπό μας, ας κάνουμε το πρόβλημά του δικό μας, ας βρούμε τη λύση του μαζί του, ας γίνουμε μαζί συνοδοιπόροι στις δυσκολίες.

Ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕΛΩΝ ΕΝΟΠΛΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ» υπόσχεται στα μέλη του ότι θα αποτελέσει βήμα ελεύθερης έκφρασης, ανταλλαγής απόψεων και δημοκρατικής λήψης αποφάσεων, προς όφελος αφενός των μελών του και αφετέρου εν γένει των μελών των Ενόπλων μας Δυνάμεων.

Υπόσχεται πιστή εφαρμογή στο τρίπτυχο. Ενημέρωση – ενημέρωση – ενημέρωση.

Σας ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: