Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ημερίδα ΣΥΣΜΕΔ:Βάσω Παπανδρέου


Θέλω καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και νομίζω ότι είναι μία καλή αρχή για να αρχίσουμε να συζητάμε. Να συζητάτε μεταξύ σας αλλά και με την πολιτεία για τα προβλήματα, τα οποία είναι πολλά στο χώρο σας.

Το ΠΑΣΟΚ θέλει ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις που θα εγγυώνται την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Χώρας.

Πρέπει να πω ότι η Ελλάδα πληρώνει, οι Έλληνες φορολογούμενοι πληρώνουν, πάρα πολλά για την εθνική άμυνα της Χώρας. Φοβάμαι όμως ότι το αποτέλεσμα δεν είναι το καλύτερο δυνατό. Η αξιοποίηση των χρημάτων δεν είναι η πιο ενδεδειγμένη και ενώ επιβαρύνεται ο ελληνικός λαός με σημαντικούς πόρους, το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων δεν απολαμβάνει τις συνθήκες διαβίωσης που δικαιούται, αλλά και η επιχειρησιακή ικανότητα της χώρας μας δεν είναι στο βαθμό που θα θέλαμε όλοι.

Το ΠΑΣΟΚ ιστορικά εξετάζει τα θέματα της άμυνας, δίνοντας έμφαση στο ανθρώπινο δυναμικό. Προσπαθώντας να βελτιώσει τις συνθήκες διαβίωσης του προσωπικού, που γνωρίζουμε ότι εργαζόσαστε σε σκληρές συνθήκες, σε ένα ιδιαίτερο καθεστώς, αλλά ταυτόχρονα έχετε και δικαιώματα, τα οποία πάντα δεν γνωστοποιούνται, ούτε στην ελληνική κοινωνία, αλλά ούτε και η πολιτεία τα σέβεται στο βαθμό που θα έπρεπε.

Υπάρχουν τεράστια προβλήματα, πολλά εκ των οποίων πηγάζουν από τον τρόπο με τον οποίο είναι δομημένες οι Ένοπλες Δυνάμεις. Έχουμε μία άσκοπη διασπορά των Ενόπλων Δυνάμεων και αυτό δημιουργεί προβλήματα και στις συνθήκες διαβίωσης του ανθρώπινου δυναμικού αλλά και στην άμυνα της χώρας.

Επεξεργαζόμαστε τις θέσεις του ΠΑΣΟΚ και έχουμε βάλει ως προϋπόθεση την αναδιάρθρωση των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδιαίτερα του τομέα του στρατού, με συγκέντρωση των δυνάμεων σε ορισμένες Μονάδες και κατάργηση άλλων, με καλύτερη οργάνωση.

Σήμερα υπάρχει τεχνολογία που μπορούμε να αξιοποιήσουμε, ώστε να μην επιβαρύνεται το προσωπικό με άσκοπα μέτρα επιτήρησης των στρατοπέδων. Με προτεραιότητες σαφείς στους εξοπλισμούς, που αυτή τη στιγμή το κύριο είναι, αντί να πηγαίνουμε για καινούργιους εξοπλισμούς να αξιοποιήσουμε τον υπάρχοντα εξοπλισμό.

Έχουμε τεράστια προβλήματα στη διαθεσιμότητα του αμυντικού υλικού και βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης του προσωπικού. Προβλέπουμε τη συνεχή εκπαίδευση του στρατιωτικού, του ανθρώπινου δυναμικού και μας απασχολούν ιδιαίτερα τα προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θα θέλαμε τις απόψεις σας. Γιατί υπάρχουν προβλήματα στην αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, σε θέματα προαγωγών και μεταθέσεων. Εκεί πρέπει να βρούμε ένα αντικειμενικό σύστημα που να εγγυάται αξιοκρατία και ταυτόχρονα να συμβάλλει στην επιχειρησιακή ικανότητα των Μονάδων. Γνωρίζουμε ότι το νομικό πλαίσιο που υπάρχει είναι περίπλοκο, αλλά ταυτόχρονα και οι οικονομικές συνθήκες είναι δύσκολες. Όμως μέσα σε αυτό το πλαίσιο πρέπει να βρούμε τον τρόπο για την ικανοποίηση βασικών αιτημάτων. Είναι πράγματι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα ότι, πάρα πολλοί εξαναγκάζονται, λόγω των συνθηκών διαβίωσης, αλλά και των αποδοχών και των γενικότερων συνθηκών, να αποστρατεύονται σε πολύ γρήγορη ηλικία. Και αυτό είναι μια σπατάλη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού. Ο ελληνικός λαός έχει πληρώσει πάρα πολλά για την εκπαίδευσή σας και όπως άκουσα πάρα πολύ μεγάλος αριθμός στελεχών εξαναγκάζονται να αποστρατευτούν σε μια παρά πολύ νεαρά ηλικία. Ταυτόχρονα όμως υπάρχουν και ορισμένες κατηγορίες που δεν εξαναγκάζονται, αλλά αποστρατεύονται λόγω των υπερβολικών, αν θέλετε, προνομίων που τους έχει δώσει η πολιτεία παρ΄ ότι το Κράτος, ο ελληνικός λαός, έχει δαπανήσει τεράστια ποσά για πανάκριβες σπουδές. Θα πρέπει όλα αυτά να τα δούμε, ώστε να μην εξαναγκάζεστε σε πρόωρη συνταξιοδότηση. Να δούμε, όπως είπα, το θέμα των κρίσεων, των προαγωγών και την υπερβολική απασχόλησή σας σε θέματα, τα οποία δεν έχουν σχέση με τις επιχειρησιακές ανάγκες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πιστεύω ότι ο διάλογος που αρχίζει είναι πάρα πολύ σημαντικός και εύχομαι να συνεχιστεί αυτός ο διάλογος, γιατί και εμείς θέλουμε να ακούσουμε τις απόψεις σας και τις προτάσεις σας αλλά και εσείς νομίζω ότι θα πρέπει να είσαστε ενήμεροι για τα μέτρα και για τις προτάσεις των διαφόρων κομμάτων. Δεν σημαίνει ότι ο Σύνδεσμός σας θα πρέπει να έχει κομματική τοποθέτηση. Εμείς διαφωνούμε σε αυτό. Αλλά μπορεί μέσω του Συνδέσμου σας να προωθήσετε την κατοχύρωση και την προβολή βασικών δικαιωμάτων, αλλά και την ενημέρωση του ελληνικού λαού. Οι ένοπλες δυνάμεις είναι κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας και θα πρέπει να υπάρχει μία μεγαλύτερη αλληλοενημέρωση και διάλογος μεταξύ της κοινωνίας και των Ενόπλων Δυνάμεων.

Θέλω να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και σας μεταφέρω το χαιρετισμό του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, του Γιώργου Παπανδρέου και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα είμαστε σε ένα συνεχή διάλογο μαζί σας, για το καλό των Ενόπλων Δυνάμεων, για το καλό της άμυνας της Χώρας μας.

Ευχαριστώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: