Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ημερίδα ΣΥΣΜΕΔ:Σπ. Χαλβατζής


Κύριε Πρόεδρε, κυρίες και κύριοι, αγαπητοί φίλοι.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και τη δυνατότητα που δίνετε στο Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας να συμμετέχουμε στη σημερινή συζήτηση – διάλογο.

Πριν απ΄ όλα θέλω να εκφράσω την υποστήριξη του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας στις προσπάθειες που έγιναν και που αν χρειαστεί πρέπει να γίνουν, για τη δυνατότητα λειτουργίας, χωρίς εμπόδια και παρεμβάσεις του Συνδέσμου Συνεργασίας των Μελών των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σημειώνω ότι το ΚΚΕ στο πρόγραμμά του, αλλά και στη καθημερινή του δράση, υποστηρίζει τη δυνατότητα συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις. Εσείς βέβαια έχετε άλλο χαρακτήρα, αλλά απλά το σημειώνω.

Επιτρέψτε μου, πριν από τις σκέψεις και εκτιμήσεις, για τα πολύ ουσιαστικά θέματα της συζήτησης, τα οποία έχετε θέσει, επιγραμματικά να σημειώσω τη θέση του ΚΚΕ για ζητήματα που καθορίζουν τη στάση μας για σοβαρά αλλά και επιμέρους προβλήματα.

Το ΚΚΕ είναι υπέρ του απαραβίαστου των συνόρων της Χώρας σε στεριά, θάλασσα και αέρα, υπέρ του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων, ώστε να ανταποκρίνονται σ΄ αυτή την αποστολή.

Σ΄ αυτήν την κατεύθυνση θεωρούμε αναγκαίο να υποστηρίζουμε το θεσμό των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, αξιωματικών και υπαξιωματικών, μέσα από παραγωγικές σχολές, στον απαιτούμενο για την υπεράσπιση των συνόρων της χώρα αριθμό, με εισαγωγή χωρίς διακρίσεις, καλά αμειβόμενους, με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και τις ιδιαίτερες δυσκολίες, αντίστοιχες ικανοποιητικές συντάξεις.

Το ΚΚΕ είναι αντίθετο με τη μετατροπή των Ενόπλων Δυνάμεων σε μισθοφορικό στρατό.

Είμαστε αντίθετοι με συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και τον Ευρωστρατό και σε ανάλογες αποστολές εκτός συνόρων, καθώς και σε ρόλο καταστολής του λαϊκού κινήματος και περιστολής της λαϊκής κυριαρχίας.

Στο ερώτημα για τους λόγους που οδηγούν στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων σε αποστρατεία, με τη συμπλήρωση των τυπικών προϋποθέσεων σύνταξης, εν συντομία μπορούμε να σημειώσουμε. Είναι ένα σύνθετο ζήτημα που σχετίζεται:

1. Με το μισθολόγιο, το οποίο δε δίνει δυνατότητα ικανοποίησης των οικογενειακών αναγκών στη σημερινή εξελισσόμενη πραγματικότητα. Αυτό οδηγεί και στη συμμετοχή σε αποστολές εκτός συνόρων, όπου δίνονται ισχυρά οικονομικά κίνητρα, αγνοώντας τους παράπλευρους κινδύνους.

2. Υπάρχει αντίληψη μειωμένης κοινωνικής αναγνώρισης σε σχέση με την προσφορά τους.

3. Πιέζει η έμμεση και άμεση απαίτηση των κυβερνητικών κομμάτων για υποστήριξή τους, που έχει οδηγήσει σε αντικατάσταση της αξιοκρατίας, με τον κομματισμό και το ρουσφέτι στις τοποθετήσεις και στο καθεστώς ιεραρχίας – προαγωγών.

4. Η ανισοτιμία, η υποβάθμιση κάθε έννοιας ιεραρχίας στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

5. Το συνταξιοδοτικό, η ανασφάλεια για αλλαγές με μείωση συντάξεων και αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης. Οι δυσμενείς αλλαγές που προωθούνται στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, στις γυναίκες σίγουρα επηρεάζονται αρνητικά και πολλά στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Η εκτίμηση περιορισμένων δυνατοτήτων βαθμολογικής εξέλιξης, οδηγεί στην εκτίμηση της σχέσης μισθών - σύνταξης και της διαφοράς που υπάρχει, που σε συνδυασμό με υπολογισμό για δυνατότητες οικονομικής ανόδου και κοινωνικής αναγνώρισης, οδηγούν και αυτά στην αποστρατεία.

7. Υπάρχει πρόβλημα ιδιαίτερα με τους μηχανικούς και γενικότερα για το μηχανικό, που σχετίζεται με τη βαθμολογική τους εξέλιξη λόγω ελαχίστων θέσεων στην ανώτατη ιεραρχία.

Μπορεί να αλλάξει η κατάσταση;

Θεωρούμε ότι, στα πλαίσια των Αμερικανο – Νατοϊκών δομών, που κινείται η πολιτική των μέχρι σήμερα κυβερνητικών κομμάτων, θα συνεχισθεί η ίδια λίγο - πολύ κατάσταση. Θα δαπανούνται τεράστια ποσά για στρατιωτικές δαπάνες, για εξοπλιστικά προγράμματα, που θα καλύπτουν κυρίως ΝΑΤΟϊκές ανάγκες και την ίδια στιγμή θα εκτινάσσουν υψηλά το έλλειμμα.

Ωστόσο σημειώνουμε ότι, η ανάδειξη των προβλημάτων και η απαίτηση αντιμετώπισής τους, μπορεί να βάλει φραγμούς σε σχέδια παραπέρα χειροτέρευσης της κατάστασης, αλλά και να υπάρξουν επιμέρους επιτυχίες.

Η πρωτοβουλία σας, για αυτή τη συνάντηση, για συζήτηση, για ανάδειξη των προβλημάτων, είμαστε σίγουροι ότι θα βοηθήσει ουσιαστικά, θα βοηθήσει αυτά τα προβλήματα να γίνουν αντικείμενο συζήτησης γενικότερα, ανάμεσα στον ελληνικό λαό.

Σ΄ αυτή την κατεύθυνση το ΚΚΕ θα κάνει ότι μπορεί για να ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων. Είναι δίκαια αιτήματα είναι αιτήματα στα οποία δεν μπορεί κανένας να κλείσει τα μάτια.

Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: