Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Η θολοκουλτούρα ζαλίστηκε... Πρώτοι οι στρατιωτικοί στην κλίμακα κοινωνικής αναγνώρισης


Έρευνα του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου
Ως Έλληνες έχουμε υψηλή αυτοεκτίμηση, λόγω καταγωγής.
Η υψηλή αυτοεκτίμηση λόγω καταγωγής αλλάζει, όμως, όταν μετριέται σε προσωπικό επίπεδο. Και εξαρτάται από το μορφωτικό επίπεδο, την οικογενειακή κατάσταση, για παράδειγμα, οι παντρεμένοι άντρες έχουν υψηλότερη αυτοεκτίμηση (πιστεύουν στον εαυτό τους, δηλαδή, περισσότερο) απ’ ότι οι χωρισμένοι! Μάλιστα, οι χήροι διεκδικούν την πρωτιά! Οι στρατιωτικοί στη χώρα μας έχουν την υψηλότερη αυτοεκτίμηση απ’ όλους.
Ένας πρόσθετος παράγοντας ίσως είναι η αποδοχή και η αναγνώριση των οποίων τυγχάνει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Οι νοικοκυρές έχουν τα χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης, όπως και οι απόφοιτες γυμνασίου, οι άνεργοι (φυσιολογικό), καθώς και οι κάτοχοι «άλλου πτυχίου», δηλαδή όσοι δεν έχουν πανεπιστημιακή μόρφωση.
Γενικά, η αυτοεκτίμησή μας ως λαού παρουσιάζει αυξητικές τάσεις, κι αυτό είναι ενθαρρυντικό, και δεν υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών. Για την ελληνική πραγματικότητα, αυτό που φαίνεται από την έρευνα που διενήργησε το Τμήμα Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Ευστράτιου Παπάνη, η συνολική αυτοεκτίμηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και το επίπεδο εκπαίδευσης.
Όσο για τις γυναίκες, μπορεί να μην παρουσιάζουν μεγάλες διαφορές με τους άντρες, όμως η εξωτερική εμφάνιση είναι ένας σημαντικός παράγοντας που χαμηλώνει τις τιμές της εκτίμησης για τον εαυτό τους. Κι αυτό ισχύει και για ένα μεγάλο ποσοστό των ανδρών, δηλαδή, η εμφάνισή τους καθορίζει και το βαθμό της αυτοεκτίμησής τους.
Η έρευνα παρουσιάζει αναλυτικά την αυτοεκτίμηση των Ελλήνων ανάλογα με το μορφωτικό, κοινωνικό, οικογενειακό επίπεδο… Τα ευρήματα είναι σημαντικά…
Η Ελληνική Κλίμακα Αυτοεκτίμησης δόθηκε σε 1.481 άτομα άνω των 18 ετών σε όλη την Ελλάδα και ξεχωριστά σε 100 στρατιωτικούς.
«Σε γενικές γραμμές ο ελληνικός πληθυσμός παρουσιάζει αυξητικές τάσεις στη συνολική αυτοεκτίμηση, χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις μεταξύ αντρών και γυναικών. Ειδικά ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, η ελληνική πραγματικότητα καταδεικνύει ότι η συνολική αυτοεκτίμηση αυξάνεται όσο αυξάνεται και το επίπεδο της εκπαίδευσης, με εξαίρεση τους κατόχους διδακτορικού διπλώματος, οι οποίοι συγκρινόμενοι με τους κατόχους μεταπτυχιακού τίτλου μειονεκτούν.
Χαρακτηριστικά είναι και τα ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα αυτοεκτίμησης που παρουσιάζουν οι κάτοχοι “άλλου πτυχίου”, γεγονός που ίσως μπορεί να εξηγηθεί βάσει των μειωμένων δυνατοτήτων που έχουν για επαγγελματική σταδιοδρομία στο δημόσιο τομέα ή τις ελλείψεις τυπικής αναγνώρισης των ακαδημαϊκών τους προσόντων» σημειώνει ο κ. Ευστράτιος Παπάνης, προσθέτοντας:
«Το επάγγελμα αποτελεί ακόμα μία σημαντική πηγή διαφοροποίησης της συνολικής αυτοεκτίμησης του ελληνικού πληθυσμού.
Ένας πρόσθετος παράγοντας ίσως είναι η αποδοχή και η αναγνώριση που τυγχάνει ο συγκεκριμένος επαγγελματικός κλάδος από τα ευρύτερα κοινωνικά στρώματα.
Αμέσως μετά τους στρατιωτικούς, στην κλίμακα αυτοεκτίμησης ακολουθούν οι παντρεμένες γυναίκες, ιδιοκτήτριες ή ελεύθεροι επαγγελματίες.
Πηγή: Απογευματινή Διαβάστε περισσότερα...

Η βόμβα,το ΥΕΘΑ και η Ν.Δ.


Η λεπτομέρεια στη συμπεριφορά, ιδίως στο τρόπο που αντιμετωπίζεται ένας άνθρωπος ο οποίος βρίσκεται σε απόγνωση, κρίνει τον άνθρωπο και πολύ περισσότερο ολόκληρο υπουργείο όταν έχει να κάνει με την συμπεριφορά του υπασπιστού του ΥΕΘΑ. Αφορμή για όλα αυτά είναι καταγγελία που έλαβα σήμερα από πολίτη με αφορμή την ανεύρεση μιάς βόμβας μη εκραγείσας του Β΄Παγκοσμίου πολέμου σε οικόπεδο όπου ανεγείρεται πολυκατοικία στον Πειραιά. Τι συναίβει : προ δεκαπενθημέρου κάπου στον Πειραιά κατά τη διάρκεια εκσκαφών σε οικόπεδο βρέθηκε μια μη εκραγείσα βόμβα του Β΄Παγκοσμίου πολέμου την οποία και κατέστρεψε πυροτεχνουργός του Ε.Σ. Χθες βρέθηκε και δεύτερη βόμβα στο ίδιο οικόπεδο, με αποτέλεσμα όπως είναι φυσικό, να ανησυχήσουν οι περίοικοι και να ειδοποιήσουν τις αρχές. Στην αγωνία τους αυτή αφού επικοινώνησαν με το γραφείο του πρωθυπουργού το οποίο τους παρέπεμψε στο ΥΕΘΑ έφθασαν κάποια στιγμή να μιλήσουν με το γραφείο του κου Μεϊμαράκη και συγκεκριμένα με τον υπασπιστή του Ανχη ( ΤΘ ) Κυριάκο Δημήτριο. Ξέρετε τι απάντησε στους κατοίκους οι οποίοι αγωνιούσαν για τις οικογένειές τους και μάλιστα είχαν μείνει σε ξενοδοχείο φοβούμενοι τυχόν ενεργοποίηση της βόμβας; « τόσα χρόνια δεν υπήρχε πρόβλημα, τώρα έχετε;» όπως μου ειπώθηκε από κάτοικο ο οποίος έζησε όλη αυτή την αγωνία! Μπράβο στον κο υπουργό για την ευαισθησία και το ήθος των συνεργατών του, το οποίο φυσικά δεν απέχει από το ήθος και την ευαισθησία που έχει επιδείξει μέχρι τώρα η κυβέρνηση της Ν.Δ. για τον πολίτη!
Σπύρος Σταματόπουλος
anti-virus.com.gr Διαβάστε περισσότερα...

Απομάκρυναν εκπαιδευτές της ΕΦ λόγω παραβίασης διαταγών


Δημοσιεύτηκε από τον Σταματόπουλος Σπυρίδων
Τρία φαίνεται πως είναι τα συνθήματα τα οποία οδήγησαν στην απομάκρυνση των εκπαιδευτών. Τα συνθήματα «Τούρκος καλός είναι μόνο ο εχθρός» και «Τούρκος καλός είναι μόνο ο νεκρός», τα οποία δεν προβλέπονται από το ΓΕΕΦ, αφού κρίνεται ότι αντιστρατεύονται τον αγώνα για επανένωση του νησιού και φανατίζουν τους στρατιώτες.Το τρίτο σύνθημα, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι «Ελλάς, Ελλάς, σκέπασε και μας, την Κύπρο σου την όμορφη ποτέ μην την ξεχνάς», το οποίο θεωρείται εθνικιστικό.
Απομάκρυναν εκπαιδευτές της ΕΦ λόγω παραβίασης διαταγών
Οργή για συνθήματα μίσους. Με απομάκρυνση από τα καθήκοντά τους τιμωρήθηκαν εκπαιδευτές σε ΚΕΝ που υποχρέωναν τους νεοσυλλέκτους να εκφωνούν συνθήματα παρωχημένων εποχών
Καμπάνες έπεσαν σε εκπαιδευτές στα Κέντρα Εκπαίδευσης Λάρνακας και Πάφου, οι οποίοι διέταξαν νεοσυλλέκτους να εκφωνήσουν συνθήματα τα οποία δεν προβλέπονταν στη διαταγή του αρχηγού της Εθνικής Φρουράς. Στους εκπαιδευτές επιβλήθηκε πειθαρχική ποινή φυλάκισης, ενώ απομακρύνθηκαν από τα καθήκοντά τους. Ο υπουργός ‘Αμυνας Κώστας Παπακώστας, μιλώντας στο περιθώριο της τελετής διαβεβαίωσης των 12 απόφοιτων μαθητών από τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών της Ελλάδας, είπε πως μετά από μια πρόχειρη διοικητική έρευνα που έχει γίνει, έχουν δυστυχώς επαληθευτεί οι πληροφορίες για εκφώνηση απαράδεκτων συνθημάτων και χαρακτήρισε λυπηρό, απαράδεκτο και αξιόποινο το γεγονός. Οι «σκληροί» εκπαιδευτές
Σύμφωνα με πληροφορίες, μόνο από το ΚΕΝ Λάρνακας έχουν απομακρυνθεί τρεις εκπαιδευτές οι οποίοι είχαν υποχρεώσει τους στρατιώτες να εκφωνήσουν συνθήματα, ενώ άλλοι τόσοι απομακρύνθηκαν από το ΚΕΝ Πάφου. Πρόκειται για κληρωτούς λοχίες, οι οποίοι είχαν αποσπασθεί για την εκπαίδευση των νεοσυλλέκτων από τις μονάδες τις οποίες υπηρετούν. Πάντως, οι ίδιοι γνώριζαν τα συνθήματα τα οποία πρέπει να εκφωνούνται, αφού στα ΚΕΝ είναι αναρτημένοι κατάλογοι του ΓΕΕΦ με τα συνθήματα που προβλέπεται να εκφωνούνται, γιΆ αυτό και η παράβλεψη της πάγιας διαταγής αποτελεί πειθαρχικό αδίκημα, όπως δήλωσε ο Υπουργός ‘Αμυνας.
Παράκαμψη ιεραρχίας: Οι νεοσύλλεκτοι δεν είναι υποχρεωμένοι να εκφωνούν συνθήματα που τους διατάζουν οι εκπαιδευτές τους και τα οποία βρίσκονται εκτός πάγιας διαταγής, δήλωσε ο Υπουργός ‘Αμυνας. «Σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο», ανέφερε, «έχουν το δικαίωμα οι νεοσύλλεκτοι να παρακάμψουν την ιεραρχία, και να πάνε απευθείας στο διοικητή του ΚΕΝ και να καταγγείλουν το όποιον εκπαιδευτή παραβιάζει τον κώδικα».
Μια ανώνυμη επιστολή, που υπογράφεται από υπαξιωματικό της Εθνικής Φρουράς, προς την οργάνωση Χρυσή Αυγή, με την οποία κατηγορείται η Κυβέρνηση για παρεμπόδιση εκφώνησης εθνικιστικών συνθημάτων, έφτασε στα χέρια του Υπουργού ‘Αμυνας, ο οποίος απέφυγε να σχολιάσει το γεγονός. «Εάν θέλουν να πουν τις απόψεις τους είναι ελεύθεροι να το κάνουν, αλλά να τις πουν επώνυμα. Δεν μπορώ να σχολιάζω ανώνυμες επιστολές ή δημοσιεύματα τα οποία δεν είναι τεκμηριωμένα», ανέφερε. Ερωτηθείς αν οι υπαξιωματικοί θα παραπεμφθούν ενώπιον Στρατοδικείου, ο κ. Παπακώστας είπε πως η παράβαση δεν είναι ποινικό αδίκημα αλλά πειθαρχικό, γιΆ αυτό και δεν μπορούν να παραπέμπονται στο Στρατοδικείο.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΤΑΥΡΟΥ,ΠΟΛΙΤΗΣ - 25/07/2009, Σελίδα: 20
ινφογνωμων Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 25 Ιουλίου 2009

Θα ιδρώσετε ( καιρός ήταν! ) κε Μεϊμαράκη...


Σε δύσκολη θέση φαίνεται να έχει περιέλθει ο ΥΕΘΑ κος Μεϊμαράκης μετά τον καταιγισμό ερωτήσεων από το ΣΥΣΜΕΔ. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία όλες οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να απαντούν σε ερωτήματα πολιτών ( πόσο μάλλον σε αναγνωρισμένα σωματεία κλπ)εντός συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος άλλως η μη απάντηση μπορεί να επιφέρει και πρόστιμα!
Ενδεικτικά ένα από τα ερωτήματα τα οποία ετέθησαν προς το ΥΕΘΑ σας παραθέτω παρακάτω:
1. Σύμφωνα με δημοσιεύματα επαπειλείτε το τέλος της αυτοτελούς φορολόγησης των ειδικών επιδομάτων που λαμβάνουν οι Έλληνες στρατιωτικοί (επίδομα επικίνδυνης εργασίας), το οποίο πιθανολογείται να πραγματοποιηθεί δια του φορολογικού νομοσχεδίου που θα συνοδεύει τον προϋπολογισμό του 2010.

2. Ο Σύνδεσμός μας, με αφορμή το ανωτέρω δημοσίευμα, έχει γίνει αποδέκτης σειράς ερωτημάτων και ανησυχιών, δεδομένου ότι παρόμοια εξέλιξη θα έχει ως συνέπεια την περαιτέρω νέα μείωση του εισοδήματος των Ελλήνων στρατιωτικών. Ως εκ τούτου, παρακαλούμε όπως μας γνωρίσετε, ώστε εν συνεχεία ενημερώσουμε τα μέλη μας, αναφορικά με τις προθέσεις σας σε σχέση με τα ανωτέρω.

3. Παρακαλούμε, επίσης, όπως ληφθεί υπόψη ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί:

α. Είναι ένας ιδιαίτερος κλάδος εργαζομένων, ο οποίοι εργάζονται/εκπαιδεύονται κάτω από δύσκολες - αντίξοες (σε πολλές των περιπτώσεων) συνθήκες εργασίας – διαβίωσης, αψηφώντας επαυξημένους κινδύνους και απειλές, ακόμη και κατά της ίδιας τους της ζωής, με αυτοθυσία και αυταπάρνηση, επιτελώντας πλήρως το καθήκον τους, προκειμένου η Χώρα μας απολαμβάνει των αγαθών της ελευθερίας, της ασφάλειας και της εδαφικής της ακεραιότητας.

β. Είναι Έλληνες πολίτες ισότιμοι των λοιπών Ελλήνων πολιτών, που αγωνιούν για το μέλλον τους και των οικογενειών τους, κάνουν όνειρα για το μέλλον των παιδιών τους, επενδύουν και ευελπιστούν στο καλύτερο αύριο.

γ. Η καλή ψυχολογία τους στηρίζεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό, στη δύσκολη εποχή που διανύουμε, στην οικονομική τους κατάσταση, η οποία ολοένα και πλήττεται (ιδέτε απόψεις και τοποθετήσεις, κατά την εκδήλωση – ανοικτό διάλογο του ΣΥΣΜΕΔ, της 10-5-2009, που σας απεστάλησαν).

4. Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε όπως εξεταστεί σοβαρά οιαδήποτε ενδεχόμενη μεταβολή του υφισταμένου καθεστώτος φορολόγησης, σταθμίζοντας, κάτι που μόνο εσείς μπορείτε να πράξετε, όλους τους παράγοντες, πρωτίστως όμως του ηθικού του έμψυχου δυναμικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, το επίπεδο του οποίου οφείλουμε όλοι να ανεβάσουμε και να κρατήσουμε ψηλά.

5. Ευχαριστούμε εκ των προτέρων για τη συνεργασία σας και είμαστε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε μας χρειαστείτε. Διαβάστε περισσότερα...

Κομματικών ρουσφετιών συνέχεια…


Σύμφωνα με την διαταγή μεταθέσεων όποιος επιστρέφει από εξωτερικό πρέπει να πηγαίνει μετάθεση στη παραμεθόριο καθώς το εξωτερικό είναι ευνοϊκή μετάθεση. Αυτό όμως τηρείται για άλλους όχι για γαλάζια παιδιά. και εξηγούμε:ο Λοχαγός Μηχανικού που είναι ανιψιός του πρώην υφυπουργού κου Μιχαλολιάκου επέστρεψε από Ισπανία και τοποθετήθηκε σε θέση φιλέτο στην Αθήνα στα ΤΕΝΞ. Χαζός ήταν να πήγαινε παραμεθόριο? αυτό είναι για άλλους μη προνομιούχους, ο θειος να είναι καλά! Αυτά για εκείνους που ισχυρίζονται ότι θα κομματικοποιηθούν οι «ακομμάτιστες» Ένοπλες Δυνάμεις εάν τα στελέχη αποκτήσουν φωνή..! Διαβάστε περισσότερα...

Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

O «ΜΑΧΙΜΟΣ» ΑΡΧΗΓΟΣ (ΓΕΕΘΑ) ΚΑΙ Ο ΛΟΥΦΑΔΟΡΟΣ ΑΝΗΨΙΟΣ!


Γνωρίζουμε και για κάποιους ΑΚΑΜ, ΠΟΥ ΥΠΗΡΕΤΟΎΣΑΝ 10 ΧΡΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΚΑΙ ΕΙΧΑΝ ΕΡΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ...
Συμπληρώθηκαν 3 χρόνια που οι ένοπλες δυνάμεις διοικούνται από τον στρατηγό Γράψα Δημήτριο, είτε από τη θέση του αρχηγού ΓΕΣ, είτε από τη θέση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Η επιλογή του έχει γίνει με καθαρά κομματικά κριτήρια καθώς είναι γνωστό στο πανελλήνιο ότι δεν γνωρίζει ούτε μια ξένη γλώσσα και στις συνομιλίες του με όλους τους ξένους (ακόμα και με τους Τούρκους) χρησιμοποιεί διερμηνέα!!!Ο κ. Γράψας υποτίθεται ότι τον ενδιαφέρει το αξιόμαχο των ΕΔ , το παίζει ακριβοδίκαιος και άμεμπτος και κόπτεται για την επάνδρωση των μάχιμων μονάδων. Κατά βάση όμως αδιαφορεί για όλα τα προβλήματα των στελεχών των Ε.Δ., ακόμα και αν αυτά αφορούν την υγεία. Να θυμίσουμε ότι έχει προσπαθήσει να διώξει από το στρατό στελέχη που αρρώστησαν χωρίς να ενδιαφέρεται για την επιβίωση των ιδίων αλλά και των οικογενειών τους.Παρόλα αυτά ο γλωσσομαθής κ. αρχηγός ΓΕΕΘΑ βρήκε από χρόνια τον τρόπο να εφαρμόζει τις «ακριβοδίκαιες» διαταγές του για όλους τους άλλους, αλλά όχι και για τα «δικά του παιδιά». Ορίστε η περίτρανη απόδειξη:Ο Ταγματάρχης πυροβολικού Α.Σ. με ΑΜ …… είναι ανηψιός του,(από το σόι της συζύγου του, η σύζυγος του κ.Γράψα είναι αδελφή με τον πατέρα του ταγματάρχη). Έχει λοιπόν να πατήσει το πόδι του σε μάχιμη μονάδα τουλαχιστον 10 χρόνια! Ο Έβρος και τα νησιά είναι γι΄αυτόν απαγορευμένος προορισμός. Εξηγούμε:-Με τις μεταθέσεις του 1999 έφυγε από την μονάδα του και ήρθε στη Αθήνα στην 180 ΜΚ/Β ΧΩΚ. -Με τις μεταθέσεις του 2006 (Φ.411.13/9/305069/Σ.646/24 Μαρ 2006/ΓΕΣ ΔΠΒ/1) πήγε στην Πάρνηθα(πάλι Αθήνα!) σε μία θέση «φιλέτο» σε ραντάρ της αεροπορίας!-Με τις μεταθέσεις του 2008 (Φ.411.12/2/269609/Σ.1105/27 Μαίου 2008/ΓΕΣ/ΔΠΒ/1) πήγε από την Πάρνηθα στην Θεσσαλονίκη, σε άλλη θέση «φιλέτο» στο Νατοικό στρατηγείο και ακόμα είναι εκεί. Όσο ο θειούλης ΑΓΕΕΘΑ είναι στα πράγματα δεν έχει να φοβηθεί τίποτα.-Eίναι απορίας άξιον πως ο αξιωματικός αυτός έγινε ταγματάρχης αφού για τις προαγωγές απαιτείται και χρόνος διοικήσεως. Που διοίκησε τελικά? Ή μήπως του γράφτηκε πλασματικός χρόνος ?-Οι μεταθέσεις σε Εβρο και νησιά δεν πρέπει να είναι για όλους ?Πως γίνεται ο ανηψούλης να μην έχει φύγει από Αθήνα και Θεσσαλονίκη για 10 χρόνια τουλάχιστον και συνεχίζει ακάθεκτος?Από τα παραπάνω φαίνεται ότι ο ταγματάρχης πυροβολικού,την περνάει «ζάχαρη» την τελευταία δεκαετία, ενώ οι αυστηρές διαταγές του θειούλη του,οι μεταθέσεις, οι ασκήσεις και οι λοιπές δυσκολίες του στρατού, είναι για τους άλλους, όχι για αυτόν. Η καλύτερη λοιπόν ειδικότητα στο στρατό είναι «ανηψιός του κ.ΑΓΕΕΘΑ».Σου εξασφαλίζει σχεδόν το αμετάθετο όχι στην παραμεθόριο αλλά σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη!!! Τα παραπάνω στοιχεία είναι πέρα για πέρα αληθινά. Παρακαλούμε λοιπόν τον κ.ΑΓΕΕΘΑ και τα πέριξ από αυτόν γραφεία, που στελεχώνονται από τις κορούλες των κολλητών του -κυρία Παυλόπουλου και άλλες- να τα επιβεβαιώσoυν ή να τα διαψεύσουν αν διαθέτουν διαφορετικά στοιχεία κ. Γράψα μήπως τελικά δεν ξέρετε τίποτα, αλλά όλα οφείλονται σε τυχαία τυπογραφικά λάθη των διαταγών μεταθέσεων????? Διαβάστε περισσότερα...

"Καψουροδικείο!"


Δημοσιεύεται με κάθε επιφύλαξη και παρακαλώ όποιος γνωρίζει οτιδήποτε σχετικό,περί της αληθείας ή όχι της αναρτήσεως να μας ενημερώσει.
Ο κ. Κορομάτζος, γραμματέας του υπουργού άμυνας κ. Μειμαράκη στο πνεύμα της επανίδρυσης και ακολουθώντας το δρόμο που χάραξε ο Ζαχόπουλος(κατάχρηση εξουσίας και εξυπηρετήσεις προς το ένστολο "ασθενές" φύλλο) πραγματοποίησε το εξής καταπληκτικό:
Για να εξυπηρετήσει την "συμπάθεια" του .... υφιστάμενή του γυναίκα, που είναι λοχαγός του Δικαστικού Σώματος ..... ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΘΕΣΗ ΕΙΔΙΚΑ ΓΙ' ΑΥΤΗΝ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ, χωρίς η θέση αυτή να προβλέπεται από κανένα σχέδιο ή διαταγή και τη στέλνει εκεί με κατεπείγον σήμα και όχι με την διαδικασία των κανονικών μεταθέσεων για να μην αποκαλυφθεί.
Επαναλαμβάνουμε : Η θέση αυτή ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ ΑΠΟ ΠΡΙΝ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ειδικά για την κυρία
Αυτό το ξέρατε κ. Μειμαράκη?
Η μετάθεση αυτή ενισχύει μήπως την αμυντική θωράκιση της Κύπρου?
K. ΑΓΕΕΘΑ εσείς δεν μπορεί να μην το μάθατε, άρα συμφωνείτε?
Ο διευθυντής του Δικαστικού σώματος ρωτήθηκε και αν ναι τι απάντησε? αρνητικά ή έσκυψε το κεφάλι στον παντοδύναμο και Κορομάτζο?
Παρακαλούμε το αρμόδιο γραφείο του ΓΕΣ που παρέλαβε το κατεπείγον και επιτακτικό αίτημα(έτσι λέγεται το ρουσφέτι πιο εύηχα), να το επιβεβαιώσει ή να το διαψεύσει ως αποκύημα νοσηρής φαντασίας.
ΠΡΟΤΑΣΗ:
Α. Το γραφείο που θα υποδεχθεί την αφρατούλα λοχαγό στην Κύπρο, να ονομαστεί «καψουροδικείο»!
Β. Τα παραπάνω πέρα για πέρα αληθή στοιχεία να δημοσιευτούν στο επίσημο δελτίο τύπου των Ε.Δ., ώστε τα στελέχη τους να καταλάβουν ότι με το κατάλληλο μέσο ΟΛΑ γίνονται και να εντείνουν τις προσπάθειες τους" Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 20 Ιουλίου 2009

Ζωτικά συμφέροντα.....


Στήν υγεία μας!!!!!
Χθές τό βράδυ, ο κ. Χρ. Καπούτσης, από τόν blueskytv.gr, είπε ότι από πληροφορίες του μή αμφισβητήσιμες, τελευταία, καί δή τίς τελευταίες 3 ημέρες δέν έγιναν αναχαιτίσεις των τουρκικών αεροπλάνων υπό τών ελληνικών, καθώς τά πρώτα ίπταντο άνωθεν Αγαθονησίου κλπ. Έγινε τό ακριβώς αντίθετο: τά τουρκικά αναχαίτισαν τά ελληνικά, λέγοντας τους ότι ίπτανται άνωθεν τουρκικών εδαφών… τών γνωστών ζωτικών συμφερόντων....
Χαιρετώ. Διαβάστε περισσότερα...

Υποστράτηγος Τάσος Μάρκου από το Παραλίμνι


Γύρω στις 10:00 π. μ. η γραμμή άμυνας στη περιοχή είχε διασπαστεί και τα Τουρκικά άρματα είχαν μπει στο δρόμο Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Το δράμα άρχισε να ολοκληρώνεται. Σε μια ύστατη προσπάθεια απόκρουσης των προελαύνοντων Τουρκικών Αρμάτων με τη δημιουργία νέας αμυντικής γραμμής και αφού εξασφάλισε τη ομαλή αναδίπλωση των ανδρών του για αποφυγή της αποκοπής τους στη ήδη καταλυμένη περιοχή, ο Ταγματάρχης Μάρκου κινήθηκε βόρεια προς τη περιοχή Κυθραίας μαζί με δύο από τους άνδρες του. Λίγο αργότερα διέταξε τους δύο άνδρες του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς τη περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας. Η τελευταία επαφή με το Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου έγινε μέσω ασυρμάτου από το Διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος Κυθραίας το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.

Υποστράτηγος Τάσος Μάρκου από το Παραλίμνι
...τοις κοίνων ρήμασι πειθόμενος

Ο Τάσος Μάρκου γεννήθηκε στη κωμόπολη Παραλιμνίου στις 18 Σεπτεμβρίου 1936. Ήταν το πρώτο παιδί του Μελή Μάρκου και της Μαρίας Ξιούρου.

Λόγω των οικονομικών δυσκολιών και της φτώχιας που μάστιζε τότε τον αγροτικό πληθυσμό της Κύπρου, η οικογένεια Μάρκου μετακόμισε στην Αμμόχωστο, όπου ο μικρός Τάσος έμαθε τα πρώτα του γράμματα στο Δημοτικό σχολείο Αγίας Ζώνης και αργότερα στο Δημοτικό σχολείο Αγίου Λουκά.

Το Σεπτέμβριο του 1948 εισήχθη στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου κατόπιν εισαγωγικών εξετάσεων. Στο χαρακτήρα του άρχισαν τότε να φαίνονται τα πρώτα δείγματα υπευθυνότητα και το φιλότιμο, η φιλία, η εκτίμηση προς τον συνάνθρωπο και η ανθρωπιά έγιναν τότε για τον έφηβο Τάσο Μάρκου κανόνες ζωής.

Η λεβεντιά της ψυχής άρχισε τότε να συνοδεύεται από τη λεβεντιά του σώματος. Οι επιδόσεις του στον αθλητισμό άρχισαν τότε να είναι αξιοπρόσεκτες. Συμμετείχε στην αθλητική ομάδα του Γυμνασίου Αμμοχώστου με την οποία έλαβε μέρος στους Ε' Παγκύπριους Μαθητικούς Αγώνες στους οποίους κέρδισε το χρυσό και αργυρό μετάλλιο στον ακοντισμό και τη σφαιροβολία αντίστοιχα. Σαν επιβράβευση των επιτυχιών του ο καθηγητικός σύλλογος του Γυμνασίου Αμμοχώστου του απένειμε το ¨ Κυριακίδιο ¨ βραβείο για τη χρονιά 1953-1954.

Μετά την αποφοίτηση του από το Γυμνάσιο Αμμοχώστου μεταβαίνει στην Αθήνα για να παρακαθίσει στις εξετάσεις για την σχολή Ευελπίδων, λόγω όμως καθυστέρησης στη άφιξη του χάνει τις εξετάσεις και επιστρέφει στη Κύπρο όπου προσλαμβάνεται υπάλληλος στην εταιρεία Π.Κ. Παναγίδης στην Αμμόχωστο.

Τον Μάιο του 1955 και ενώ είχε αρχίσει ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου ο Τάσος Μάρκου εντάσσεται στην Ε.Ο.Κ.Α. και ρίχνεται με όλες του τις δυνάμεις στον αγώνα για την Ελευθερία της Πατρίδας του. Στις 18 Δεκεμβρίου 1955 η ομάδα στην οποία συμμετείχε τραυματίζει σοβαρά μετά από ενέδρα δύο Άγγλους αξιωματικούς. Οι πληροφορίες των Άγγλων φέρουν τον Τάσο Μάρκου να εμπλέκεται στην ενέδρα και τον καταζητούν, ο ίδιος όμως καταφέρνει μετά από αγωνιώδη προσπάθεια να διαφύγει της σύλληψης και να φυγαδευτεί από την Οργάνωση στις 5 Ιανουαρίου 1955 στην Αθήνα.

Εκεί ο Τάσος Μάρκου καταφέρνει να βρει δουλειά και με το τρόπο αυτό να καλύψει τα έξοδα των φροντιστηρίων και να προετοιμαστεί για το μεγάλο του όνειρο που παρέμενε πάντα η εισαγωγή και φοίτηση του στη Σχολή Ευελπίδων, πράγμα το οποίο επιτυγχάνει στις επόμενες εισαγωγικές εξετάσεις.

Κατά τη περίοδο αυτή το μυαλό του πάντα βρισκόταν στη αγωνιζόμενη για την Ελευθερία πατρίδα του και η καρδιά του κτυπούσε παλμούς αγώνα. Για το λόγο αυτό, το Νοέμβριο του 1958, εγκαταλείπει μυστικά τα τη Σχολή Ευελπίδων και επιστρέφει αεροπορικώς στη Κύπρο μέσω Παρισιού.

Με την άφιξη του στη Κύπρο μεταφέρεται αμέσως σε κρησφύγετο στη Λευκωσία όπου συναντά τον τότε γενικό υπεύθυνο της Π.Ε.Κ.Α. Τάσσο Παπαδόπουλο. Με το ψευδώνυμο ¨ Γκούρας ¨ αναλαμβάνει τη διοίκηση του τομέα Κυθραίας τις παραμονές των Χριστουγέννων του 1958.

Η ανάληψη της διοίκησης του τομέα Κυθραίας και η παρουσία του Τάσου Μάρκου στη περιοχή συνοδεύεται τότε με την επίλυση των σοβαρών προβλημάτων που υπάρχουν λόγω των επιτυχιών των Άγγλων την περίοδο εκείνη. Ο Τάσος Μάρκου δεν αργεί να κερδίσει την εμπιστοσύνη και την εκτίμηση των συναγωνιστών του και να αναδιοργανώσει τον τομέα του μεταβάλλοντας τον σε ένα αξιόμαχο τμήμα της Οργάνωσης.

Η υπογραφή της Συμφωνίας της Ζυρίχης βρίσκει το Τάσο Μάρκου στο Τομέα του. Ο ίδιος είχε τότε εκφράσει την άποψη ότι οι αγωνιστές έπρεπε να πειθαρχήσουν στις αποφάσεις της πολιτικής ηγεσίας σε σχέση με τις Συμφωνίες. Το Μάρτιο του 1959 ο Αγώνας τελειώνει και οι Αγωνιστές κατεβαίνουν από τα βουνά και βγαίνουν από τα κρησφύγετα. Ο Τάσος Μάρκου δέχεται τότε με το ήθος και τη σεμνότητα που διέπουν τον αγνό αγωνιστή τις τιμητικές εκδηλώσεις που διοργανώνονται προς τιμή των Αγωνιστών.

Στις 13 Απριλίου 1959 ο Τάσος Μάρκου αναχωρεί για την Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του στη Σχολή Ευελπίδων. Εκεί ρίχνεται πάλι πίσω στη προσπάθεια για την επιτυχία στα μαθήματα της σχολής. Τον Αύγουστο του 1959 παίρνει το απολυτήριο του από τη σχολή και δίνει τον τιμημένο όρκο του Έλληνα Αξιωματικού. Με το βαθμό του Ανθυπολοχαγού υπηρετεί τότε στα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα.

Χαρακτηριστική για το ήθος και τη σεμνότητα του ήταν η απάντηση που έδωσε στον Διγενή όταν του είχε ζητήσει τότε να του αποστείλει γραπτώς έκθεση για τη προσωπική του δράση στον Αγώνα για την περίληψη της στα απομνημονεύματα του Αρχηγού της Ε.Ο.Κ.Α.: « Ότι έκανα Αρχηγέ, ήταν μια υποχρέωση μου προς την Πατρίδα. Επομένως δεν έχω οτιδήποτε να πω για τον εαυτό μου».

Στις 16 Νοεμβρίου 1961 μετά από πρόσκληση του τότε προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ' επιστρέφει στη Κύπρο και στις 4 Δεκεμβρίου 1961 εντάσσεται στο νεοσύστατο Κυπριακό στρατό με το βαθμό του Λοχαγού.

Τον Μάιο του 1963 τέλεσε τον γάμο του με τη Μαίρη Ντελυφέρ με την οποία απέκτησε αργότερα δύο παιδιά την Άντρη και τον Πάρη.

Η Τουρκοκυπριακή ανταρσία του Δεκεμβρίου 1963 βρίσκει τον Τάσο Μάρκου στις επάλξεις του αγώνα για την άμυνα της Λευκωσίας. Σημαντική ήταν η συμβολή του στην εξουδετέρωση των αμυντικών θέσεων των Τούρκων και τον απεγκλωβισμό ομάδων εθνοφυλάκων στη περιοχή του Αλευρόμυλου Σεβέρη. Την Άνοιξη του 1964, ο Τάσος Μάρκου προωθείται με τους άνδρες του στα υψώματα Προφήτη Ηλία στο Πενταδάκτυλο, δημιουργώντας εκεί ισχυρή γραμμή άμυνας βορείως της Λευκωσίας. Αξιοσημείωτη ήταν η προσπάθεια του για προστασία των αμάχων μεταξύ των Τουρκοκυπρίων γεγονός που αποδείκνυε για ακόμα μία φορά τον ανθρώπινο χαρακτήρα του και η μεγάλη του εκτίμηση για την ανθρώπινη ζωή.

Μετά το τέλος των εχθροπραξιών, η Κυπριακή Κυβέρνηση ενέτεινε τις προσπάθειες της απόκτηση σύγχρονου οπλισμού. Η τιμιότητα και ο αδαμάντινος χαρακτήρας του Τάσου Μάρκου, συνέτειναν στο να ανατεθούν στο νεαρό Λοχαγό οι αποστολές εξασφάλισης του οπλισμού αυτού από το Λίβανο, την Αίγυπτο και τη Τσεχοσλοβακία.

Στις 22 Νοεμβρίου 1965 μεταβαίνει στην Αίγυπτο ομάδα Κυπρίων μηχανικών και μεγάλος αριθμός εφέδρων για εκπαίδευση στους Ρωσικούς αντιαεροπορικούς πυραύλους που εξασφάλισε τότε η Κυπριακή Κυβέρνηση. Η ευθύνη της ομαλής διεξαγωγής της εκπαίδευσης ανατέθηκε τότε στο Λοχαγό Τάσο Μάρκου. Η εκπαίδευση των Κυπρίων χειριστών συμπληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία τον Σεπτέμβριο του 1966. Ωστόσο οι Ρωσικοί πύραυλοι ουδέποτε έφθασαν στη Κύπρο.

Όλες οι πιο πάνω αποστολές αποδεικνύουν την εμπιστοσύνη που έτρεφε η Κυπριακή Κυβέρνηση στο πρόσωπο του νεαρού τότε Λοχαγού που απόρρεε από τις ψηλές διοικητικές του ικανότητες, τον άριστο του χαρακτήρα και τη τιμιότητα του.

Το Νοέμβριο του 1971, ο Τάσος Μάρκου προάγεται στο βαθμό του Ταγματάρχη. Στο μεταξύ τα αισθήματα του ενάντια στην Ελληνική χούντα και στα παρακλάδια της στη Κύπρο γίνονται όλο και πιο έντονα. Η υποκλοπή ενός εγγράφου-σχεδίου πραξικοπήματος το Φεβρουάριο του 1972 από το Τάσο Μάρκου και ομάδα συναδέλφων του και η προώθηση του εγγράφου αυτού στη Κυπριακή Κυβέρνηση συνέτεινε αποφασιστικά στη ματαίωση του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος.

Την Άνοιξη του 1973 μετατίθεται στο 12ο Τακτικό Συγκρότημα με έδρα τη Κυθραία όπου αναλαμβάνει επιτελικά καθήκοντα. Εκεί πρωτοστατεί στην αμυντική οργάνωση της περιοχής και στη προετοιμασία για απόκρουση οποιασδήποτε εχθρικής ενέργειας.

Το προδοτικό πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 βρίσκει το Τάσο Μάρκου στη Κυθρέα από όπου αναχωρεί μετά από άδεια για την Αρχιεπισκοπή όπου οργανώνει την άμυνα του Μεγάρου.

Με την εκδήλωση της Τουρκικής Εισβολής την 20η Ιουλίου 1974, ο Ταγματάρχης Τάσος Μάρκου οργανώνει με μικρό αριθμό εφέδρων αμυντική γραμμή στη περιοχή του χωριού Χαμίτ Μάνδρες όπου είχε προηγηθεί ρίψη αλεξιπτωτιστών από τις Τουρκικές δυνάμεις εισβολής. Το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο Ταγματάρχης Μάρκου τέθηκε επικεφαλής των δυνάμεων εξουδετέρωσης του θύλακα Μπέκκιογιου. Κατά τη διάρκεια της μάχης ο Ταγματάρχης Μάρκου, επέδειξε σπάνια χαρακτηριστικά ηρωισμού και αυτοθυσίας και η συμβολή του στην επιτυχία της επιθετικής ενέργειας ήταν καθοριστική. Το βράδυ της 21ης Ιουλίου 1974, προωθείται επικεφαλής δυνάμεως 100 περίπου ανδρών στη περιοχή Δικώμου ΄όπου ενισχύει τα αμυνόμενα τμήματα του 361 ΤΠ στη περιοχή, με αποστολή την αναχαίτιση των προελαύνοντων Τουρκικών Δυνάμεων Εισβολής.

Την 23η Ιουλίου 1974, μετά τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ανατίθεται στο Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου η συγκρότηση της αμυντικής γραμμής από τη Μια Μηλιά προς τον Κουτσοβέντη. Από την 23η Ιουλίου μέχρι και τη 29η Ιουλίου 1974, συγκροτεί το 315 ΤΠ το οποίο απαρτίζεται από εφέδρους και στρατιώτες από διαλυμένες μονάδες και κατασκευάζει οχυρωματικά έργα και ναρκοθετεί τη περιοχή.

Ταυτόχρονα στο μυαλό του στριφογυρίζει η ιδέα της ανατροπής των πραξικοπηματικών δεδομένων και η αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης με την εκδίωξη των επίορκων Ελλαδιτών αξιωματικών και τον έλεγχο της Εθνικής Φρουράς από δημοκρατικούς Κύπριους Αξιωματικούς. Αντικειμενικός του στόχος ήταν η δημιουργία συνθηκών αποτελεσματικής άμυνας και ακόμα εάν οι συνθήκες το επέτρεπαν η διενέργεια αιφνιδιαστικού κτυπήματος και αντεπίθεσης για εκδίωξη των Τουρκικών δυνάμεων εισβολής. Για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, η κίνηση για ανατροπή των πραξικοπηματικών δεδομένων ουδέποτε εκδηλώθηκε ίσως λόγω της μη ανταπόκρισης από διάφορους παράγοντες τους οποίους προσέγγισε τότε ο Ταγματάρχης Μάρκου.

Το βράδυ της 30ης Ιουλίου 1974, επιστρέφει στη μονάδα του στη περιοχή Μιας Μηλιάς απογοητευμένος αλλά ταυτόχρονα αποφασισμένος να αναχαιτίσει τη επερχόμενη προέλαση των Τούρκων προς τη περιοχή Αμμοχώστου. Δημιουργεί νέες αμυντικές θέσεις, επανδρώνει νέα φυλάκια και ζητά από το ΓΕΕΦ ενισχύσεις οι οποίες δεν του αποστέλλονται ποτέ. Ένα νέο σκηνικό όμοιο μετά στενά των Θερμοπυλών στήνεται στη περιοχή Μιας Μηλιάς - Κουτσοβέντη. Ο σύγχρονος Λεωνίδας της Κυπριακής Ιστορίας οργανώνει ολημερίς την άμυνα της περιοχής και τη νύκτα σχεδιάζει τις ενέργειες του σε περίπτωση εκδήλωσης επίθεσης από τους Τούρκους και επιθεωρεί τα αμυντικά έργα.

Τα ξημερώματα της 14ης Αυγούστου 1974, η τραγωδία της Κύπρου άρχισε να συντελείται. Το τάγμα του Τάσου Μάρκου δέχεται ανελέητο βομβαρδισμό από τη Τουρκική αεροπορία. Ο Τάσος Μάρκου ζητά από το ΓΕΕΦ υποστήριξη από τις μονάδες πυροβολικού που δρούσαν στη περιοχή και ενίσχυση σε άνδρες και πολεμικό υλικό, αλλά η απάντηση του ΓΕΕΦ δεν έφθασε ποτέ στον αγωνιζόμενο με νύχια και με δόντια ηρωικό Ταγματάρχη. Ο Τάσος Μάρκου διαβλέποντας την εγκατάλειψη του από το ΓΕΕΦ αποφάσισε να αντιμετωπίσει τη διαμορφούμενη κατάσταση με τα μηδαμινά μέσα που ο ίδιος διέθετε. Η μάχη ήταν άνιση αλλά ο ήρωας Ταγματάρχης και οι άνδρες του αμύνονταν με πείσμα και ανδρεία του πάτριου εδάφους.

Γύρω στις 10:00 π. μ. η γραμμή άμυνας στη περιοχή είχε διασπαστεί και τα Τουρκικά άρματα είχαν μπει στο δρόμο Λευκωσίας - Αμμοχώστου. Το δράμα άρχισε να ολοκληρώνεται. Σε μια ύστατη προσπάθεια απόκρουσης των προελαύνοντων Τουρκικών Αρμάτων με τη δημιουργία νέας αμυντικής γραμμής και αφού εξασφάλισε τη ομαλή αναδίπλωση των ανδρών του για αποφυγή της αποκοπής τους στη ήδη καταλυμένη περιοχή, ο Ταγματάρχης Μάρκου κινήθηκε βόρεια προς τη περιοχή Κυθραίας μαζί με δύο από τους άνδρες του. Λίγο αργότερα διέταξε τους δύο άνδρες του να φύγουν και ο ίδιος κινήθηκε προς τη περιοχή Κεφαλόβρυσου Κυθραίας. Η τελευταία επαφή με το Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου έγινε μέσω ασυρμάτου από το Διοικητή του Τακτικού Συγκροτήματος Κυθραίας το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974. Έκτοτε παραμένει αγνοούμενος.

Ο Ταγματάρχης Τάσος Μάρκου, πιστός στον όρκο του Έλληνα αξιωματικού παρέμεινε αμετακίνητος επί των επάλξεων της άμυνας της Πατρίδας του, πολέμησε με απαράμιλλο ηρωισμό, θάρρος και αυταπάρνηση και αποτελεί σήμερα την ηρωικότερη μορφή μεταξύ των Ελλήνων Κυπρίων Αξιωματικών. Ιδιαίτερη Δόξα και Τιμή ανήκει στον ηρωικό και αθάνατο - είτε ζει αγνοούμενος είτε έπεσε στο πεδίο της Τιμής - Ταγματάρχη Τάσο Μάρκου. Τέτοιους άνδρες και τέτοιους αξιωματικούς γέννησε η μικρή μας Κύπρος.

Η πατρίδα εκτιμώντας το μέγεθος του ηρωισμού του και αποδίδοντας σε αυτόν τη αρμόζουσα τιμή προήγαγε τον Τάσο Μάρκου στο βαθμό του Υποστράτηγου την 26η Οκτωβρίου 2002. Απόδωσε δε προς τιμή του Ήρωα Αξιωματικού , σε ένα από τα μεγαλύτερα στρατόπεδα της Εθνικής Φρουράς το όνομα του, ονομάζοντας το ¨ Στρατόπεδο Υποστράτηγου Τάσου Μάρκου ¨.

Αν ο Αλεξανδρινός Καβάφης εμπνεόταν σήμερα τον πιο κάτω στίχο, σίγουρα πηγή έμπνευσης του θα ήταν η ηρωική μορφή του Τάσου Μάρκου:

« Τιμή σ' εκείνους όπου στην ζωή των
ώρισαν να φυλάγουν Θερμοπύλες
Ποτέ από το χρέος μη κινούντες,
δίκαιοι κ' ίσιοι, σ ' όλες των τες πράξεις,
αλλά με λύπη κιόλας κ' ευσπλαχνία,
γενναίοι οσάκις είναι πλούσιοι κι όταν
είναι πτωχοί, πάλ' εις μικρόν γενναίοι,
πάλι συντρέχοντες, όσο μπορούνε,
πάντοτε την αλήθεια ομιλούντες,
πλην χωρίς μίσος για τους ψευδομένους,
Και περισσότερη τιμή τους πρέπει,
όταν προβλέπουν ( και πολλοί προβλέπουν )
πως ο Εφιάλτης θα φανεί στο τέλος,
Κ' οι Μήδοι επί τέλους θα διαβούνε ...»

pyrovolitis.org.cy Διαβάστε περισσότερα...

Πολεμική Δράση ΠΠΠ στην Κύπρο κατα την εισβολή (2)


Η Πυροβολαρχία κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα των πιο πάνω θυλάκων και η δια πυρών συμβολή της στην εκκαθάριση των θυλάκων αυτών ήταν ουσιαστική. Για το λόγο αυτό η Πυροβολαρχία κατά το τριήμερο αυτό δεχόταν καθημερινά αεροπορικές προσβολές.

Πολεμική Δράση 187 ΜΠΠ
Η 187 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Δημητράκη Χριστοδούλου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Γούδας Φαίδωνας.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να υποστούν ζημιές οκτώ ( 8 ) από τα δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα της χωρίς όμως αυτά να τεθούν εκτός μάχης. Από τα ρυμουλκά της Μοίρας, πέντε ( 5 ) ακινητούσαν λόγω βλαβών που είχαν υποστεί κατά τη διάρκεια του πραξικοπήματος. Τα τέσσερα ( 4 ) ανέπαφα πυροβόλα της Μοίρας αναπτύχθηκαν στο χώρο διασποράς της κοντά στο Ρ.Ι.Κ. από όπου εκτέλεσαν βολές κατά του Τ/Κ θύλακα της Λευκωσίας καθώς και βολές υποστήριξης των νυκτερινών ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ κατά του θύλακα Λευκωσίας - Αγίου Ιλαρίωνα.

Κατά τη 1:30 της 21ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της δυτικά του χωριού Γερόλακκος από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των ενεργειών των Μονάδων της Εθνικής Φρουράς και της ΕΛΔΥΚ για εκκαθάριση του θύλακα Λευκωσίας - Αγίου Ιλαρίωνα.

Την 23η Ιουλίου 1974 και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο χώρο τάξεως της, ομάδα ανδρών της δέχτηκε επίθεση από τις Τουρκικές Δυνάμεις στη περιοχή του Κέντρου Αρκάδι με αποτέλεσμα το θανάσιμο τραυματισμόδύο ( 2 ) εφέδρων αξιωματικών και τεσσάρων ( 4 ) οπλιτών.

Κατά τη διάρκεια της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα πλην μίας πυροβολαρχίας τάχθηκε στη περιοχή Λατσιών. Η Β' Πυροβολαρχία της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή Μάμμαρι. Από τις νέες θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές για επιβράδυνση των Τουρκικών Δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο και διευκόλυνε την ομαλή σύμπτυξη των δυνάμεων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή. Την 16η Αυγόστου 1974 η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου και εκτέλεσε βολές με την ίδια αποστολή.

Από την 24η Αυγούστου 1974 Διοικητής της Μοίρας ανέλαβε ο Ανχης ( ΠΒ ) Ταραντίλης Παναγιώτης.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει δύο ( 2 ) ηρωικά πεσόντες Αξιωματικούς, τέσσερις ( 4 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες και ένα αγνοούμενο.

Ηρωικά Πεσόντες :

Ανθλγος ( ΠΒ ) Γεωργιάδης Νικόλαος
Ανθλγος ( ΠΒ ) Σάββα Σιονή Λοίζος
Λχιας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Ζένιου Χριστάκης
Υπδνεας ( ΠΒ ) Νεοκλέους Κυριάκος
Στρτης ( ΠΒ ) Μαζαράκης Χριστόδουλος
Στρτης ( ΠΒ ) Καλογήρου Ανδρέας

Πολεμική Δράση 189 ΜΠΠ
Η 189 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Χρίστου Σαμάρα » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε οκτώ ( 8 ) πυροβόλα των 100 χιλιοστών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Γκότσης Δημήτριος.

Από τη προηγούμενη της Τουρκικής Εισβολής ( 19η Ιουλίου 1974 ) η Μοίρα διέσπειρε τα πυροβόλα της μέσα στο στρατόπεδο της και φόρτωσε τα πυρομαχικά της επί των οχημάτων πριν ακόμα αρχίσουν οι πρώτοι βομβαρδισμοί του στρατοπέδου της το πρωί της 20ης Ιουλίου 1974.

Μετά τους πρώτους βομβαρδισμούς και χωρίς να έχει οποιαδήποτε απώλεια η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της 500 μέτρα δυτικά του αεροδρομίου Λευκωσίας και εγκατέστησε παρατηρητήριο στο λόφο του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ. Χρέη αξιωματικού παρατηρητή της Μοίρας εκτελούσε ο Διοικητής της Τχης ( ΠΒ ) Γκότσης Δημήτριος. Από τις θέσεις τάξεως της η Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά της ακτής αποβάσεως και ενίσχυσε με τα πυρά της τις προσπάθειες του 3ου Τ.Σ. για απόκρουση των Τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή της αποβάσεως. Η Μοίρα εκτέλεσε επίσης βολές κατά των Τουρκικών δυνάμεων στη περιοχή του Τ/Κ χωριού Κιόνελι καθώς και βολές κατά ελικοπτέρων κατά τη προσγείωση τους στη περιοχή της Αγύρτας. Η Μοίρα ενίσχυσε με τα πυρά της τις προσπάθειες της ΕΛΔΥΚ για εξουδετέρωση του Τ/Κ θύλακα Κιόνελι.

Ο χώρος τάξεως της Μοίρας είχε προσβληθεί πολλές φορές από τη Τουρκική αεροπορία χωρίς όμως η Μοίρα να έχει οποιεσδήποτε απώλειες. Οι σωλήνες καθώς και τα κλείστρα των πυροβόλων είχαν υπερθερμανθεί από τις πολλές βολές και οι πυροβολητές της Μοίρας ως εκ τούτου διέτρεξαν μεγάλο κίνδυνο, όμως οι βολές συνεχίστηκαν μέχρι και την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974.

Λόγω των καταστροφών που η Μοίρα είχε προκαλέσει στις Τουρκικές δυνάμεις κατά τη 1η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα και ο Διοικητής της είχαν επικηρυχθεί από τους Τούρκους.

Πριν την έναρξη της 2ης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα μετακινήθηκε προς τα ανατολικά και έταξε την Α' πυροβολαρχία στη περιοχή Αθαλάσσας και τη Β' πυροβολαρχία βορειοδυτικά του χωριού Τύμπου. Από τις νέες θέσεις της , η Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων δυνάμεων εισβολής στο ανατολικό τομέα των επιχειρήσεων. Με τη διάσπαση της αμυντικής γραμμής η Β' πυροβολαρχία της Μοίρας διέτρεξε σοβαρότατο κίνδυνο καταστροφής όταν Τουρκικά άρματα προσέγγισαν τον χώρο τάξεως της χωρίς όμως αυτή να γίνει αντιληπτή λόγω του ότι τα πυροβόλα και τα οχήματα ήταν ταγμένα σε βαθιά ορύγματα και πολύ καλά παραλλαγμένα. Με την αποχώρηση των Τουρκικών αρμάτων η Πυροβολαρχία κινήθηκε μέσω του χωριού Γέρι στη περιοχή του χωριού Δάλι όπου στο μεταξύ βρισκόταν και η Α' Πυροβολαρχία της Μοίρας. Από τη περιοχή Δαλιού η Μοίρα εκτέλεσε βολή κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Πιροίου.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Πολεμική Δράση 190 ΜΑ/ΤΠ
Η 190 ΜΑ/ΤΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ιάκωβου Πατάτσου » στη Μονή Αχειροποιήτου στη περιοχή της Κωμόπολης Καραβά στην επαρχία Κερύνειας.

Η Μοίρα διέθετε δεκαοκτώ ( 18 ) αντιαρματικά πυροβόλα των 6 λιβρών και πέντε ( 5 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 12,7 χιλιοστών.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Ντόκος Νικόλαος.

Στις 03:50 της 20ης Ιουλίου 1974 η Μοίρα έλαβε διαταγή από τη Διοίκηση Πυροβολικού ΓΕΕΦ να αναπτυχθεί στους χώρους τάξεως της. Λόγω του ότι η Μοίρα διέθετε μόνο 12 ρυμουλκά οχήματα η μετακίνηση των πυροβόλων έγινε με δεύτερη διαδρομή. Περί τις 05:15 η Μοίρα εγκατέλειψε το στρατόπεδο της.

Κατά τη διάρκεια της μετακίνησης της Α' πυροβολαρχίας προς την περιοχή των Πανάγρων, αυτή προσεβλήθη από την Τουρκική Αεροπορία ευτυχώς χωρίς απώλειες. Η πυροβολαρχία ετάχθη τελικά στην περιοχή Πανάγρων χωρίς άλλο πρόβλημα.

Οι δυο άλλες πυροβολαρχίες ( Β' & Γ' ) οι οποίες κινούνταν προς ανατολάς ενεπλάκησαν σε μάχη και εκτέλεσαν βολές κατά των τουρκικών αποβατικών δυνάμεων και κατόπιν μάχης απώλεσαν 5 πυροβόλα. Μετά τις πρώτες ώρες της εισβολής η Μοίρα είχε ταγμένα έξι πυροβόλα στην Περιοχή Πανάγρων, έξι πυροβόλα στην περιοχή της απόβασης και ένα πυροβόλο στην περιοχή δυτικά του στρατοπέδου της. Το πυροβόλο αυτό ενεπλάκη στη μάχη για την απόκρουση των αποβατικών δυνάμεων και εκτέλεσε βολές κατά του Τούρκικου αντιτορπιλικού που υποστήριζε την απόβαση με αποτέλεσμα αυτό να αναγκαστεί να απομακρυνθεί από την ακτή. Από βολή των πυροβόλων του αντιτορπιλικού πλήγηκε το Αντιαρματικό πυροβόλο με αποτέλεσμα αυτό να καταστραφεί και ένας άνδρας να φονευθεί και ένας να τραυματιστεί βαριά.

Την 22η Ιουλίου η Μοίρα ανασυγκρότησε δύο πυροβολαρχίες την Α' και την Β' στην περιοχή Πανάγρων.

Την 24η Ιουλίου 1974 η Μοίρα απέστειλε τέσσερα πυροβόλα στην περιοχή δυτικά του Καραβά για ενίσχυση των μονάδων πεζικού και την 25ης Ιουλίου 1974 απέστειλε άλλα τέσσερα πυροβόλα στην περιοχή.

Την 26η Ιουλίου η Μοίρα απέστειλε δύο πυροβόλα στην περιοχή Βασίλειας για να αντιμετωπίσει Τούρκικη προσπάθεια προέλασης.

Την 30η Ιουλίου 1974 δύο πυροβόλα της Μοίρας εγκαταλείφθηκαν στην περιοχή Πλατανιών.

Δύο πυροβόλα από την περιοχή Μύρτου αναπτύχθηκαν στην περιοχή Λαπήθου.

Τη 2η Αυγούστου απεγκλωβίστηκε ένα πυροβόλο από την περιοχή Πλατανιών και την 3η Αυγούστου απεγκλωβίστηκε το δεύτερο πυροβόλο.

Την 6η Αυγούστου η Μοίρα προσεβλήθη από πολλά σημεία από εχθρικά πυρά και αφού εκτέλεσε βολές κατά των εχθρικών δυνάμεων οπισθοχώρησε σε ασφαλέστερες περιοχές.

Την 14η Αυγούστου 1974 η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή του χωριού Φιλιά. Τρία πυροβόλα της Μοίρας μεταφέρθηκαν στην περιοχή Δένειας και τίθενται υπό διοίκηση της ΕΛΔΥΚ.

Την 15η Αυγούστου η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή Αγίων Τριμιθιάς- Παλιομετόχου.

Μετά τη συμφωνία της κατάπαυσης του πυρός η Μοίρα μετακινήθηκε στην περιοχή του χωριού Νήσου - Ποταμιάς.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε ένα ηρωικά πεσόντα οπλίτη και οχτώ αγνοούμενους.

Ηρωικά Πεσόντας: Στρτης (ΠΒ) Ιωάννου Χρίστος

Πολεμική Δράση 191 ΠΟΠ
Η 191 ΠΟΠ έδρευε αρχικά ( μέχρι το 1972 ) στο στρατόπεδο της περιοχής Παναγιάς και αργότερα μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο « Νίκου Γεωργίου » στη περιοχή Αγίου Σάββα του χωριού Συγχαρί της επαρχίας Κερύνειας.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 75 χιλιοστών και τρία ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος ( ΠΒ ) Σαββόπουλος Παύλος.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία είχε εγκαταλείψει το στρατόπεδο της και είχε αναπτυχθεί στις θέσεις τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα - Πάις όπου και ετέθη υπό Διοίκηση της 181 ΜΠΠ.

Από το χώρο τάξεως της η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά των Τουρκικών θέσεων στη περιοχή Άσπρη Μούττη, Κοτζά Καγιά και Πετρομούθκια καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης της Τουρκικής Εισβολής.

Μετά τη κατάπαυση του πυρός στις 16:00 της 22ας Ιουλίου 1974 η πυροβολαρχία παρέμεινε ταγμένη στη περιοχή της διάβασης Μπέλλα - Πάις.

Μετά την απαγκίστρωση των μονάδων προκαλύψεως η Πυροβολαρχία παρέμεινε εκτεθειμένη στα προελαύνοντα τμήματα των Τουρκικών δυνάμεων, εγκλωβίστηκε στη περιοχή και καταστράφηκε ολοσχερώς μετά από μάχη το απόγευμα της 23ης ης Ιουλίου 1974.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε τρεις αγνοούμενους.

Πολεμική Δράση 195 ΜΕΑ/ΑΠ
Η 195 ΜΕΑ/ΑΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Χρίστου Σαμάρα » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε είκοσι ( 20 ) αντιαεροπορικά πυροβόλα των 40 χιλιοστών τύπου Μπόφορ και τριάντα ( 30 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντζας τύπου Μπράουνινγκ.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής στις 20 Ιουλίου 1974 ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Ιωαννίδης Κωνσταντίνος.

Από τη προηγούμενη ημέρα της εκδήλωσης της Τουρκικής Εισβολής η Α' Πυροβολαρχία της Μοίρας με τέσσερα αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και τέσσερα αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας είχε ταχθεί μέσα στο στρατόπεδο της.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα μέσα στο στρατόπεδο της δέχθηκε αεροπορική επιδρομή με αποτέλεσμα να έχει ένα ( 1 ) νεκρό υπαξιωματικό.

Αμέσως μετά την αεροπορική προσβολή η Μοίρα κινήθηκε προς το χώρο διασποράς της και από εκεί εφάρμοσε το σχέδιο αποστολής της διαθέτοντας αντιαεροπορικά όπλα σε όλες στις Μοίρες Πυροβολικού καθώς και στις Ανεξάρτητες Πυροβολαρχίες εκτός της 191 ΠΟΠ.

Διέθεσε επίσης αντιαεροπορικά όπλα στις κάτωθι Διοικήσεις και σχηματισμούς ως εξής :

Στο ΓΕΕΦ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.

Στη ΔΠΒ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.

Στην ΕΛΔΥΚ : Δύο ( 2 ) Αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών και επτά ( 7 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα 0,50 της ίντζας.

Καθόλη τη διάρκεια της πρώτης φάσης αλλά και της δεύτερης φάσης της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα ενήργησε μετά όπλα της καλύπτοντας όλες τις Μονάδες και Υπομονάδες Πυροβολικού σε όλα τα μέτωπα και όπου αυτές είχαν ταχθεί.

Τα αντιαεροπορικά όπλα της Μοίρας έπληξαν τον μεγαλύτερο αριθμό από τα Τουρκικά αεροσκάφη που είχαν καταρριφθεί τόσο κατά τη πρώτη όσο και κατά τη δεύτερη φάση της Τουρκικής Εισβολής.

Υπάρχει σοβαρή ένδειξη ότι αντιαεροπορικά πυροβόλα 40 χιλιοστών της Μοίρας, λόγω μη έγκαιρης προειδοποίησης από το ΓΕΕΦ, είχαν προσβάλει τα αεροσκάφη NORD ATLAS της επιχείρησης ΝΙΚΗ της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας τα ξημερώματα της 22ας Ιουλίου 1974 στη περιοχή Μακεδονίτισσας - Αεροδρομίου Λευκωσίας με αποτέλεσμα τη κατάρριψη ενός και τη πρόκληση σοβαρών ζημιών σε δύο άλλα. Από τους επιβαίνοντες σε αυτά εικοσιεννέα Καταδρομείς της Α' Μοίρας Καταδρομών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων καθώς και τέσσερα μέλη του πληρώματος του αεροσκάφους βρήκαν τραγικό θάνατο.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία Διοικήσεως της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή του χωριού Κόρνος.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έδωσε ένα ηρωικά πεσόντα οπλίτη.

Ηρωικά Πεσόντας: Λχιας (ΠΒ) Σωφρονίου Άβηβος.

Πολεμική Δράση 198 ΠΟΠ
Η 198 ΠΟΠ έδρευε στο στρατόπεδο της περιοχής Προφήτη Ηλία στο δυτικό Πενταδάκτυλο.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 75 χιλιοστών και τρία ( 3 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 12,7 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος ( ΠΒ ) Αποστόλου Ευάγγελος.

Από τη 16η Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναγκάστηκε να εγκαταλείψει το στρατόπεδο της λόγω πυρκαγιάς που είχε εκδηλωθεί στη περιοχή και η οποία προκάλεσε τη καταστροφή αριθμού οχημάτων της Πυροβολαρχίας τα οποία μετέφεραν ασυρμάτους, πυρομαχικά και ατομικό οπλισμό. Την 18η Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της και παρέλαβε υλικά προς αναπλήρωση των καταστραφέντων από την 190 ΜΑ/ΤΠ και την 182 ΜΠΠ.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής αλλά και κατά τη διάρκεια της 1ης φάσης της Εισβολής τόσο ο χώρος τάξεως όσο και το στρατόπεδο της Πυροβολαρχίας δέχθηκε ανελέητο βομβαρδισμό από τη Τουρκική Αεροπορία χωρίς ευτυχώς οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο η άψυχο υλικό.

Κατά τη διάρκεια της 1ης Φάσης της Εισβολής η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές κατά του Φρουρίου Αγίου Ιλαρίωνα και της Διάβασης Αγύρτας υποστηρίζοντας με τα πυρά της τις επιχειρούσες στη περιοχή Δυνάμεις Καταδρομών. Δεν εκτέλεσε οποιεσδήποτε βολές κατά του Τουρκικού προγεφυρώματος στη περιοχή Κερύνειας.

Κατά τη 2η Φάση της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα την 14η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία ετέθη υπό Διοίκηση της 183 ΜΠΠ και ετάχθηκε στη περιοχή Πανάγρων από όπου εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη της 33 Μοίρα Καταδρομών που δρούσε στο Δυτικό Πενταδάκτυλο.

Την νύκτα της ίδιας ημέρας η Πυροβολαρχία ετάχθηκε στη περιοχή του χωριού Φιλιά. Την 16η Αυγούστου 1974 ακολουθώντας την 183 ΜΠΠ κατά την υποχώρηση της μέσω των χωριών Κατύδατα και Τεμβριά ετάχθη στη περιοχή Αγίου Θεοδώρου Σολέας.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.

Πολεμική Δράση 199 ΠΠΠ
Η 199 ΠΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Δημητρίου » στη περιοχή Καραόλου της επαρχίας Αμμοχώστου.

Η Πυροβολαρχία διέθετε τέσσερα ( 4 ) πυροβόλα των 3,7 ιντζών και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντζας για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Υπλγος ( ΠΒ ) Ταβουλάρης Ηλίας.

Η Μοίρα τελούσε υπό Διοίκηση της Ι ΑΤΔ που έδρευε στην Αμμόχωστο.

Κατά τη πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής ( 20-22 Ιουλίου 1974 ) η Πυροβολαρχία υποστήριξε με τα πυρά της των αγώνα του 201 ΤΠ και του 386 ΤΕ στις επιθέσεις κατά του Σακκάρια, του Καραόλου αλλά και του Τουρκοκυπριακού Θύλακα εντός των τειχών της Αμμοχώστου. Η Πυροβολαρχία κατά της 20η και 21η Ιουλίου 1974 εκτέλεσε βολές από τη περιοχή Κλαψίδων και την 22α Ιουλίου 1974 από τη περιοχή Μονής Αποστόλου Βαρνάβα.

Η Πυροβολαρχία κατάφερε συντριπτικά πλήγματα στην άμυνα των πιο πάνω θυλάκων και η δια πυρών συμβολή της στην εκκαθάριση των θυλάκων αυτών ήταν ουσιαστική. Για το λόγο αυτό η Πυροβολαρχία κατά το τριήμερο αυτό δεχόταν καθημερινά αεροπορικές προσβολές.

Κατά τη 2η Φάση της Τουρκικής Εισβολής, και κατά την 14η Αυγούστου 1974, η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στη περιοχή του χωριού Νέα Σπάρτη από όπου εκτέλεσε βολές υποστήριξης των αμυνόμενων τμημάτων της Εθνικής Φρουράς στη περιοχή Μιας Μηλιάς - Νέου Χωριού - Λευκωσίας.

Την 15η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία ετάχθη στη περιοχή του χωριού Τρούλλοι από όπου εκτέλεσε βολή κατά των Τουρκικών Δυνάμεων στη περιοχή Πιροίου.

Την 16η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία μετακινήθηκε στη περιοχή Καλού Χωριού Λάρνακας.

Στις επιχειρήσεις για την απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία δεν είχε οποιεσδήποτε απώλειες σε έμψυχο ή άψυχο υλικό παρά την εμπλοκή της στην αμυντική προσπάθεια.
.pyrovolitis.org.cy Διαβάστε περισσότερα...

Πολεμική Δράση ΜΠΠ στη Κύπρο κατα την εισβολή


Η 182 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Μάκη Γιωργάλλα » στη περιοχή Βοσπόρου του χωριού Άγιος Επίκτητος στην επαρχία Κερύνειας.
Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Αναγνωστόπουλος Φωκάς.

Την πρώτη ημέρα της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα ακολουθώντας τη παραλιακή οδό Αξίου Επικτήτου - Κερύνειας - Λαπήθου αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της στη περιοχή της διάβασης Αγίου Παύλου. Κατά τη διαδρομή η Μοίρα απώλεσε δύο πυροβόλα, το πρώτο λόγω ανατροπής κοντά στο στρατόπεδο της και το δεύτερο λόγω βλάβης του ρυμουλκού οχήματος. Η Μοίρα εγκατέλειψε επίσης δύο πυροβόλα εντός του στρατοπέδου στο Βόσπορο.

Από το χώρο τάξεως της οι Μοίρα εκτέλεσε βολές κατά του Τουρκικού προγεφυρώματος και εξέπεμψε πυρά υποστήριξης των μαχόμενων τμημάτων του 3ου Τ.Σ.. Στη περιοχή Αγίου Παύλου η Μοίρα δέχτηκε αεροπορικές επιδρομές και βολές από τον αποβατικό στόλο από τις οποίες είχε δύο νεκρούς οπλίτες.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Κοκκινοτριμιθιάς και εκτέλεσε βολές κατά των προελαύνοντων τμημάτων των Τουρκικών δυνάμεων στο δυτικό μέτωπο στη περιοχή Δένειας - Μάμμαρι καθώς επίσης και πυρά υποστήριξης της άμυνας του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ.
Την 14η Αυγούστου 1974 η Μοίρα υποχώρησε και τάχθηκε στη περιοχή Παλιομετόχου.

Πολεμική Δράση 183 ΜΠΠ
Η 183 ΜΠΠ έδρευε αρχικά ( μέχρι το 1972 ) στο στρατόπεδο στη Μονή Αγίου Παντελεήμονα στο χωριό Μύρτου της επαρχίας Κερύνειας και ακολούθως μεταστάθμευσε στο στρατόπεδο « Λεωνίδα Χριστοδούλου » στο χωριό Διόριος της επαρχίας Κερύνειας.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Γερμανός Γεώργιος.

Την πρώτη ημέρα της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της όπου ανασυγκροτήθηκε σε δύο πυροβολαρχίες των έξι ( 6 ) πυροβόλων. Κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας των επιχειρήσεων η Μοίρα δεν εκτέλεσε βολές λόγω βεληνεκούς.

Η Γ' Πυροβολαρχία αφού τάχθηκε στη περιοχή του χωριού Πέτρα εκτέλεσε αποστολή άμεσης υποστήριξης της ΙΙ ΑΤΔ. Η πυροβολαρχία αυτή εκτέλεσε βολές τη νύκτα της 21ης προς την 22α Ιουλίου κατά του Τ/Κ θύλακα Λεύκας ενισχύοντας με τα πυρά της τις δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς που αγωνίζονταν για εξουδετέρωση του θύλακα.

Την νύκτα της 21ης προς 22α Ιουλίου 1974 η Α' Πυροβολαρχία της Μοίρας τάχθηκε στη περιοχή Αγίου Ερμολάου και εκτέλεσε βολές κατά στόχων στις περιοχές των Τ/Κ χωριών Αγύρτα, Πυλέρι και Φόττα.

Στη περιοχή Αγίου Ερμολάου η Μοίρα είχε ένα νεκρό οπλίτη.

Πολεμική Δράση 184 ΠΠΠ
Η 184 ΠΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Πυροβολαρχία διέθετε έξι ( 6 ) πυροβόλα των 25 λιβρών και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Πυροβολαρχίας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Τχης ( ΠΒ ) Σεβαστίδης Κωνσταντίνος.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα από τις 05:20 της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ η Πυροβολαρχία βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να έχει τρεις ( 3 ) νεκρούς οπλίτες.

Τα έξι ( 6 ) πυροβόλα της Πυροβολαρχίας διεσώθησαν από τις επιθέσεις και η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο διασποράς της έξω από το στρατόπεδο της από όπου εκτέλεσε βολές κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι.

Στις 10:00 της 20ης Ιουλίου 1974 η Πυροβολαρχία αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της 300 μέτρα νότια της Μονής Μακεδονίτισσας από όπου συνέχισε να εκτελεί βολές ενισχύοντας τις επιθετικές ενέργειες της ΙΙΙ ΑΤΔ και της ΕΛΔΥΚ κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι. Στη περιοχή Μακεδονίτισσας η πυροβολαρχία δέχτηκε νέες αεροπορικές επιθέσεις χωρίς απώλειες στο υλικό της.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα την 14η Αυγούστου 1974 η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές ανάσχεσης προς υποστήριξη της άμυνας του στρατοπέδου της ΕΛΔΥΚ από τη περιοχή Αθαλάσσας και ακολούθως από τη περιοχή Στροβόλου.

Την 15η Αυγούστου 1974 η Μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Τσερίου από όπου εκτέλεσε βολές με τη ίδια αποστολή.

Την 17η Αυγούστου 1974 και παρά τη διαταγή « πυροβόλα δεσμευμένα » η Πυροβολαρχία εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη της αμυντικής προσπάθειας του 336 ΤΕ στη περιοχή του Αγίου Παύλου Λευκωσίας. Με την ενέργεια της αυτή η πυροβολαρχία συνέτεινε τα μέγιστα στη διατήρηση των θέσεων του 336 ΤΕ και την αποτροπή κατάληψης της περιοχής Αγίου Παύλου από τις Τουρκικές Δυνάμεις.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Πυροβολαρχία έχει δώσει τρεις ( 3 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες.

Ηρωικά Πεσόντες :

Λχιας ( ΠΒ ) Προδρομίδης Γεώργιος
Στρτης ( ΠΒ ) Πατσαλή Κώστας
Στρτης ( ΠΒ ) Πηλιάς Μιχαήλ

Πολεμική Δράση 185 ΜΠΠ
Η 185 ΜΠΠ έδρευε στο στρατόπεδο « Ανδρέα Κάρυου » στη περιοχή Αθαλάσσας στη Λευκωσία.

Η Μοίρα διέθετε δώδεκα ( 12 ) πυροβόλα των 25 λιβρών και τέσσερα ( 4 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 0,50 της ίντσας καθώς και δύο ( 2 ) αντιαεροπορικά πολυβόλα των 14,5 χιλιοστών για την αντιαεροπορική της άμυνα.

Διοικητής της Μοίρας κατά την έναρξη της Τουρκικής Εισβολής ήταν ο Ανχης ( ΠΒ ) Λάμπρου Παναγιώτης.

Κατά τις πρώτες ώρες της Τουρκικής Εισβολής και συγκεκριμένα από τις 05:20 της 20ης Ιουλίου 1974 και ενώ η Μοίρα βρισκόταν ακόμα στο στρατόπεδο της δέχθηκε επιθέσεις από τη Τουρκική Αεροπορία με βόμβες ναπάλμ και ρουκέτες με αποτέλεσμα να έχει έξι ( 6 ) νεκρούς οπλίτες. Από τα Τουρκικά πυρά καθώς και από τις εκρήξεις των πυρομαχικών τέθηκαν εκτός μάχης πέντε ( 5 ) πυροβόλα της Μοίρας.

Η Μοίρα τάχθηκε ακολούθως στο χώρο διασποράς της κοντά στο στρατόπεδο της από όπου εκτέλεσε βολές κατά του Τ/Κ χωριού Κιόνελι.

Πριν το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Μοίρα κινήθηκε και αναπτύχθηκε στο χώρο τάξεως της στη περιοχή της Μονής Μακεδονίτισσας.

Κατά τη 2η και 3η ημέρα των επιχειρήσεων η Μοίρα εκτέλεσε βολές προς υποστήριξη των δυνάμεων της ΙΙΙ ΑΤΔ και της ΕΛΔΥΚ που μάχονταν για την εξουδετέρωση του Τ/Κ/ θύλακα Λευκωσίας - Κιόνελι - Αγίου Ιλαρίωνα.

Κατά τη 2η φάση της Τουρκικής Εισβολής η μοίρα τάχθηκε στη περιοχή Παλαικύθρου από όπου εκτέλεσε βολέςκατά των προελαύνοντων Τουρκικών Δυνάμεων στο Ανατολικό μέτωπο.

Μετά τη διάσπαση του μετώπου Μιας Μηλιάς η Μοίρα μαζί με τη Γ' Πυροβολαρχία της 181 ΜΠΠ η οποία στο μεταξύ είχε τεθεί υπό τη διοίκηση της, μετατοπίστηκε στη περιοχή του χωριού Πιρόι και ακολούθως τη νύκτα της 14ης προς 15η Αυγούστου μετακινήθηκε προς τη περιοχή Αραδίππου.

Την 15η Αυγούστου μετά από πληροφορία ότι τα προκαλύπτοντα τμήματα του 399 ΤΠ και του 6ου ΤΣ είχαν εγκαταλείψει τις θέσεις τους στη περιοχή του χωριού Τρούλλοι και είχαν υποχωρήσει στη Λάρνακα, η Μοίρα χωρίς την έγκριση από την προϊστάμενη διοίκηση μετακινήθηκε στη περιοχή του χωριού Αλεθρικό. Ο Αρχηγός ΓΕΕΦ μόλις πληροφορήθηκε το γεγονός αφαίρεσε τη Διοίκηση της Μοίρας από τον Ανχη ( ΠΒ ) Λάμπρου Παναγιώτη και ανέθεσε τη Διοίκηση στον υποδιοικητή Τχη ( ΠΒ ) Λεφατζή Νικόλαο και ταυτόχρονα διέταξε την επάνοδο της Μοίρας στην προηγούμενη της θέση στη περιοχή Αραδίππου.

Στις επιχειρήσεις για απόκρουση της Τουρκικής Εισβολής η Μοίρα έχει δώσει έξι ( 6 ) ηρωικά πεσόντες οπλίτες.

Ηρωικά Πεσόντες :

Λχιας ( ΠΒ ) Κουδουνάς Κωνσταντίνος
Στρτης ( ΠΒ ) Δημητρίου Γιαννάκης
Στρτης ( ΠΒ ) Κωνσταντίνου Παναγιώτης
Στρτης ( ΠΒ ) Λακαταμίτης Νίκος
Στρτης ( ΠΒ ) Ξενή Χαραλάμπους Σάββας
Στρτης ( ΠΒ ) Πέτσας Μάριος
pyrovolitis.org.cy
InfognomonPolitics‏ Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 18 Ιουλίου 2009

Αναδρομικά 5 χρόνων μέσω Ευρώπης



Σοκ προκαλεί στην κυβέρνηση και στο οικονομικό της επιτελείο απόφαση - βόμβα του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου που ανοίγει τον δρόμο για τους εργαζόμενους σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα να εισπράξουν πολλαπλάσια αναδρομικά για μισθούς, επιδόματα, αποζημιώσεις, κ.λπ. και μάλιστα με ιδιαίτερα αυξημένους τόκους και σε ύψος, αλλά και σε διάρκεια υπολογισμού τους.
H ευρωκαταδίκη της χώρας προκαλεί τριγμούς στο Mαξίμου καθώς τη στιγμή που «το ταμείον είναι μείον» και επιχειρείται με αντισυνταγματικές ρυθμίσεις (έκτακτη εισφορά, ημιυπαίθριοι χώροι κ.λπ.) να βρεθούν κονδύλια, όλες οι οφειλές του Δημοσίου υπετριπλασιάζονται σε χιλιάδες εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά και στις δίκες που θα ανοίξουν τώρα, μετά τις ευνοϊκές για τους εργαζόμενους εξελίξεις.
Tο Eυρωπαϊκό Δικαστήριο Aνθρωπίνων Δικαιωμάτων (EΔAΔ) στο Στρασβούργο, αποφάνθηκε ανατρέποντας την απόφαση - ταφόπλακα για τους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αποφάνθηκε όχι μόνο ότι μπορούν να διεκδικούν τα αναδρομικά τους σε βάθος 5ετίας, και όχι 2ετίας, αλλά και ότι οι τόκοι στα οφειλόμενα ποσά αρχίζουν να «μετράνε» από τότε που έγιναν «απαιτητά».
Καταρρίπτεται
Δηλαδή οι τόκοι «τρέχουν» από το τέλος κάθε μήνα όπου υπάρχει διαφορά στον μισθό ή στο επίδομα και όχι από τότε που επιδόθηκε η σχετική των εργαζομένων στο Δημόσιο. Eπιπλέον τα οφειλόμενα ποσά δεν προσαυξάνονται μόνο με το προνομιακό για το Δημόσιο επιτόκιο 6% αλλά με το τρέχον σχεδόν διπλάσιο επιτόκιο (ή και πολύ μεγαλύτερο, μέχρι 43% ανάλογα με τη χρονική περίοδο της οφειλής).
Eτσι καταρρέει η αντεργατική νομολογία του Aρείου Πάγου (που υιοθετήθηκε πρόσφατα με ψήφους 7-6 από το Aνώτατο Eιδικό Δικαστήριο) καθώς και η νομολογία που ήθελε για όλους τους εργαζόμενους να «τρέχουν» οι τόκοι από τότε που έγινε η επίδοση της αγωγής.
Eίναι τέτοιος ο πανικός της κυβέρνησης για τα ποσά που θα κληθεί να καταβάλει στις εκκρεμείς δίκες και στο επερχόμενο «μπαράζ» αγωγών, που - σύμφωνα με πληροφορίες - αναζητεί λύσεις για το πώς θα μπορέσει να καθυστερήσει όσο γίνεται την εφαρμογή της απόφασης του ΔEK από τα ελληνικά δικαστήρια.
Kατά τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση εκδηλώνει την επιθυμία να προκύψει κάποια σύγχυση για το θέμα και νέα παραπομπή του στο Aνώτατο Eιδικό Δικαστήριο (AEΔ) λόγω της διαφορετικής θέσης που έχουν πάρει ο AΠ και το ΣτE πάνω στο επίμαχο ζήτημα. Bέβαια η ελληνική δικαιοσύνη δεν έχει κανένα περιθώριο να ξεφύγει από την κρίση του Eυρωπαϊκού Δικαστηρίου (EΔAΔ) και να διατυπώσει διαφορετική άποψη στα λυμένα νομικά θέματα, όχι μόνο γιατί θα ακολουθήσει νέα ευρωκαταδίκη αλλά επειδή πηγάζει ευθέως υποχρέωση συμμόρφωσης προς τα κριθέντα από τον κορυφαίο δικαστικό σχηματισμό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Kαι είναι σαφές ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλοίωσης της απόφασης του EΔAΔ, καθυστέρησης ή στρέβλωσης στην εφαρμογή ή στην υιοθέτησή της από τη νομολογία μπορεί να «γεννήσει» και άλλου είδους σοβαρές ευθύνες, όχι μόνο αποζημιωτικού χαρακτήρα...
Hδη υπάρχουν κάποιες σχετικές ανοικτές δίκες στον AΠ και στο ΣτE όπου η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει τα ελληνικά δικαστήρια να υιοθετήσουν τις θέσεις της υπέρ των προνομίων του Δημοσίου, παρόλο που τους ισχυρισμούς αυτούς κατέρριψε το Eυρωπαϊκό Δικαστήριο ομόφωνα.
Παράνομα τα προνόμια
Παραβιάζονται περιουσιακά δικαιώματα
Στην ευρωκαταδίκη - σοκ διαπιστώνεται ότι όλα αυτά τα προνόμια (2ετής παραγραφή, τόκοι από την επίδοση της αγωγής, ύψους 6%) έρχονται σε αντίθεση προς το 1ο πρόσθετο Πρωτόκολλο της EΣΔA (Eυρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Aνθρώπου) που προστατεύει τα περιουσιακά δικαιώματα των πολιτών.
Στην απόφαση του EΔAΔ υπογραμμίζεται ότι η κυβέρνηση και ο Aρειος Πάγος δεν πέτυχαν να δικαιολογήσουν επιτυχώς γιατί πρέπει να ισχύει ένα τέτοιο σύστημα διάκρισης που προβλέπει προνόμια υπέρ του Δημοσίου και σε βάρος των εργαζομένων. Eπισημαίνεται δε ότι η κυβέρνηση και ο AΠ επικαλούνται με τρόπο αφηρημένο και γενικά τα δημοσιονομικά συμφέροντα του κράτους, που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν τον περιορισμό των αξιώσεων των εργαζομένων. Eτσι κρίνεται ότι με τη χρήση των δικονομικών του προνομίων το Δημόσιο έβλαψε το δικαίωμα ενός πολίτη (θυρωρού σε ελληνικές πρεσβείες στο εξωτερικό) για σεβασμό στην περιουσία του και γίνεται δεκτό ότι πρέπει να του καταβληθεί αποζημίωση 35.000 ευρώ, καθώς το Eλληνικό Δημόσιο όφειλε να του καταβάλει αναδρομικά επιδόματα αλλοδαπής, σε βάθος μιας 5ετίας (αντί 2ετίας).
· 35 ΧΙΛΙΑΔΕΣ αναδρομικά επιδόματα σε βάθος 5ετίας αντί 2ετίας επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ελληνικής πρεσβείας στο εξωτε-ρικό
· 43% ΦΤΑΝΕΙ κατά περίπτωση το επιτόκιο εξόφλησης των διαπιστωμένων χρεών αντί για το προνομιακό επιτόκιο 6% που ίσχυε μέχρι σήμερα για το Δημόσιο
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΑΥΛΩΝΙΤΗΣ Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 14 Ιουλίου 2009

Δυσφορία για την ματαίωση του ΚΥΣΕΑ στο ΥΠΕΘΑ και τον αποκλεισμό των αρχηγών


Δυσφορία από πλευράς στρατιωτικής ηγεσίας για την ματαίωση του ΚΥΣΕΑ που επρόκειτο να γίνει στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Μία συνεδρίαση που θα είχε ιδιαίτερη σημασία, αφού θα συμμετείχαν και οι Αρχηγοί των Επιτελείων, οι οποίοι τελικά αποκλείστηκαν. Η δυσφορία βρίσκεται σε όλα τα επίπεδα των ένστολων και αγγίζει ακόμα και τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δημήτριο Γράψα, τον οποίο πολλοί αξιωματικοί τον εγκαλούν ότι ανέχεται την απαξίωση των Ενόπλων Δυνάμεων αδιαμαρτύρητα. Χθες στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας ετοίμαζαν την αίθουσα που θα γινόταν η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, όταν αργά το βράδυ ήρθε άκυρο για να μην υπάρξει...πολεμικό κλίμα!. Μάλιστα κάποια στιγμή κυριάρχησε η σκέψη να μην γίνει ΚΥΣΕΑ, αλλά τελικά αποφασίστηκε να γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου
Και όμως υπήρχαν σημαντικοί πρακτικοί λόγοι όχι τόσο για να γίνει το ΚΥΣΕΑ στο υπουργείο, όσο για να γίνει με την ενεργό συμμετοχή των Αρχηγών των Επιτελείων. Είχαν ετοιμαστεί να παρουσιαστούν από τους Αρχηγούς, ιδιαίτερα σημαντικά στοιχεία για την ποιοτική και ποσοτική αύξηση της τουρκικής απειλής, τα οποία στοιχεία έμειναν στους φακέλους...... Πληροφορίες που δεν κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθούν, υποστηρίζουν ότι η ματαίωση της συνεδρίασης έγινε μετά από απαίτηση του υπουργείου Εξωτερικών. Σε ότι αφορά τον Α/ΓΕΕΘΑ, στρατηγό Δ.Γράψα, οι συνάδελφοί του τον κατηγορούν ότι Δεν παρουσιάζει την πραγματική εικόνα ελλείψεων και διαθεσιμοτήτων και γενικότερα Εξωραΐζει την κατάσταση ενώ συναίνεσε στην μείωση της θητείας, ενώ όλα τα στοιχεία που υπάρχουν συνηγορούν για το αντίθετο Το παρασκήνιο σε ότι αφορά την ματαίωση του ΚΥΣΕΑ έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού τέθηκαν λόγοι κίνησης κλιμάκωσης και στρατιωτικοποίησης του ΚΥΣΕΑ υποτίθεται χωρίς να υπάρχει λόγος και μάλιστα ακούστηκε και η φράση Ο Σημίτης δεν έκανε το ΚΥΣΕΑ στο υπουργείο στην κρίση των Ιμίων θα κάνουμε εμείς τώρα χωρίς να υπάρχει ιδιαίτερος λόγος.
Αναρτήθηκε από kafeneio Διαβάστε περισσότερα...

Χορήγηση άδειας ανατροφής τέκνου 9 μηνών σε Λοχαγό


Με την υπ’ αρίθμ. 57/2008 απόφαση του Διοικητικού Εφετείου (Ακυρωτικού) Αθηνών ακυρώθηκε απόφαση του Διευθυντή του 1ου Επιτελικού Γραφείου του Γενικού Επιτελείου Στρατού, η οποία απέρριπτε υποβληθέν αίτημα Λοχαγού περί χορηγήσεως σε αυτόν άδεια ανατροφής τέκνου 9 μηνών για το τρίτο τέκνο του, η οποία προβλέπεται από το άρθρο 42 του π. δ/τος 130/84 και το άρθρο 7 του ν.δ. 1032/71 για τις γυναίκες στρατιωτικούς. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι διατάξεις του άρθρου 7 του ν.δ/τος 1032/1971, όπως ισχύουν, και του άρθρου 2 του ν. 1407/82, με τις οποίες παρέχεται, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα σ' αυτές, στις μητέρες στρατιωτικούς των ενόπλων δυνάμεων η ειδική άδεια ανατροφής τέκνου μετ' αποδοχών διαρκείας εννέα (9) μηνών, κατά το συνήθως συμβαίνον, από του τοκετού, ερμηνευόμενες υπό το φως τόσο της συνταγματικά κατοχυρωμένης αρχής της ισότητας των δύο φύλων, όσο και των προαναφερθεισών αρχών του κοινοτικού δικαίου περί της ίσης μεταχειρίσεως μεταξύ ανδρών και γυναικών, αλλά και της εναρμονίσεως μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, πρέπει να θεωρηθεί ότι έχουν εφαρμογή όχι μόνο για την μητέρα στρατιωτικό υπάλληλο (αξιωματικό και υπαξιωματικό), αλλά και για τον πατέρα στρατιωτικό υπάλληλο, ο οποίος δικαιούται επίσης να ζητήσει να του χορηγηθεί η προβλεπομένη από την διάταξη του άρθρου 7 του ν. δ/τος 1032/1971, όπως ισχύει, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα σ΄ αυτή, ειδική άδεια μετ' αποδοχών ίσης διαρκείας (όση δικαιούται και η μητέρα στρατιωτικός) από του τοκετού του τέκνου του, προκειμένου να ασχοληθεί με την ανατροφή του τέκνου αυτού [παράβ. ΔΕΚ 13.11.1990 Marleasing C 106-89, 30.4.1998, Thibault C-136/95, 17.4.1997, ΔΕΗ κατά Εβρενοπούλου C 147-95 13.7.2000, Centrosteel C-456/98, 29.11.2001, Griesmar C 366/99, παράβ. επίσης ΣτΕ Ολομ. 1917-1929/1998 και ΣτΕ 2435/1997, 1379/1998 βλ. ακόμη και ΑΕΔ 3/2001]. Πρβλ. επίσης ΣΕ 1, 2/2006, 120/2007,607/2007. Επειδή, ειδικότερα, από την προπαρατεθείσα διάταξη του άρθρου 7 παρ. 1 του ν. δ/τος 1032/1971, όπως ισχύει, ερμηνευόμενη ενόψει των αρχών της ισότητας, της ίσης μεταχείρισης μεταξύ ανδρών και γυναικών αλλά και της εναρμονίσεως μεταξύ της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών εκάστου των φύλων, συνάγονται τα ακόλουθα : · η δικαιούμενη άδεια ανατροφής τέκνου για τον σύζυγο πατέρα στρατιωτικό αρχίζει από τον τοκετό και διαρκεί επί διάστημα τόσων μηνών, όσοι απαιτούνται για να συμπληρωθεί χρόνος 14 μηνών από τη συμπλήρωση του 4ου μήνα της κυήσεως του τέκνου, ώστε να είναι ακριβώς ίση με την άδεια που δικαιούται η μητέρα στρατιωτικός από τον τοκετό και μετά (περίπου εννέα μήνες από του τοκετού κατά το συνήθως συμβαίνον), · την άδεια τοκετού – ανατροφής τέκνου δικαιούται κατ' αρχήν η μητέρα, εφόσον είναι στρατιωτικός, συνεπώς ο πατέρας στρατιωτικός δικαιούται την ίδια άδεια είτε o εάν η σύζυγος του δεν είναι στρατιωτικός και παράλληλα αυτή δεν δικαιούται ίσης τουλάχιστον αδείας ανατροφής, κατ' εφαρμογή άλλων ειδικών διατάξεων, είτε o εάν η σύζυγος του είναι στρατιωτικός και σε συμφωνία μετ' αυτού, παραιτηθεί του δικού της δικαιώματος ανατροφής τέκνου,· η σχετική αίτηση για την χορήγηση της αδείας αυτής πρέπει να υποβληθεί από τον δικαιούχο πατέρα πριν τον τοκετό, ή και μετά από αυτόν, αλλά το βραδύτερο πριν από τη συμπλήρωση 14 μηνών από τη συμπλήρωση του 4ου μήνα της κυήσεως του τέκνου, · ότι η άδεια αυτή δεν επιτρέπεται να διαρκέσει σε καμιά περίπτωση πέραν των 14 μηνών από τη συμπλήρωση του 4ου μήνα της κυήσεως του τέκνου, και ε) ότι το δικαίωμα για την απόληψη της προαναφερθείσας αδείας είναι αυτοτελές για κάθε τέκνο, είναι επομένως δυνατή η διαδοχική χορήγηση, στον δικαιούχο πατέρα της εν λόγω αδείας, δηλαδή η χορήγηση, μετά την λήξη της αδείας για την ανατροφή του πρώτου τέκνου, νέας αδείας για την ανατροφή του δευτέρου τέκνου του, εφόσον συντρέχουν βεβαίως και οι λοιπές ανωτέρω προϋποθέσεις (εμπρόθεσμη υποβολή της αίτησης, κλπ). Διαβάστε περισσότερα...

Καθημερινότητα οι προκλήσεις


Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΓΕΑ που δεν παρουσιάστηκαν στο ΚΥΣΕΑ, τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά που μπήκαν τον Ιούλιο στο FIR Αθηνών ήταν 50 έναντι 22 πέρυσι.
Υπερδιπλασιάστηκαν οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου σε σχέση με τα προηγούμενα έτη την ίδια περίοδο και παρά τη διεύρυνση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που υπέγραψαν οι δύο χώρες υπό την κηδεμονία των ΗΠΑ.
Τα επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ που αποκαλύπτει σήμερα το «Εθνος» και τα οποία... ξέχασαν να παρουσιάσουν κατά την τελευταία συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ο υπουργός Αμυνας και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αναφέρουν ότι το 1ο δεκαήμερο Ιουλίου σε σχέση με το 2008:
Καθημερινότητα οι προκλήσεις
* Οι σχηματισμοί τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών που μπήκαν απροειδοποίητα στο FIR Αθηνών αυξήθηκαν από οκτώ (8) σε δεκαπέντε (15).
* Οι παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου εκτοξεύτηκαν από τις δεκατέσσερις (14) το 2008 στις εβδομήντα έξι (76) το 2009!
* Τα οπλισμένα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που μπήκαν στο FIR Αθηνών φέτος ήταν διπλάσια σε σχέση με πέρσι. Το 2008 ήταν είκοσι δύο (22) και το 2009 πενήντα (50)!
Από τα παραπάνω επίσημα στοιχεία του ΓΕΑ προκύπτει ότι υπάρχει ποσοτική και ποιοτική αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο που, σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, δεν οφείλεται μόνο στην παραδοσιακή ελληνοτουρκική διένεξη για το επιχειρησιακό καθεστώς του Αιγαίου, αλλά και ως προς τον χειρισμό και τη συνεργασία για την αντιμετώπιση καινούργιων προβλημάτων όπως είναι η λαθρομετανάστευση.
Στοχευμένα
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι η παράνομη δραστηριότητα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας το τελευταίο δεκαήμερο επικεντρώθηκε στο βόρειο σύμπλεγμα της Δωδεκανήσου και ειδικότερα στο «τρίγωνο» Σάμου - Φαρμακονησίου - Αγαθονησίου, όπου ο Ευρωπαίος επίτροπος Ζαν Μπαρό χαρακτήρισε ως μία από τις μεγαλύτερες και πιο επικίνδυνες «πύλες εισόδου» λαθρομεταναστών.
Η Τουρκία όχι μόνο δεν εξέφρασε διάθεση συνεργασίας για την από κοινού αντιμετώπιση του προβλήματος της λαθρομετανάστευσης με Ελλάδα και Ε.Ε., απεναντίας από την ίδια κιόλας στιγμή εκδηλώθηκαν οι πρώτες σπασμωδικές κινήσεις του στρατιωτικού κατεστημένου της Αγκυρας:
* Οι επίγειοι τουρκικοί σταθμοί αεράμυνας (ραντάρ) παρεμποδίζουν το έργο των ευρωπαϊκών πτητικών μέσων αστυνόμευσης καθώς περιπολούν κατά μήκος του Ανατολικού Αιγαίου για τον εντοπισμό λαθρομεταναστών.
* Ενώ ο επίτροπος Μπαρό, αρμόδιος για θέματα λαθρομετανάστευσης, μετέβαινε στη Σάμο και στο Αγαθονήσι, τα τουρκικά μαχητικά πετούσαν στην ίδια περιοχή παραβιάζοντας τον εθνικό εναέριο χώρο της Ελλάδας!
* Τα τουρκικά μαχητικά συνεχίζουν τις χαμηλές πτήσεις (κάτω των 1.500 ποδών) πάνω από το Φαρμακονήσι και το Αγαθονήσι.
* Τα τουρκικά μαχητικά μπαίνουν πλέον απροειδοποίητα μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου, αυξάνοντας δραματικά τον κίνδυνο ατυχήματος λόγω της αυξημένης κίνησης που εμφανίζει το συγκεκριμένο αεροδρόμιο κατά τη θερινή περίοδο.
* Η τουρκική αεροπορική δραστηριότητα εκδηλώνεται καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Τα παραπάνω αποδεικτικά στοιχεία που βρίσκονται στη διάθεση του ΝΑΤΟ προκαλούν την έντονη ανησυχία των ΗΠΑ προειδοποιώντας Αθήνα και Αγκυρα για κίνδυνο θερμού επεισοδίου στο Αιγαίο!
Βέβαια η Ουάσιγκτον κατά την έκδοση της τελευταίας διπλωματικής... ΝΟΤΑΜ αποφεύγει να καταδείξει τον υπεύθυνο για την ένταση στην περιοχή του Ανατολικού Αιγαίου. Μιλάει γενικά και αόριστα για «υπερπτήσεις» , για «δράσεις των αεροποριών» και για «τυχόν τριβές πάσης φύσεως»...
Η νέα διαμορφούμενη κατάσταση στο Αιγαίο και η αύξηση του κινδύνου για αεροπορικό ατύχημα ή εκδήλωση θερμού επεισοδίου αναμένεται να τεθούν στο τραπέζι των συζητήσεων κατά την επίσκεψη της Ντόρας Μπακογιάννη στην Τουρκία στις 18 - 19 Αυγούστου, παρότι η ελληνική πλευρά δεν είναι αισιόδοξη ότι θα υπάρξει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, τουλάχιστον μέσα στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο...
Προβληματισμός
Πάντως, η προειδοποίηση των ΗΠΑ για «θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο» προβληματίζει έντονα την Αθήνα. Στην αρχή της περασμένης βδομάδας η κυβέρνηση άλλαξε τον αρχικό σχεδιασμό για συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ στο Πεντάγωνο.
Τελικά έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με την ελπίδα να μη δημιουργηθεί... πολεμικό κλίμα και υπάρξει παρερμηνεία από την Τουρκία.
Μάταια όμως διότι την ίδια μέρα τα τουρκικά μαχητικά έμπαιναν διαρκώς μέσα στην τερματική περιοχή του αεροδρομίου της Σάμου σημειώνοντας δεκαπέντε παραβιάσεις και θέτοντας σε κίνδυνο τα πολιτικά αεροσκάφη με Ευρωπαίους και Αμερικανούς παραθεριστές που εκείνη την ώρα επιχειρούσαν προσγείωση στο νησί του Πυθαγόρα!
ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΩΝ
Καμπανάκι για τα αεροσκάφη
Με αφορμή το νέο σκηνικό έντασης που διαμορφώνεται στο Αιγαίο εξαιτίας της προκλητικότητας που εκδηλώνει η Τουρκία, η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία κρούει τον κώδωνα του κινδύνου σε συμπολίτευση και αντιπολίτευση υπογραμμίζοντας ότι αυτή την περίοδο διαθέτει τον πιο χαμηλό από ποτέ δείκτη διαθεσιμότητας αεροσκαφών εξαιτίας της έλλειψης ανταλλακτικών.
Ωστόσο, η Διεύθυνση Εξοπλισμών υποστηρίζει ότι στην περίπτωση των ανταλλακτικών δεν θα ισχύσει η λαϊκή παροιμία ότι «ο λύκος στην αναμπαμπούλα χαίρεται» και δεν πρόκειται να συναινέσει στην προμήθεια ενός «κουβά» ανταλλακτικών ύψους 18 εκατομμυρίων, χωρίς να γνωρίζει πού θα χρησιμοποιηθούν και πόσο θα αυξήσουν τη διαθεσιμότητα των αεροσκαφών και για πόσο καιρό.
Σύμφωνα με τη ΓΔΕ, η κάθε προμήθεια ανταλλακτικών θα πρέπει να συνοδεύεται με αιτιολογημένη έκθεση κόστους και δείκτη διαθεσιμότητας, κάτι που όμως καθυστερεί να κάνει η αρμόδια υπηρεσία του ΓΕΑ.
ΔΗΜΟΣ ΒΕΡΥΚΙΟΣ
demos@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ Διαβάστε περισσότερα...

Δευτέρα 13 Ιουλίου 2009

Έκριναν ακατάλληλο για λέκτορα ιστορικό που είχαν τιμήσει δημόσια! Οι ηγεσίες του Πολεμικού Ναυτικού και της Σχολής Δοκίμων


Διαβάστε το παρακάτω δημοσίευμα,μετά σου λένε ότι δεν είναι κομματικοποιημένες οι ΕΔ!
Μεγάλο σκάνδαλο αποτελεί η εκλογή λέκτορα Ναυτικής Ιστορίας στη Σχολή Δοκίμων. Ο Αρχηγός του ΓΕΝ και μαζί μ' αυτόν ο Υπαρχηγός ΓΕΝ υποναύαρχος Νικόλαος Βαζαίος και τρεις ακόμη ανώτατοι αξιωματικοί (διοικητής, υποδιοικητής και διευθυντής εκπαίδευσης) έσπευσαν, προφανώς κατόπιν άνωθεν εντολής, να ευθυγραμμιστούν με το γνωστό σινάφι των πανεπιστημιακών ιστορικών (τύπου Λιακο-Ρεπούσηδων και Σία!). Και εξέλεξαν τον εκλεκτό του σιναφιού, καταψηφίζοντας τον ιστορικό που δίδασκε ήδη το μάθημα – και τον οποίο (κρατηθείτε!) είχαν τιμήσει επανειλημμένα και δημόσια ο Αρχηγός ΓΕΝ, ο Υπαρχηγός και η διοίκηση της σχολής στη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε! Με τιμές, πλακέτες, βράβευση των επιστημονικών έργων του, εισαγωγή των βιβλίων του ως διδακτικών εγχειριδίων της Σχολής Δοκίμων κ.λπ. κ.λπ. Κι όμως, άρκεσαν τα «τηλεφωνήματα» από γνωστό μεγαλοκαθηγητή και ακαδημαϊκό, για να τα «κάνουν γαργάρα» όλα αυτά. Ξαφνικά λοιπόν… ανακάλυψαν ότι ο καθηγητής της σχολής, που αυτοί οι ίδιοι είχαν τιμήσει και βραβεύσει, ήταν… μη συναφής με το γνωστικό αντικείμενο που είχε διδάξει με τόση επιτυχία! Και το έργο του για πέταμα! Αξίζει να αναφερθεί ότι οι πανεπιστημιακοί ήταν «παιδιά» του εν λόγω μεγαλοκαθηγητή, ο οποίος «έσπασε» τα τηλέφωνα για να επιβάλει τον εκλεκτό του. Είναι ο ίδιος που βαρύνεται γιατί, τη δεκαετία του '90 και του 2000, ενώ ήταν πολιτικά κυρίαρχος, παρέδωσε αμαχητί ολόκληρο το Τμήμα Ιστορίας της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών στη γνωστή ομάδα των εθνομηδενιστών (Λιάκων και Σία), οι οποίοι λέγεται ότι «τον κρατάνε» (κυκλοφορεί μια παλιά ιστορία πλαστογραφίας κατά τη μετάκληση του μεγαλοκαθηγητή από τη Θεσσαλονίκη στην Αθήνα, στις αρχές της δεκαετίας του '90). Βέβαια, για την ποιότητα των καθηγητάδων μας, και μάλιστα των ιστορικών τμημάτων, δεν είχαμε καμιά αμφιβολία! Είναι αυτοί που πρωτοστατούν ενεργά στην αποδόμηση της Ελλάδας και του Ελληνισμού, στη διαστρέβλωση της ιστορίας μας, στην αποεθνοποίηση της ελληνικής Παιδείας. Αλλά τέτοια έλλειψη αξιοπρέπειας και αυτοσεβασμού από την ηγεσία του Ναυτικού δεν την περιμέναμε! Ακόμα και από την παρούσα! Ανάγκασαν τη Διοίκηση και τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων να καταψηφίσουν τον υποψήφιο εκείνον που είχαν υπερψηφίσει μόλις πέρυσι, πριν από έναν ακριβώς χρόνο, καταψηφίζοντας τότε (αν είναι δυνατόν!) αυτόν που υπερψήφισαν τώρα! Δηλαδή αυτός που μόλις προ ενός έτους κρίθηκε ακατάλληλος και απορρίφθηκε, αυτός εξελέγη φέτος! Εις βάρος εκείνου που είχε κριθεί κατάλληλος και άξιος πέρυσι! Και ο οποίος τώρα κρίθηκε «μη συναφής»! Ε, τέτοια… κυβίστηση δεν είναι ο έσχατος αυτοεξευτελισμός, κύριε Αρχηγέ, κύριε Υπαρχηγέ και κύριοι ναύαρχοι;
Το Παρόν,12/07/2009 Διαβάστε περισσότερα...

Κυριακή 12 Ιουλίου 2009

Υπονομεύεται η αμυντική ικανότητα των Ενόπλων μας Δυνάμεων


του Σπύρου Σταματόπουλου
Η ανακοίνωση της μείωσης της θητείας από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη, τον ανύπαρκτο και πλέον αδρανή ΥΕΘΑ, όπως σύσσωμος ο τύπος και οι πολιτικοί και στρατιωτικοί αναλυτές υπογράμμισαν δεν είναι παρά ένα προεκλογικό πυροτέχνημα της Ν.Δ., η οποία μετά τα αποτελέσματα των Ευρωεκλογών της 7ης Ιουνίου παραπαίει και αγωνίζεται να σταματήσει την κατρακύλα και την φυγή των ψηφοφόρων της προς τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό.
Αδιάφορη όπως πάντα για τις Ε.Δ. προτίμησε την ρουσφετολογία και την ψηφοθηρία αντί της ειλικρίνειας και της συγνώμης προς τον λαό, καθ' όσον το 2004 είχε τάξει την 6μηνη θητεία, γεγονός ο οποίο ήταν και είναι καταστροφικό για τις Ε.Δ. Η θητεία για τους Έλληνες (άρρενες) είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής των, αποτελεί δε συνταγματική υποχρέωση και παραμένει 24μηνος, με υπουργική δε απόφαση περιορίζεται ή αυξάνεται η χρονική διάρκεια της θητείας των κληρωτών.
Φυσικά τις τελευταίες δεκαετίες έχει γίνει “μόδα” να υφίστανται πολιτικοί, οι οποίοι δεν έχουν υπηρετήσει, εκτός των λοιπών δημοσιογράφων, καλλιτεχνών κ.ά. Η μη υπηρέτηση στις Ε.Δ. έπαψε να αποτελεί όνειδος για κάποιον. Η “απατρία” προωθείται και καλλιεργείται σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα κυρίως στην νεολαία μας, γεγονός το οποίο μελλοντικά μπορεί να αποβεί μοιραίο για το Έθνος.
Την ήδη υποβαθμισμένη εκπαίδευση των κληρωτών του 12μήνου και τις τεράστιες ελλείψεις των Μονάδων του Στρατού Ξηράς έρχεται σήμερα να διαδεχθεί η 9μηνος θητεία, η οποία αμφίβολο αν θα αποδώσει κάποιες ψήφους στην Ν.Δ. Το γεγονός ότι κάποιων χιλιάδων στρατιωτών, οι οποίοι υπηρετούν σήμερα, η εκπαίδευση είχε προγραμματισθεί να ολοκληρωθεί εντός 12 μηνών και τώρα απολύονται νωρίτερα δίχως την ολοκλήρωση της, δεν απασχόλησε κανέναν; Ο Αρχηγός του ΓΕΣ τι έχει να πει επ' αυτού; Υπάρχουν μελέτες και προτάσεις των Αρχηγείων, οι οποίες να συμφωνούν ή προτείνουν την μείωση της θητείας;
Η υπουργοποίηση του πρώην Α/ΓΕΕΘΑ τους έχει θολώσει το μυαλό και ονειρεύονται όλοι έδρανα Βουλής; Αφού άβουλοι υπήρξαν όλοι τους.
Δεν επηρεάζει την μαχητική ισχύ των Ε.Δ., υποστήριξε ο Α/ΓΕΕΘΑ κος. Γράψας, ο ίδιος που έβαλε την υπογραφή του για την πώληση της Γενικής Τράπεζας, συνυπεύθυνος για την τραγική οικονομική κατάσταση του ΜΤΣ σήμερα. Φαίνεται ότι ο αξιωματικός έπαψε να είναι αξίωμα και να ασκεί λειτούργημα, έγινε επάγγελμα και εκτελεί κομματικές εντολές. Διαφορετικά θα βλέπαμε κάποια παραίτηση. Για την μείωση των δαπανών, την τοποθέτηση Τούρκου Στρατηγού στο Στρατηγείο της Λάρισας κ. Α/ΓΕΕΘΑ συμφωνείτε;

Έπαψε να ισχύει το casus belli, σταμάτησαν οι παραβιάσεις-παραβάσεις του εναέριου χώρου στο Αιγαίο; Έπαψε πλέον να υφίσταται ο εξ' Ανατολών κίνδυνος; Δεν υπονομεύεται η αμυντική ικανότητα και η ισχύς των Ε.Δ; Δίχως να αναπληρωθεί το προσωπικό το οποίο μειώνετε με την πρόσληψη μονίμων δεν τίθεται σε κίνδυνο η άμυνα της χώρας; Η Τουρκία πλησιάζει το εκατομμύριο σε ενεργό στρατό, ξέχωρα οι εξοπλισμοί στους οποίους προχωρά, όπως πρόσφατα πληροφορηθήκαμε για τα γεφυροφόρα άρματα. Οι ελλείψεις στις μονάδες είναι δραματικές και διάχυτη η ανησυχία στα στελέχη των ΕΔ. Δίχως ισχυρές Ένοπλες Δυνάμεις πως θα αντισταθούμε στις πιέσεις, στις προκλήσεις και τις βλέψεις της γείτονος χώρας; Ή μήπως αυτό είναι το επιδιωκόμενο;
Οι πολιτικοί ουδέποτε απέδειξαν ότι ενεργούν από πατριωτικά αισθήματα και κίνητρα, το αντίθετο θα έλεγα. Εμείς ως Στρατιώτες ορκισμένοι στη σημαία ως πότε θα υποκύπτουμε και θα δινόμαστε ολοκληρωτικά; ΕΝΑΣ πότε θα πει ΟΧΙ στα προεκλογικά τερτίπια των κομμάτων, θα φύγει με αξιοπρέπεια ανακουφίζοντας και δίνοντας ελπίδα σε όλους εμάς τους υπολοίπους;
Σπύρος Σταματόπουλος
Συνταγματάρχης (ΠΖ) ε.α. Διαβάστε περισσότερα...

Σάββατο 11 Ιουλίου 2009

Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης...


Του Σάββα Καλεντερίδη.
Την ημέρα που επισκέπτεται την Ελλάδα ο αρχηγός του στρατού ξηράς της Τουρκίας Ισίκ Κοσανέρ, ο οποίος, σημειωτέον, είναι ο επικεφαλής των δυνάμεων κατοχής στην Κύπρο και μέχρι πρότινος ήταν αρχηγός της στρατοχωροφυλακής, η οποία συντονίζει το ...έργο της συστηματικής διακίνησης λαθρομεταναστών στη χώρα μας, ανακαλύφθηκε στην πόλη Βαν ομαδικός τάφος, ο οποίος κατά πάσα πιθανότητα ανήκει σε άτομα που έχασαν τη ζωή τους το 1915, όταν οι Τούρκοι διέπραξαν τη Γενοκτονία των Αρμενίων. Η επίσκεψη του τούρκου στρατηγού γίνεται στα πλαίσια των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που εμπνεύστηκαν τα πιο ανιστόρητα και άθλια μιαλά από πλευράς της Ελλάδος, και σε ανταπόδοση επίσκεψης του Έλληνα αρχηγού ΓΕΣ στην Άγκυρα, η οποία διανθίστηκε με την "απαραίτητη" για το κύρος της Τουρκικής Δημοκρατίας επίσκεψη και κατάθεση στεφάνου στο μαυσωλείο του σφαγέα των ελλήνων, Μουσταφά Κεμάλ.Μια μέρα πριν την επίσκεψη του τούρκου στρατηγού στην Ελλάδα, 16 τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παρεβίασαν τον εθνικό εναέριο χώρο μας, ενώ φυσικά συνεχίζεται η κατοχή της Κύπρου και ενώ είναι εν ισχύ το casus belli εναντίον της χώρας μας.
Να σημειωθεί, πάντως, ότι ενώ ο έλληνας στρατηγός αποτίει φόρο τιμής στο σφαγέα του ελληνισμού, ο τούρκος στρατηγός ζήτησε να επισκεφθεί το τουρκικό στρατιωτικό νεκροταφείο στου Ρέντη, για να αποτίσει φόρο τιμής στους τούρκους νεκρούς που πέθαναν για το σουλτάνο, πολεμώντας σε μια χώρα που είχαν σκλαβωμένη επί αιώνες. Αν σε όλη αυτή την ιστορία βρίσκει κανείς λογική και πολιτική σκοπιμότητα που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ελλάδος, ας μας το πει και μας, να το μάθουμε και να το αναρτήσουμε στο ιστολόγιό μας. Εμείς πάντως, προς το παρόν αναρτούμε τα οστά του ομαδικού τάφου, για να αναδείξουμε το πραγματικό πρόσωπο της Τουρκίας, που συνεχίζει να ασκεί ακριβώς τις ίδιες πολιτικές, ακόμα και μέσα από τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, που ανοήτως υιοθετήσαμε και εφαρμόζουμε τόσα χρόνια, εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
S T R A T E G Y - G E O P O L I T I C S Διαβάστε περισσότερα...

Με τη βούλα ΚΥΣΕΑ ο Τούρκος διοικητής στη Λάρισα



Με την έγκριση της ελληνικής κυβέρνησης έρχεται το 2013 Τούρκος διοικητής στο ΝΑΤΟϊκό Στρατηγείο της Λάρισας, αφού χτες το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε τους μέχρι τώρα χειρισμούς του υπουργείου Αμυνας σχετικά με τις συζητήσεις που γίνονται εντός της συμμαχίας για τη νέα δομή του ΝΑΤΟ.

Βέβαια ο Β. Μεϊμαράκης διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις έσπευσε να υποστηρίξει ότι: «Ο διοικητής του Στρατηγείου του ΝΑΤΟ, όποιος και εάν είναι, δεν θα έχει αρμοδιότητα στον εθνικό εναέριο χώρο. Αυτό καταγράφεται ρητά στα κείμενα της νέας δομής του ΝΑΤΟ. Κατά συνέπεια, για οτιδήποτε συμβαίνει στον ελληνικό εναέριο χώρο, την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχει το Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας».

Ωστόσο, οι ειδικοί-επιτελείς της Πολεμικής Αεροπορίας, που επί δεκαετίες έχουν αφιερώσει το μεγαλύτερο μέρος της καριέρας τους στα περίπλοκα ΝΑΤΟϊκά θέματα, εκφράζουν ζωηρές επιφυλάξεις για τη σιγουριά και την αισιοδοξία του υπουργού Αμυνας.

Αφού υπογραμμίζουν ότι τα προβλήματα που αφορούν τη Διοίκηση και τον έλεγχο των αεροπορικών δυνάμεων από τον διοικητή του CAOC είναι περίπλοκα, θέτουν καίρια ερωτήματα τα οποία και παραμένουν αναπάντητα:

* Ποιος είναι ο εθνικός εναέριος χώρος; Ποιος τον ορίζει; Είναι τα 6 ναυτικά μίλια που υποστηρίζει η Τουρκία ή τα 10 ναυτικά μίλια εντός των οποίων η Ελλάδα έχει και κυριαρχικά δικαιώματα και αρμοδιότητες εναέριας αστυνόμευσης με βάση τον νόμο του 1931;
* Τι θα γίνεται εντός του FIR Αθηνών όπου η ΥΠΑ είναι αρμόδια αρχή για τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας και η Πολεμική Αεροπορία για την προστασία του και την εκτέλεση αναγνώρισης ή αναχαίτισης όπου και όταν απαιτείται;
* Στον διεθνή εναέριο χώρο του FIR Αθηνών ποιος θα ασκεί έλεγχο; Η ΥΠΑ, το CAOC ή το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου Τακτικής Αεροπορίας;
* n Ποια κριτήρια διευκρίνησης αεροσκαφών θα ισχύουν για τα αεροσκάφη που πετούν στο Αιγαίο χωρίς σχέδια πτήσης;
* Γιατί τα συναρμόδια υπουργεία Εξωτερικών και Αμυνας δεν απαίτησαν να ισχύσει για τη διοίκηση του CAOC 4 (Στρατηγείο Λάρισας) ό,τι ίσχυσε και για τα υπόλοιπα CAOC της Γερμανίας της Δανίας και της Ιταλίας όπου ο διοικητής προέρχεται από τις χώρες που τα φιλοξενούν;
* Ποιες θα είναι οι περιοχές εναέριας αστυνόμευσης; Θα είναι τα FIR των χωρών-μελών, όπως ισχύει στον βόρειο τομέα (Αγγλία, Δανία, Γερμανία) ή όχι;
* Ποιες θα είναι οι περιοχές παραγωγής ιχνών από τα συμμαχικά ραντάρ στο FIR Αθηνών και στην περιοχή του Αιγαίου;
* Η ανταλλαγή ιχνών εντός του FIR Αθηνών θα γίνεται στον 25ο Μεσημβρινό που απαιτεί η Τουρκία από το 1974 ή θα γίνεται στο όριο του FIR Αθηνών όπως πράττει η Ελλάδα;
* Στη διάρκεια κρίσεων ή πραγματικών καταστάσεων ο εθνικός διοικητής του ΑΤΑ (Αρχηγείο Τακτικής Αεροπορίας) θα έχει έλεγχο στον εναέριο χώρο των νησιών του Αιγαίου (Λήμνος, Σαμοθράκη, Χίος, Αγιος Ευστράτιος) ή θα είναι αρμοδιότητας του Τούρκου διοικητή του CAOC - 4, διότι το ΝΑΤΟ υιοθετώντας τις τουρκικές θέσεις τα θεωρεί αποστρατικοποιημένα;
* Ποιος θα έχει την αρμοδιότητα της έρευνας και διάσωσης; Ο διοικητής του Κέντρου Συντονισμού Ερευνας και Διάσωσης του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας ή ο διοικητής του CAOC - 4 της Λάρισας;
InfognomonPolitics‏ Διαβάστε περισσότερα...

Τρίτη 7 Ιουλίου 2009

FYROM προπαγάνδα συνέχεια...


Αλυτρωτικός Χάρτης σε επίσημο βίντεο του Σκοπιανού Υπουργείου Εθνικής Αμύνης δείχνει καθαρά...... τις αληθινές βλέψεις των Σκοπιανών και οι οποίες απορρέονται με βάση του Συνταγμά τους. Έτσι στο σαιτ του Σκοπιανού ΥΠΕΘΑ υπάρχει σελίδα που δείχνει δραστηριότητες του Σκοπιανού Στρατού..... Διαβάστε περισσότερα...