Κυριακή 5 Ιουλίου 2009

Νέες προκλήσεις από την Αγκυρα πέριξ των Ιμίων


Στην προσπάθεια διαμόρφωσης τετελεσμένων στο Αιγαίο, η Αγκυρα δεν παραλείπει να καλλιεργεί συστηματικά τις αμφισβητήσεις που έχει προβάλλει κατά το παρελθόν. Ετσι, τα Ιμια επανήλθαν στο προσκήνιο χθες, μέσα από ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, η οποία ανέφερε: «Στην περιοχή των Ιμίων, χθες, από τις 11.00 έως τις 14.00, δύο σκάφη του ελληνικού Λιμενικού Σώματος παραβίασαν τα τουρκικά χωρικά ύδατα». Σύμφωνα με πηγές του Λιμενικού, η ανακοίνωση του τουρκικού Γενικού Επιτελείου ήρθε ως αποτέλεσμα ενός παρολίγον «θερμού» σκηνικού, που εξελίχθηκε το πρωί της Τετάρτης.

Τούρκος κολυμβητής, μεταφέροντας δύο τουρκικές σημαίες, επιχείρησε να προσεγγίσει τα Ιμια, προφανώς για να υψώσει εκεί τις σημαίες. Τα σκάφη του Λιμενικού, πραγματοποιώντας ελιγμούς, τον ανάγκασαν να επιστρέψει στα τουρκικά παράλια. Από κοντινή απόσταση παρακολουθούσαν δύο σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής.

Από το Λιμενικό αναφέρουν ότι δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων. Πηγές τόσο του υπουργείου Εξωτερικών, όσο και του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, εντάσσουν την ανακοίνωση του τουρκικού Επιτελείου στην τακτική «γκρίζων ζωνών» της Αγκυρας.

Πάντως, η Ελλάδα αναμένεται να ενισχύσει την επιχειρησιακή της δυνατότητα στο Αιγαίο, μετά την απόφαση του ΚΥΣΕΑ για αγορά 15 ελικοπτέρων έρευνας - διάσωσης, Super Puma. Η απόφαση ελήφθη διά περιφοράς στις 25 Ιουνίου και δεν ανακοινώθηκε επίσημα. Αφορά την έναρξη διαπραγματεύσεων με τη γαλλική κυβέρνηση για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας. Υπολογίζεται ότι το κόστος αγοράς θα υπερβεί τα 400 εκατ. ευρώ. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε και η μη ανακοίνωση της απόφασης προκάλεσαν την κατάθεση ερώτησης από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, με επικεφαλής την κ. Βάσω Παπανδρέου, καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αδιαφανείς διαδικασίες και επιβάρυνση του δημοσιονομικού ελλείμματος τη στιγμή που επισήμως είχε εξαγγελθεί μείωση των εξοπλιστικών προγραμμάτων.

Να σημειωθεί ότι το περιστατικό στα Ιμια έλαβε χώρα ενώ στην Αθήνα βρίσκεται για επίσκεψη ο Τούρκος αρχηγός ΓΕΑ, στρατηγός Ισίκ Κοσανέρ, που χθες συναντήθηκε με τον αρχηγό ΓΕΑ αντιστράτηγο Δημήτρη Βούλγαρη και τον υφυπουργό Αμυνας κ. Κ. Τασούλα
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΩΡΑΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: