Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009

Οι Ελβετοί αποφασίζουν για τους μιναρέδες



Στο δημοψήφισμα της Κυριακής θα κριθεί αν εγκριθεί η συνταγματική απαγόρευση της ανέγερσής τους
ΤΟΥ CΗΑRLΕS BRΕΜΝΕR

Αφότου κράτησαν τους εισβολείς μακριά επί δύο αιώνες, οι Ελβετοί είναι έτοιμοι να ψηφίσουν για αυτό που πολλοί θεωρούν «εσωτερικό» εχθρό: την αυξανόμενη κοινότητα των μουσουλμάνων. Αύριο Κυριακή το ήρεμο και πάμπλουτο ορεινό κράτος στην καρδιά της Ευρώπης θα αποφασίσει με δημοψήφι- σμα για το αν θα εγκρίνει τη συνταγματική απαγόρευση για την ανέγερση μιναρέδων δίπλα στα τζαμιά.
Το ζήτημα προέκυψε όταν ο Μουταλίπ Καρααντεμί, ηγετικό στέλεχος της μουσουλμανικής κοινότητας του Λάνγκενταλ, κοντά στη Βέρνη, πρότεινε την κατασκευή ενός σχετικά μικρού μιναρέ για το τοπικό τέμενος. Θα ήταν ο πέμπτος μιναρές στην Ελβετία. Ο δήμαρχος συμφώνησε, αλλά βρήκε αντίσταση από εκείνους οι οποίοι θέλουν να σταματήσουν αυτό που θεωρούν εισβολή του πολιτικού Ισλάμ στην παλαιότερη αντιπροσωπευτική δημοκρατία του πλανήτη. « Μας θεωρούν ζώα, ενώ είμαστε φυσιολογικοί άνθρωποι όπως εκείνοι. Δεν αποτελούμε απειλή για κανέναν. Μας λένε ισλαμιστές και τρομοκράτες », καταγγέλλει ο αλβανικής καταγωγής κ. Καρααντεμί, ο οποίος εγκαταστάθηκε στην Ελβετία πριν από 27 χρόνια.
Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση, οι χριστιανικές εκκλησίες και ο επιχειρηματικός κόσμος αντιδρούν σθεναρά στην απαγόρευση, φοβούμενοι ότι το ελβετικό πνεύμα ανεξιθρησκίας αμαυρώνεται από το ακροδεξιό και ξενοφοβικό Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα (SVΡ), το οποίο έχει σημειώσει σημαντική άνοδο.
Ο μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ελβετία έχει αυξηθεί σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες, υπερβαίνοντας σήμερα τους 400.00 ανθρώπους (4% του συνολικού πληθυσμού). Υπάρχουν περίπου 150 τεμένη και χώροι προσευχής. Η κυβέρνηση προσπαθεί να αντικρούσει τη μισαλλόδοξη προπαγάνδα του SVΡ, καθώς τις τελευταίες εβδομάδες έχουν αυξηθεί οι επιθέσεις και οι βανδαλισμοί εναντίον τζαμιών στη Γενεύη. Σε πρόσφατο διάγγελμά του, ο πρόεδρος της Ελβετίας Χαντς Ρούντολφ Μερτς τόνισε ότι « οι μουσουλμάνοι θα πρέπει να μπορούν να εξασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να έχουν πρόσβαση σε μιναρέδες στην Ελβετία». Αλλά συμπλήρωσε με νόημα: «Εδώ, όμως, δεν θα ηχήσει ποτέ η φωνή του μουεζίνη ».
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: