Κυριακή 29 Νοεμβρίου 2009

Όχι στην ανέγερση τζαμιών στη χώρα τους ψήφισαν οι Ελβετοί



Η ελβετική (γαλλόφωνη) τηλεόραση ανακοίνωσε νωρίς το βράδυ τα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος για την έγκριση, ή μη, ανέγερσης νέων μιναρέδων (στα τζαμιά) στη χώρα, σύμφωνα με τα οποία αποτελέσματα οι ψηφοφόροι εγκρίνουν τη (στηριζόμενη από το Ελβετικό Λαϊκό Κόμμα) πρόταση, για την απαγόρευση ανέγερσης νέων μιναρέδων στη χώρα.
Το "όχι" πλειοψηφεί στα 22 από τα 26 καντόνια της Ελβετίας με ποσοστό 57,5% ανέφερε γύρω στις 20.30 ώρα Ελλάδας η κρατική τηλεόραση της Ελβετίας.
Υπενθυμίζεται ότι τόσο η ελβετική κυβέρνηση, όσο και το κοινοβούλιο, απέρριψαν την πρωτοβουλία με το αιτιολογικό ότι "παραβιάζει το Ελβετικό σύνταγμα, τη θρησκευτική ελευθερία και την παραδοσιακή ανεκτικότητα που χαρακτηρίζει τη χώρα". Παρέπεμψαν το θέμα σε δημοψήφισμα, μία συνήθη διαδικασία για την Ελβετία.
Σχόλια και αντιδράσεις.
Η επιτροπή ανθρωπίνων δικαιωμάτων των Ηνωμένων Εθνών εξέφρασε "τις ανησυχίες της" για τα αποτελέσματα του σημερινού δημοψηφίσματος.
Επίσης, οι Επίσκοποι της Ελβετίας με ανακοίνωση που εξέδωσαν λίγο αγότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα τόνισε ότι, "οι επίσκοποι δεν είναι ικανοποιημένοι από το ότι δεν θα μπορούν να κατασκευάζονται νέοι μιναρέδες (στην Ελβετία) (...)χαρακτηρίζοντας αυτήν την απαγόρευση "σκληρό πλήγμα για τις θρησκευτικές ελευθερίες και την ενσωμάτωση" στην ελβετική κοινωνία των μουσουλμάνων.
Στην Ελβετία υπάρχουν σήμερα μεταξύ 130-160 μουσουλμανικών πολιτιστικών κέντρων και κέντρων προσευχής για τους μουσουλμάνους από τα οποία, όμως, τα τέσσερα --μόνον--είναι τζαμιά με μιναρέ.
"Φοβούνται οι άνθρωποι όσους έρχονται από μακρυά, αυτούς που δεν καταλαβαίνουν καλά"(...)"κάνουν σκληρή προπαγάνδα σε βάρος τους"(...)"οπότε οι μετανάστες κλείνονται στους εαυτούς τους", αναφέρθηκε στο ανακοινωθέν της γενικής γραμματείας των ελβετών Επισκόπων.
Στο Παρίσι, η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου" Μαρίνα Λεπέν, εξέφρασε την ικανοποίησή της για την απαγόρευση με δημοψήφισμα να γίνονται στην Ελβετία νέοι μιναρέδες, τόνισε δε "επιτέλους, οι ελίτ δεν πρέπει να αρνούνται τους φόβους και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών λαών".
"Διέψευσαν τις δημοσκοπήσεις οι Ελβετοί, αρνούμενοι να κατασκευαστούν στη χώρα τους μιναρέδες" τόνισε η αντιπρόεδρος του "Εθνικού Μετώπου".
Σύμφωνα με τελευταίες δημοσκοπήσεις, το "ναί", δηλαδή η έγκριση των νέων μιναρέδων, θα πλειοψηφούσε σήμερα με ποσοστό κυμαινόμενο κοντά στο 53% .
Η ελβετική κυβέρνηση --σε μία πρώτη αντίδρασή της-- προέβλεψε ότι μετά από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για τους μιναρέδες, "θα δυσχερανθούν κι ο ελβετικός τουρισμός κι οι ελβετικές εξαγωγές".

Δεν υπάρχουν σχόλια: