Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2009

Τετ α τετ Χριστόφια με Μπαν Κι-Μουν





Οι εξελίξεις στο πλαίσιο των απευθείας διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού ήταν στο επίκεντρο συνάντησης διάρκειας μισής ώρας που είχε ο Πρόεδρος Χριστόφιας με τον γ.γ. του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, στο περιθώριο των εργασιών της συνόδου κορυφής των αρχηγών κυβερνήσεων της Κοινοπολιτείας,
Οπως ανακοινώθηκε στη Λευκωσία, ο Κύπριος Πρόεδρος ενημερώνοντας τον γ.γ. για τις εξελίξεις στις απευθείας διαπραγματεύσεις τού ανέφερε ότι η πρόοδος που επιτεύχθηκε μέχρι σήμερα δεν είναι η αναμενόμενη εξαιτίας αξιώσεων της τουρκοκυπριακής πλευράς, οι οποίες δεν είναι συμβατές με τη συμφωνηθείσα βάση μεταξύ των δύο πλευρών για λύση του Κυπριακού, καθώς και με τα ψηφίσματα και τις αρχές του ΟΗΕ, τις αρχές και αξίες της ΕΕ.
Επισημαίνεται περαιτέρω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας επαναβεβαίωσε τη δέσμευσή του για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή περιγράφεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, και υπογράμμισε ότι η λύση πρέπει να στηρίζεται στις βασικές αρχές του διεθνούς δικαίου και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο.
Αλληλεγγύη
Στο μεταξύ, σε ομιλία του που περιλαμβάνεται στη συνάντηση των αρχηγών των χωρών της Κοινοπολιτείας ο Πρόεδρος Χριστόφιας ανέφερε ότι θεωρεί δεδομένη την αλληλεγγύη της Κοινοπολιτείας στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού. Υπέδειξε ότι η λύση θα πρέπει να οδηγεί στην αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών του κυπριακού λαού, θα καταργήσει την ντε φάκτο διαίρεση και θα επανενώσει την επικράτεια, τον λαό, τους θεσμούς και την οικονομία της Κύπρου.
Στο μεταξύ, στην Αγκυρα σπεύδει για ακόμη μία φορά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για διαβουλεύσεις, υπό το φως και των επικείμενων εξελίξεων στα Ευρωτουρκικά, που επηρεάζουν τα τεκταινόμενα στις συνομιλίες για το Κυπριακό.
ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΥ,ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: