Πέμπτη 12 Νοεμβρίου 2009

«Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Γερμανία,ζήτω η γαλλογερμανική φιλία»


Το βαθύ μίσος που χώρισε επί αιώνες Γάλλους και Γερμανούς ανήκει στο παρελθόν. Ο πρόεδρος Σαρκοζί και η καγκελάριος Μέρκελ κατέθεσαν χθες από κοινού στεφάνι στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Παρίσι. Συμβολικά συνοδεύονται από δύο παιδιά, ένα από κάθε χώρα (RΕUΤΕRS/ΕRΙC FΕFΕRΒΕRG)

ΠΑΡΙΣΙ «Ζήτω η Γαλλία, ζήτω η Γερμανία,ζήτω η γαλλογερμανική φιλία». Με τη φράση αυτή, ειπωμένη στα γαλλικά, η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκλεισε τη σύντομη ομιλία της μπροστά στην Αψίδα του Θριάμβου στο Παρίσι κατά τον χθεσινό εορτασμό της επετείου λήξης του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Λόγια ιστορικά, αφού για πρώτη φορά η Γερμανία συμμετείχε επισήμως σε γαλλική εορτή για την ανακωχή που υπεγράφη στις 11.00 το πρωί την ενδέκατη ημέρα του ενδέκατου μήνα του έτους 1918. Εκείνη η ημέρα του Νοεμβρίου σήμανε το τέλος ενός πολέμου που στοίχισε τη ζωή τουλάχιστον 20 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Η καγκελάριος Μέρκελ και ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί άναψαν από κοινού τη φλόγα κάτω από την Αψίδα του Θριάμβου στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. «Ως γερμανίδα καγκελάριος» είπε η κυρία Μέρκελ «έχω πλήρη συνείδηση της σημασίας που έχει αυτή η χειρονομία.Είμαστε εδώ μαζί σήμεραγια να εορτάσουμε την ιστορία που μας ενώνει, Γάλλους και Γερμανούς, εδώ και αιώνες». Ιστορία από την οποία δεν έλειψε το θανάσιμο μίσος ανάμεσα στους δύο λαούς. Οι καιροί όμως έχουν αλλάξει. Πλαισιωμένοι οι δύο ηγέτες από στρατιώτες της γαλλογερμανικής μεραρχίας, έδωσαν μια νέα, «δυνατή» εικόνα της γαλλογερμανικής φιλίας, γεγονός που επεσήμανε και η καγκελάριος λέγοντας: «Σήμεραοι γάλλοι και οι γερμανοί στρατιώτες είναι εδώ και ενωμένοι τιμούν τη μνήμη αυτών που έπεσαν στα πεδία μάχης. Ο εορτασμός αυτός με έχει συγκινήσει βαθιά».Ο πρόεδρος Σαρκοζί δήλωσε ότι η γαλλογερμανική φιλία «είναι ένας θησαυρός».

Το «παύσατε πυρ» του 1918 εορτάστηκε και στις υπόλοιπες χώρες που συμμετείχαν στον πόλεμο. Η βασίλισσα της Αγγλίας Ελισάβετ κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο αβαείο του Γουεστμίνστερ, ενώ και στο Βέλγιο, όπου είχαν δοθεί οι πιο λυσσώδεις μάχες χαρακωμάτων, ο βασιλιάς Αλβέρτος παρέστη σε ανάλογη τελετή στις Βρυξέλλες. Δεν παρέστη στις τελετές μνήμης ο τελευταίος επιζών βρετανός βετεράνος, ο Κλοντ Τσούλες: είναι 108 ετών, ασθενής και ζει στην Αυστραλία.

Τη λεγόμενη Ημέρα των Βετεράνων στις ΗΠΑ τίμησε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, πέρα από την τυπική κατάθεση στεφάνου, με μια συμβολική χειρονομία: επισκέφθηκε με τη σύζυγό του Μισέλ το εθνικό νεκροταφείο του Αρλινγκτον, ειδικά τον τομέα όπου βρίσκονται τα μνήματα των στρατιωτών που σκοτώθηκαν στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν.
ΒΗΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: