Τρίτη 1 Δεκεμβρίου 2009

Οι Βρετανοί δεν εγκαταλείπουν τις βάσεις τους στην Κύπρο

Πίτερ Μίλετ


Εκτίμηση της κυπριακής κυβέρνησης είναι ότι δεν υπάρχει πρόθεση από τη Βρετανία να εγκαταλείψει τις βάσεις της στην Κύπρο, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου.
Ο εκπρόσωπος σχολίαζε πληροφορίες ότι οι Βρετανοί μειώνουν δραστικά το προσωπικό των δύο βάσεών τους στην Κύπρο και ιδιαίτερα της βάσης Δεκελείας, που αποτελεί χώρο διαμονής στρατιωτών δυνάμεως ενός συντάγματος και των οικογενειών τους.
Ο Βρετανός ύπατος αρμοστής Πίτερ Μίλετ, δήλωσε χθες ότι η μείωση του προσωπικού των βάσεων γίνεται για οικονομικούς και μόνο λόγους.
Ο κ. Στεφάνου δήλωσε ότι η κατάργηση των βάσεων είναι θέμα αρχής για την κυβέρνηση αλλά δεν προτίθεται να εγείρει τώρα τέτοιο θέμα, λόγω της προσπάθειας που γίνεται για επίλυση του Kυπριακού.
"Θέλουμε να επιλυθεί πρώτα το Kυπριακό και τη Βρετανία να βοηθήσει και να εργασθεί προς την ορθή κατεύθυνση. Μετά τη λύση και αφού επουλωθούν οι πληγές θα εγείρουμε το θέμα", είπε ο εκπρόσωπος.
Εξ άλλου, αναφερόμενος στο θέμα των εγγυήσεων o κ. Στεφάνου είπε ότι η Κύπρος, ως κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν τις χρειάζεται. Είπε επίσης ότι αν η Βρετανία ακολουθήσει το παράδειγμα της Ελλάδας και εγκαταλείψει και αυτή τις εγγυήσεις της, το γεγονός αυτό θα αποτελέσει πρόσθετη πίεση στην Τουρκία, η οποία επιμένει στη διατήρηση των εγγυήσεων του 1960.

Δεν υπάρχουν σχόλια: