Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Ο ΡΑΓΙΑΔΙΣΜΟΣ





ΑΠ. ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
Πολλοί ευθύνονται για τη θολή εικόνα της ελληνικής οικονομίας και πρωτίστως η κυβέρνηση που χειρίζεται το θέμα και στο διεθνές επίπεδο. Η κυβέρνηση και ο ίδιος ο πρωθυπουργός μιλάνε πολύ και πράττουν ελάχιστα. Αναφέρονται κάθε τόσο στο πλαίσιο των μέτρων, στους σκοπούς (ή στις ευχές) τους, αλλά τα συγκεκριμένα μέτρα παραπέμπονται διαρκώς στο μέλλον. Κοινός παρονομαστής πάντως είναι ότι υπεύθυνος για την κατάντια της ελληνικής οικονομίας είναι ο κόσμος, ο λαός, εμείς. Και φυσικά η προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ. Όπως ακριβώς φταίχτης ήταν το ΠΑΣΟΚ πριν από αυτήν. Τα ίδια και τα ίδια σε συνεχή επανάληψη. Φταίμε, λένε, επειδή είμαστε ψεύτες και διεφθαρμένοι. Αυτό βροντοφωνάζουν από όλες τις μεριές τα ελληνικά ΜΜΕ υιοθετώντας άκριτα, με νοοτροπία ραγιά, όσα υβριστικά γράφουν για μας οι ξένες εφημερίδες και τηλεοράσεις και όσα εκτοξεύουν οι ξένοι επίσημοι.
Είναι τόσο απλά τα πράγματα; Λένε την αλήθεια οι ξένοι ή μήπως παρουσιάζουν την κατάσταση όπως τους αρέσει; Επί δυο βδομάδες τουλάχιστον δεχθήκαμε βομβαρδισμό από οργίλες δηλώσεις των Βρυξελλών, της Κομισιόν, των ευρωπαίων ηγετών. Το τρίπτυχο των κατηγοριών ήταν σαφές: Λέτε ψέματα, πτωχεύσατε, πάρτε (σκληρά) μέτρα. Ξαφνικά, όμως, μέσα σε δυο 24ωρα (και όχι περισσότερα) ο Σαρκοζί, η Μέρκελ (που θεωρείται σοβαρή), ο Τρισέ, κλπ, κλπ, τα γύρισαν και άρχισαν να λένε ότι δεν υπάρχει θέμα πτώχευσης για την Ελλάδα, ότι μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα μόνοι μας. Σχεδόν όλα καλά. Γιατί άλλαξαν ξαφνικά γνώμη; Η κοινή λογική υπαγορεύει ότι:
1) Απόσπασαν (κρυφή) δέσμευση της κυβέρνησης ότι θα πάρει, έστω σταδιακά, τα μέτρα που ζητούν οι Βρυξέλλες από την εποχή Σημίτη και καμία κυβέρνηση ως τώρα δεν τολμά να εφαρμόσει. Πχ ασφαλιστικό, συντάξιμα χρόνια, μείωση εισοδημάτων κλπ.
2) Εξασφάλισαν ότι η Ελλάδα δεν θα είναι «αδιάλλακτη» σε θέματα όπως της Τουρκίας ή το Κυπριακό που ενοχλούν τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και τις ΗΠΑ.
3) Πήραν ρητές υποσχέσεις για προμήθειες αμυντικού και άλλου υλικού που ενδιαφέρει Γάλλους και Γερμανούς, πχ το γιουροφάϊτερ, φρεγάτες, κλπ.
Τίποτα από αυτά δεν αποδεικνύεται αλλά όσα ήδη «τρέχουν» και όσα ήδη ψιθυρίζονται (πχ για το γιουροφάϊτερ) αιτιολογούν επαρκώς τη θεαματική αλλαγή των ευρωπαίων. Συμπέρασμα: Η ελληνική οικονομία δεν ήταν ποτέ τόσο άσχημα όσο μας έλεγαν. Ψεύτες δεν είμαστε μόνο εμείς. Αυτοί, όμως, είναι και εκβιαστές.
ΥΓ. Η Μέρκελ δήλωσε ότι και άλλες χώρες θα έχουν δυσκολίες και θα πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Περάστε αργότερα. Απουσιάζουμε.
Ελεύθερος, Παρασκευή 18-12-09

Δεν υπάρχουν σχόλια: