Η ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ φαίνεται να αποτελεί τη βασική - και τελευταία- γραμμή άμυνας του «βαθέος κράτους» της Τουρκίας, που βλέπει να απειλείται από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες εφαρμόζει η κυβέρνηση κατ΄ επιταγήν της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Τώρα που ο στρατός δεν βρίσκεται στο προσκήνιο, τα δικαστήρια αποτελούν προφανώς το τελευταίο οχυρό των ομάδων που δεν θέλουν τον εκδημοκρατισμό της Τουρκίας», λέει ο γνωστός δημοσιογράφος και συγγραφέας Τσενγκίζ Ακτάρ. «Κάθε φορά που επιχειρούμε μια δημοκρατική μεταρρύθμιση, προσκρούουμε σε διαδικαστικά προβλήματα».
Η απαγόρευση του DΤΡ αποτελεί νίκη των σκληροπυρηνικών συντηρητικών ύστερα από μια σειρά από ήττες. Η μεγαλύτερη φέρει το όνομα Εργκένεκον και σχετίζεται με τις ανακρίσεις για μια σκοτεινή οργάνωση με αυτό το όνομα που κατηγορείται ότι προσπάθησε να ανατρέψει την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο των σχετικών ανακρίσεων έχουν συλληφθεί 200 άνθρωποι, περιλαμβανομένων αξιωματικών του στρατού, δικηγόρων, ακαδημαϊκών και δημοσιογράφων.
Σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, αν δεν υπάρξει τροποποίηση του Συντάγματος η Τουρκία θα περνά από τη μια πολιτική κρίση στην άλλη. «Η χώρα χρειάζεται ένα νέο Σύνταγμα που θα αντανακλά τις αλλαγές στην τουρκική κοινωνία», λέει ο Γιουκσέλ Ινάν από το Πανεπιστήμιο Μπιλκέντ της Άγκυρας. Το DΤΡ είναι το τελευταίο θύμα μιας νομοθεσίας που δεν συμβιβάζεται με τις διεθνείς προδιαγραφές για τα ανθρώπινα δικαιώματα.
Αννα Ανδρέου
ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου