Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2009



Μια... μικρή Ελλάδα περιμένει τους Ελληνες
Η πρόκριση της Εθνικής μας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου «άναψε φωτιά» στις ελληνικές γειτονιές του Γιοχάνεσμπουργκ και του Κέιπ Τάουν. 45.000 ομογενείς ετοιμάζονται με ενθουσιασμό να καλωσορίσουν τους Ελληνες παίκτες στους αγώνες του καλοκαιριού


Οταν το σφύριγμα της λήξης στο μπαράζ κόντρα στην Ουκρανία βρήκε την Εθνική Ελλάδας στα τελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, η Νότιος Αφρική έπαιρνε φωτιά... Στο Γιοχάνεσμπουργκ και το Κέιπ Τάουν δεκάδες ομογενείς ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς.
Στις ελληνικές γειτονιές κυμάτιζαν σημαίες και οι δρόμοι αντηχούσαν από κορναρίσματα. Το γκολ του Σαλπιγγίδη είχε στείλει το μήνυμα ότι φέτος το καλοκαίρι θα μπορέσουν να χειροκροτήσουν από κοντά το περίφημο «πειρατικό», που θα αρμενίζει στις θάλασσες του Νότου.
Αλλωστε, στη Νότιο Αφρική κτυπά δυνατά η καρδιά μιας άλλης Ελλάδας. Με παρουσία στην περιοχή από τον 19ο αιώνα, η ομογένεια εκεί αριθμεί 45.000 ανθρώπους διασκορπισμένους σε διάφορες πόλεις, που αποτελούν ένα ένθερμο κοινό, έτοιμο να στηρίξει την ομάδα της πατρίδας.

Πανηγυρισμοί
«Υποδεχόμαστε την Εθνική μας με μεγάλη χαρά. Το βράδυ που γινόταν ο κρίσιμος αγώνας της πρόκρισης, παντού όπου υπήρχαν Ελληνες κυκλοφορούσαν με ελληνικές σημαίες και κόρναραν στους δρόμους.
Τώρα όλοι περιμένουμε με λαχτάρα να καλωσορίσουμε την ομάδα στη Νότιο Αφρική», λέει ο κ. Κώστας Νικολάου, πρόεδρος του ραδιοφωνικού σταθμού Νέα Πανελλήνια Φωνή.

Ο σταθμός εκπέμπει από το 1995 σχεδόν αποκλειστικά ελληνικό πρόγραμμα, ενώ διατηρεί συνεργασία με την ΕΡΑ και το ΡΙΚ.
«Εκείνο το βράδυ είχαμε μαζευτεί και βλέπαμε τον αγώνα στο Ελληνικό Αθλητικό Σύλλογο, με δάκρυα χαράς. Μετά, το γλέντι που στήθηκε μετέτρεψε τον χώρο σε ελληνικό κέντρο διασκέδασης», λέει ο κ. Τάσος Χριστοφόρου, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων και Κοινοτήτων στη Ν. Αφρική.

«Είμαστε ενθουσιασμένοι γιατί είναι η πρώτη φορά που η εθνική ομάδα της πατρίδας θα έρθει εδώ. Στον αγωνιστικό χώρο θα έχει βέβαια μεγάλη υποστήριξη. Θα την ακολουθήσουμε σε όλα τα γήπεδα που θα παίξει, με λεωφορεία, με τρένα, με αεροπλάνα. Οπου πάει θα υπάρχουν οι σημαίες μας. Η Ομοσπονδία θα προσφέρει όποια βοήθεια μπορεί, τα σπίτια μας είναι ανοικτά».

Η εθνική μας θα αγωνιστεί σε τρεις διαφορετικές πόλεις. Το εύρος των αποστάσεων είναι ενδεικτικό. Το Πορτ Ελίζαμπεθ απέχει 677 χλμ. από το Μπλουμφοντέιν και 1.393 χλμ. από το Πολοκουάνε...
Ο πρώτος αγώνας με την Κορέα (12/6) θα διεξαχθεί στο Πορτ Ελίζαμπεθ, το οποίο αποκαλείται και «Πόλη των ανέμων» και απλώνεται για 16 χλμ. κατά μήκος μιας μεγάλης λίμνης. Εκεί κατοικούν 8.500 Ελληνες και το γήπεδο «Νέλσον Μαντέλα» χωράει 44.000 θεατές. Η περιοχή έχει υποτροπικό κλίμα με ελαφριά βροχή όλον τον χρόνο.
Η αναμέτρηση με τη Νιγηρία (17/6) θα γίνει στο Μπλουμφοντέιν που στα αφρικανικά σημαίνει «ανοιξιάτικο λουλούδι». Βρίσκεται στο κέντρο της χώρας σε υψόμετρο 1.395 μ., έχει ηπειρωτικό κλίμα και ξηρούς χειμώνες.
Το γήπεδο «Φρι Στέιτ» χωράει 48.000 άτομα και στην περιοχή μένουν 12.000 ομογενείς. Η μάχη με την Αργεντινή θα δοθεί (22/6) στο Πολοκουάνε που σημαίνει «Τόπος της ασφάλειας».
Είναι στη βορειότερη επαρχία σε υψόμετρο 1.230 μ., πάνω σε οροπέδιο, με μέση θερμοκρασία 21-22 βαθμούς Κελσίου τον Ιανουάριο και πτώση έως 11 βαθμούς τον Ιούλιο. Το στάδιο «Πιέρ Μοκάμπα» χωρά 46.000 φιλάθλους και στην περιοχή κατοικούν κόπου 9.000 Ελληνες.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑ
Το 1879 οι πρώτες καταγραφές

Από την Κρήτη και την Πελοπόννησο, τη Λέσβο και την Ιμβρο, χιλιάδες Ελληνες βρέθηκαν στο νότιο άκρο της Μαύρης ηπείρου, στη γη των Ζουλού. Η παρουσία Ελλήνων καταγράφεται από τον 19ο αιώνα. Στο Πορτ Ελίζαμπεθ, οι πρώτοι Ελληνες κατέφθασαν το 1879. Ηταν ναυτικοί επιζώντες ναυαγίων.
Στην ίδια περιοχή σήμερα η κοινότητα αριθμεί κάπου 700 άτομα. Στο Κέιπ Τάουν ιδρύθηκε το 1898 ο σύλλογος αλληλοβοήθειας, ενώ το 1900 έφτασε εκεί ο πρώτος ιερομόναχος, ο πατήρ Αρσένιος από την Κρήτη. Στα τέλη του 19ου αιώνα μερικοί Ελληνες από την πόλη του Ακρωτηρίου έφτασαν στην Πραιτόρια και το 1914 δημιούργησαν εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Η ελληνική κοινότητα του Γιοχάνεσμπουργκ άρχισε να σχηματίζεται το 1895 με σκοπό τη διατήρηση της θρησκείας και της γλώσσας.
Την εποχή του Β’ Αφρικανικού Πολέμου, υπήρχαν εκεί 1.000 Ελληνες. Η κοινότητα ιδρύθηκε το 1908 και από το 1914 εξέδιδε για πολλά χρόνια την εφημερίδα «Νέα Ελλάδα». Σταδιακά το ελληνικό στοιχείο απλώθηκε στις περισσότερες περιοχές όπως το Μπενόνι, το Τζέρμινστον και το Νατάλ. Συνδεδεμένοι πάντοτε με την πατρίδα οι μετανάστες, το 1922 διοργάνωσαν έρανο για τα θύματα της Μικρασιατικής Καταστροφής.

32 ΣΥΛΛΟΓΟΙ, 35 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ, 20 ΣΧΟΛΕΙΑ
Των Ελλήνων οι κοινότητες

Στη Νότιο Αφρική ζουν περίπου 45.000 Ελληνες και Κύπριοι οργανωμένοι σε 32 συλλόγους και κοινότητες. Οι μεγαλύτερες κοινότητες εδρεύουν σε Γιοχάνεσμπουργκ, Ντέρμπαν και Μπλουμφοντέιν. Υπάρχουν 35 εκκλησίες, ενώ λειτουργούν 20 σχολεία των κοινοτήτων όπου φοιτούν 630 μαθητές και εργάζονται 38 καθηγητές.
Η ελληνική, άλλωστε, συγκαταλέγεται στις 12 επίσημες γλώσσες της χώρας. Στο Γιοχάνεσμπουργκ υπάρχει και το ελληνικό σχολείο Σαχέτι με 1.000 περίπου μαθητές.
Στην πλειονότητά τους οι ομογενείς ασχολούνται με επιχειρήσεις, ορυχεία, βιομηχανίες και διαθέτουν μεγάλες εταιρείες τροφίμων.
Ως προς τα ομογενειακά ΜΜΕ, λειτουργεί ελληνικός ραδιοφωνικός σταθμός στο Γιοχάνεσμπουργκ και η εφημερίδα «Ελληνικά Νέα», ενώ αξιόλογη δράση αναπτύσσει και ο Εθνικός Σύνδεσμος Ελλήνων Φοιτητών και Νέων.
Προσφορά. «Είμαστε λίγοι σε αριθμό, αλλά δυναμικοί. Πρώτοι προσφέραμε δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα όταν καιγόταν η Πελοπόννησος», λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Τ. Χριστοφόρου.
«Το δικό μας παράπονο είναι ότι πρέπει να ανοίξει πάλι η γραμμή της Ολυμπιακής Αεροπορίας που λειτουργούσε επί 40 χρόνια. Μας έχει κόψει τα πόδια... Η «μάνα» πρέπει να κοιτάξει τους Ελληνες που ζουν μακριά, όπως εμείς πονάμε την Ελλάδα».
Η Ομοσπονδία σε συνεργασία με τις δύο Μητροπόλεις σε Κέιπ Τάουν και Γιοχάνεσμπουργκ προωθούν φιλανθρωπικό έργο.
Εχουν χτίσει σχολείο για τον τοπικό πληθυσμό, δύο ξενώνες για παιδιά με AIDS και έναν για παιδιά του δρόμου, όπου προσφέρουν φιλοξενία και τροφή, ενώ με προγράμματα υποτροφιών σπουδάζουν δωρεάν πάνω από 200 φοιτητές.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΣΙΧΛΑ
Μια Ελληνίδα στο Μουντιάλ

Για την κ. Αναστασία Τσίχλα, το Παγκόσμιο Κύπελλο έχει διπλή σημασία. Ως μέλος της Οργανωτικής Επιτροπής αγωνίστηκε για να διεξαχθεί στη Ν. Αφρική και ως Ελληνίδα πανηγύρισε την πρόκριση της Εθνικής.
«Οταν προκριθήκαμε έγινε μεγάλο πανηγύρι. Η ομογένεια έχει ξεσηκωθεί. Θέλουν να δουν την Ελλάδα να παίζει με ψυχή, σαν λιοντάρια, και να κάνουμε αξιοπρεπή εμφάνιση.
Ελπίζω μια ημέρα να διοργανώσει και η Ελλάδα το Μουντιάλ, όπως οργανώσαμε θαυμάσια τους Ολυμπιακούς Αγώνες», λέει η κ. Τσίχλα, που είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ανάληψη της διοργάνωσης, ενώ είναι μία από τις δύο γυναίκες στην επιτροπή ποδοσφαίρου της ΦΙΦΑ.
«Οταν αναλάβαμε το Μουντιάλ είχαμε τη στήριξη της κυβέρνησης και εξασφαλισμένη χρηματοδότηση. Ολα τώρα είναι έτοιμα, υπάρχουν 10 πανέμορφα και μοντέρνα στάδια και έγιναν έργα υποδομής. Είναι ένα μεγάλο στοίχημα για όλη την Αφρική, είναι το κάλεσμα ολόκληρης της ηπείρου», σημειώνει η Ελληνίδα που μετέχει στην Επιτροπή Διεξαγωγής των Αγώνων.

Ιδιοκτήτρια ομάδας
Η ίδια έφτασε στη Ν. Αφρική σε ηλικία 12 ετών μαζί με την οικογένειά της. Από μικρή παρακολουθούσε αγώνες ομογενειακών ομάδων όπως της Κορίνθου και του Απόλλωνος. Αργότερα έγινε η ίδια ιδιοκτήτρια ομάδας, μαζί με τον σύζυγό της Αγγελο, που υπήρξε τερματοφύλακας στον Ατρόμητο Αθηνών.
«Ηταν η Μαμέλοντι Σάνταουνς με έδρα την Πρετόρια που μετατράπηκε στη μεγαλύτερη ομάδα της χώρας, καθώς κατακτήσαμε 7 πρωταθλήματα και συνολικά 16 τρόπαια. Φτάσαμε στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ της Αφρικής».
Οπως λέει η κ. Τσίχλα, ήταν η πρώτη εκλεγμένη γυναίκα στις τοπικές ποδοσφαιρικές αρχές, ενώ στη συνέχεια έγινε μέλος στην Αφρικανική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (CAF). Από εκεί έκανε το μεγάλο άλμα στη ΦΙΦΑ.
«Πλέον μετέχω στην τεχνική επιτροπή, με ανθρώπους που κάποτε ήταν τα είδωλά μου». Σήμερα μαζί με τον σύζυγό της, που ασχολείται με επιχειρήσεις, είναι ιδιοκτήτρια της ομάδας Τάνγκα Ρόγιαλ με έδρα το Ντέρμπαν.
«Η Ν. Αφρική είναι μια ευρωπαϊκή χώρα στην Αφρική. Το θέμα της ασφάλειας είναι υπαρκτό, όμως η κυβέρνηση έχει λάβει αυστηρά μέτρα και τα δύο τελευταία χρόνια υπάρχει μείωση της εγκληματικότητας. Η κοινωνία εδώ αγαπά το ποδόσφαιρο, που αποτελεί μια μεγάλη γιορτή».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΙΔΗΣ
gapostolidis@pegasus.gr
ΕΘΝΟΣ

1 σχόλιο:

yannidakis είπε...

ειναι γνωστος ο ελληνισμος της Νοτιου Αφρικης.
φυσικα πριν καποια χρονια, στην πρωτη μας συμμετοχη σε ΠΚ το '94 στις ΗΠΑ, η υποδοχη του ελληνικου στοιχειου ηταν εξισου δυναμικη, αλλα τοτε ο ερασιτεχνισμος της ΕΠΟ ωθησε τους παικτες να κανουν τουρισμο στις ΗΠΑ παρεα με τους ομογενεις.
Φετος ολα δειχνουν πως παμε διαφορετικα. Και νομιζω θα φανει εν καιρω αυτο :[ (http://yannidakis.spaces.live.com)