Κυριακή 20 Δεκεμβρίου 2009

Αυτοκτόνησε Τούρκος αξιωματικός κατηγορούμενος στην υπόθεση Εργκένεκον





Τέλος στη ζωή του φαίνεται ότι έθεσε Τούρκος αντισυνταγματάρχης που είχε κατηγορηθεί για συμμετοχή στο «δίκτυο» Εργκένεκον, τη φερόμενη συνωμοσία για την ανατροπή της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα τουρκικά πρακτορεία ειδήσεων.
Ο αντισυνταγματάρχης Ντενίζ Τατάρ βρέθηκε την  Κυριακή νεκρός στο σπίτι του στην Κωνσταντινούπολη και, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, είχε αυτοπυροβοληθεί στο κεφάλι.
Ο Τατάρ είχε συλληφθεί στις 7 Δεκεμβρίου και είχε αφεθεί ελεύθερος τρεις ημέρες αργότερα. Τις προηγούμενες ημέρες όμως, δικαστήριο δικαίωσε τις εισαγγελικές αρχές που ζητούσαν εκ νέου σύλληψή του και φαίνεται ότι ο Ντ.Τατάρ αυτοκτόνησε αφού το πληροφορήθηκε.
Περίπου 200 άτομα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, πολιτικοί, δημοσιογράφοι και πανεπιστημιακοί, κατηγορούνται για ανάμιξη στην υπόθεση Εργκενεκόν. Οι εισαγγελικές Αρχές υποστηρίζουν ότι πρόκειται για εθνικιστικό δίκτυο που σκόπευε να ανατρέψει την κυβέρνηση του AKP, ενώ η υπόθεση έχει ανεβάσει την ένταση μεταξύ της κυβέρνησης και του τουρκικού στρατού, που ανησυχεί ότι ο πρωθυπουργός προωθεί «ισλαμοποίηση» της Τουρκίας.
Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις, που θεωρούν εαυτές θεματοφύλακες του κεμαλισμού και του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους, έχουν ανατρέψει τρεις κυβερνήσεις από το 1960 και οδήγησαν σε παραίτηση την κυβέρνηση Ερμπακάν το 1997. Η Ευρωπαϊκή Ένωση χαρακτηρίζει «δοκιμασία δημοκρατίας» τη δίκη Εργκένεκον.
NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια: