Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εβραϊκή οργή για την «αγιοποίηση» του πάπα Πίου XII



Την οργή της εβραϊκής κοινότητας προκάλεσε η απόφαση του πάπα Benedict XVI να προχωρήσει στην «αγιοποίηση» του προκατόχου του, πάπα Pius XII, ο οποίος άσκησε το λειτούργημά του κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο βασικός λόγος για τον οποίο η εβραϊκή κοινότητα αντιδρά έντονα κατά της μετατροπής σε άγιο του πάπα Pius XII, ο οποίος διατέλεσε πάπας από το 1939 ως το 1958, είναι η στάση που αυτός κράτησε απέναντι στο ολοκαύτωμα και τις πρακτικές που εξελίσσονταν σε ολόκληρη την Ευρώπη κατά την ταραγμένη εκείνη περίοδο ενάντια στους Εβραίους.
Συγκεκριμένα, ο εν λόγω αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας τήρησε σιγή ιχθύος μπροστά στις βαναυσότητες που λάμβαναν χώρα σε ολόκληρη την Ευρώπη, ενώ η εβραϊκή κοινότητα τον κατηγορεί για πλήρη έλλειψη ευαισθησίας και ανθρωπιάς απέναντι στους Εβραίους της εποχής. Αντίθετα οι υποστηρικτές του αντιτείνουν ότι ο πάπας δεν είχε άλλη επιλογή από το να παραμείνει σιωπηλός, με σκοπό να προστατεύσει τους Καθολικούς σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Το βασικό ζήτημα που τώρα εγείρεται είναι το αν θα δώσει το Βατικανό την άδεια να ανοιχθούν τα μυστικά αρχεία που σχετίζονται με τη θητεία του πάπα Pius XII, πριν προχωρήσει στην αναγνώρισή του ως «αγίου». Εκπρόσωποι της εβραϊκής κοινότητας και υψηλόβαθμοι ραβίνοι έχουν ήδη εκφράσει τη δυσαρέσκειά τους για την προσπάθεια του νυν πάπα, Benedict XVI, να προχωρήσει στην αγιοποίηση πριν να χυθεί άπλετο φως στα όσα συνέβησαν στις δύο δεκαετίες της θητείας του προκατόχου του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: