Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010

Οριστική η αύξηση των ορίων ηλικίας των γυναικών (ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ)

"Τελειώνετε με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών στο Δημόσιο", λέει ουσιαστικά η Κομισιόν στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ξεκινώντας τη διαδικασία κυρώσεων αν δεν παρθούν αποφάσεις μέσα στο επόμενο δίμηνο.
Η Κομισιόν ανακοίνωσε χθες ότι έστειλε προειδοποιητική επιστολή στην Ελλάδα ζητώντας την άμεση εφαρμογή της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο. "Η Ελλάδα δεν έχει λάβει συγκεκριμένα μέτρα για συμμόρφωση με την απόφαση του δικαστηρίου της 26ης Μαρτίου 2009", επισημαίνεται στην επιστολή και τονίζεται ότι "οι ισχύουσες ελληνικές διατάξεις, που περιλαμβάνουν διαφορές στην ηλικία συνταξιοδότησης μεταξύ ανδρών και γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, παραβιάζουν την αρχή για την ισότητα των αμοιβών".
Η Ελλάδα έχει προθεσμία δύο μηνών, προκειμένου να απαντήσει στις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διαφορετικά αυτή τη φορά θα (ξανα)καταδικαστεί με βαρύ ημερήσιο πρόστιμο!
Ηδη, όπως αποκάλυψε ο "ΑΤ" την περασμένη Κυριακή, το σχέδιο για την εξίσωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης εκτός από την ντε φάκτο αύξηση κατά 5 έως 10 χρόνια στις ηλικίες συνταξιοδότησης των γυναικών που μπήκαν στο Δημόσιο από το 1983 ώς το 1992, θα προβλέπει και ενδεχομένως "μπλόκο" στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις, με "εξίσωση" της ποινής μείωσης της σύνταξης κατά 4,5% - 6% ετησίως για όλες τις κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων.
Για τη μεταβατική περίοδο (το πότε δηλαδή θα ισχύσουν οι νέες ρυθμίσεις) θα τεθούν υπόψη της Κομισιόν τρεις εναλλακτικές επιλογές και σύμφωνα με πληροφορίες προβλέπουν, έναρξη από το 2011, ή από το 2012-2013.
Οσες εργαζόμενες δε θεμελιώνουν τα απαιτούμενα έτη ασφάλισης για να αποχωρήσουν πριν από την εφαρμογή των νέων ρυθμίσεων, θα "αναγκαστούν" να παραμείνουν στην υπηρεσία ώς και 10 χρόνια και αντί των 55 να συνταξιοδοτηθούν στα 65 τους! Και μάλιστα με μια μείωση σύνταξης (4,5% ή 6%) δε θα μπορούν και να αποχωρήσουν πρόωρα αφού η σύνταξη 10 χρόνια νωρίτερα από το 65ο έτος θα κόβεται κατά 50%.
Στην... προστακτική επιστολή της Κομισιόν αντέδρασε η ΑΔΕΔΥ: "Η επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που ζητά την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης μέσα σε δυο μήνες για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης των γυναικών, γίνεται για να διευκολύνει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αυτές τις αντιασφαλιστικές επιλογές, που θα είναι επώδυνες για όλους τους εργαζόμενους, ιδιαίτερα για τις εργαζόμενες γυναίκες", ανέφερε εκ μέρους της συνδικαλιστικής οργάνωσης ο Ηλ. Βρετάκκος.
Σχολιάζοντας την απόφαση της Επιτροπής, ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος Βλαντιμίρ Σπίντλα δήλωσε ότι "η ισότητα των αμοιβών μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θεμελιώδης αρχή της ΕΕ" και τόνισε πως "η Ελλάδα πρέπει να εναρμονίσει τη νομοθεσία της με την απόφαση του Δικαστηρίου το συντομότερο δυνατόν".
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση εξετάζει τα περιθώρια με μια ριζική μετατροπή του συνταξιοδοτικού καθεστώτος στο Δημόσιο με τη σύσταση ανεξάρτητου ταμείου (Ν.Π.Δ.Δ.) με στόχο να περιορίσει τις δυσμενείς επιπτώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: