Εν μέσω φημών για την «όχι καλή» κατάσταση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων θα επισκεφθεί την Τρίτη το πρωί το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας, ο οποίος αναμένεται να συναντηθεί με την Αμερικανίδα υπουργό Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον και τον ομόλογό του Τζέιμς Στάινμπεργκ με τον οποίο θα έχει τον χρόνο για διεξοδική συζήτηση επί όλων των θεμάτων, των οποίων ο τελευταίος θεωρείται άριστος γνώστης.
Ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός θα έχει επίσης την ευκαιρία να ενημερώσει βουλευτές και γερουσιαστές για τα θέματα που απασχολούν την Αθήνα, ενώ ίσως προκύψει και ένα «πέρασμα» από τον Λευκό Οίκο για επαφές με αξιωματούχους του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας (NSC). Το κλίμα στο NSC χαρακτηρίζεται «περισσότερο φιλικό».ΤοποθετήσειςΟι Αμερικανοί δεν αναμένουν αλλαγές στις ελληνικές θέσεις -εκτός εάν τους εκπλήξει ο κ. Δρούτσας- σε θέματα όπως το Αφγανιστάν και το Σκοπιανό. Ομως επιθυμούν να ακούσουν τις τοποθετήσεις και τις πραγματικές διαθέσεις της Αθήνας σε ζητήματα όπως το Κυπριακό και οι διαφορές στο Αιγαίο, ιδιαίτερα μετά την ανταλλαγή επιστολών μεταξύ των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργου Παπανδρέου και Ταγίπ Ερντογάν. Η Ουάσιγκτον, που έπαιξε σημαντικό ρόλο στις τελευταίες εξελίξεις στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, επιθυμεί να βοηθήσει περαιτέρω στο πλαίσιο της «πολιτικής Αιγαίου» που παρουσίασε στις δύο χώρες μετά την κρίση στα Ιμια, το 1996.
Η αμερικανική κυβέρνηση έχει ενημερωθεί από τον βοηθό γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Λιν Πάσκοε ότι οι προοπτικές για διευθέτηση του Κυπριακού είναι εξαιρετικές, παρά το γεγονός ότι δεν έχει σημειωθεί ουδεμία πρόοδος και αναμένει ότι η Αθήνα θα επιδείξει την ίδια στάση, όπως και το 2004, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο κ. Δρούτσας είχαν υποστηρίξει -σε συνεννόηση με την κυβέρνηση Μπους-Τσέινι- το αντιδημοκρατικό σχέδιο Ανάν. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου ως πρωθυπουργός πλέον δεν δείχνει διάθεση για επανάληψη του ίδιου λάθους, καθώς έχει διαμηνύσει ότι τον πρώτο ρόλο έχει ο Πρόεδρος Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος θα υποστηριχθεί σε οποιαδήποτε απόφαση λάβει.
Ο κ. Δρούτσας επιθυμεί διακαώς να επιτύχει στη δύσκολη αποστολή που έχει αναλάβει με την επίσκεψη αυτή, αφού λογικά θεωρείται ο προπομπός του ταξιδιού του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο. Με δεδομένη την άρνηση της Ουάσιγκτον να πραγματοποιηθεί στο εγγύς μέλλον η πρωθυπουργική επίσκεψη, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών πρέπει να πείσει ότι υπάρχουν πολλά θέματα στο πιάτο των ελληνοαμερικανικών σχέσεων που απαιτούν συνάντηση του κ. Παπανδρέου με τον πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα.
Πρόσφατα Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε στο «Εθνος» ότι «είναι αδύνατη η συζήτηση επί της ουσίας», προφανώς επειδή πιστεύει ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει πραγματική και γνήσια διάθεση για συμβιβασμούς. Η αναφορά έγινε ειδικά για το Σκοπιανό και την άρνηση της Ελλάδας να συζητήσει την περίπτωση αποστολής Ελλήνων στρατιωτών στην Καμπούλ. Πάντως, ο ίδιος αξιωματούχος θεωρεί σημαντική εξέλιξη την ανταλλαγή επιστολών Ερντογάν-Παπανδρέου, που θα δικαιολογούσε μία επίσκεψη εργασίας του Ελληνα πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.
Πιστεύεται ότι θύμα αυτής της διάθεσης των Αμερικανών έπεσε και το θέμα της κατάργησης της βίζας για τους Ελληνες πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η απαράδεκτη καθυστέρηση της ελληνικής κυβέρνησης, που προσπάθησε να εκμεταλλευθεί το θέμα για να επιτύχει επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, ήταν η αιτία για να τοποθετηθεί η κατάργηση της βίζας στο ψυγείο, με αποτέλεσμα την ταλαιπωρία χιλιάδων Ελλήνων επισκεπτών.
Ελληνες διπλωμάτες στην αμερικανική πρωτεύουσα έκαναν απεγνωσμένες προσπάθειες τις τελευταίες ημέρες για να αλλάξουν την αμερικανική απόφαση ούτως ώστε να μπορέσει να υπογράψει την ελληνοαμερικανική συμφωνία ο κ. Δρούτσας. Σημειώνεται ότι το Ελληνικό Κοινοβούλιο υπερψήφισε τη συμφωνία, η οποία δίνει το δικαίωμα στις αμερικανικές υπηρεσίες να διαβάζουν τα προσωπικά δεδομένα των Ελλήνων υπηκόων.
Την Τετάρτη στη Νέα Υόρκη
Τετ α τετ με τον Μουν
Την Τετάρτη ο Ελληνας αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη όπου θα έχει τη δεύτερη μέσα σε μερικές μέρες συνάντηση με τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Μπαν Κι Μουν.
Ο τελευταίος θα επιστρέψει την προηγουμένη από τη Λευκωσία, όπου θα μεταβεί αύριο για να δώσει ώθηση στις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται τους τελευταίους 16 μήνες μεταξύ του Προέδρου Δ. Χριστόφια και του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.
Ο κ. Δρούτσας θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει επίσης το Σκοπιανό υπό το φως της νέας πρωτοβουλίας του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς. Ο τελευταίος επιθυμεί να συνομιλήσει με την Αθήνα και τα Σκόπια, αφού σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί έντονα το επόμενο διάστημα, υποβάλλοντας νέες ιδέες με στόχο την κατάθεση ολοκληρωμένης πρότασης.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΥ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου