Τη διάνοιξη της υπέγραψαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών Μάριν Ράικοφ
Χειροπιαστά οφέλη για την οικονομική και τουριστική ανάπτυξη Ελλάδας και Βουλγαρίας, θα αποφέρει η λειτουργία της συνοριακής διόδου Θέρμες -Ζλάτογκραντ, στην Ξάνθη, τη διάνοιξη της οποίας υπέγραψαν χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας και ο Βούλγαρος υφυπουργός Εξωτερικών Μάριν Ράικοφ. Τα επίσημα εγκαίνια της νέας διόδου θα γίνουν από τους πρωθυπουργούς των δύο χωρών Γ. Α. Παπανδρέου και Μ. Μπορίσοφ, στις 15 Ιανουαρίου, κίνηση που υποδηλώνει την οικονομική σημασία του εγχειρήματος, εν μέσω οικονομικής κρίσης, αλλά και την αμοιβαία πολιτική βούληση για ενίσχυση της διασυνοριακής και περιφερειακής συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη.
Είναι μια απόφαση που “ανταποκρίνεται στην επιθυμία των τοπικών πληθυσμών εκατέρωθεν της μεθορίου για απρόσκοπτη και ταχεία επικοινωνία μεταξύ τους, με αυτονόητα τα οφέλη για τον τουρισμό και την ανάπτυξη της περιοχής”, δήλωσε ο κ. Δρούτσας μετά την υπογραφή της συμφωνίας, τονίζοντας ότι “πάνω από όλα σημαίνει την πρόοδο που έχουν σημειώσει Ελλάδα και Βουλγαρία στη διασυνοριακή τους συνεργασία και την εν γένει άριστη συνεργασία τους, ιδιαίτερα μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στους ευρωατλαντικούς θεσμούς”. Ο κ. Ράικοφ δήλωσε ότι το αίτημα της διάνοιξης συνοριακών διόδων ήταν χρόνιο, κληρονομιά παλιών εποχών, που αντιμετωπιζόταν με επιφυλακτικότητα. ”Όμως”, πρόσθεσε, “οι δύο πρωθυπουργοί συνένωσαν την πολιτική βούληση και ως αρχηγοί δύο χωρών - μελών της Ε.Ε. προώθησαν αυτά τα θέματα, δώσανε ένα ευρωπαϊκό μήνυμα προς τους δύο λαούς και σήμερα καταφέραμε να υλοποιήσουμε αυτά που μας ανέθεσαν οι πρωθυπουργοί μας, ώστε τα επίσημα εγκαίνια να γίνουν στις 15 Ιανουαρίου”.
“Βλέποντας πόσοι Βούλγαροι ψωνίζουν στην Αθήνα και πόσοι Έλληνες επισκέπτονται το Παμπόροβο (χιονοδρομικό κέντρο της Βουλγαρίας), είμαι βέβαιος ότι η σημερινή υπογραφή θα δώσει ώθηση στις οικονομικές και τουριστικές ανταλαγές”, είπε ο κ. Ράικοφ.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν οι δύο πλευρές στην ενεργειακή συνεργασία Ελλάδας - Βουλγαρίας, την οποία οι δύο χώρες αναβαθμίζουν, όπως είπε ο κ. Δρούτσας, “τόσο με τον αγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη, όσο και με τον αγωγό φυσικού αερίου Κομοτηνής - Χάσκοβο, αναδεικνύοντας το δυναμικό ρόλο που διαδραματίζουν στην αγορά ενέργειας και αξιοποιούν τη στρατηγική τους θέση στη ΝΑ Ευρώπη, προωθώντας την πολιτική της ΕΕ για διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών και ενεργειακή ασφάλεια”.
Ο κ. Ράικοφ έκανε ειδική αναφορά “στις οικολογικές παραμέτρους, στις οποίες αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη Βουλγαρία, όσον αφορά την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη”.
Στις αρχές Μαρτίου θα υπάρξει ειδική συνάντηση φορέων Ελλάδας - Βουλγαρίας για την ενεργειακή συνεργασία των δύο χωρών.
Οι δύο πλευρές “επιβεβαίωσαν την αμοιβαία βούληση για ευρωατλαντική ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων μέσω της ελληνικής πρωτοβουλίας “Ατζέντα 2014” πάντα με σεβασμό στις αρχές καλής γειτονίας και στην εμπέδωση της σταθερότητας στην περιοχή, μέσω της επίλυσης όλων των εκκρεμών προβλημάτων”, είπε ο κ Δρούτσας, ενώ αναφερόμενος ειδικά στην ΠΓΔΜ, επανέλαβε τη γνωστή εθνική κόκκινη γραμμή, για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις (erga omnes), τη βούληση της Ελλάδας να προωθήσει τις προσπάθειες, μέσω των διαπραγματεύσεων του ΟΗΕ για επίλυση αυτού του θέματος και την ανάγκη της επίλυσης της ονομασίας, ως προϋπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ”.
Αντικείμενο συζήτησης υπήρξαν κι άλλα ζητήματα συνεργασίας, όπως ο συντονισμός των δύο χωρών σε θέματα διαχείρισης των διασυνοριακών ποταμών, καθώς και η τριμερής με τη Ρουμανία.
Τέλος ο κ. Ράικοφ εξέφρασε την προσδοκία ότι η διάνοιξη της διόδου Θέρμες - Ζλάτογκραντ, η οποία χαρακτηρίζεται ήπιας κυκλοφορίας, που θα εξυπηρετεί κυρίως τη διέλευση ατόμων και επιβατικών αυτοκινήτων, θα αποτελέσει το έναυσμα για τη διάνοιξη και των υπολοίπων διόδων.
“Ειδικά όσον αφορά τη δίοδο Κέρτζαλι - Κομοτηνή για την οποία υπάρχει υπογεγραμμένη συμφωνία από το 1995, αν λειτουργήσει εντός του 2010 θα είναι μια αφορμή να γιορτάσουμε από κοινού τα 130 χρόνια των διπλωματικών σχέσεων Ελλάδας-Βουλγαρίας”, είπε ο Βούλγαρος αξιωματούχος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου